Az orthorexia nervosa prevalenciája
evészavaros páciensek körében kezelés után
Segura-Garcia,
C., Ramacciotti, C., Rania, M., Aloi, M., Caroleo, M., Bruni, A., Gazzarrini,
D., Sinopoli, F., & De Fazio, P. (2014). The prevalence of orthorexia
nervosa among eating disorder patients after treatment. Eating and Weight Disorders. DOI: 10.1007/s40519-014-0171-y.
Készítette: Kovács Petra
Absztrakt
Az
egészséges ételek fogyasztása dicséretes szokás. Ez az attitűd azonban
patológiássá válhat, amennyiben a személy annyira aggódik az egészséges
tápanyagok bevitele miatt, hogy ez válik a legfontosabbá életében, fontos
étkezési megszorításokhoz, funkcióromláshoz vezethet. Ez a viselkedés az
orthorexia nervosa (ON), ami hasonló jellemzőket mutat az anorexia nervosával
(AN) és bulimia nervosával (BN). A tanulmány célja megvizsgálni az ON
előfordulását olyan nők körében, akik evészavarral (EDs) küzdenek, és feltárni,
hogyan változott az evészavar terápiája hatására.
A
vizsgálatban 32 anorexia nervosás vagy bulimia nervosás nő vett részt, akiket
az ORTO-15, a Yale-Brown-Cornell Eating Disorder Scale (YBC-EDS) és az Eating
Attitude Test (EAT-26) értékeltek a kezelés előtt (t0), majd három évvel a
kezelésük után (t1). Nemben, korban és BMI index alapján illesztett kontrollcsoporttal
hasonlították össze három évvel később.
Szignifikánsan
többen értek el pozitív eredményt az ORTO-15 kérdőíven a vizsgálati csoport
tagjai (t0 28%, t1 58%), mint az egészséges kontrollcsoport tagjai (6%).
YBC-EDS és EAT-26 pontszámok is magasabbak, mint a kontrollcsoportban, de
csökkentek a két mérés között.
Bevezető
Az
egészséges étkezés alapvetően egy pozitív attitűd, különösen, ha valamilyen
betegség megelőzésére szolgál, például emésztési zavarok, vagy a káros
összetevők kerülése a szempont, mint például a tartósítószerek, genetikailag
módosított termékek, vagy éppen valamilyen betegség miatt követ diétát a
személy. Előfordul olyan esetben is, amikor egészséges embereknek jó fizikai
teljesítményt kell nyújtani (például táncosok, atléták), vagy kellemes fizikai
megjelenést szeretnének (például modellek, színészek), vagy éppen azok körében,
akik ismerettel rendelkeznek a gyógyhatású ételekről (például orvosok,
dietetikusok, ápolók).
Amikor
aggodalmak jelennek meg a megfelelő étel
választása miatt, vagy a helyes diéta válik a legfontosabbá az életben, ez az
attitűd patológiássá válik (egész nap azon gondolkozik a személy, hogy mit fog
enni, honnan szerzi be, hogyan készíti el, és a többi), ez szociális és
egészségügyi funkcióromláshoz vezethet. Bratman (Bratman & Knight, 2000)
vezette be az ON fogalmát erre a viselkedésre. Nagyobb eséllyel vezet
pszichológiai distresszhez (magányosság, elkerülés), mint fizikai veszélyhez,
azonban vannak olyan esetek, amikor egészségügyi komplikációt eredményez (Park
et al., 2011; Moroze, Dunn, Craig Holland, Yager & Weintraub, 2014).
Annak
ellenére, hogy a tünetek jól meghatározottak (Teixeire et al., 2011; Donini,
Marsili, Graziani, Imbriale & Cannella, 2004), nemrég új kritériumot
fogalmaztak meg a viselkedés keretének meghatározására (Moroze et al., 2014). A
szakirodalom szerint az orthorexia jelensége tekinthető egy folyamatnak az
egészséges viselkedéstől indulva a a patológiás érdeklődésig az egészséges
ételek iránt (Varga, Dukay-Szabó, Túry & van Furth, 2013). A kifejezést a
patológiás állapotra kellene csak használni.
Az
ON nem mentális betegség, tehát nem tartozik az evészavarok közé, vagy az
OCD-hez a DSM-IV TR (American Psychiatric Association, 2000) és a DSM-5
(American Psychiatric Association, 2013) alapján. A legfőbb különbség az
evészavarok és az ON között, hogy az anorexia- és bulimia nervosa esetén inkább
az étel fogyasztás mennyiségéhez kapcsolódik a zavar (Heaner & Walsh, 2013),
míg az orthorexia nervosa esetén a minőségéhez. Az evészavarral küzdő személyek
az ideális testre vágynak, míg az orthorexiások a „tiszta testre”.
Habár
a különbség egyértelmű, a kapcsolat az evészavarok és az ON között összetett.
Az ON megelőzheti, követheti, vagy elméletileg akár egyszerre is jelen
lehetnek. Nem ritka, hogy az evészavarral diagnosztizált nők nagyobb
valószínűséggel választanak ételt az egészségessége miatt, mint a kontroll
csoport tagjai (Dellava et al., 2011). Ez az orthorexikus viselkedés
eltakarhatja az igazi okot, miszerint azért esznek jó minőségű ételeket, hogy
kontrollálják a tápanyag bevitelt.
A
fent leírtak alapján azt feltételezték a szerzők, hogy az ON gyakori tünet
evészavar esetén, különösen a kezelés után, hogy elfedjék a valódi szükségét
annak, hogy kontrollálják a tápanyagokat és így a súlyukat. Tehát a tanulmány
célja, hogy megvizsgálja az ON
gyakoriságát evészavaros nők körében, és feltárja vajon változik-e a zavar
kezelése után.
Módszerek
Résztvevők
A
vizsgálatot kettő csoport összehasonlításával végezték el. A vizsgálati csoportba
a DSM IV-TR alapján (American Psychiatric Association, 2000) diagnosztizált anorexia
nervosás és bulimia nervosás betegek kerültek. Az első alkalommal felvették a
teszteket, majd egyéni 12 hónapos intervenciót kaptak (Segura-Garcia, Chiodo,
Sinopoli & De Fazio, 2013), végül legalább 3 év múlva történt meg a második
tesztfelvétel. A másik csoportba egyetemista és főiskolás lányokat toboroztak,
akiket korban és BMI index alapján illesztettek a vizsgálati csoporthoz.
A
részvétel önkéntes volt, bizalmasan kezelték az adatokat, valamint a hallgatók
nem kaptak semmilyen extra kreditet a részvételükért.
Eszközök
Az orthorexia nervosa értékelése
Az
ORTO-15 olasz nyelvű verzióját (Donini et al., 2005) használták az ON
megállapítására. Ez egy többválasztásos teszt, ami az étel kiválasztására,
vásárlására, elkészítésére és elfogyasztására vonatkozó kérdéseket tartalmaz. A
válaszokat 4-fokú Likert-skálán kell bejelölni, az alacsonyabb pontszám jelzi
az orthorexikus tendenciát, míg a magasabb a normális evési szokásokat. Eddigi tanulmányokban
a szerzők (Donini et al., 2005; Ramacciotti, 2011) különböző ponthatárokat
használtak (például <35, <40), azonban a 35 pont alatti meghatározás
esetén volt magasabb a szenzitivitás (86,5%), a specificitás (94,2%) és a
negatív prediktív érték (91,1%). Egy korábbi kutatásra alapozva (Segura-Garcia
et al., 2012), a legszigorúbb pontszámot használták a szerzők (ORTO-15<35),
így a Cronbach alfa értéke 0,81.
Az obszesszív-kompulzív tünetek
értékelése
A
tünetek súlyosságát a Yale-Brown-Cornell Eating Disorder Scale (YBC-EDS)
(Mazure, Halmi & Sunday, 1994) segítségével mérték fel. Két részből áll a
skála, első egy átfogó lista 21 fő gonddal és 44 rituáléval, a másik egy 19
tételes 4-fokú Likert-skála, ahol a magasabb pont jelzi a súlyosabb helyzetet.
A jelenlegi kutatásban a skála Cronbach alfa értéke 0,882.
Az evészavarok értékelése
Az
abnormális étkezési/evési szokások és a súly miatti aggodalom megállapítására
az olasz nyelvű (Dotti & Lazzari, 1998) Eating Attitude Test (EAT-26)
szolgált. Ez a kérdőív 26 tételt kérdést tartalmaz, 4-fokú Likert-skálán kelle
kifejezni az egyetértést, három faktor különül el: diéta, bulimia és étel
probléma, orális kontroll. A Cronbach alfa együttható értéke 0,795. Korábbi
kutatások eredményei alapján a 20 pont alatti érték klinikai rendellenesség
rizikóját jelenti.
Eljárás
A
kísérleti csoport kitöltötte az ORTO-15, YBC-EDS és EAT-26 teszteket tartalmazó
battériát a járóbeteg ellátáson (t0), majd minimum 36 hónappal a kezelés
befejezése után szintén kitöltötte (t1). A kontroll csoport egyszer töltötte
ki, a kísérleti csoport kezelése után 36 hónappal (t1).
Statisztikai eljárás
Az
adatokat a Statistical Package for the Social Science 21.0 (SPSS Inc., Chicago,
Illinois) verziójával dolgozták fel. Egyutas elemzés alkalmazásával
összehasonlították a csoportokat a t próba átlagai alapján, illetve páros
mintás t-próbával elemezték a folytonos változókat. A statisztikai
szignifikancia szintje p<0,05.
Eredmények
A
vizsgálati csoportban 18 anorexia nervosában, 14 bulimia nervosában szenvedő
beteg vizsgálatára került sor. Ez a csoport szignifikánsan alacsonyabb
pontszámot ért el az ORTO-15 kérdőíven, mint az egészséges személyek. A
legalacsonyabb pontszámot a második tesztfelvételkor mutatták. A csoport
magasabb pontszámot ért el a YBC-EDS és az EAT-26 skálákon az első
tesztfelvételkor, s bár a második tesztelés alkalmával már nem volt patológiás,
még mindig szignifikánsan magasabb volt a kontrollcsoporthoz képset.
Megvitatás
Ez
az első longitudinális tanulmány, ami értékeli a hosszú távú változásokat az
orthorexia nervosa tüneteiben egy illesztett kontrollcsoporttal szemben, egy
validált és standardizált kérdőív segítségével. Már korábban is azt találták,
hogy azok körében gyakori, akik sokat foglalkoznak a testükkel, és hogy jó
fizikai megjelenésük legyen (például atléták, balett-táncosok, jóga gyakorlók,
egészségügyi dolgozók). Az eremények azt mutatják, hogy komorbid (28%) az
anorexia és bulimia nervosával, és különösen emelkedik evészavar terápiája után
(53%). Különbség az anorexiásokhoz képest, hogy az orthorexiás személy nem a
súlya miatt aggódik, nem akar karcsú lenni, és nincs zsír fóbiája, hanem
spirituális vonatkozásai vannak („tisztaság” érzése, egészségesnek és
természetesnek lenni). Inkább a kényszeresség és hipochondria jelenik meg
náluk, mint a tökéletes test hajszolása. A súly fóbia egy kultúra specifikus
jelenség, és nem kellene, hogy diagnosztikus kritérium legyen sem anorexia, sem
evészavarok esetében általában (Ramacciotti et al., 2002). Más
pszichopatológiai motivációk is tetten érhetők, például a túlkontrollálás,
érési félelmek.
Ha
transzdiagnosztikus megközelítésben az ON az evészavarok spektrumába tartozik,
akkor a terápia során ennek is csökkenie kellett volna, azonban a kutatás
eredményei nem ezt mutatják. Az ON-t fennmaradó tünetknek kellene tekinteni,
kiváltképp azoknál, akiknél már kezdetben is kimutatták. Ebben az esetben ez
tekinthető a kognitív viselkedésterápia eredményének, ami bár csökkentette a
forma és testsúly kontrollt, nem eredményezett változást az önkontrollban.
Csökkenti a fóbiás jelentését az ételnek, így az étel válik gyógymóddá, így a
személyek megtanulják más úton szabályozni a testsúlyukat (Garner & Dalle
Grave, 1999; Dalle Grave, 2004).
Manapság
az egészséges étkezési szokások és életmód elfogadott, kívánatos, sőt
támogatott jelenség, azonban a nem megfelelő értelmezés újabb szenvedélyhez
vezet (Mathieu, 2005). Azonban amikor az elhízás az elsődleges egészségügyi
probléma, nehéz azt állítani, hogy az egészségesen étkezés lehet probléma. Ezért
nagyon fontos, hogy az ON hátterében állhat a kontrollálás, ami alapvető
probléma evészavarok esetén, így segítheti annak fennmaradását.
A
vizgálat egyik limitációja, hogy a kontrollcsoportban egyszer történt
vizsgálat, így nincs adat a korábbi lehetséges ON viselkedésről. A
diagnosztikus kritériumrendszer csak nemrég került elfogadásra. Ezek ellenére a
tanulmány alapján megállapították, hogy magas az ON prevalenciája AN és BN
személyek körében, és az evészavar kezelése után ez még növekedett.
Gyakorlati
alkalmazása szempontjából, ezek az eredmények megerősítik azt, hogy szükség van
a félelmek és tünetek felismerésére más evészavaros páciensekkel összefüggésben.
Olyan új operacionalizált diagnosztikus kritériumrendszerre van szükség az
orthorexia nervosa azonosítására, amit a gyakorlatban is könnyen tudnak
használni a szakemberek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése