Kakaó-, kávé-, teafogyasztás és a kardiovaszkuláris zavarok
kockázata
Castelnuovo, A., Giuseppe, R.,
Iacoviello, L., Gaetano, G. (2012). Consumption of cocoa, tea and coffee and
risk of cardiovascular disease. In: Journal
of Internal Medicine, 20. (pp: 15-25).
Az összefoglalót készítette: Rieger Alíz
Bevezetés
Napjainkban a kardiovaszkuláris megbetegedés a legelterjedtebb halálozási
ok a világon, melyhez a dohányzás, a fizikai inaktivitás, a táplálkozási
szokások és a stressz mind hozzájárulnak. Étkezési szokásaink megváltoztatása a
szív-érrendszeri megbetegedések elterjedésének ugrásszerű növekedéséhez
vezethet és vezetett. Az antitrombotikus diéta jelentős szerepet játszik a kardiovaszkuláris
betegségek megelőzésében, így a szakemberek tradicionálisan gyümölcsben és
zöldségben gazdag táplálkozást javasolnak, azok polifenol- és flavonoidtartalma
miatt. (A polifenolok és flavonoidok antioxdidáns hatásúak, így hozzájárulnak a
szervezetben zajló oxidatív folyamatok gátlásához.) Az általánosan ajánlottakon
túl azonban a természet több olyan étellel is megajándékozott bennünket, amik
gazdagok ezen anyagokban; ilyen a kakaó, a kávé és a (zöld) tea is. A cikk ezen
világszerte elterjedt élvezeti cikkek jótékony hatását vizsgálja a szakirodalom
áttekintésével.
Kakaó
A kakaó az utóbbi években egyre jelentősebb figyelmet kap a tudományos
életben annak ellenére, hogy hétköznapjainkba már évszázadok óta belopta magát.
Magas polifenol tartalma miatt csökkenti a szív-érrendszeri betegségek
kockázatát, fő metilxantinjának a teobrominnak köszönhetően pedig izomlazító és
vízhajtó hatású, ill. segíti a lipidek lebontását az emésztőszervrendszerben.
Flavonoid tartalma magasabb, mint a teáé, vagy a vörösboré, így nagyban
hozzájárulhat a szervezet antioxidánsműködésének maximalizálásához. A kakaó hatása
függ a belőle készült csokoládé minőségétől, ugyanis a tejcsokiban lévő protein
megkötik a kakaó polifenolát, így csökkentve annak antioxidáns hatását, míg a fekete
csokoládé esetében ez fennmarad.
Kakaó mint gyulladáscsökkentő
Számos vizsgálat kimutatta, hogy akik rendszeresen fogyasztanak fekete
csokoládét, kevesebb C-reaktív protein található a szervezetükben, ami
jellegzetesen gyulladásos folyamatok alatt jelenik meg a vérben. Ez a hatás a
flavonoid gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.
Kakaó és a kardiovaszkuláris megbetegedések
kockázata
Biológiai kutatások (in vito és in vitro) bizonyítják, hogy a
polifenolban és flavonoidban gazdag táplálkozás csökkenti a vérnyomást, így azok,
akik hosszú távon rendszeresen fogyasztanak fekete csokoládét, alacsonyabb a
vérnyomásuk, mint a nem rendszeres fogyasztóknak, így megelőzve a
szív-érrendszeri problémákat.
Epidemiológiai adatok
A flavonoid, bármely forrásból származzék is, véd a kardiovaszkuláris
zavarok kialakulása ellen. A flavonoidot rendszeresen fogyasztók között kisebb
a mortalitás, s ez vonatkozik mind a szívkoszorúér zavarokra, mind a sztrókra.
Kávé
A tea mellett a kávé a legszélesebb körben elterjedt ital a világon,
szinte bármely kultúrában megtaláljuk mint élvezeti cikket, koffeintartalmát
pedig előszeretettel használjuk szervezetünk serkentésére. Leggyakrabban
emlegetett összetevője (és fő metilxantinja), a koffein mellett tartalmaz
fenolokat, B3 vitamint, magnéziumot, káliumot, és rostot, melyek az emberi
szervezetre pozitív és negatív hatással is lehetnek. Nem lehet elmenni a kávé
és a szív-érrendszeri zavarok közötti vitatott kapcsolat mellett, melyet
részletesen is fogunk még tárgyalni. Antioxidáns hatású összetevői, és
kiterjedt fogyasztása révén az egyik legjelentősebb antioxidánsfelelős lehet
szervezetünkben, azonban fontos megjegyezni a kávébab koleszterinszint növelő
hatását, melyet jelentősen csökkent a papírfilter használata főzés alatt.
Kávé és a kardiovaszkuláris megbetegedések –
negatív aspektus
A koffein mint összekötő kapocs a kardiovaszkuláris zavarok és a kávé
között, hatással lehet a vérnyomásra, az erek ellenállásának csökkenésére, az
artériák merevségére, az epinefrin és norepinefrin aktivitásra és kedvezőtlenül
hat az endotéliumok működésére, mely a vérnyomás, a véralvadás, és gyulladás
szabályozásában játszik szerepet. Összefüggésbe hozzák ezeken felül az egyes
sejtek vagy egész szervek vérellátási zavarával, az isémiával is. Összességében
a kávé, főként a főzött kávé növeli a lipid koncentrátumot és a homociszteintartalmat
a vérben, ami jellegzetesen a szív-érrendszeri betegségek előfordulásának
emelkedett kockázatával jár.
Kávé és a kardiovaszkuláris megbetegedések –
pozitív aspektus
A koffein ugyanakkor jó hatással van a 2-es típusú diabétesz millitusra,
vagyis a nem inzulinfüggő diabéteszre (melyet a különböző szénhidrátok túlzott
bevitele okoz), és hosszú távon nincs összefüggésben a magas vérnyomással. A
koffein növeli az átfolyás okozta értágulatot és csökkenti a vérben a C-relatív
proteint.
Epidemiológiai adatok
Korai kutatások metaanalízise szerint a kávéfogyasztás nincs szignifikáns
összefüggésben a kardiovaszkuláris zavar megnövekedett kockázatával, sőt, napi
1-4 csésze kávé bevitele kifejezetten csökkenti azt. Újabb kutatások ezzel
párhuzamosan kimutatták, hogy a kávéfogyasztás negatív összességében van a
halálozással, melyet a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálesetek magas
aránya miatt valamely ezzel összefüggő moderátor változónak tulajdonítanak. Mindezzel
ellentétben a rendszeres kávéfogyasztás ülő életmóddal társulva növeli a szív-érrendszeri
betegségek kialakulási kockázatát, épp úgy, ahogy a 10 csészénél több napi
bevitel.
Mára már tudjuk, hogy a kávé befolyása több változótól is függ;
elsősorban attól, hogy hogyan készítjük el az italt: a főzött kávé negatív
hatását több kutatás is kimutatta a filteressel ellentétben, ugyanis a
papírfilter több koleszterinszint növelő összetevőt kiszűr. A másik fontos
változó a mennyiség, de az ideális napi bevitelt illetőleg megoszlanak a
vélemények és a kutatási eredmények. Mindenesetre a kávé kettős hatásának
magyarázatára kezd elfogadottá válni egy J-alakú összefüggés a mennyiség és a szív-érrendszeri
betegségek kockázata között. Úgy képzeljük ezt el, hogy a mennyiség növelésével
először egy kisebb kockázatcsökkenés jelenik meg, majd további növelésével
ugrásserűen megnő a kockázat (hasonló összefüggést figyeltek meg például az
alkoholfogyasztás kapcsán is).
Tea
A teában található flavonoid a katekin, mely antioxidáns tulajdonságainak
köszönhetően lassítja a lipoproteinek oxidációját, közbenjár az erek
gyulladásának és az érelmeszesedés megelőzésében, így jelentős hatást
gyakorolhat a kardiovaszkuláris zavarok megelőzésében. Fontos kitérni arra,
hogy a zöld tea szemben a feketével jelentősebb jótékony hatással bír, ugyanis
előbbi katekintartalma 80-90%, míg utóbbié pusztán 20-30%.
Tea és a kardiovaszkuláris megbetegedések
kockázata
A teafogyasztás nem függ össze a vérnyomással és a koleszterinszinttel. A
fekete tea talán legmeghatározóbb jótékony hatását mégis a szív-érrendszerre
fejti ki, ugyanis meggátolja a vérlemezkék felhalmozódását, így megelőzheti
vérrög kialakulását. Ez nem kifejezetten erős hatás, de a tea elterjedtsége és
hozzáférhetősége miatt népegészségügyileg meghatározó lehet.
Tea és cerebrovaszkuláris zavarok
A kutatások erős negatív kapcsolatot találtak a zöldteafogyasztás és a
halálozás között. Ez az eredmény még jelentősebb a sztrók esetén, melynek
morbiditása és mortalitása is alacsonyabb volt a tea rendszeres élvezői között.
Epidemiológiai adatok
Napi 3-6 csésze tea elfogyasztása csökkenti mind a kardiovaszkuláris
zavarok előfordulását, mind mortalitását, ráadásul segíthet az isémiás
szívelégtelenség és a szívinfarktus kockázatnak csökkentésében is. Úgy tűnik
összességében, hogy a fekete tea pozitív hatása a szívműködés zavaraira és a vérlemezkék
felhalmozódásának megakadályozására korlátozódik, míg a zöld tea szélesebb
körben fejti ki kedvező hatását.
Összefoglalás
A cikk számos kutatást és metaanalízist áttekintve összegzi kedvelt
élvezeti cikkeink, a kávé, a tea és a kakaó szakirodalmát, s így jut arra a
következtetésre, hogy egészségünk megőrzésében és a szív-érrendszeri zavarok
megelőzésében nem pusztán a tradicionális gyümölcsben, ill. zöldségben gazdag
táplálkozás segíthet, hanem szerepet vállalhatnak benne gyakran bűnösnek vélt
szenvedélyeink is. Egy csésze forró, gőzölgő kávé, egy bögre erős, ízletes tea
és a roppanó-olvadó fekete csokoládé tehát nem csak azért vonz minket annyira,
hogy bűnbe ejtsen; csábításukhoz hozzájárulhat azok antioxidáns hatású
polifenol- és flavonoidtartalma, melyek részt vállalnak a kardiovaszkuláris
zavarok kockázatának csökkentésében.
Külön pozitívuma a cikknek, hogy tisztázottabb biológiai in vitro és in
vivo adatokat is közöl az elmaradhatatlan, bár olykor néha ellentmondásos
epidemiológiai eredmények mellett, így közelről és távolról is megszemlélhetjük
a hatásokat.
Végeredményként azt mondhatjuk, tessék csak fogyasztani ezen igencsak
élvezetes cikkeket, tehát igyunk bátran kávét, együnk csokoládét, feketét, és
igyunk teát, egy szempontot szem előtt tartva: mértékkel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése