2012. december 10., hétfő


A betegség elfogadása és a támogatás iránti igény megjelenése a gliomás betegeknél és hozzátartozóiknál sorozatos interjúk alapján              
Cavers, D., Hacking, B., Errindge, S. C., Morris, P. G., Kendall, M., Murray, S. A. (2012). Adjustment and support needs of glioma patients and their relatives: serial interviews. Psycho-oncology. doi: 10.1002/pon.3136. [1]

Összefoglalót készítette: Solti Barbara

Bevezető

A halálos rákos megbetegedésről szóló diagnózis, rettegéssel tölti el mind a beteget, mind a hozzátartozókat. A rosszindulatú glioma, nagyon agresszív tumor, amely negatív prognózissal rendelkezik, hatással van a kognitív, mozgásos, társadalmi, és emocionális és pszichológiai funkciókra.                                                                        A bizonytalan a jövő, a szorongás legfontosabb előidézője lehet. A distressz, az elutasítás, figyelem elterelése a problémáról, szerves részét képezi a betegek életének. Azok az emberek azonban, akiknek pozitív a hozzáállásuk, családtagjaik és szakemberek támogatását élvezik a változó körülmények ellenére, értelmet találnak az életükben, és új kihívásként élik meg a betegségükkel való harcot.
A vizsgálat segítségével betekintést nyerhetünk a betegek és családjuk rákkal kapcsolatos érzelmeik megélésébe, a betegség elfogadás hatásába, illetve az információ és támogatás iránti igényeik változásába a diagnózistól a gyászig.

Módszerek

A vizsgálatban résztvevők egy brit idegsebészeti osztály betegei, akiket életkorúk, nemük és egyéb, a betegségükkel kapcsolatos információk alapján válogattak össze (pl.: daganatok méretével, tünetekkel) a reprezentatív minta kialakítása érdekében. A kutatásban résztvevő hozzátartozókat, a betegeken keresztül érték el. Az interjúk felvétele a családtagokkal közösen zajlott, egy általuk meghatározott környezetben. Ennek célja, hogy megkönnyítse azoknak a betegeknek a helyzetét, akik memória és kommunikációs problémákkal küzdenek.                                                                             A kutatásban való részvétel feltétele volt, hogy egy orvos már tájékoztatta a pácienst lehetséges betegségéről és javaslatot tett a műtéti beavatkozásra, – amely megerősítheti a kezdeti feltételezést –, azonban a személy még nem rendelkezett végleges diagnózissal.
Akik beleegyeztek a vizsgálatban való részvételbe, azokat telefonon megkeresték és időpontot egyeztettek velük, az interjúval kapcsolatosan. A későbbi interjúkat is telefonon egyeztették. Lehetőség szerint, igyekeztek mind a betegekkel, mind pedig a hozzátartozókkal több interjút felvenni a különböző betegségstádiumoknak megfelelően.                                        
A beszélgetések, körülbelül 1 órán keresztül zajlottak. Az írott formátumba is rögzített szövegeken, cross-case analízist végeztek, a QSR NVivo 7 program segítségével. Kezdetben a szöveget soronként elemezték, ezután pedig rátértek az irányított vizsgálatra. Az irányított elemzés során az írott szövegek alapján kategóriákat dolgoztak ki. Minden szöveget a több program, illetve egy kutatócsoport is megvizsgált.

Eredmények

80 interjút vizsgáltak meg, amely 26 beteggel és 23 hozzátartozóval készült. A folyamatos felvételek, körülbelül 1 évig tartottak az alábbi időpontoknak megfelelően:
1.      stádium: a műtétet megelőző, vagy azt követő 1 hétben, megelőzve a diagnózis felállítását
2.      stádium: (körülbelül 3-4héttel az első alkalom után) a diagnózis megerősítése után, a sugárkezelés és/vagy kemoterápia megkezdése előtt, vagy a kezelés első 1 hetében
3.      stádium: (körülbelül 8-10 héttel a második alkalom után) a legelső kezelés végeztével
4.      stádium: 6 hónappal a harmadik alkalom után
5.      stádium: (legalább 3 hónappal a beteg halála után) gyász interjú

Az elemzések alapján három fontos témakört tudtak elkülöníteni, amely kapcsolatban áll betegség elfogadásával, a betegséglefolyás alatt:
a)                 Distressz, szorongás, és félelem a diagnózis előtt
b)                 Több információ, és az információk időzítésének preferenciája
c)                 Megnyugtatás, támogatás és remény fontossága

a)      Distressz, szorongás, és félelem a diagnózis előtt
Magas szintű érzelmi distresszt, szorongást, haragot életek át mind a betegek, mind pedig hozzátartozóik, a betegség felismerése és a diagnózis között.   A diagnózissal való szembesülés után, a szorongás érzése még inkább elhatalmasodhat rajtuk. A tudat, hogy olyan tünetekkel kell majd szembenézniük, mint a memória zavara, kommunikációs problémák, újabb frusztrációkat okozott néhány betegnek, a személyiségbeli változások pedig a hozzátartozóknak jelentettek komoly kihívás.
A distressz állapot a későbbiekben is folyamatosan jelen volt, azonban néhányan, a vizsgálatban résztvevők közül megtanulták elfogadni betegségüket. Sokan olyan megküzdési stratégiát kezdtek alkalmazni, mint az elutasítás. Ez főként a hozzátartozók viselkedésében volt megfigyelhető, amikor a beteg nagyon közel volt a halálhoz, vagy már eltávozott. Az elutasítás, a tudatos önbecsapás egyik formája, egy adaptív megküzdési stílus, amely része az elfogadásnak és egy traumatikus életeseményre adott reakció. Azonban hosszútávon káros hatásokkal bír, ugyanis akadályozza a megfelelő érzelmi működést.
b)     Több információ, és az információk időzítésének preferenciája
A résztvevők egy részének véleménye szerint, kevés orvosi információval látták el őket, betegségük kezdetén. A tájékoztatás hiánya miatt, úgy érezték, hogy a „sötétben tapogatóznak” a betegség kialakulásának okai, jelenlegi helyzetük és a jövőjük tekintetében. Azoknak, akiket megfelelően tájékoztattak, a szorongásuk is enyhült.
Az elutasítás és a figyelem elvonása a betegség kezdetén, érthető módon részét képezheti a feldolgozási folyamatnak. Bizonyos idő elteltével, a család és a szakemberek hozzáértő támogatásával, a beteg lassan el tudja fogadni az új életkörülményeit.                                                                                                   
c)      Megnyugtatás, támogatás és remény fontossága
A szupportív kommunikáció, a személyekben a remény érzését erősíti meg, amelynek fontossága főként a kezdeti periódusban kiemelkedő, hiszen a szorongás és a distressz ebben az időszakban a legmagasabb. A szakemberek megnyugtató viselkedése és támogatása, az elérhetőség, az információkkal való ellátás, fontos részét képezte a pszichológiai elfogadásnak.
A különböző súlyosságú betegségek között, a remény fogalma is eltérő volt. Azok a személyek, akiknek daganatuk kisebb, valószínűleg stabilabb életvitelt tudnak majd folytatni tehát, ezek a személyek inkább reménykednek a felgyógyulásban, a hosszabb bizonytalanság ellenére, amelyet a betegség újabb felbukkanása jelent.

Diszkusszió
A szakemberek által nyújtott emocionális támogatás, empátia, megnyugtatás, nagyban hozzájárul a diagnózis elfogadásához, az olyan halálos betegségeknél, mint a glioma.
A résztvevők magas szintű distresszt és aggodalmat éltek át a diagnózissal való szembenézésük alatt. Az eredmények alapján elmondható, hogy ez a szorongás csökkenthető, egyértelmű és őszinte tájékoztatással. Az emberek olyan információkat preferálnak, amelyek egyszerre pozitívak és megnyugvást keltenek, eloszlatják a bizonytalanságot, felkészíti őket a jövőre, minimalizálják a szorongást és reménnyel töltenek el, magára a folyamatra irányulnak, procedurális információk.  Azonban fontos, hogy a résztvevőkkel történő beszélgetések során, a személyek ne becsüljék le a problémát, illetve ne tápláljanak hamis reményeket a betegségükkel kapcsolatban, emellett azonban képesek legyenek bizakodni abban, hogy állapotuk stabilizálódhat és távozásuk számukra elfogadható módon történik.
A szakemberek segítségével a betegek képesek betegségük elfogadására, hiánya azonban distresszt okozhat. A megnyugtatás és érzelmi támogatás hiányát néhány esetben fizikai támogatással próbálták pótolni, amely megnehezítette a személyek számára a betegség elfogadását. Fontos elvárás tehát, az egészségügyben dolgozó személyek felé, hogy ne csak a fizikai tünetekkel foglalkozzanak, hanem automatikusan figyelemben vegyék a személyek pszichológiai jóllétét. A szakember feladata ezen kívül, hogy elismerje és meghallgassa a beteg panaszait, olyan információkkal lássa el a személyt, ami segíti őt a tudnivalók feldolgozásában. Erre irányuló kommunikációs tréningek, pszichológusi konzultáció, segíthetne a szakembereknek egy megfelelő orvos-beteg kommunikáció kialakításában.

Konklúzió

Az egészségügyben dolgozó szakembereknek biztosítaniuk kell, azokat a fontos, támogatást jelentő információkat a korai fázistól kezdve, amelyek segítenek a személyeknek betegségük elfogadásában.
Kommunikációs tréningek szervezésével, – azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik halálos betegségekkel küzdő páciensekkel foglalkoznak – fejleszthető lenne a támogatás és az információközlés képessége, amely megnyugtatást jelent a betegek számára és segíti az adaptív elfogadását a betegségnek.


[1]http://www.researchgate.net/publication/230589656_Adjustment_and_support_needs_of_glioma_patients_and_their_relatives_serial_interviews/file/d912f50584cd3588ce.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése