Élelmiszer
utáni sóvárgás az étel addikcióban: A pozitív megerősítés különböző szerepei
Meule, A., & Kübler, A. (2012). Food cravings in food addiction: the
distinct role of positive reinforcement. Eating
behaviors, 13(3), 252-255.
Fordítást készítette: Fekete Zsófia Flóra
Absztrakt
Az adott anyagra irányuló sóvárgás
lényeges jellemzője az addiktív viselkedésnek. Egyre több bizonyíték utal arra,
hogy az élelmiszer utáni sóvárgás és a túlzott élelmiszerfogyasztás is hasonló
addiktológiai folyamatoknak köszönhető. A közelmúltban az addiktív étkezési
minták azonosítására kialakították a Yale Élelmiszerfüggőség Skálát (YFAS). Az
általunk végzett online vizsgálatban (N=616 fő, 75,8% nő) a résztvevők a YFAS
skálát töltötték ki, utána pedig az Étel utáni Sóvárgás Kérdőívet (Food
Cravings Questionnaire-Trait, FCQ-T). Az eredmények szerint, akik magasabb
pontszámot értek el az Élelmiszerfüggőség skálán, azok szintén magas pontszámot
értek el minden élelmiszer sóvárgási alskálán, kivéve az étel okozta pozitív
megerősítés alskálát. Regresszió analízis vizsgálat során azt az eredményt
kaptuk, hogy az összes élelmiszer utáni sóvárgás alskála pozitívan bejósolta az
élelmiszer-függőséget, míg az evés okozta pozitív megerősítés negatív
prediktornak számított.
Hasonlóan a többi addikciós viselkedéshez,
az eredmények azt mutatják, hogy az élelmiszerfüggő személyek jelentős
sóvárgást élnek át az ételekkel kapcsolatban, azonban nem várnak pozitív
megerősítést általa.
1. Bevezető
A sóvárgás tulajdonképpen egy égető vágy,
mely különböző anyagokra irányulhat, például alkohol, dohány, kábítószer,
élelmiszer. Utóbbival kapcsolatban az étel utáni sóvárgás intenzitása az, ami
megkülönbözteti ezt a fajta túlzott vágyat a szokásos éhségérzettől. A
táplálkozási viselkedés és a sóvárgás összefüggésbe hozható az étel túlzott
fogyasztásával, az önmegtartóztatás nehézségével, csakúgy, mint kábítószer
fogyasztás esetén. Az élelmiszer addikcióhoz társulhat a falástól való félelem
is, valamint a sikertelen fogyókúra. Továbbá azt találták, hogy az élelmiszersóvárgás
pozitívan korrelál a testtömeg indexszel. A kórosan elhízott betegek több
élelmiszer utáni sóvárgásról számoltak be az FCTQ-T alapján, mint a
kontrollcsoport, azonban kevésbé számoltak be az evés okozta pozitív megerősítésről.
Az elmúlt évtizedben rengeteg vizsgálat
jelent már meg arról, hogy a túlzott élelmiszerfogyasztás, az elhízás, vagy
mértéktelen evés hogyan kapcsolódik az addiktív viselkedéshez, bár felmerültek
kritikák ezek klinikai érvényességét és hasznosságát illetően. Nemrégiben
kifejlesztettek egy élelmiszer-függőség modellt, mely alapján megalkották a
Yale Élelmiszerfüggőség Skálát, mely segítségével azonosítani lehet ezt a fajta
függőséget.
Az egyik legszembetűnőbb hasonlóság az
étel és drog addikció között, az a sóvárgás, amit gyakran kísér a kontroll
elvesztése, ami a sóvárgás tárgyát képező anyag vagy élelmiszer elfogyasztását
eredményezi. Hasonló agyi strukturális működést azonosítottak be az
élelmiszersóvárgás és drog utáni sóvárgás között: például az insula aktivációja
szerepet játszik az élelmiszer utáni sóvárgásban, s szintén kulcsfontosságú
szerepe van kényszeres betegségekben és a drogfogyasztásban. A Yale
Élelmiszerfüggőség Skálát használva azt kapták, hogy az élelmiszerfüggőség
tünetei korrelálnak a jutalmazó rendszer (elülső cinguláris, orbitofrontális
kéreg és amygdala) túlzott aktivitásával, mely az élelmiszer elfogyasztásához
vezet. Hasonló aktivitási mintázatok jelentek meg különböző sóvárgásokat
vizsgálva, például nikotin, alkohol vagy kokain felhasználók esetében. Ezen
felül az élelmiszerfüggőség tünetei erősen korreláltak az élelmiszersóvárgás viselkedési
tapasztalataival.
Jelenlegi kutatás során részletesebben
vizsgáltuk az ételfüggőség és az élelmiszer utáni sóvárgás kapcsolatát.
Pontosabban a YFAS kérdőíven kimutatott tünetek számát és a diagnózist vetettük
össze az FCQ alskáláival. Feltételeztük, hogy az ételfüggők magasabb pontszámot
érnek el az élelmiszer utáni sóvárgás alskáláin, mint a nem függő résztvevők.
Ezen felül azt vártuk, hogy az élelmiszer sóvárgás alskálái pozitívan
megjósolják az ételfüggőség tüneteinek mértékét, s hogy ez a kapcsolat
független lesz az aktuális testtömegtől.
2. Módszer
2.1. Résztvevők:
Az adatok felvétele online történt, a
különböző kérdőívek segítségével, melyek az étkezési szokásokat vizsgálták,
illetve ezen túl egyéb konstrukciókat is, pl.: impulzivitást. Német egyetemi
hallgatókkal vettük fel a kapcsolatit email-ben, s kértük, hogy terjesszék
levelezőlistákon a kérdőívcsomag internetes elérhetőségét. Ösztönzésképp azok
között a résztvevők közt, akik a teljes kérdőívcsomagot kitöltötték (N= 617
fő), 5ször 50 euro nyereményt sorsoltunk ki. A kérdőívcsomag kitöltése kb. 25
percet vett igénybe. A résztvevők többsége nő volt (75,8%, n=467). A résztvevők
többsége egyetemi hallgató (80,9%) és
német állampolgár (95,5%) volt. Egy résztvevőt kizártunk valótlan adatok
megadása miatt. A résztvevők beszámoltak életkorukról (év), testsúlyukról
(kilogrammban), magasságukról (méterben). BMI indexet úgy számoltuk, hogy a
súlyt osztottuk a magasság négyzetével. Az átlag BMI 22,3 kg/m 2 (SD+-3,3). A
résztvevők átlagéletkora 24,5 év volt.
2.2. Mérőeszközök:
2.2.1. Étel Utáni Sóvárgás Kérdőív
Az élelmiszer iránti sóvárgást az étel
utáni sóvárgás kérdőívvel (Food Cravings Questionnaire-Trait, FCQ-T) mértük,
mely 39 itemből áll. A kitöltőknek 6 fokú Likert skálán kell jelölni, hogy
milyen gyakran tapasztalnak étel iránti sóvárgást (kezdve a sohától a
mindigig). Az FCQ-T több alskálából áll: a szándék
skála az ételfogyasztási szándékot méri, a pozitív
megerősítés skála az ételfogyasztás pozitív megerősítésére vonatkozik, megkönnyebbülés skála a negatív
állapottól való mentesülés érzésére vonatkozik evés után. További alskálák: evés feletti kontrollálatlanság, az étellel való foglalatoskodás, sóvárgás,
mint pszicgológiai állapot: éhség,
kulcsingerek, melyek kiváltják az éhséget: kiváltók,
sóvárgásból fakadó bűntudat: bűntudat.
A kérdőív jelzi a gátolatlan evés és evési
zavarok tüneteit egészséges személyeknél és evészavaros betegeknél is. A
kérdőív segítségével megkülönböztethetőek a sikeres és sikertelen fogyókúrázók,
vagy az anorexia és bulimia nervosa altípusai is.
Az angol kérdőív belső konzisztenciája:
alfa= 0,81-0,94. Jelen tanulmány belső konzisztenciája: alfa=0,96 az egész
kérdőívre vonatkozóan, alfa= 0,72-0,92 alskálákat tekintve.
2.2.2. Yale Élelmiszerfüggőség skála
(YFAS)
Az élelmiszerfüggőség tüneteit a Yale
Élelmiszerfüggőség skáláján értékeltük. 25 itemből álló kérdőív, mely tartalmaz
Likert-skálán osztályozandó kérdéseket, illetve eldöntető kérdéseket is. A
kérdőív által beazonosíthatóak az addiktív evési magatartások; 0-7 darab
tünetet lehet beazonosítani. Az ételfüggőség diagnózis megállapításához legalább
3 tünetnek fenn kell állnia, és ez
klinikailag jelentős szenvedéssel kell járjon. A YFAS magasan korrelál az
Étkezési Attitűd Teszttel (Eating Attitudes Test), meg lehet állapítani vele az
érzelmileg és a kívülről motivált evést, illetve megjósolja a nagyevő
magatartást (falást). A BMI indexszel csak gyenge összefüggést találtak, de az
ételfüggőség diagnózisa jelentősen nőtt az elhízottak körében. Angol nyelvű
változat Cronbach alfája: 0,86, jelen tanulmányban alfa= 0,83.
2.3. Statisztikai eljárás:
Élelmiszerfüggő résztvevő 48 fő volt, nem
függő pedig 569 fő. Nem parametrikus tesztet választottunk (miután elvégeztük a
kétmintás Kolmogorov-Smirnov próbát), mivel egyenlőtlenek voltak a
mintaméretek, s normálistól eltérő volt az eloszlás. Ezt követően a linerális
regresszió analízist végeztünk, melyben a YFAS skálán számított tünetszám volt
a függő változó, az FCQ-T kérdőív alskálái pedig a független változók.
3. Eredmények
3.1. Csoportkülönbségek:
A csoportok nem különböznek kor vagy BMI
alapján. Ételfüggő diagnózist kapók magasabb FCQ összpontszámmal rendelkeztek,
illetve alskálánként is magasabb pontot értek el, kivéve a pozitív megerősítés
alskálát.
3.2. Étel utáni sóvárgás alskála és az
élelmiszerfüggőség tünetei:
Az általános statisztikai modell szignifikáns
volt (F(3,612)=173,55 p<0,001), a prediktorok szignifikánsan jósoltak be. A
pozitív megerősítés alfaktor a többivel ellentétben negatív irányban jósolta be az ételfüggőséget! Tehát a jelentős
szignifikanciák szerint az élelmiszerfüggőség tüneteit bejósolja az étel utáni
sóvárgás, viszont a pozitív megerősítés
változó pont hogy negatív irányban jelzi előre ezt.
4. Diszkusszió
Jelen vizsgálatnál azt találtuk, hogy azok
az egyének, akiknél megjelennek az addiktív étkezési magatartás jelei, több
dimenzióját tapasztalják meg az étel utáni sóvárgásnak (ételfogyasztás
szándéka, ételről való gondolkodás, sóvárgás kiváltotta negatív érzések, éhség,
bűntudat a sóvárgás miatt stb.), sőt az élelmiszerfüggőség jeleit pozitívan
bejósolták az ételsóvárgás alfaktorai,
illetve negatív bejóslója a pozitív megerősítés alfaktor.
Ezek az eredmények összecsengenek egy
korábbi kutatással (Abilés et al, 2010), melyben kórosan elhízott betegek
esetében több ételsóvárgást találtak a kontrollcsoporthoz képest, a pozitív
megerősítés azonban ebben az esetben is kivétel volt.
Tanulmányunkban az ételfüggők és nem
ételfüggők között nem volt eltérés a BMI indexet illetően, lehet azért, mert
túlnyomó részt normál súlyú és nem klinikai esetek voltak a mintában. Azonban
az eredmények azt sugallják, hogy a sóvárgást illető különbségek mögött
különféle bejóslók lehetnek, pl.: a BMI, ezért lehet az, hogy az
élelmiszerfüggők között több a kórosan elhízott személy.
Bár azok a résztvevők, akik magasabb
pontszámot értek el a YFAS skálán, fokozottan magukhoz akarják venni az ételt,
mégsem várnak tőle pozitív megerősítést. Az ételfüggő emberek inkább csak
sóvárognak az étel után, szeretnék megízlelni azt, azonban elfogyasztásuk után
nem érzik jobban magukat. Inkább bűntudatot érezhetnek utána, ugyanúgy, mint a
sóvárgás következtében. Tehát jelen tanulmány a sóvárgás ambivalens jellegét
támasztja alá. Ez az ambivalencia kiemelten hangsúlyosabb az ételfüggő
egyéneknél. Továbbá az eredmények megfelelnek annak az elképzelésnek is,
miszerint az étel megevése inkább negatív érzelmekhez vezethet, mint pozitívhoz
a táplálkozási zavarok esetében.
Eredményeinket általánosítását korlátozza,
hogy a vizsgálatban túlnyomórészt normál súlyú nők vettek részt. Indokolt lenne
a vizsgálat megismétlése elhízott személyekkel. További korlát, hogy a
vizsgálat keresztmetszeti, így nem vonhatunk le ok-okozati összefüggéseket,
szükség lenne további longitudinális vizsgálatra. Ezen felül szintén torzító
tényező lehet az önbevallásos kérdőívek használata, érdemesebb lenne interjús
technikákat is alkalmazni.
Összegezve, az élelmiszer-sóvárgás egy
jelentős részét képezi az étel addikciónak. Hasonlóan a krónikus kábítószer
függőséghez, az élelmiszerfüggők sem számítanak pozitív megerősítésre az étel
elfogyasztása után. Minden más dimenziója az étel utáni sóvárgásnak pozitívan
bejósolja az élelmiszerfüggőséget. Ezáltal eredményeink hozzájárulnak az
élelmiszerfüggőség fogalmának kibontásához. Jövőbeni kutatások lennének
szükségesek az addiktív táplálkozás, az élelmiszer utáni sóvárgás és a
testtömeg közti részletes összefüggések feltárására. Ez azért is lenne érdekes,
mivel a szigorú diéta és a súlyvesztés csökkentik az étel utáni sóvárgást.
Ennek megfelelően tanácsos lenne longitudinális vizsgálat keretében feltárni a
fogyás és étel addikció kapcsolatát, valamint azt, hogy milyen szerepet játszik
ebben az étel iránti sóvárgás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése