Az információ és az önszabályozás két
évet felölelő intervenciós hatása a gyümölcs és a zöldség fogyasztásra
Stadler,
G., Oettingen, G., Gollwitzer, P. M. (2010). Intervention Effects of
Information and Self-Regulation on Eating Fruits and Vegetables Over Two Years.
Health Psychology, 29, 274-283.
Készítette:
Vásárhelyi Dorottya
Absztrakt
Jelen
tanulmány a különböző típusú intervenciók hatását vizsgálja a gyümölcs és
zöldségfogyasztás tekintetében. A szerzők azt mérték fel, hogy a kombinált közbelépés,
ami az információk és az önszabályozási stratégiák elsajátítását jelenti, vagy
a szimpla információnyújtás a hatásosabb-e.
A
két éves randomizált, és kontrollált kísérletben 30 és 50 év közötti nők
(N=255) vettek részt. Minden résztvevő ugyanazokat az intervenciós
információkat kapta, de az információs és önszabályozós csoport egy
önszabályozó technikát is tanult, amely integrálja a mentális összehasonlítást
a végrehajtási szándékkal.
A
résztvevők naplóban számoltak be az aznap elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök
mennyiségéről. A naplóvezetés az intervenció előtt egy héttel kezdődött, ezután
a közbelépés utáni első heti, majd egy, kettő, négy és végül a huszonnégy
hónappal későbbi napi mennyiségeket jegyezték fel.
Mindkét
csoport több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott az első négy hónapban
(0.47-1.00 napi adag), mint az intervenció előtti héten. Két évvel később az
információs és önszabályozós csoport megtartotta a magasabb gyümölcs és zöldség
bevitelt, míg az információs csoport visszatért az intervenció előtti szinthez.
Összegezve
az eredményeket, a szelf-regulációs tréninggel kiegészített információk
átadásán alapuló intervenció megnövekedett hatékonysággal járul hozzá a hosszú
távú viselkedés változásokhoz.
Kulcsszavak:
viselkedésváltozás, gyümölcsök és zöldségek, random kontrollált kísérlet,
mentális összehasonlítás, végrehajtási szándék
Bevezetés
Köztudott,
hogy az egészséges étrend megelőzheti a kardiovaszkuláris betegségeket, a
cukorbetegséget és bizonyos fajta rákos megbetegedéseket. Az aktuális előírások
szerint legalább ötször kéne egy nap gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Ezzel
szemben az emberek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Nehéz rábírni őket a
változtatásra, illetve nehéz fenntartani az erre irányuló viselkedésváltozást főleg
hosszú távon.
A
sikeres intervenciók alapja a releváns információk nyújtása. A tudás
elengedhetetlen, de önmagában nem elegendő a viselkedésváltozáshoz.
Az
önszabályozás is ígéretes összetevője lehet az intervencióknak. Mint ismeretes,
a viselkedés változáshoz elkötelezettnek kell lenni. A jelen kutatásban olyan
önszabályozási technikát alkalmaztak, amely a mentális összehasonlítást és a
kivitelezési szándékot integrálja.
A
mentális összehasonlítás olyan motivációs technika, amely lehetővé teszi a
célokhoz való elköteleződést úgy, hogy a sikerrel és az incentív értékkel
kapcsolatos elvárások motivációs változóit a célelköteleződésbe fordítja. Három
lépésből áll: (1) először azonosítani kell egy fontos célt, kívánságot, amihez
viselkedés változás szükséges, és amihez tudja tartani magát a személy; (2)
utána azonosítja, és elképzeli a lehető legpozitívabb kimenetelt, ami a
viselkedés változásnak köszönhető; (3) végül a legkritikusabb akadályokat
képzeli el, melyek a megvalósítás útjában állhatnak. Ha azonosította ezeket a
lehetséges akadályokat, akkor B-terveket készíthet, amelyek megoldási
javaslatok, az adott akadályok legyőzésére. Az akadályokra való felkészülés
rendkívül fontos a hosszú távú viselkedésváltozás fenntartásában.
Az
elköteleződés önmagában még mindig nem elegendő. Jó, hogy ha társul hozzá a
kivitelezési szándék is, amely meghatározza, hogy hol, mikor és hogyan vigyük
véghez az adott cselekvést. A kivitelezési szándék a nehezebb feladatoknál
tűnik a leghatásosabbnak, illetve ha stabil elköteleződés van a háttérben.
Látható, hogy e két technika együtt eredményes. A mentális összehasonlítás erős
célelköteleződést tesz lehetővé, ami pedig a végrehajtási szándékhoz
elengedhetetlen.
Jelen
kutatás egy nagyobb vizsgálat része, amely az egészséges táplálkozás és a
testmozgás intervencióival foglalkozik, mindezt azért, hogy fejlessze a
kardiovaszkuláris egészséget a nők körében. A fókuszban azért a középkorú nők
állnak, mert náluk viszonylag magas a kardiovaszkuláris betegségek
kialakulásának kockázata, illetve ebben a témában eddig kevesebb figyelmet
kaptak férfi társaiknál. A vizsgálat célja két intervenciós mód összevetése a
gyümölcs és zöldség fogyasztás tekintetében. A vizsgálati személyek egy
csoportja csak információkat kapott, míg a másik csoport az információk
mellett, a fentebb leírt önszabályozási technikát is elsajátította. A szerzők
úgy gondolják, hogy rövidtávon viszonylag könnyű sok zöldséget és gyümölcsöt
enni, így ilyenkor elég lehet pusztán az információnyújtás is, azonban
hosszútávon nehezebb ezt fenntartani (akár az évszakok váltása miatt is, hiszen
ilyenkor nehezebb beszerezni a különböző gyümölcsöket, zöldségeket), így
ilyenkor már szükséges bizonyos szelf-reguláció is.
Hipotézis:
az első két hónapban mindkét csoport több gyümölcsöt és zöldséget fog
fogyasztani, mint az intervenció előtt, azonban az információs és önszabályozás
csoport négy, és huszonnégy hónap múlva is fenntartja majd a nagyobb
fogyasztást.
Módszer
A
minta (N=255) harminc és ötven év közötti német nőkből állt. Véletlenszerűen
két csoportba sorolták őket: a fentebb már említett információs, és az
információs és önszabályozó csoportba. Mindkét csoportnak naplót kellett
vezetni, melyben a napi gyümölcs és zöldség fogyasztást jelölték (előre
elkészített táblázatban). Az intervenciót megelőző héten kezdték el a
dokumentálást, ez a hét az úgynevezett „alapkonfiguráció”. Az intervenciós
ülések hozzávetőleg két órát öleltek fel, és párhuzamosan tartották a két
csoportnak. Az információs csoport intervenciója három részből állt: (1) egy
információs fázisból, amelyben elméleti anyagokat ismertettek az egészséges
táplálkozás témájában, különös tekintettel a napi ötszöri gyümölcs és zöldség
fogyasztásra. Ezután következett a kikérdezés fázisa, melyben a résztvevők
kitöltöttek egy kérdéssort a fenti témakörből (2), majd az eredmények
egyeztetése, és a fennmaradó kérdések tisztázásának fázisa következett (3). A
másik csoport ugyanezen a folyamaton esett át, kiegészítve egy önszabályozási
technika elsajátításával. Az önszabályozó stratégia négy lépése a legfontosabb
diétás cél megfogalmazása (1), elképzelni a cél lehető legpozitívabb
kimenetelét (2), a legkritikusabb akadályok azonosítása (3), és végül három
kivitelezési szándék megformálása, melyek segítségével leküzdhetővé válnak a
kritikus akadályok (4).
Az
adatok elemzése során először a két csoport intervenció előtti eredményeit
hasonlították össze. Mint tudjuk az intervenció után a követéses időszakban
ötször végeztek mérést: az első héten, majd egy, kettő, négy és végül
huszonnégy hónappal később. A két csoportot az öt adat mentén a páronkénti
összehasonlítás módszerével vetették össze. Végül azt vizsgálták, hogy a két
csoport intervenció utáni eredményei különböztek-e az alapkonfigurációtól.
Eredmények
A
két csoport között nem mutatkozott eltérés az alapkonfigurációban, tehát
hasonló fogyasztási szintről indultak. Az információs kérdéssor eredményei
mindkét csoportban egyformán jól sikerültek (87.5%), a két átlag között nem
mutatkozott eltérés.
Az
első három követés (első hét, egy hónap, két hónap) eredménye nem különbözött a
páronkénti összehasonlítás szerint (t
1.89, p
0.14),
míg a negyedik és az ötödik követésnél már eltérés mutatkozott (t≥
3.63, p≤0.02) a két csoport elfogyasztott adagjai között. Tehát a kombinált
csoport a negyedik hónaptól kezdve szignifikánsan több gyümölcsöt és zöldséget
fogyasztott, mint az információs csoport.
Alapvetően
mindkét csoport többet fogyasztott az első 4 mérés során, mint az
alapkonfigurációban (t≥3.59, p<0.001),
azonban az ötödik mérésnél (24 hónapnál) már csak az információs és
önszabályozó csoport evett szignifikánsan többet (t=5.10,
p<0.001), mint az intervenció előtt. Ekkor az információs
csoport fogyasztási szintje lecsökkent az alapkonfiguráció adagjainak szintjére
(t=1.23,
p=0.22).
Megbeszélés
A
vizsgálat két intervenciós technika hosszú távú hatásait vetette össze a
gyümölcs és zöldség fogyasztás tekintetében: az információk nyújtását, és az
információkat kiegészítő önszabályozó technika elsajátítását. Mindkét
intervenciós csoport szignifikánsan több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott az
intervenciót követő négy hónapban (15-32%-os növekedés), mint a közbelépés
előtt. Azonban négy hónap után már csak az információs és önszabályozó csoport
tartotta fenn a magas bevitelt. Ezek a vizsgálati személyek még két év múlva is
többet fogyasztottak, az információs csoport viszont visszatért az intervenció
előtti adagokhoz.
Úgy
tűnik, hogy a releváns ismeretek és információk, valamint az általános
elhatározás nem elegendőek a hosszú távú viselkedés változáshoz az egészséges
táplálkozás tekintetében. Erre lehet megoldás a mentális kontraszt és a
kivitelezési szándék integrálása, mely önszabályozási stratégia segít az
elköteleződésben és a célok véghez vitelében, főleg akkor, amikor a feladat
egyre nehezebbé válik, és külső akadályokkal tarkított (például az
évszakváltásból adódó gyümölcs vásárlási nehézségek). Az elköteleződés
fenntartása a hosszú távú viselkedés változás egy kulcs tényezője lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése