Étrend és szorongás. Felfedezőút az Orthorexia Társadalmába
Rangel, Ch., Dukeshire, S., MacDonald, L. (2012). Diet and
anxiety. An exploration into the Orthorexic Society. Appetite, 58, 124-132.
Az
összefoglalót készítette: Bircher Julianna Eszter
Absztrakt
A
modern élelmezési rendszer radikálisan módosította a szociológiai-antropológiai
keretet, ami áthatja az ételválasztást. Hogy mely faktorok állhatnak ennek
hátterében, vizsgálatunkban nyolc, 15-45 éves nőkből álló csoportok
beszélgetését irányítottuk Nova Scotiában (Kanada). Megalapozott elméleti
megközelítés fényében, a kutatás két fő téma köré szerveződött: 1) a változó
étrend, amely a felelősséget és a döntéshozást is hangsúlyozza, 2) tapasztalt
zavar/szorongás, amivel a résztvevők alkalmazkodni próbálnak a mai modern élelmezési
rendszer által generált információkhoz. Az élelmiszert és az egészséget
összekapcsolták. Úgy érezték, megfontolt étkezési döntéseket kell hozniuk, de
ugyanakkor az egészséges étrend kiválasztását olyan tényezők bonyolítják, mint
például az ár, a típus és az információk hitelessége a termékek összetételét
illetően. A pontos információk és szaktanácsok folyamatos keresése szorongáshoz
és az elérhető információk ördögi hajhászásához vezetnek. A fókuszcsoportok
beszélgetése rávilágít az ú.n. Orthorexiás Társadalom megjelenésére, ahol arra
nevelik az egyéneket, hogy a kezükbe vegyék saját étrendi egészségüket. Így is
tesznek, de akadályozza őket az egyre komplexebb, ellentmondóbb,
áttekinthetetlenebb rendszer, ahol a kereskedelmi, reklámozott étrend gyors, de
hiányos megoldást kínál.
Bevezetés
A cikk azokra a tényezőkre fókuszál, amelyek a
különböző életszakaszban lévő kanadai nők étkezési döntéseit vezérlik. A nők
felelősnek érzik magukat az étrend kialakításában, ám ez igen nehéz számukra a
változó élelmezési és az egyre homályosabb élelmiszeripari rendszerben. Ez a
paradoxon zavarhoz és szorongáshoz vezet. A tanulmány bemutatja, hogy próbálnak
meg kilábalni ebből azáltal, hogy személyre szabott étrendet készítenek, amely
legalább részben a reklámozott étrendeken, szakértői tanácsokon és állandó
információgyűjtésen alapul.
Az orthorexia Bratman (1997) fogalma és egy
pszichológiai állapotot jelöl, az egészséggel kapcsolatos extrém
megszállottságot jelenti. Jellemzői az individualizáció és az egészséges
életstílus szüntelen keresése, amelyek a nyugati világban kiemelten jelen
vannak, továbbá fontosak még az ezt befolyásoló technikai aspektusok.
Jelentős mennyiségű irodalom halmozódott fel az
iparosodott és technológia-fókuszú globális élelmezési rendszerre vonatkozóan.
Többek között Pollan (2006) is rámutat arra, hogy a rendszer nem tartható fenn,
mivel az élelmiszerek eredete és összetevői nem követhetők nyomon, és
ugyanakkor elfedi az ételkultúra belső élvezeti értékét. A tömegtermelés
következtében az olcsó, vitatható minőségű élelmiszerek kerülnek piacra, a
technológiai manipuláció kontrollálhatatlan talajkimerítésbe,
levegőszennyezésbe, az egészség kockára tételébe, szegénységbe, stb. torkollik.
Ezt nevezte Beck (1992) Kockázati Társadalomnak. A média szerepe sem
elhanyagolható, ahol rengeteg étrenddel kapcsolatos vita zajlik, és ahol
kiemelik az egyéni döntés szerepét, amely döntő az egészség megőrzésében. Az
egészséges étrendre vagy életmódra irányuló tanácsok racionális alanyt
feltételeznek, aki ezek segítségével kézben tudja tartani a viselkedését. Ez
pedig nyomást gyakorol az egyénre a felelős ételválasztást illetően.
Az étkezés jog és kötelesség is. A kockázatokkal
kapcsolatos üzenetek csak tovább erősítik az egészséges étrend hangsúlyát. Ez
az információk versengéséhez vezet, valamint annak kialakulásához, amit Nicolosi
(2006) Orthorexiás Társadalomnak nevez. (Beck Kockázatos Társadalmának
mintájára.) Ezek a kihívások különösen nőkre érvényesek, náluk kiemelt az
étrend szerepe, de ez egyfajta természetes, morális alapra vezethető vissza.
Fontos az is, hogy mi jellemzi a hagyományos gondozókat és az egészséges
életstílust képviselő családi modelleket. A késői modernitás azonban sajátos paradoxont
hoz magával: a nők korábbi termékenységi kultuszát a vékony, izmos test
kultusza váltja fel, a reproduktivitást a produktivitás hangsúlyozása, a
hagyományokat a szaktanácsok, amely folyamatos önaktualizáló, reflexív self
kialakulását eredményezi.
Nicolosi felhívja a figyelmet az információs
vákuum létezésére. A legtöbb nyugati nem tudja, mit eszik. Ez aggodalmakhoz és
tehetetlenség érzéséhez vezet, amely végeláthatatlan információgyűjtést von
maga után. Ezek között azonban rengeteg a tökéletlen, a hamis, mindez pedig
tovább növeli a bizalmatlanságot és a szorongást.
Az Orthorexiás Társadalom történelme rövid. Korlátozott
filozófiai beállítódást ragad meg, amely szerint minden betegség az étkezésre
vezethető vissza. Klinikusok megfigyelései alapján sok személy, aki „egészséges
étrendet” alakít ki, idővel a „tökéletes étrendet” tűzi ki céljául,
megszállottá válik, majd komplett táplálékcsoportokat zár ki az étrendjéből,
ami veszélyes lehet fizikai egészség szempontjából, akár alultápláltsághoz is vezethet.
Mindez pedig kihat a szociális és érzelmi jóllétükre is azáltal, hogy
elhatárolódnak a rendesen étkezőktől. A téma eddig jellemzően a populáris
sajtót foglalkoztatta, ám manapság egyre inkább kiterjed orvosi és
pszichológiai perspektívára is. Ahol azonban ez az egész különös megszállottság
manifesztálódik, az a szociális keret. Nicolosi a fogalmat pszichokulturális
szindrómaként értelmezi. Figyelembe kell venni a társadalmi konzekvenciákat,
ugyanis nemcsak az élelmiszerek hatásától való félelem növekszik, hanem a
termelő és fogyasztó távolsága is. A fogyasztó nem tudhatja, mit használnak az
előállítás során (pl. hormonok, tartósítószerek), illetve a kiskereskedelmekben
(gyorséttermek, kész ételek). Ez növeli a kockázat észlelését, és ezáltal a szorongást
is. A fogalom inkább a nyugati társadalmakra vonatkozik, mivel azokban több
időt töltenek a megfelelő étrend és élelmiszerek kiválasztásával. Az étrend
eróziója mellett a test individualizációja jellemző. Nicolosi szerint az ipari
élelmezési rendszer radikális transzformáción ment keresztül az ételgyártási
folyamatokban: a házi készítésű ételeket felváltotta az előre csomagolt ételek
fogyasztása, növelve az ismeretlen összetevők számát.
Fischler (1988) és Falk (1994) nyomán Nicolosi (2006)
kifejti, hogy a vegyszerek és a technológia miatt az ételek egyre kevésbé
lesznek azonosíthatók íz, illat, állag és kulturális jegyek alapján, az
érzékszerveket lassan felváltják a címkék, amelyekben bíznak az emberek egészen
addig, amíg nem üti fel fejét az étellel kapcsolatos pánik, és innentől kezdve
a bizalmatlanságé az uralom, mind a termelési, mind az előállítási folyamatokat
illetően. A szociális-antropológiai keretek radikális változása ahhoz vezetett,
hogy a táplálkozás szociális mivolta individuálissá alakul. Az ételkészítési
folyamatok átláthatatlansága, az intézményi nyomás és a többszörös paradoxonok
vezettek el az Orthorexiás Társadalom jelenségéhez. Tökéletlen információk
ismeretében kell bölcs döntést hozni, miközben egyre távolabb kerülnek a fogyasztók
az élelmiszergyártóktól és a kulturális kulináris ismeretektől. Ezt a jelenséget
vizsgálja e tanulmány.
Módszerek
A tanulmány központi témája, hogy 15-45 éves
kanadai nőknél mi befolyásolja az étrendbeli viselkedést az egyes
életszakaszokban. Azért vizsgáltak nőket, mert többnyire ők vásárolnak, így az
általuk hozott döntések kihatnak a család étrendjére is. Az életszakasznak is
befolyásoló ereje lehet, tekintve a társas szerepeket, eseményeket, ezért 4
életkori csoportra bontották a résztvevőket: 1) szüleikkel együtt élő serdülők,
2) egyedül élő fiatalok,
3)
bármilyen társsal, de gyermek nélkül élő felnőttek, 4) szülők. Mivel minden
csoportban más a háztartási forma, ez befolyásolja a nők szerepét az
élelmiszerek megvásárlásában, elkészítésében és fogyasztásában is.
Összesen nyolc 4-8 fős fókuszcsoportos
beszélgetés volt Nova Scotiában és környékén (korcsoportonként 2
fókuszcsoport), melyek tagjait a hirdetésre jelentkezők alkották, többnyire
vidéki területekről. A beszélgetést női moderátor vezette és kb. 90 percig
tartott. Arról értekeztek, hogy általában mit esznek, és hogy változik az
étrendjük idővel. Mivel felszínre kerülhettek étkezési zavarok is (főleg a 19
év alattiak esetén), ezért a dietetikus diplomával rendelkező moderátor minden
esetben kellő óvatossággal tudta kezelni az ilyen helyzeteket. Hangfelvételek
segítségével kódolták és elemezték a beszélgetések közti hasonlóságokat és
különbségeket. Meglepő módon kiemelkedett az ételek és egészség/test vita
dominanciája, valamint az egészséges élelmiszer választása a mai termékek és
disztributív rendszerek tekintetében. Ezen kívül a főbb témák kapcsolódtak
Nicolosi elméletéhez: 1) a tradicionális étkezési rend elhagyása 2) az
egészséggel és az étrendbeli döntéshozással kapcsolatos felelősség individualizációja
3) átláthatatlan élelmezési rendszer 4) a tapasztalt zavarok, szorongás a mai
étkezési körülményekről folyó vitákban.
Eredmények
Az
eredményeket két fő téma mentén elemezték (ezek köré csoportosultak a fent
említett témák is):
1)
Étkezési
rend(ellenesség)
Gyakran feláldozzák a közös családi étkezéseket
a munkaidő oltárán, mivel a szülők este már fáradtak és nem készítenek
vacsorát, így maradnak a gyorséttermek. A kultúra és a gazdaság ily módon
befolyásolja a családi egységet (az étkezések addig a közös beszélgetések
színtere volt, mára ez sajnos vesztett a jelentőségéből.) Ez a hatás minden
csoportban evidensnek bizonyult, de különösen a serdülők és a szülők
csoportjában. Az étkezés családiból individuális eseménnyé lett.
A serdülők ételválasztásának nagy a jelentősége
az individualizáció, az érés, a függetlenség szempontjából. Ez többnyire nem
tudatos döntés, de a családi strukturális változások alapvető mellékterméke.
Nem csak megengedni, hanem egyenesen bátorítani, sőt elvárni kell, hogy az
egyén saját ízlése szerint döntsön.
Az időhiány és a családi rituálék növekvő
lazulása következtében a nők számára (anyák fókuszcsoportjában) csökken az
esély, hogy ők szabják meg az összetételt és a szerkezetet, de ugyanakkor
lehetőséget is nyújt nekik egy új stratégia kifejlesztésére. Sok fiatal, aki
már elköltözött otthonról, belátja, hogy a szülői házban nem éppen a
legegészségesebb ételekkel etették, holott ez is egyfajta mércéje lehet a jó
anyaságnak. Amíg egyetemre járnak és még egyedül élnek, van idejük arra, hogy
az egészséges táplálkozással foglalkozzanak.
Az
étrendbeli viselkedésváltozás rávilágít arra, hogy a gyermek- és felnőttkor
közti átmenetben állandó identitásképződés folyik (családi értékek, társak
hatása, intézményi üzenetek). A válaszokból kiderült, hogy a kapott intézményes
információk gyakran ellentmondanak egymásnak, ezért kezdenek szorongani az
emberek. Egyfajta „kulturális csőd” lép életbe azáltal, hogy a kultúráról az
individuumra tolódik a hangsúly, így háttérbe szorulnak a hagyományok, rituálék.
Természetesen ezek továbbra is érvényesülnek, de az egyéni ízlés, hiedelmek és
értékek a meghatározók. A választás szabadságának természetes velejárója
ugyanakkor a felelősség is, hogy helyesen döntsön: itt felmerül a kockázat
lehetősége, amely szorongáshoz vezethet.
2)
A
zűrzavartól a szorongásig
Az
egyének életkortól függetlenül az előnyöket és kockázatot mérlegelik. Az
információk bizonytalansága miatt az egészségesnek tűnő élelmiszert sem tudják
jó szívvel választani, nem csak a típus és a minőség miatt, hanem mert félnek
az esetleges rejtett veszélyektől (pl. ismeretlen vegyi anyagoktól). Mindez már
egész korai életszakaszban megjelenhet, ennek következtében zavartak és
frusztráltak abban, hogy hogyan tervezzék meg egyéni étrendjüket. A folyton gyötrő
kérdés - hogy mi van élelmiszerekben, mi egészséges - szorongáshoz vezet. A
vizsgálatban szereplő nők emiatt gyakran érzik túlterheltnek magukat és inkább
feladják.
A kutatók feltételezték, hogy a serdülők erősen
szoronganak attól, hogy miként hatnak az ételek a testükre, főként a
testképükre. Ennek ellenére az étel inkább a gyermekes nők számára jelentett
ellenséget, amit kontrollálni kell, mind a saját, mind pedig gyermekük
érdekében. Tapasztalataik alapján saját étrendet próbálnak kialakítani, ezért
minél több információt gyűjtenek bevásárláskor. A vizsgálati személyek
felelősségérzete kiemelkedő volt. Viszont gyakran zűrzavarhoz vezetett, ahogy
egyensúlyozni próbáltak saját ismereteik és a piaci divat között. Ami a
serdülőket illeti, ők többnyire olyan étrenden nevelkedtek, amely az egészségre
és a fizikai megjelenésre, a szépségre koncentrál.
Az ellentmondó információkból, a munkahelyi és
családi igényeknek való megfelelésből, illetve a karcsúság kultuszából fakadó
szorongás különböző diétákhoz, fogyókúrákhoz vezet az élet különböző pontjain
(már a tinédzser vizsgálati személyeknél is), amiben az észlelt kontroll
szerepe igen fontos. Állandóan gyűjtik az információkat, majd összevetik azokat
saját tapasztalataikkal. A kulturális keretet felváltotta a szépség és a
fizikális jóllét kultusza. Ugyanakkor, ahogy a legtöbb vizsgálati személy arról
beszámolt, nehéz betartani az egyes programok utasításait. A cél elérése az
egészséget és az önrealizációt reprezentálta a számukra, a diéta rövidebb utat
biztosított. Sok ilyen program kritériumai azonban ellentmondanak az orvosok
táplálkozási tanácsaival, így konfliktusba kerül a szépség és az egészség. A
programok hivatottak kitölteni a hagyományos étrendek által hagyott űrt mintegy
új étrendet teremtve.
Diszkusszió és konklúzió
Az
eredmények empirikusan bizonyítják Nicolosi feltevéseit az Orthorexiás
Társadalomról. A fókuszcsoportos beszélgetések során fény derült arra, hogy a
társadalom miként kezeli az élelmiszerekkel kapcsolatos ellentmondásokat. Az
egyéneknek meg kell küzdeniük az intézményes üzenetekkel, amelyek az óvatos
választásra és kontrollra hívják fel a figyelmet. De mindez igen nehéz az
egymásnak ellentmondó tanácsok és a fogyasztás iparosítása miatt. A
beszélgetések arra is rávilágítottak, hogy az étrendbeli viselkedés egyre
individualizáltabbá válik. Heyes (2006) rámutatott, hogy a fogyókúrák által a
nők a választás kontrollját érezhetik a kezükben, jelen kutatásból pedig az
derült ki, hogy ezek a programok inkább a választás értelmét, keretét adják, ám
az individualizációs elemek és a súlykontroll szempontjából is csak átmeneti
megoldásként szolgálnak. További kutatások szükségesek a női tapasztalatot
illetően a fogyókúrák és a családi étrend programok tekintetében. A résztvevők
összekapcsolták az egészséget és az ételeket. Megjelent az összetevőkkel és a
kockázatokkal kapcsolatos szorongás kérdése is. A nők arról a nehézségről
számoltak be, amit az információk zűrzavara idéz elő, így nem könnyű feladat
meghozni a helyes döntést. A nők különösen érzékenyek az étkezés és testkép
témakörére. Ezért sem szabad rájuk mint passzív fogyasztókra tekinteni.
Felelősnek érzik magukat az élelmiszerekkel kapcsolatos döntésekben, így
szüntelenül kell kutatniuk információk után, amelyek olykor sajnos igencsak ellentmondóak.
Mindez szorongáshoz vezet, amiből kifolyólag újabb információk után néz, vagy
esetleg fogyókúrás programba kezd, ami ad hoc étrendként szolgál.
Nicolosi fogalma megfelelő keretet nyújt, hogy
az ételekkel kapcsolatos döntések miért váltak egyre individualizáltabbakká és
hogy miért került háttérbe az egészség és az étel ízének élvezete. Az észlelt
belső ellentmondások szorongáshoz vezetnek, hiszen ilyen körülmények közepette
nehéz meghozni a helyesnek ítélt döntést,
még ha egyébként erre képesek is lennének.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése