2015. december 11., péntek

Útravaló: A serdülőkori kortárskapcsolatok minősége, mint a felnőttkori fizikális egészség prediktora



Útravaló: A serdülőkori kortárskapcsolatok minősége, mint a felnőttkori fizikális egészség prediktora

Allan, J. P., Uchino, B. N. & Hafen, C. A. (2015). Running With the Pack: Teen Peer-Relationship Qualities as Predictors of Adult Physical Health. Psychological Science, 26(10), 1574-1583.

Összefoglalót készítette: Törkenczi Boglárka

Absztrakt

A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja, van-e hosszútávú hatása a serdülőkori kortárs kapcsolatok minőségének a felnőttkori fizikai egészségre nézve. Az intenzív, változatos módszereket alkalmazó longitudinális kutatás során a szerzők 171 fős mintával dolgoztak, a vizsgálati személyektől 13-27 éves koruk között ismételten gyűjtöttek adatokat. Az eredmények alapján a kora-serdülőkori kortárskapcsolatok minősége és a társas normáknak való megfelelés a serdülőkori kortárs kapcsolatokban a felnőttkori fizikális egészségi állapot robusztus bejóslóinak bizonyultak. A hatás abban az esetben is megmaradt, amennyiben kiszűrték számos potenciális moderáló változó hatását, úgy, mint: korábbi egészségügyi problémák, aktuális testtömeg index, szorongásos és depresszív tünetek, személyiség karakterisztikái, serdülőkori anyagi problémák, serdülőkori vonzó külső. Mindezek alapján következtethetünk arra, milyen kiemelkedő fontosságúak serdülőkori kortárskapcsolataink.

Régen ismert tény, hogy a serdülők intenzíven igyekeznek kapcsolatokat kialakítani társaikkal (Hall, 1904). Kortárskapcsolati problémáikat, kihívásaikat gyakran hasonlatosan élik meg, mint fizikális jóllétük fenyegetettségét, képesek akár szándékosan lemondani saját autonómiájukról annak érdekében, hogy jól kijöjjenek társaikkal. A kortárskapcsolatok nyújtják a serdülők életének legintenzívebb érzelmi élményeit (Brown & Larson, 2009) és társas normákhoz való alkalmazkodásuk olyan esetben is megfigyelhető, amikor az szignifikánsan nagyobb hátránnyal jár önmagukra nézve (G. L. Cohen & Prinstein, 2006). Jelen kutatás annak lehetőségét vizsgálja, hogy ez a fajta serdülőkori intenzív fókuszálás a társas kapcsolatokra összefüggést mutathat nem csupán a serdülőkori kortárskapcsolatok minősége és a későbbi szociális és lelki jóllét között, hanem hatással lehet akár a fizikális egészségre is felnőtt korban.
Felnőtt korban a támogató kapcsolatok kialakítására való képtelenség jelentős rizikófaktort jelent a korai mortalitás tekintetében, csak úgy, mint a dohányzás vagy az obezitás (Holt – Lunstad, Smith & Layton, 2010; House, Landis & Umberson, 1988). Habár a kutatók eredetileg úgy gondolták, hogy a különböző egészséget érintő rizikókat elsődlegesen az egészséget támogató magatartás hiánya mediálja (Umberson, 1987), az utóbbi idők humán és primáta kutatásai arra utalnak, hogy a szorongásos és depresszív tünetek mediálhatnak a társas problémák egészségre gyakorolt hatásában (Arthur, 2006; Friedmann et al., 2006; Grippo et al., 2007). Úgy tűnik, a társas izoláció hatására kialakulhat egy kisebb mértékű, de krónikus stressz hatás, melynek patologikus következményei lehetnek a későbbiekben (Kawachi & Berkman, 2001; Kawachi, Subramanian, & Kim, 2008). Az emberi stressz-válasz rendszer hatékonyan elbír akár egyszerre több stresszorral is, amennyiben azok átmenetiek, de krónikus aktivációval már nem képes könnyen megbirkózni (Sapolsky, 2000). A társas izoláció által okozott stressz összefüggésbe hozható számos negatív fiziológiai változással a megnövekedett vérnyomástól kezdve a sérült immunműködésig (Cacioppo & Patrick, 2008; S. Cohen, Janicki-Deverts, & Miller, 2007). Mindez arra utalhat, hogy a serdülőkorban kialakult kortárskapcsolatok minősége hosszútávú hatással lehet a későbbi egészségre.
A társas izoláció és a kapcsolatok minőségének lehetséges hatásai mellett egy másik potenciális, a későbbi egészséget befolyásoló serdülőkori társas jelenség a serdülők konformitása vagy non-konform viselkedése a társas normákhoz viszonyítva. Bizonyított tény, hogy a felnőttkori non-konform viselkedés összefügg az egészség kockázati tényezőivel. Abban az esetben, ha valaki másképp tekint a világra, mint azt társas csoportjának tagjai teszik, akár idegrendszeri változások is megjelenhetnek: az amygdalában mért aktivitás megnő, mely összefüggésben áll kellemetlen érzelmekkel – ezt a jelenséget nevezzük „a függetlenség fájdalmának” (Berns et al., 2005, p. 252). Hosszútávú konfliktusok felnőtt korban okozhatnak krónikus stresszt, amely egészséget érintő problémák széles skálájához vezethet (Kiecolt-Glaser et al., 2005; Nealey-Moore, Smith, Uchino, Hawkins, & Olson-Cerny, 2007; Wright & Loving, 2011).
A korábbiakkal éles ellentétben kultúrközi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy felnőtt korban mások vágyainak saját céljaink elé helyezésével csökkenthető a mindennapok során megélt stressz mértéke és mindez akár antipatogén hatással is lehet egészségünkre (Chiao & Blizinsky, 2010; Fincher, Thornhill, Murray, & Schaller, 2008). Ez a szemlélet, melyet kulturális szinten kollektivizmusnak, individuális szinten pedig allocentrizmusnak nevezünk, élesen szemben áll az egyén autonómiájának nyugati kultúrákban való felértékelésével és a serdülőkori társas nyomással való szembeszállással (McElhaney, Allen, Stephenson, & Hare, 2009). Ennek ellenére számos serdülő döbbenti meg szüleit allocentrikus, társ-központú megnyilvánulásaival (Fuligni, Eccles, Barber, & Clements, 2001). Míg a közeli barátságok minősége csökkentheti a stresszt azáltal, hogy elérhetővé tesz társas, instrumentális és emocionális támogatást amennyiben az szükséges, az allocentrizmus ezzel szemben csökkentheti a konfliktusok előfordulásának valószínűségét tágabb társas csoportokon belül.
            Azáltal, hogy meghatározzuk a hosszútávú összefüggéseket a társas kapcsolatok és az egészség között, kirajzolódhat akár egyfajta élettartam-modell is a társas kapcsolatok és fizikális egészség közötti kapcsolatra épülve (Uchino, 2009). A serdülőkori társas kapcsolatokkal összefüggő faktorok potenciális célként  is szolgálhatnak az egészséget támogató erőfeszítések számára az egyének élete során. Mindemellett a két tényező közötti kapcsolat magyarázatot adhat a serdülők intenzív kapcsolatkereső és konform magatartására. Akár úgy is tekinthetünk ezekre a jelenségekre, mint adaptív viselkedések egyfajta csomagjára, melyeknek hosszútávon túlélési értéke lehet az egyének számára (Cacioppo & Patrick, 2008).
            A következőkben bemutatott kutatás a korai serdülőkori kortárs-viselkedés hosszútávú hatásait vizsgálta az egészségre nézve számos különböző módszerrel. A következő hipotéziseket vizsgálták:

H1: A hosszútávú fizikális egészség minősége összefügg a társak által jelzett serdülőkori szoros barátságok minőségével és a serdülőkori kortársakkal szembeni allocentrikus viselkedéssel.

H2: A felnőttkori szorongásos és depresszív tünetek mediálják a serdülőkori kortárskapcsolatok minősége és a felnőttkori egészség közti kapcsolatokat.

H3: A kapcsolat a két tényező között fennmarad az esetleges moderáló változók széles skálájának kiiktatásával is. (Lehetséges moderáló változók: fizikai vonzerő, serdülőkori és felnőttkori drogfogyasztás, személyiségvonások)

Módszer

Résztvevők: A kutatók olyan longitudinális vizsgálat adatait elemezték, melynek során a serdülőkori kortárskapcsolatok hatását vizsgálták a felnőttkori fejlődésre nézve. Összesen 171 vizsgálati személy adatait használták fel a kutatáshoz, akik rendelkeztek felnőttkori adatokkal egészségi állapotukat tekintve és akiket már 13 éves koruktól fogva követtek összesen 14 éven keresztül. A mintában 74 férfi és 97 nő adatai találhatók 13 éves koruktól 27 éves korukig. A minta mind rasszt, mind etnikumot, mind pedig SES-t tekintve megfelelően diverznek és az amerikai populációt tekintve reprezentatívnak bizonyult.
A vizsgálati személyeket 13 éves koruktól 17-ig egy 5 éves szakaszon keresztül évente vizsgálták meg egy szoros barátjukkal együtt (azonos nemű), akinek személye a vizsgálat során változhatott. Ezt követően 23 éves korukban vizsgálták személyiségvonásaikat, majd 25-27 éves korukig évente felmérték egészségi állapotukat.

Mérőeszközök:

Mérőeszköz
Vizsgált jelenség
Életkor kitöltéskor
Kitöltő személy
Medical Outcomes Study Short-Form Health Survey (Ware, Kosinski, Dewey, & Gandek, 2000)
Egészségi állapot fiatal felnőttkorban
25-27
Vizsgálati személy
The Inventory of Parent and Peer Attachment (Armsden & Greenberg, 1987)
Barátság minősége: bizalom, kommunikáció, elidegenesés
13-17
Közeli barát
The Friendship Quality Questionnaire (Parker & Asher, 1993)
Barátság pozitív és negatív aspektusai
13-17
Vizsgálati személy
Interpersonal Competence Questionnaire (Buhrmester, 1990)
Allocentrizmus (konformitmus, befolyásolhatóság, asszertivitás
14-17
Közeli barát
State-Trait Anxiety Inventory (Spielberger, 1983)
Felnőttkori vonás jellegű szorongás
25-27
Vizsgálati személy
Beck Depression Inventory
Felnőttkori depresszív tünetek
25-27
Vizsgálati személy
Beck Anxiety Inventory
Serdülőkori szorongásos tünetek
13-15
Vizsgálati személy
Child Depression Inventory (Kovacs & Beck, 1977)
Serdülőkori depresszív tünetek
13-15
Vizsgálati személy
Serdülőkori egészségügyi problémák (retrospektív felvétel à limitáció)
Egészségügyi problémák alapszintje kutatás kezdetekor
25-27

Vizsgálati személy
Telefonos interjú
Háztartás éves bevétele
13
Szülő
Testtömeg index
-
25-27
Vizsgálati személy
Droghasználattal kapcsolatos kérdőív
Serdülőkori és felnőttkori droghasználat
14-15
25-27
Vizsgálati személy
International Personality Item Pool-lal (Goldberg, 1999)
Személyiségvonások
24
Vizsgálati személy
Fizikai vonzerő
-
13-15
Független megítélők csoportja

Eredmények

A kulcs-kapcsolatok feltérképezése érdekében a kutatók hierarchikus regressziót alkalmaztak az elemzés során, mely kimutatta, hogy mind a serdülőkori kortárskapcsolatok minősége, mind az allocentrikus viselkedés egymástól függetlenül jobb felnőttkori egészséget jósoltak be. A két aspektus együttesen a megfigyelt felnőttkori egészség-minőség varianciájának 8,7%-át magyarázza.
A korábban feltárt modellbe beemelték a felnőttkori és serdülőkori szorongásos és depresszív tünetek hatását a serdülőkori kortárs kapcsolatok minőségének, az allocentrikus viselkedésnek és a felnőttkori egészségi állapot közti összefüggésére nézve. Az eredmények alapján a felnőttkori szorongásos és depresszív tünetek teljes mértékben mediálják a kapcsolatok minősége és a felnőttkori egészség közti összefüggést (β = 0.07, p = .03, 95% CI = [0.01, 0.15]). Ez azt jelenti, hogy a serdülőkori kapcsolatok minősége következtében esetlegesen kialakuló felnőttkori internalizáló problémák befolyásolják a felnőttkori egészségi állapotot. Az allocentrikus viselkedés részben direkt módon, részben a felnőttkori internalizáló problémák által mediálva hat a felnőttkori egészség minőségére (β = 0.07, p = .049, 95% CI = [0.001, 0.13])), tehát az allocentrikus viselkedés jelenléte serdülőkorban önmagában is hat a felnőttkori egészség minőségére. A gyermekkori internalizáló problémák egyáltalán nem mutattak összefüggést a felnőttkori egészségi állapottal.
            Az esetleges moderáló változók meghatározása során a kovarianciaanalízis a következő eredményt hozta: a legerősebb összefüggést a felnőttkori egészség a felnőttkori drogfogyasztással (β = −0.16, p = .03, 95% CI = [−0.30, −0.01]) és az érzelmi stabilitással (β = 0.26, p = .001, 95% CI = [0.10, 0.41]) mutatta. Ezeknek a hatásoknak a kiszűrésével azonban a serdülőkori kortárskapcsolatok minősége (β = 0.16, p = .02, 95% CI = [0.02, 0.30]) és a serdülőkori allocentrikus viselkedés (β = 0.23, p < .001, 95% CI = [0.09, 0.37]) hatása szinte változatlan maradt a felnőttkori egészségre nézve, együttesen a variancia 7,2%-át magyarázzák.

Diszkusszió

Az eredmények arra utalnak, hogy a serdülőkori társas kapcsolatok hiánya hosszútávú hatással lehet a felnőttkori fizikális egészségre nézve. A serdülőkori (13-15 év) kortárskapcsolatok minősége hatással van a felnőttkori (25-27 év) egészség minőségére akkor is, ha számos más moderáló tényező hatását kiszűrjük. Az a tény, hogy a két serdülőkori kortárskapcsolatokkal összefüggő konstruktum együttesen nagyobb varianciát magyaráztak a felnőttkori egészség minőségét tekintve, mint a felnőttkori testtömegindex és az előzetes komoly betegségek kombinációja, igazolja a kutatás eredményeinek jelentőségét, azaz, hogy a kortárs kapcsolatok minősége nagymértékű hatást gyakorol a felnőttkori egészségre, csak úgy, mint a korábban vizsgált társas izoláció (Hawkley & Cacioppo, 2010; Holt-Lunstad et al., 2010).
Jelen kutatás legrobusztusabb eredménye az allocentrikus viselkedés hosszútávú pozitív hatásának jelentősége a felnőttkori egészség minőségére. Ezek az eredmények egybecsengenek a kollektivista kultúrákkal, kollektivista viselkedéssel és pozitív egészségi kimenetelekkel foglalkozó kutatások eredményeivel (Talhelm et al., 2014). Bár a kulturális tényezők, mint a nyugati felfogás az autonómia értékével kapcsolatban, az allocentrizmus jelenségével szemben állnak, a serdülők magatartása azt mutatja, hogy csak részben veszik át ezt a mintát, ugyanis realizálják ennek előnyeit, de egyben hátrányait is. Az allocentrikus viselkedésnek lehetett egyfajta evolúciós jelentősége abban az időben, amikor még az ember a csoportjához volt kötve túlélése tekintetében. Manapság azonban már nem vagyunk kitéve gyakori közvetlen fenyegetéseknek, így az allocentrikus viselkedés a háttérbe szorult. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a modern társadalmakban is hatással van az ember életére, egészségének minőségére. Az eredmények teljesen más fénybe helyezik a serdülőkori intenzív kapcsolatkereső magatartást: rámutatnak arra a tényre, hogy a serdülők észlelik az összefüggést a szoros társas kapcsolatok és a jóllét között és tudatosan törekszenek mindkettő elérésére.
A kutatás alapján az allocentrizmus és a kapcsolatok minősége között nem volt kimutatható korreláció, ez pedig arra utal, hogy más utakon, más módon hatnak az egészségre. Az első a konfliktusok kerülésével áll kapcsolatban, míg a második a támogatás keresésével. Prevenciós fókuszból tekintve a serdülőkori kapcsolatok kialakításának problémája rizikót jelenthet hosszútávon a felnőttkori egészség minősége szempontjából. A jelenlegi pediátriai ajánlások, melyek a jövőbeli egészség támogatását célozzák, nem tartalmaznak kortárskapcsolatokkal összefüggő faktorokat (Institute of Medicine, 2012).
A kutatásnak számos limitációja felismerhető: a kapott eredmények alapján nem alkothatóak direkt oksági következtetések a vizsgált tényezők közötti kapcsolatokat tekintve. Bár a lehetséges moderáló tényezők hatásának széles skáláját kiszűrték a vizsgálat során, mégsem állapítható meg biztos oksági kapcsolat a serdülőkori társas kapcsolatok és felnőttkori egészség minősége között. Másik limitáció, hogy a serdülőkori egészség-problémák retrospektív módon kerültek megadásra, ez pedig okozhatott torzítást az adatokban. Mindenesetre ez az első olyan kutatás, amely esetén társ-véleményezés alapján vizsgálták a serdülőkori kortárskapcsolatok minőségének hatását a felnőttkori egészség minőségére, megnyitva ezzel egy új irányt az egészség és társas kapcsolatok vizsgálatának jövőbeli kutatásai előtt.

Irodalomjegyzék

Armsden, G. C., & Greenberg, M. T. (1987). The Inventory of Parent and Peer Attachment: Individual
differences and their relationship to psychological well-being in adolescence. Journal of Youth and Adolescence, 16, 427–454.
Arthur, H. M. (2006). Depression, isolation, social support,and cardiovascular disease in older adults.
Journal of Cardiovascular Nursing, 21(5), S2–S7.
Beck, A. T., Epstein, N., Brown, G., & Steer, R. A. (1988). An inventory for measuring clinical
anxiety: Psychometric properties. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 576, 893–897.
Beck, A. T., & Steer, R. A. (1987). Manual for the revised Beck Depression Inventory. San Antonio,
TX: Psychological Corp.
Berns, G. S., Chappelow, J., Zink, C. F., Pagnoni, G., Martin-Skurski, M. E., & Richards, J. (2005).
Neurobiological correlates of social conformity and independence during mental rotation.
Biological Psychiatry, 58, 245–253. doi:10.1016/j.biopsych.2005.04.012
Brown, B. B., & Larson, J. (2009). Peer relations in adolescence. In R. M. Lerner & L. Steinberg
(Eds.), Handbook of adolescent psychology
Cacioppo, J. T., & Patrick, W. (2008). Loneliness: Human nature and the need for social connection.
New York, NY: W. W. Norton.
Chiao, J. Y., & Blizinsky, K. D. (2010). Culture-gene coevolution of individualism-collectivism and
the serotonin transporter gene. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 277,
529-537. doi:10.1098/rspb.2009.1650
Cohen, G. L., & Prinstein, M. J. (2006). Peer contagion of aggression and health risk behavior
among adolescent males: An experimental investigation of effects on public conduct and
private attitudes. Child Development, 77, 967–983.
Cohen, S., Janicki-Deverts, D., & Miller, G. E. (2007). Psychological stress and disease. The Journal
of the American Medical Association, 298, 1685–1687.
Fincher, C. L., Thornhill, R., Murray, D. R., & Schaller, M. (2008). Pathogen prevalence predicts
human cross-cultural variability in individualism/collectivism. Proceedings of the Royal
Society B: Biological Sciences, 275, 1279–1285. doi:10.1098/rspb.2008.0094
Friedmann, E., Thomas, S. A., Liu, F., Morton, P. G., Chapa, D., Gottlieb, S. S., & Sudden Cardiac
Death in Heart Failure Trial Investigators. (2006). Relationship of depression, anxiety, and
social isolation to chronic heart failure outpatient mortality. American Heart Journal, 152(5),
940.e1–940.e8. doi:10.1016/j.ahj.2006.05.009
Fuligni, A. J., Eccles, J. S., Barber, B. L., & Clements, P. (2001). Early adolescent peer orientation
and adjustment during high school. Developmental Psychology, 37, 28–36.
doi:10.1037//0012-1649.37.1.28
Goldberg, L. R. (1999). A broad-bandwidth, public-domain, personality inventory measuring the
lower-level facets of several Five-Factor models. Personality Psychology in Europe, 7, 7–28.
Grippo, A. J., Gerena, D., Huang, J., Kumar, N., Shah, M., Ughreja, R., & Carter, C. S. (2007).
Social isolation induces behavioral and neuroendocrine disturbances relevant to depression in
female and male prairie voles. Psychoneuroendocrinology, 32, 966–980. doi:10.1016/j.psyneuen.2007.07.004
Hall, G. S. (1904). Adolescence. New York, NY: Appleton.
Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of
consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine, 40, 218–227.
doi:10.1007/s12160-010-9210-8
Holt-Lunstad, J., Smith, T. B., & Layton, J. B. (2010). Social relationships and mortality risk: A
meta-analysis. PLoS Medicine, 7(7), Article e1000316. Retrieved from http://journals.plos
.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1000316

House, J. S., Landis, K. R., & Umberson, D. (1988). Social relationships and health. Science, 241,
540–545.
Institute of Medicine. (2012). Accelerating progress in obesity prevention: Solving the weight of the
nation. Washington, DC: Author.
Kawachi, I., & Berkman, L. F. (2001). Social ties and mental health. Journal of Urban Health, 78,
458–467.
Kawachi, I., Subramanian, S., & Kim, D. (2008). Social capital and health. New York, NY:
Springer.
Kiecolt-Glaser, J. K., Loving, T. J., Stowell, J. R., Malarkey, W. B., Lemeshow, S., Dickinson, S. L.,
& Glaser, R. (2005). Hostile marital interactions, proinflammatory cytokine production, and
wound healing. Archives of General Psychiatry, 62, 1377–1384.
Kovacs, M., & Beck, A. T. (1977). An empirical clinical approach toward a definition of childhood
depression. New York, NY: Raven Press.
McElhaney, K. B., Allen, J. P., Stephenson, J. C., & Hare, A. L. (2009). Attachment and autonomy
during adolescence. In R. M. Lerner & L. Steinberg (Eds.), Handbook of adolescent
psychology: Vol. 1. Individual bases of adolescent development (3rd ed., pp. 358–403).
Hoboken, NJ: John Wiley & Sons.
Nealey-Moore, J. B., Smith, T. W., Uchino, B. N., Hawkins, M. W., & Olson-Cerny, C. (2007).
Cardiovascular reactivity during positive and negative marital interactions. Journal of Behavioral Medicine, 30, 505–519. doi:10.1007/s10865-007-9124-5
Parker, J. G., & Asher, S. R. (1993). Friendship and friendship quality in middle childhood: Links
with peer group acceptance and feelings of loneliness and social dissatisfaction. Developmental Psychology, 29, 611–621.
Sapolsky, R. M. (2000). Stress hormones: Good and bad. Neurobiology of Disease, 7, 540–542.
doi:10.1006/nbdi.2000.0350
Spielberger, C. D. (1983). Manual for the State-Trait Anxiety Inventory (Form Y). Palo Alto, CA:
Mind Garden.
Talhelm, T., Zhang, X., Oishi, S., Shimin, C., Duan, D., Lan, X., & Kitayama, S. (2014). Large-scale
psychological differences within China explained by rice versus wheat agriculture. Science, 344, 603–608. doi:10.1126/science.1246850
Uchino, B. N. (2009). What a lifespan approach might tell us about why distinct measures of social
support have differential links to physical health. Journal of Social and Personal Relationships, 26, 53–62. doi:10.1177/0265407509105521
Umberson, D. (1987). Family status and health behaviors: Social control as a dimension of social
integration. Journal of Health and Social Behavior, 28, 306–319.
Ware, J. E., Kosinski, M., Dewey, J. E., & Gandek, B. (2000). SF- 36 health survey: Manual and
interpretation guide. Eden Prairie, MN: Quality Metric.
Wright, B. L., & Loving, T. J. (2011). Health implications of conflict in close relationships. Social &
Personality Psychology Compass, 5, 552–562. doi:10.1111/j.1751-9004.2011.00371.x

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése