2016. május 19., csütörtök

Többkomponensű Jógalégzés Program PTSD-ben Szenvedő Vietnámi Veteránok Számára: Randomizált Kontroll Vizsgálat

Többkomponensű Jógalégzés Program PTSD-ben Szenvedő Vietnámi Veteránok Számára: Randomizált Kontroll Vizsgálat
Carter, JJ., Gerbarg, PL., Brown, RP., Ware, RS., D’Ambrosio, C., Anand, L., Dirlea, M., Vermani, M. & Katzman, MA. (2013). Multi-Component Yoga Breath Program for Vietnam Veteran Post Traumatic Stress Disorder: Randomized Controlled Trial. Journal of Traumatic Stress Disorders & Treatment 2013, 2:3 doi: http://dx.doi.org/10.4172/2324-8947.1000108

Készítette: Farkas Kinga

Bevezetés:
Napjainkban nem újdonság a tény, hogy a vietnámi veteránok jó részének életét nehezíti meg a Poszttraumatikus Stressz Zavar (PTSD). Annak ellenére, hogy a különböző terápiák rendkívül hatékonyan működnek, a visszaesés megakadályozása nehéz feladat, legyen szó akár farmakoterápiáról, akár pszichoterápiáról. Korábban már bebizonyosodott, hogy a jóga bizonyos formái csökkentik a szimpatikus túlműködést és növelik a paraszimpatikus aktivitást, ezzel javítva a stresszel szembeni sérülékenységen, csökkentve a depresszió és a szorongás tüneteit. Ez a módszer modulálja az automatikus idegműködést a légzés kontrollálásával, így a negatív érzelmi állapotot és a megemelkedett arousal szintet is képes változtatni, melyek a PTSD-ben szenvedők tünetei közé tartoznak. Annak ellenére, hogy ennyire hatékonynak tűnik a jógalégzés, korábbi tanulmányok módszertani korlátok miatt nem bizonyították kellőképpen a klinikai hatását vagy alacsony statisztikai erő (kis minta elemszám miatt) vagy megfelelő kontrollcsoport hiánya miatt. Ez a tanulmány azt feltételezi, hogy a Sudarshan Kriya Jóga (SKY) csökkenteni képes a kezelés-rezisztens vietnámi veteránok DSM-5 szerinti - CAPS teszten (Clinical-Administrated PTSD Scale) mért - tüneteit.
A Sudarshan Kriya Jóga pranayama légző technikát alkalmaz. Ez egy három körös ciklikus légzéssorozatot jelent (be-, és kilégzés közti szünet nélkül), melyben minden körben más arányokat használ. Az első a lassú tempójú szakasz (10 légvétel/perc), a második egy közepes tempójú szakasz (15-20 légzés/perc), amit végül egy gyors tempójú (60 légzés/perc) ciklus zár. A SKY kurzus 22 órája pedig magában foglalja a stressz kezelés és a csoportfoglalkozás folyamatát is. Az eredeti SKY kurzus tartalmazott vallásos elemeket, melyet ebben a vizsgálatban eltávolítottak, s a helyére ízületi mobilizáló és katonai értékekkel foglalkozó gyakorlatokat tettek.
Módszer:
Az 50 ajánlott vietnámi veterán férfi közül 31-en feleltek meg a PTSD-s (DSM-4) és a kutatás kritériumainak.  Közülük számítógép által generált randomizált kiválasztás során voltak, akik azonnali intervenciós kezelést kaptak, illetve akik a 6 hetes várólistára (kontrollcsoportba) kerültek. Az intervenció egy 5 napon át tartó 22 órás vezetett jóga csoport volt, amit egy 2 órás csoportfoglalkozás követett az első hónapban hetente egyszer, a hátralévő 5 hónapban pedig havonta. egyszer. A vizsgálat előtt, a vizsgálat után (6 hét után) és az utánkövetési időben (6 hónap után) mérték a tüneteiket a CAPS skálán. Ezen kívül vizsgáltak még depressziót, életminőséget és alkoholfogyasztási szokásokat mindhárom alkalommal. A kutatásban az alábbi kérdőíveket alkalmazták: CAPS, MINI-Plus, CES-D, PCLM-17, WHOQoL-BRIEF és AUDIT.
Kettősvak elrendezésre nem adott lehetőséget a kutatás, minden kísérleti személy tudta, hogy az intervenciós vagy a kontroll csoportba tartozott, azonban a CAPS skála kitöltésekor nem szerepeltették rajta a csoportot, így kiértékelő nem tudhatta, mely csoportba tartozott az adott személy. A kérdőív kiértékelője viszont sem SKY gyakorló, sem SKY oktató nem volt.
A résztvevők mind ausztrál vietnámi veterán férfiak voltak, átlag életkoruk 58 év volt, és a PTSD tüneteik következtében mindannyiuk leszázalékolt, nyugdíjazott. Az összes vizsgált személy részt vett korábban egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokon, kognitív viselkedés terápián és kapott PTSD tüneteire gyógyszeres kezelést már. A személyek a kutatás teljes időtartama alatt kaptak szerotonin szintre ható inhibitoros antidepresszánst.
Eredmények:
A 31 főből 25-en vettek részt a teljes kutatásban, közülük 14-en az intervenciós csoport tagjai, 11-en pedig a kontroll csoport tagjai voltak.
Az elemzéshez az IBM SPSS Statistics 20.0 verzióját használták, csoportos összehasonlításokat végeztek, t-tesztet és kovariancia analízist alkalmazva. A három fázisban (elő-, és utóteszt valamint utánkövetés) mért eredményeket pedig összetartozó mintás próbával vizsgálták. Az elemzések során a résztvevők együttműködési hajlandóságát (complience-t) nem vették figyelembe.
Az intervenciós csoport a 6 hetes vizsgálat során szignifikáns csökkenést mutatott a tünetek terén a CAPS skálán, míg a kontrollcsoport esetén ez a csökkenés nulla volt. Ezt követően a kontroll csoport is részt vett az intervención és az ő tüneteik is ugyanígy csökkenni kezdtek. Ez a csökkenés mindkét csoport esetén fennmaradt a 6 hónapos utánkövetésig.
A CAPS értékek hatásmértékei a kiindulási ponttól a 6 hónapos utánkövetésig 2,9 és 0,88 voltak az intervenciós és a kontrollcsoportot egyaránt figyelembe véve. Ez rendkívül magasnak minősül. Az antidepresszánsok hatásai jellemzően 0,5-ös hatásmérték körül mozognak.
A kutatás korlátai közé tartozik a kis minta elemszám, a vizsgálati személyek blindingjának lehetetlensége (így a kettős vak elrendezés lehetetlensége) és a várólistás kontrollálás az aktív kontroll helyett. A kis elemszám ellenére a hatás annyira erős és konzisztens volt, hogy a kapott eredmények klinikailag illeszthetőnek mondhatóak.
Az eredmények tehát arra engednek következtetni, hogy a többkomponensű légző technikát alkalmazó jóga intervenció értékes komplementer terápia lehet a PTSD-s veteránok kezelésében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése