Az étkezési szokások, hagyományok és a reklámozás szerepe az
egészségben fennálló egyenlőtlenségben
Williams J.D. et al (2012).
The role of food culture and marketing activity in health disparities. Preventive Medicine (in press).
Az összefoglalót készítette: Pintér Gabriella Márta
A cikk célja az étkezési kultúra, a
reklámozási stratégiák és az egészségben fennálló különbségek komplex
összefüggésének feltárása, ezen belül is az afrikai amerikaiak és a spanyol
ajkú amerikaiak közötti nagyarányú elhízásra fókuszálva. Nagy eltérés
figyelhető meg az Amerikában élő fehér lakosság és a színes bőrű lakosság
egészségi állapota között; nemcsak a felnőtt lakosság körében, de a gyerekek
esetében is hatalmas a különbség az elhízás tekintetében. Az IOM (Institute of
Medicine) egy 2006-os kutatása kimutatta a gyerekeknek szóló marketing és a
gyermekek elhízása közötti erős kapcsolatot. Az étkezési szokások és az
ételpreferencia az élet során egy bizonyos idő után már nem változik,
megszokottá válik, így ha az egészségtelen szokások már gyerekkorban
megszilárdulnak, sokkal nehezebb lesz őket megváltoztatni, sok esetben pedig
már nem is lehet. A tradicionális étkezési szokások, hagyományos ételek
fogyasztása mellett nagy szerepe van az egészségbeli különbségekben annak is,
hogy melyik fogyasztócsoportot milyen reklámok érik el. A tápanyagban szegény,
viszont cukorban, vagy zsírtartalomban nagyon magas, sok kalóriát tartalmazó
ételek reklámozása hat az afrikai amerikai és spanyol ajkú csoportok étkezési
szokásaira, így az elhízásra is. Ha sikerülne akár egy kicsit is csökkenteni ezen
ételek marketingjét a fent említett csoportokban, máris nagy lépést tehetnénk
az egészségbeli különbségek csökkentése felé.
A kultúra hatása
A kultúra, a hagyományok is formálják
az étkezési szokásokat. A kultúrának érdemes azt a felfogását követni, miszerint
az nem más, mint eszközök összessége egy szerszámosládában, melyből ezt, vagy
azt az eszközt kivehetjük és használhatunk annak érdekében, hogy egy adott
miliőben képesek legyünk a mindennapi kihívásokat megoldani. A kultúra, mint
repertoár szemléletét követi a cikk, annak érdekében, hogy jobban megmutathassa
az összefüggést a hagyományos ételek fogyasztása, azok elkészítési módja, és az
elhízás között. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a különböző etnikai csoportok
eltérő étkezési szokásai részét képezik mind az egyéni, mind az etnikai csoport
identitásának. Az emberek kulturális jelentőséget tulajdonítanak bizonyos
ételeknek, bizonyos elkészítési módoknak és gyártóknak, valamint bizonyos
étkezési szokásoknak. (Azaz bizonyos gyártóktól származó bizonyos ételek
meghatározott módon való elkészítése, majd meghatározott körülmények között
történő elfogyasztása erősíti az összetartozás élményét.) Bizonyos ételek
fogyasztása mind az afrikai amerikai mind a spanyolajkú kisebbségben „emléket
állít” a rabszolgasorban vagy nyomorban eltöltött évtizedeknek, mikor is
felmenőik alig és nehezen tudtak ételhez jutni. Az afrikai amerikaiakra
jellemző az úgynevezett „soul food” fogyasztása, a spanyol ajkú kisebbségre
pedig a „Tex-Mex” ételek fogyasztása. Ezen ételek szimbolizálják a szolgaságban
élő felmenőkkel való kapcsolatot, az etnikai hovatartozást. E két etnikai
csoportban az étkezési szokások befolyásolják az identitást, de a
csoportidentitás is hat az étkezési szokásokra. Oyserman és munkatársai például
feltételezik, hogy a kisebbségben lévő etnikai csoportok motiváltak az
egészségtelen táplálkozásra, ami egy jelentős összetartó erőként funkcionál a
csoporton belül, míg az egészséges étkezést és életmódot a fehér középosztály
sajátjaként tekintik, és elhatárolódnak tőle.
A hagyományos étkezési szokások
követése és a csoportidentitás tehát egymásra oda-vissza hatva befolyásolja a
kisebbségi csoportok és a fehér amerikaiak közti egészségbeli egyenlőtlenség
kialakulását. Fontos továbbá, hogy az afrikai amerikaiak étkezési szokásokra
hatással van az iskolázottság, az adott társadalmi osztályhoz való tartozás, a
család felépítése és az, városban vagy vidéken él-e az illető. A spanyolajkú
amerikai kisebbség szokásai pedig szignifikánsan eltérnek annak függvényében,
mennyire olvadtak be az amerikai kultúrába.
A marketing hatása
Az Amerikai Egyesült Államokban
megvásárolt ételeknek hatalmas hányadát kiskereskedésekben vásárolják. A
kiskereskedések reklámkampányai a következő lépéseken alapulnak: Az adott
kereskedés meghatározza, melyik az a csoport, amely tagjainak élelmiszert
szeretne eladni (azaz kik laknak a környéken, kik számára elérhető az adott
bolt). Miután a célba vett csoportnak meghatározta a vásárlási szokásait, a
termékpreferenciáját és egyéb demográfiai adatait, már nincs más hátra, mint a
kiválasztott, célba vett csoportnak megfelelő marketing mixet kialakítani és
használni. A marketing mix a reklámozás elemeinek összességét takarja,
tartalmazza a termék árazását, reklámozásával kapcsolatos kommunikációt, elérhetőségét.
Az egy adott környezetben található boltok megpróbálnak a célba vett, az
elérhető közönség étkezési szokásainak, preferenciáinak figyelembe vételével,
azoknak kedvezve felépíteni az árukészletüket. Így ha például egy döntően
afrikai amerikaiak lakta környék boltjának árukészletében biztosan több „soul
food” alapanyagot találunk, mint a döntően fehérek lakta környék boltjaiban.
Az afrikai amerikai és a spanyolajkú
lakosság tradicionális ételei sok kedvezőtlen tulajdonságukban hasonlítanak.
Általában magas zsír és szénhidráttartalmú, sok kalóriát tartalmazó ételek
rendszeres fogyasztásáról számolnak be, melyek közül sok tradicionális étel
ezen felül még rántott is. Nem meglepő tehát, hogy ezeknek a preferenciáknak
próbálnak meg megfelelni a kereskedők, akik ezen csoportokat vették célba.
A cikkben található eredmények
szerint a gyorséttermi ételeket nagyon gyakran fogyasztók (heavy users) között
nincsen eltérés annak függvényében, hogy fehér, fekete vagy spanyolajkú amerikai
etnikai csoportot vizsgálunk-e. Az ábra további része a különböző éttermek
preferenciáját mutatja az etnikai csoport függvényében. Látható, hogy mind a
nyolc felsorolt étteremben gyakrabban esznek az afrikai amerikaiak és a
spanyolajkúak, mint a fehérek. A fekete lakosság pedig a nyolc étteremből
hatban a spanyolajkú etnikai csoport tagjainál is többet jár. (Burger King,
Churchs Fried Chicken, KFC, McDonalds, Popeyes Chicken, Wendys) Érdemes
megfigyelni, hogy a gyorséttermek közül is azokat preferálják, melyek rántott
csirkehúst szolgálnak fel (vagy azt is), azokhoz képest, melyeknek a fő
termékük a hamburger. Ez tökéletesen illik a fent említett és leírt étkezési
preferenciához. A A fentihez hasonló adatok alapján határozhatják meg a
gyorséttermek hálózatai, hogy milyen terméket hol és milyen mértékben érdemes
reklámozni és arusítani. A leggyakrabban reklámozott élelmiszerfajta a
gyorséttermi étel, és igaz, hogy egyre több étterem ajánl egészséges (vagy
egészségesebb) ételeket is, ezeket nem népszerűsíti megfelelő mértékben. Az
afrikai amerikaiak 50%-kal több gyorséttermi reklámot látnak a TV-ben, mint a
fehérek, és ennek megfelelően sokkal kevesebbszer és kisebb adagokat rendelnek
az éttermek egészségesebb ételeiből, mint a fehér lakosság. Köztudott, hogy az
élelmiszerpiacnak az igényekre kell tudnia reagálni, de képes az igényeket
formálni is az úgynevezett élelmiszerkörnyezet kialakításának segítségével; ami
az adott csoport számára elérhető élelmiszerek összességét jelenti. A vásárlók
választását a termékek árával erősen lehet befolyásolni, emellett az alacsony
tápértékű, amúgy is olcsóbb termékek gyakran akciósak, vagy olcsóbbak, ha
többet vásárol belőlük az ember. Az élelmiszerek szétosztása (azaz az, hogy
mely környezetben található boltokban milyen élelmiszer lesz elérhető) is
befolyásoló hatású. Az afrikai amerikai és a spanyolajkú lakosság Amerikában
rendszerint erősen szegregált, szegény környékeken él. Az itt található
kiskereskedések élelmiszerkínálata erősen meghatározó lesz arra nézve, mit
fogyasztanak a lakosok. Az ilyen kis boltok általában nem engedhetik meg
maguknak, hogy friss zöldséget, gyümölcsöt, és egészséges táplálékot áruljanak,
így árukínálatukat sokszor az előre csomagolt, félkész, tápanyagban szegény, de
szénhidrátban magas élelmiszerek alkotják.
A marketingben az egyik
legáltalánosabban ismert stratégia, amivel a bizonyos etnikai csoportok számára
bizonyos termékeket vonzóvá tesznek a reklámozás során használt nyelv,
szimbólumok, vagy akár a háttérben szóló zene hatásának kihasználása. Bizonyos
zenével, szavakkal, jelekkel az adott terméket tudat alatt vonzóbbá teszik
egyik vagy másik etnikai csoport tagjainak számára. Maga a reklámokkal való
találkozás még nem okozna problémát, de sajnos az élelmiszereket népszerűsítő
plakátoknak, vagy TV-reklámoknak szinte csak az egy százaléka reklámoz
gyümölcsöt, zöldséget, vagy bármilyen más egészséges terméket, az összes többi
a magas szénhidráttartalmú, olcsó ételeket promotálja.
Az egészségtelen táplálkozás
nem „fogható” egyedül az etnikai csoportok ételválasztási és elkészítési
preferenciáira. Figyelembe kell venni azt, hogy mennyire és milyen módokon hat
a marketing ezen csoportokra, akár azáltal, hogy kezdeti preferenciáit tovább
erősíti, akár azáltal, hogy csak bizonyos termékeket tesz elérhetővé(akár
fizikailag, akár árban) vagy vonzóvá az adott csoport számára. Az étkezési
szokásokat nem tekinthetjük kizárólag a múltban gyökerező, adott csoportra
jellemző preferenciamintázatnak. Dinamikus, folyton formálódó minta ez, amit
erősen befolyásolnak a marketing fent említett tényezői.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése