A lisztérzékenység során jelentkező csökkent életminőség sokkal erősebb kapcsolatban van a depresszióval, mint a gasztrointesztinális tünetekkel
Sainsbury, K., Mullan, B., & Sharpe, L.
(2013). Reduced quality of life in coeliac disease is more strongly associated
with depression than gastrointestinal symptoms. Journal of psychosomatic research,75(2), 135-141.
Készítette: Soós
Alexandra Krisztina
Absztrakt
Cél:
A pszichológiai tünetek kiemelt előfordulása
bizonyított a lisztérzékenység (cöliákia) esetén, a közvetlen kapcsolat a
pszichológiai faktorok és az életminőség (Quality of Life – QOL) kevés
figyelmet kapott. Jelen tanulmány célja a pszichológiai tünetek és a coping
relatív hatásának összehasonlítása az ismert negatív hatásokkal és
gasztrointesztinális tünetekkel, valamint a gluténmentes étkezéssel kapcsolatos
adherenciával.
Módszerek: Az első vizsgálatban résztvevők (N=390) az életminőség
mérését, pszichológiai tüneteket, coping stratégiákat, tünetsúlyossági és
adherenciával kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki. A második vizsgálat során a
jelenlegi gasztrointesztinális tünetek súlyosságát felmérő és egy sokkal
átfogóbb coping kérdőívet töltöttek ki a résztvevők.
Eredmények: Mindkét vizsgálatban az alacsonyabb QoL magasabb
pszichológiai és gasztrointesztinális tünetekkel korrelált, amely együttjárt
maladaptív coping stratégiákkal és alacsonyabb gluténmentes diétával
kapcsolatos adherenciával. A QoL és a pszichológiai tünetek (főképp a
depresszió) közötti kapcsolat erősödött a gasztrointesztinális tünetsúlyosság
kontrollálására. A pszichológiai tünetek és a gluténmentes étkezéssel
kapcsolatos adherencia sokkal inkább bejósolja az alacsonyabb QoL pontszámot,
mint a gasztrointesztinális tünetek.
Konklúzió: A pszichológiai tünetek negatív hatása a QoL-ra és az
adherenciára felveti, hogy a cöliákiás betegeknél szükséges lenne a coping
képességek fejlesztését és a teljesen dietetikai statrégiákra való fókuszálást
a gasztrointesztinális tünetek csökkentése érdekében.
Bevezetés
A lisztérzékenység (cöliákia) egy
krónikus autoimmin betegség, amely a glutén intoleranciát foglalja magában. A
kezelés során a glutén kiiktatásra kerül az étrendből, és az egyetlen hosszú
távú kezelési forma az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. A nem
diagnosztizált vagy kezeletlen lisztérzékenység tünetei közé tartoznak a
tápanyag felszívódási zavarok és olyan gasztrointesztinális tönetek, mint
hasmenés, hasgörcs, haspuffadás. A betegség lehet tipikus, atipikus és néma. Ha
kezeletlen vagy rosszul menedzselt a betegség, hosszú távú komplikációk is előfordulhatnak,
mint emésztőrendszeri daganatok, oszteoporózis és terméketlenség. A cöliákia
genetikailag meghatározott és becslések szerint a népesség körül-belül 1%-át
érinti, mely az esetek 75%-ában diagnosztizálatlan marad. A lisztérzékenység
bármely korban kialakulhat. A legtöbb autoimmun betegséghez hasonlóan nőknél
gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, habár ennek oka nem ismert.
Lisztérzékeny betegek esetén gyakran
megfigyelt a csökkent életminőség (Quality of Life – QoL). A QoL sokszor
összehasonlításra került a gasztrointensztinális tünetekkel az étkezési
szokásokkal és egyéb demográfiai adatokkal, míg a pszichológiai tünetek és a
coping kevesebb figyelmet kapott (pedig kiugróak a cöliákiás betegek
pszichológiai tünetei az egészséges populációhoz képest). Korábban úgy
találták, a szorongás és depresszió lisztérzékenység esetén korrelál az
alacsonyabb QoL-lal. Egy nemrégiben megjelent tanulmány pedig az érzelemfókuszú
coping és az alacsonyabb QoL negatív korrelációját találta. A depresszió
jelenléte súlyosbítja a betegség fizikai tüneteit, amelyek negatívan
befolyásolják az életminőséget. Egy hasonló tanulmányban gasztrointesztinális
betegeket vizsgáltak (köztük cöliákiás betegeket is), és arra az eredményre
jutottak, hogy a betegség mellett depresszió és megemelkedett állapotszorongás
tünetei is előfordultak.
A cöliákiás betegek életminősége
szempontjából nem kérdés, hogy a gasztrointesztinális tünetek és a
pszichológiai tünetek negatívan befolyásolják azt, de e kettő együttes
súlyosságával kapcsolatban kevés tanulmány született. Így e tanulmányban az
alábbi hipotézisek kerültek megfogalmazásra: alacsonyabb QoL a pszichológiai
tünetek magasabb előfordulásával és a maladaptív stratégiák nagyobb előfordulásával,
a gluténmentes étkezéssel kapcsolatos adherenciával és a gasztrointesztinális
tünetek súlyosságával van kapcsolatban; a súlyosabb gasztrointeszinális tünetek
több pszichológiai tünettel járnak együtt; a pszichológiai tünetek sokkal erősebb
kapcsolatban állnak az életminőséggel, mint a gasztrointesztinális tünetek.
Első
vizsgálat
Résztvevők
és eljárás
Egy toborzó e-mail került kiküldésre
2989 személynek, akik a New South Wales-i cöliákiás egyesület tagjai voltak és
az alábbi kritériumoknak feleltek meg: biopsziával alátámasztott cöliákia; 3
hónapnál hosszabb ideje tartja a gluténmentes diétát; 16 évesnél idősebb.
Mérőeszközök
A résztvevők demográfiai kérdésekre és
a betegséggel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak (diagnózis ideje, családi
halmozódás, stb.) Továbbá az alábbi kérdőíveket használták: a WHO mérőeszköze
az életminőség felmérésére, tünetsúlyossági kérdések a szokásos tünetek
alapján, Depresszió, Szorongás és Stressz skála (DASS), a diétával kapcsolatos
adherencia felmérésére az Eating Disorder Inventory (EDI) és a Coeliac Dietary
Adherence Test, a coping stratégiák felmérésére a Coping Inventory for
Stressful Situations.
Eredmények
Összesen 390-en vettek részt a
vizsgálatban, résztvevők 82%-a nő
volt. Az alacsonyabb QoL a hosszabb
ideig tartó betegséggel mutatott szoros kapcsolatot. Az alacsonyabb QoL a
magasabb szintű pszichológiai tünetekel és a maladaptív megküzdési stratégiákra
való hajlammal mutatott kapcsolatot. A súlyosabb gasztrointesztinális tünetek
együtt jártak a depresszióval, szorongással, étkezési zavar rizikójával és
emoció-fókuszú megküzdéssel.
Második
vizsgálat
Résztvevők
és eljárás
A résztvevők egy online intervenciós
csoportból kerültek toborzásra e-mailes megkeresésen keresztül. A beválasztási
kritériumok az első vizsgálat kritériumaival megegyeznek.
Mérőeszközök
Egy validált kérdőív került felvételre,
hogy megerősítést nyerjenek az első vizsgálat eredményei, ez a Coeliac Disease
Questionnaire (CDQ), melynek releváns része a gasztrointesztinális tünet
alskála. A Coping Inventory of Stressful
Situations kérdőívet felváltották a COPE kérdőívvel.
Eredmények
Öszesen 189 személy töltötte ki a kérdőívet.
A maladaptív stratégiák használata és az érzelmi támasz keresése volt
összefüggésben az életminőséggel.
Diszkusszió
Ahogyan várható volt, a csökkent QoL a
pszichológiai tünetek megemelkedett előfordulásával és a maladaptív megküzdési
stratégiák használatával volt kapcsolatban. A csökkent QoL a
gasztrointesztinális tünetek súlyosabb megjelenésével mutatott együttjárást. A
gluténmentes diétával kapcsolatos adherencia szintén az alacsonyabb QoL
pontszámmal volt összefüggésben. A pszichológiai tünetek és
gasztrointesztinális tünetek együttese úgy magyarázható, hogy a pszichológiai
tünetek előfordulása hajlamosíthat a gasztrintesztinális tünetek súlyosabb
megélésére. A coping kapcsán az
emóció-fókuszú megküzdésre való támaszkodás mutatkozott alacsonyabb QoL esetén.
A copingstratégia kapcsolatban lehet a gluténmentes étrend betartásával. A
validált QoL mérőeszköz használatával is sikerült megerősíteni ezeket az
eredményeket. Ebben a vizsgálatban is a depresszió mutatta a legnagyobb hatát
az életminőségre. A második vizsgálattal is megerősödött az a feltételezés,
hogy a pszichológiai tünetek jelenléte növelheti a fizikai tünetek
percepcióját. Az eredményekkel kapcsolatban kiemelhető, hogy a korrelációk
nagysága közel egyenlő a két vizsgálatban, mely növelheti az eredmények
létjogosultságát és fontosságát.
Általános
konklúzió és limitációk
Az adatbázison keresztül történő
toborzás során alacsony válaszadási hajlandóság mutatkozott. Az önkitöltős kérdőívek
használata szintén korlátnak mondható, emellett a validált kérdőív használata
biztosabb következtetésre ad okot. Egy longitudinális kutatás szükséges, hogy
megerősítse a komplex és kétirányba mutató kapcsolatokat jelen vizsgálatban. A
korlátok mellett jelen kutatás az első olyan vizsgálat, melyben kombináltan
vizsgálják a pszichológiai, adherenciával kapcsolatos és fizikai tünetek
hatását az életminőségre nézve.
Látható, hogy a pszichológai tünetek
(különösképpen a depresszió) jelenléte és a maladaptív coping stratégiákra való
hagyatkozás jobban veszélyezteti az életminőséget cöliákiás betegek esetén,
mint csak a gasztrointesztinális tünetek jelenléte. Fontos megcélozni a
gluténmentes diétával kapcsolatos adherenciát, a pszichológiai tüneteket és a
megküzdést, hogy minimalizáljuk a tüneteket és a lehető legjobb életminőséget
biztosítsuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése