Az étrend és a mentális
egészség közti kapcsolat gyermekek és serdülők körében: szisztematikus
áttekintés
O’Neil, A., Quirk, S. E., Housden, S., Brennan,
S. L., Williams, L. J., Pasco, J. A., ... & Jacka, F. N. (2014).
Relationship between diet and mental health in children and adolescents: a
systematic review. American Journal
of Public Health, 104(10),
e31-e42.
Készítette: Dobrotka Katinka
Bevezető
A
mindennapi étrend szerepe a depresszív
zavarokban és megjelenő tüneteiben az elmúlt évtized kutatásainak fókuszába
került. Felnőtt populáción végzett vizsgálatok alapján összefüggés van a jobb
minőségű étrend és a jobb mentális egészség közt. Utóbbi évek metaanalízisei
megerősítették a fordtított kapcsolatot az egészséges étrend és a depresszió
között. A rendszeresen fogyasztott szegényes étrend (pl. nyugati feldolgozott
ételek) kapcsolatba hozható a depresszió és a szorongás nagyobb rizikójával.
Habár a stressz és a depresszió szintén “elősegítik” az egészségtelen táplálkozást, longitudinális kutatások
szerint valószínűbb a fordított oksági kapcsolat a mért változók közt.
Ezen összefüggések azonban még tisztázatlanok a korai
életévek kapcsán. Eddigi kutatások a rossz minőségű étrendet hozták kapcsolatba
a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral. Összességében azonban gyermekek és
serdülők körében még kevés kutatás született az étrend és az internalizáló
viselkedések kapcsolatáról, mely különféle depresszív tünetek, rossz hangulat
vagy szorongás formájában mutatkozik meg. Mivel a felnőttek körében végzett
kutatások a depresszió és a szorongás területén hoztak kimutatható
összefüggéseket, ezért a szerzők szerint érdemes megvizsgálni ugyanezen jellemzőket
a fiatalak körében is, hiszen eddigi adatok ellentmondásos eredményeket
mutatnak. Mivel ezidáig nem született szisztematikus áttekintése ennek a
specifikus kutatási területnek, relevánsnak találták megvizsgálni az étrend és
a depresszív/szorongásos tünetek kapcsolatát gyermek és serdülő populáción
belül.
Módszerek
Jelen áttekintés a következő szempontok szerint válogatta
be a megvizsgált kutatásokat: legyen teljes, publikált cikk, epidemiológiai kohorsz,
eset-kontoll ill. keresztmetszeti eljárású tanulmány, olyan kutatás, mely az
étrend minőségét/mintázatát és a depresszív tünetek, rossz hangulat, szorongás
közti kapcsolatot vizsgálja, akár önbevallásos vagy tájékoztató méréssel, vagy
orvosi beszámolókon keresztül, és nem-klinikai populáción;
Habár a különböző országokon belül változhat az, hogy mi
számít egészségesnek, és standard definíció nem áll rendelkezésre, a kutatók
úgy határozták meg a megfontolt és egészséges étrendet, mint magas tápanyagú ételek
bevitele (zöldség, gyümölcs, saláták, hal, stb.). Ezzel ellentétben az
egészségtelen ételeket pedig úgy definiálták, mint a magasan telített zsírok,
finomított cukrok, feldolgozott ételek. Az áttekintésből kizárást jelentettek
azon cikkek, melyekben egyedi táplálékokat vizsgáltak, a tartósítószerek
hatását vizsgálták a mentális egészségre, a táplálkozási rendellenességeket
kutatták, személyiség/stressz faktorokat mértek, egyszempontú analízist
használtak, ill. ha a tanulmány nem angol nyelvű volt. A cikkek keresése során
2012 és azutáni publikációkat választottak ki. A tanulmányok módszertani
minőségét pedig pontozták előzetes szakirodalom alapján a következő
témakörökben: minta, kockázati faktorok mérése, a kimenetelek mérése, a
kutatási design, adatok elemzése. 0 és 1 pontot adhattak az értékelők, és a
pontszámok összege alapján sorolták be a tanulmányokat, végül pedig a legjobb
minőségűeket válogatták be az elemzésbe. Összesen 1013 potenciális tanulmány
került szóba, szisztematikusan válogattak, és kizártak ezekből, majd végül 12
cikk került elemzésre. A mentális egészség mérésére leggyakrabban a ”Child
Behavior Checklist” és a “Strengths and Difficulties Questionnaire” alskáláit
használták.
Eredmények és diszkusszió
Az elemzésbe bevont 12 tanulmány közül 9-ben találtak
összefüggést az étrend minősége és a mentális egészség közt, 4 kutatásban
szignifikáns kapcsolatot az egészségtelen étrendi mintázatok és a rosszabb
mentális egészség között. A kutatók célja volt áttekinteni és összegezni az eddigi
tanulmányokat, hogy megvizsgálják, van-e összefüggés az étrend minősége és a
mentális egészségi állapot között, a depresszív tünetek, rossz hangulat és
szorongásra fókuszálva. Konzisztens keresztmetszeti kapcsolatot találtak az
egészségtelen étrendi mintázatok és a gyermekkori, serdülőkori rossz mentális
egészség között. Ezzel szemben, ellentmondásos eredményeket az egészséges
táplálkozási szokások és a mentális egészség közt. Úgyszintén ellentmondó az
egészségtelen étrend minősége és a rossz mentális egészség közti kapcsolat, így
összességében az mondható el, hogy még nagyon inkonzisztensek az eredményeink,
és nem elegendőek ahhoz, hogy oksági magyarázatokat adhassunk a témában. Annak
ellenére, hogy még nem megbízható az összefüggés, a szerzők megfogalmaztak
néhány lehetséges kapcsolatot a témával kapcsolatosan.
Lehetségesnek tartják, hogy az internalizáló gyerekek,
serdülők körében az egészségtelenebb étrendend egyfajta öngyógyításként hat. Ám
azt is megbízhatóan tudjuk, hogy a korai étkezési szokások képesek hatni a
hangulatunkra. Valóban számos olyan biológiai útvonal létezik, melyen keresztül
az étrend minősége képes kihatni a gyermekek és serdülők mentális egészségi
állapotára. Így például a folsav, cink és magnézium fogyasztás fordított
kapcsolatban áll a depresszív zavarokkal, ill. a hosszú távú omega-3 zsírsav
bevitel a szorongásos zavarokkal. A
táplálékbevitel számos biológiai rendszerünket és mechanizmusunkat érinti,
melyek megalapozzák esetleg a depresszió kialakulását (oxidatív folyamatok,
immunrendszer működése, agyi fehérjeszint). Kutatások igazolták, hogy a
gyulladásos markerek jelenléte pozitívan korrelál a szegényes étrenddel, míg az
egészséges étrend a csökkent gyulladásokkal. A depressziós betegekben pedig a
gyulladásos markerek általában magasabbak, mint a kontroll csoportéban. Bízonyíték
van arra is, hogy a magas zsír és cukor tartalmú étrend olyan fehérjékre
hathat, melyek elengedhetetlenek az agyi fejlődés során. A kutatók
hangsúlyozzák, hogy ezen eredmények még nem elegendőek ahhoz, hogy magyarázó
tényként szerepeljenek, csupán spekulációk azzal kapcsolatosan, hogy milyen
irányban lehet összekapcsolni a vizsgált változókat. Azt is kiemelik, hogy
számos fontos faktor van, amit figyelembe kell venni, mint pl. szocioökonómiai
státusz, mert ez mind a táplálkozási szokásokkal, mind pedig a mentális egészséggel
összefügg, úgyszintén a fizikai aktivitás is.
A kutatók prevenciós és intervenciós eljárásokat
javasolnak, hiszen a gyerekek körében is fontos a megelőzés, tekintve, hogy a
hangulati rendellenességek már 6 és 13 éves korban kialakulhatnak. Az ételek
globális fejlesztését ajánlják felsőbb szinten.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése