2017. december 9., szombat

A gluténnal kapcsolatos  megbetegedések és súlyosabb mentális betegségek lehetséges kapcsolata (áttekintő tanulmány)
Brietzke, E., Cerqueira, R. O., Mansur, R. B., & McIntyre, R. S. (2017). Gluten related illnesses and severe mental disorders: a comprehensive review. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2017.08.009

Az összefoglalót készítette: Batiz Réka Hanna

Mivel ez a cikk a gluténnal kapcsolatos betegségek és különböző mentális betegségek kapcsolatát igyekszik feltárni, itt egy rövid összefoglaló táblázat, amely bemutatja a gabonákkal kapcsolatos érzékenységek és allergiák különböző típusait. A teljes táblázat, valamint a rövid cikk az alábbi linken érhető el:

Gluténérzékenység, cöliákia
Gluténszenzitivitás
Okai
Multifaktorális autoimmun folyamat, mely során a gabonafélékben található glutén fehérjéi ellen antitestek termelődnek, és főként emésztőrendszeri tünetekkel, tápanyag felszívódási zavarral jár, annak minden szövődményével.
A gabona eredetű táplálék allergénként viselkedik, mely hatására az immunrendszer fokozott mértékben aktiválódik. Ennek során több típusú reakciót is kiválthat.

ABSZTAKT
A glutén feltételezett szerepe a súlyosabb mentális betegségek patofizológiában egyenlőre még nem bizonyított, továbbá megkérdőjeleződik a gluténmentes diéta  terápiás hatása azoknál az egyéneknék, akik pszichózistól vagy súlyosabb hangulat zavaroktól szenvednek. Az áttekintő tanulmány megírásának a célja azoknak a kutatási eredmények összegzése volt, ahol a glutén, mint patofiziológiás (kórélettani) szubsztrát szerepelt, és feltételezett módon együttjárt pszichiátriai kórképekkel, mint pl.: skizofréniával és hangulati zavarokkal. Továbbá célja volt a kutatásnak áttekinteni azokat a kutatási eredményeket, amelyek a gluténmentes diéta potencionális jótékony hatásáról számolnak be a betegpopulációban.  A szakirodalmi kutatást a PubMed és Scielo adatbázisokban folytatták le a kutatók a kezdetektől 2017 március elsejével bezárólag. A keresés során az alábbi szavakat használták fel: glutén, coeliakia (régebi nevén lisztérzékenység), liszt, bipoláris zavar, hangulati zavar, pszichózis, skizofrénia és depresszió. A gluténmentes táplálkozással kapcsolatos áttekintőbe csak eredeti tanulmányokat dolgoztak fel (eredeti adatok miatt), közöttük keresztmetszeti, longitudniális és klinikai próbák is megtalálhatók voltak, könyvfejezetek, összefoglalók és metaanalízisek nem kerültek beválogatásra. A jelenleg elérhető evidenciák alapján elmondható, hogy a gluténérzékeny emberek között kissé nagyobb arányban találhatunk skizofréniás és hangulati zavarral küzdő egyéneket, mint normálpopulációban, valamint a tanulmány szignifikáns pontatlanságokat mutatott ki az adatokon, mely következtében hiányos bizonyítékok állnak azoknak a szakemberek rendelkezésére, akik gluténmentes diétát javasolnának pszichózisos vagy hangulati zavarral küszködő pácienseik számára.
Kulcsszavak: glutén, gluténmentes diéta, pszichózis, skizofrénia, biopális zavar, hangulati zavarok
___________________________________________________________________________



BEVEZETŐ
A glutén egy glikoprotein, amely két részből áll: gliadinból és gluteinből. Ez az anyag a legtöbb nyugati országban ismert étrend alapját képezi, megtaláható a búzában, az árpában, a rozsban és kis mértékben a zabban. Továbbá a feldolgozott ételekhez is glutént adnak hozzá, így javítva annak textúráját és növelik annak térfogatát (San Mauro és mtsai, 2014). A búza  rendkívüli népszerűségre tett szert, amit annak is köszönhet, hogy a búzalisztből készíthető el a legjobb állagú, könnyen rágható, omlós fehért kenyér, amelyet sokan szeretnek és alacsony ára miatt vesznek is (Bressan és Kramer 2016). Mindezek ellenére az utóbbi évtizedben a glutén mindinkább stigmatizált szóvá, ezzel párhuzamosan pedig a gluténmentes diéta meghonosodottá és divatássá vált. E trend vitathatlanul tetten érhető Észak-Amerikában, ahol 2013-ban az USA felnőtt lakosságának 30%-a csökkentette vagy hagyta el teljesen étrendjéből a glutént (Moore, 2014). Ebben a kutatásában 31 résztvevővel vettek fel félig strukturált interjút, akik ugyan nem voltak lisztérzékenységgel diagnosztizálva, mégis csökkent vagy teljes mértékben elhagyták étkezésükből a glutént tartalmazó ételeket. Az indokok közül a kutató hármat  emelt ki: a gluténnal összefüggésbe hozható betegségek megértésének kiszélesedése, az orvosi authoritás hatalmának aláásása (főleg azoknál az eseteknél, amikor a személy a doktorokkal kapcsolatban negatív tapasztalatokról számol be) valamint egy növekrő trend egymás diagnosztizálására.
Érdekes módon a diétát mindinkább mint potenciális befolyásoló tényezőt ismereik el a mentális betegségekkel kapcsolatos rizikó tényezők és reziliencia kutatások során. Erre egy jó példa az Omega-3 zsírsav depresszióra gyakorolt határsa (Deacon és mtsai, 2017; Messamore és mtsai, 2017). Ilyen értelemben lehetséges feltételezni, hogy egy tápanyag, mint a glutén befolyással lehet a mentális betegségek kialakulására és azok alapjául szolgáló biológiai mechanizmusokra. Valóban léteznek olyan kutatások, amelyek a gluténnal összefüggésbe hozható betegségek (cöliákia és gluténallergia) és a pszichiátrai és neurológiai betegségek (pl. epilepszia) közötti kapcsolat létezését tételezik fel (Antigoni és mtsai, 2007; Bashiri és mtsai, 2016; Hernandez és mtsai, 1998; ataxia: Hadjivassiliou és mtsai, 2003; Luostarinen és mtsai, 2001; és autizmus: Ghalichi és mtsai, 2016). Mindezek ellenére a szakirodalom kevés és sokféle adattal szolgál a glutén a mentális betegségekben betöltött potenciális kórélettani szerepével kapcsolatban. Nemrégiben néhány tanulmány felvetette annak lehetőségét, hogy egyes mentális betegségek, mint például a skizofrénia vagy a hangulati zavarok cöliákával társulhatnak (Benros és mtsai, 2013, 2011; Eaton és mtsai, 2010, 2006; Euesden és mtsai, 2017; Kayser, 2014; Shen és mtsai, 2015). Figyelembe véve, hogy a páciensek gyakran megkérdezik a klinikusokat, hogy milyen étrendhez érdemes tartani magukat, szükséges olyan átfogó tanulmányokkal előállni, amelyek a megfelelő étrend kiválasztását segítik elő.
A kutatás célja azoknak a tanulmányok áttekintése, amelyek a cöliákia, a gluténérzékenység és a gluténszenzitivitás kapcsolatát vizsgálták skizofréniával és hangulati zavarokkal. A kutatás további célja megvitatni a glutén által kiváltott immunválasz potenciális hozzájárulását a mentális betegségekhez, valamint a gluténmentes diéta hatékonyságával kapcsolatos intervenciós tanulmányok kritikus megítélése.

MÓDSZER
A szakirodalmi keresés a PubMed és Scielo adatbázisokon volt lefolytatva 2017 március elsején. A keresés során az alábbi szavakat használták fel: glutén, coeliakia (lisztérzékenység), liszt, bipoláris zavar, hangulati zavar, pszichózis, skizofrénia és depresszió. A keresési eredményeket az alábbi nyelvekre kellett limitálni: angol, német, francia, spanyol és portugál. Nem csak azok a kutatások kerültek beválogatásra, amelyek a keresés során felbukkantak, hanem a cikkek szakirodalmi jegyzékeiben szereplő releváns kutatások is bekerültek az vizsgálandó cikkek közé. A gluténmentes táplálkozással kapcsolatos áttekintőben csak eredeti tanulmányokat dolgoztak fel (eredeti adatok miatt), közöttük keresztmetszeti, longitudinális és klinikai próbák is megtalálhatók voltak, könyvfejezetek, összefoglalók és metaanalízisek nem kerültek beválogatásra. A kutatást két független kereső végezte el (Elisa Brietzke és Raphael Cerqueria), akik konszenzusra jutottak a beválogatott anyagokkal kapcsolatban.


GLUTÉNNAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ MEGBETEGEDÉSEK
Cöliákia (angolul: Celiac disease, rövidítve: CD) egy autoimmun betegség, amelynek egyik jellemzője, hogy az immunrendszer a saját test ellen fordul, és ezt a maladaptív működést a bélfalak rendellenes áteresztőképessége váltja ki. A CD autoimmun jellege számos szerológiai (szerk.: szerológia: vérszérum, vérsavó és más testnedvek tudományos vizsgálata) autoantitest által bizonyított: szövet elleni transzglutamináz antitest (tTG), IgA, a szöveti transzglutamináz bizonyos fehérjék keresztkapcsolódásáért felelős enzim. Erre az antigénre válaszol a szervezet akkor, amikor úgynevezett anti-EMA antitesteket (endomysium elleni antitest) képez. A transzglutamáz antitest és az EMA antitestek jelenléte a vérben jelzi a lisztérzékenységet.
Ezzel ellentétben más gluténnal kapcsolatos betegségekben—mint például a gluténallergia esetében—, immunoglobulin fehérjék (IgE) vesznek részt azokban a biológiai válaszreakciókban, melyek a gluténpeptidekben található ismételt szekvenciák által választódnak ki. Ezek olyan kémiai közvető anyagok termelődését váltják ki, mint például hisztamin, mely a szervezetben az úgynevezett hízósejtekben és bazofil sejtekben termelődnek (Sapone és mtsai, 2012; Tanabe, 2008). Újabban azt is megfigyelték a kutatók, hogy számos egyén, akik orvosi segítséget kértek olyan bélpanaszokkal kapcsolatban, melyek hátterében feltételhetően gluténbevitel állt, sosem merítették ki a cöliákia vagy a lisztérzékenység teljes kritériumrendszerét (Volta és mtsai, 2017). Ezeket a pácienseket gyakran irritábilis/funkcionális bélszindrómával vagy szomatikus tünetekkel rendelkező pszichiátriai betegségekkel diagnosztizálták (Verdu és mtsai, 2009), de egy új megállapodás értelmében az utóbbi években megváltozott a helyzet, mert egy harmadik lehetséges gluténreakció is bekerült a lehetséges kiváltó okok közé, amely se nem autoimmun, se nem allergiás mechanizmus. Ezt az állapotot általánosan gluténszenzitivitásnak (GS) nevezik (Catassi and Fasano, 2008; Sapone és mtsai, 2012). Ebben az értelmben a gluténérzékenységet olyan egyének körülhatárolására használják, akik distresszt tapasztalnak, ha glutén tartalmazó ételeket fogyasztanak, majd javulást mutatnak gluténmentes diétán (Sapone és mtsai, 2012). Bár gluténérzékenység gasztrointesztinális tünetei nagy hasonlóságot mutathatnak a cöliákia tüneteivel, de a fiziológiás jelek nem járnak együtt a transzglutamáz és más specifikusan lisztérzékenységgel kapcsolatos antitestek jelenlétével. Jelenleg a diagnózis adás úgy történik, hogy a feltételezhetően gluténérzékeny illetőt gluténmentes vagy csökkentett diétára állítjak, majd klinikusi felügyelet mellett visszahelyezik a régi glutént tartalmazó diétára. Ha a kliens tünetei kezdetban javulnak majd a visszahelyezést követően romlanak, feltételezhetően gluténszenzitivtás (GS) áll a változások hátterében (Sapone és mtsai, 2012).
Mindazonáltan ennek a megközelítésnek alacsony specifitása van, a tünetek szignifikáns javulása gyakran a placebo hatás számlájára írható. Patológiai megközelítésből a gluténszenzitivitás eseténben nem beszélhetünk bélkárosodásáról, valamint hiányoznak azok a biomarkerek és autoantitestek, amelyek a cöliákia esetében megtalálhatók a vérszövetben (tTg és EMA antitestek; gluténintolerancia esetében antigliadon antitestek;  Hadjivassiliou és mtsai, 2004; Sapone és mtsai, 2011). Számos szerző állítja, hogy a átlagos étrendben talált nagy nocebo-hatás (mellékhatásoktól való rettegés, vagy más negatív következménytől való félelem válik valóra) és az egyéb elemek - például a fermentálható, kevéssé felszívódó rövid szénláncú szénhidrátok (FODMAP-ok) esetleges összetéveszthető hatása miatt a gluténszenzitivitás nagyon ritka vagy egyáltalán nem is létezik (Gibson, 2015).
Míg a GS jellegzetességeiről, biomarkereiről és altípusairól jelentős vita áll fenn, világossá vált, hogy az immunrendszer az emberek alcsoportjaiban eltérő módon reagál a glutén fő antigén anyagaira, például a gliadinra (Tonutti és Bizzaro, 2014). Ennek egyik lehetséges magyarázata az olyan genetikai tényezők, mint például humán leukocita antigén (HLA) II. osztályú gének. Valójában a cöliákia erőteljes kapcsolatban áll egyes humán leukocita antigén variációkkal, főként HLA-DQ2 és HLA-DQ8 génekkel, amelyek glutén peptidek T-sejtekbe történő bemutatásában vesznek részt (Louka és Sollid, 2003). Míg a HLA-DQ2 és a HLA-DQ8 gének prevalenciája cöliákiában körülbelül 90% és 5%, gluténszenzitivitás során a HLA-DQ2 vagy a HLA-DQ8 gének körülbelül 50% -ban vannak csak jelen (Bizzaro és mtsai 2012, Vives- Pi és mtsai, 2013).
A cöliákiában szenvedő egyénekben elsősorban az Immunoglobulin A (IgA), anti-tTG és anti-EMA antitestek emelkedett szintje figyelhető meg, IgA hiány esetén a IgA anti-DGP és anti-tTG szinteket lehet beazonosítani a diagnózis megerősítésének érdekében. Bár a gluténszenzitivitásban hiányzik az immunológiai válaszreakció szerológiai mintázata, bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az IgG anti-AGA az esetek 50% -ában, az IgA anti-AGA az esetek kevesebb mint 10% -ban jelen vannak. Gluténérzékenység esetében a fő válasz az IgE-specifikus IgE antigénhez kapcsolódik (Elli és munkatársai, 2015, Tonutti és Bizzaro, 2014).
A cöliákia viszonylag ritka, a populáció kb. 1-2%-t érinti (Czaja-Bulsa és Bulsa, 2014), előfordulási gyakorisága viszont az idővel növekedett (Lohi és mtsai, 2007; Rubio-Tapia és mtsai, 2009 ).
Ennek egyik lehetséges magyarázata a károsabb gluténfajták jelenléte (Van den Broeck és mtsai, 2010) és a feldolgozott élelmiszerek széles körű fogyasztása lehet, mivel a glutént rutinszerűen hozzáadják a mártásokhoz, a feldolgozott húsokhoz, tésztákhoz, kenyerekhez és péksüteményekhez, valamint néhány gyógyszer töltőanyagául is szolgál (Lebwohl és mtsai, 2015).
A cöliákiával és gluténszenzitivitással rendelkező emberek többsége nem tudja, hogy maga is érintett a problémában. Egy több mint 5000 diákból álló mintában az felismert és a gluténnel nem diagnosztizált egyének aránya 1 és 6,4 között volt (Catassi és munkatársai, 1995). A cöliákia alacsony felismerése mind a fejlődő, mind pedig a fejlett országokban előforduló jelenség, mivel a diagnózis felállításához szükséges beszédesebb tüneteket nem minden cöliákiában szenvedő beteg mutatja. Az aluldiagnosztikáláshoz több tényező is hozzákapcsolódik: rosszul tudják a cöliákia epidemiológiáját, kevesen ismerik fel annak klinikai megjelenését, valamint a diagnosztikai eszközökhöz való hozzáférés és a differenciáldiagnózis hangsúlyozásának hiánya szerepel a főbb okok között. Ezért feltételezik, hogy a gluténszenzitivitás sokkal gyakoribb lehet, mint a cöliákia; a becslések szerint az előbbinek előfordulási gyakorisága 6-szor magasabb lehet, bár a nem elég konkréten meghatározott diagnosztikus kritériumok miatt inkonzisztenciára lehet számítani az adatokban (Jackson és mások, 2012).
mentális betegségek kapcsolata a gluténnel
Epidemiológiai evidenciák
        I.            Skizofrénia
A szakirodalomban a glutén és a skizofrénia közötti kapcsolat egyik első bizonyítékát már évtizedek óta ismerik. 1953-ban Bender a skizofrénia megnövekedett előfordulási gyakoriságáról számolt be skizofréinával diagnosztizált gyerekek esetében. Ezt megerősített egy további kutatás, ahol öt fiatal férfi volt egyszerre cöliákiával és a skizofréniával diagnosztizálva a Pennsylvania Hospital Institute-ban (Graff és Handford, 1961). Kvázi kísérleti megfigyelés a II. Világháború alatt történt, amikor is a pszichózisos kórházi ellátások előfordulása lecsökkent, mivel a búza szűkössége miatt csökkentették a glutén mennyiségét a kórházi kosztban (Bressan és Kramer, 2016; Dohan, 1966). Akkor azt  feltételezték a szerzők, hogy a cöliákia és a skizofrénia egyaránt képes abnormális választ adni a diétában megtalálható gluténre. A skizofrénia spektrumzavarok és a gluténérzékenység között szignifikáns kapcsolatot találtak Eaton és munkatársai (2004) egy dán lakossági esettanulmány lefolytatása során, ahol  epidemiológiai adatokat tanulmányoztak. A szerzők azt találták, hogy a cöliákia diagnózis gyakran megelőzte a skizofréniás klinikai megnyilvánulások megjelenését, az antitest-vizsgálatot alapul vevő diagnózis így kockázati tényezője volt a mentális betegségnek. A skizofrénia gluténérzékenységgel szemben mutatott egyváltozós relatív kockázatai aránya 3,2 volt, amely független volt más a vizsgálatban szerepelt kovariánsoktól (Eaton és mtsai, 2004). Ugyanennél a csoportnál a vártnál nagyobb gyakoriságban találtak gluténérzékenyeket a skizofréniás egyének rokonai között (Eaton és mtsai, 2006). Egy a svédországi lakossági nyilvántartásokon végzett további kutatás eredményei kimutatták, hogy a cöliákia számos nem-affektív pszichózis esetében szignifikánsan megnövekedett kockázati tényezőként jelent meg (kockázati arány (HR) = 1,55, 95% CI), és ez a kockázat nagyban volt betudható a nem-skizofrén, nem-affektív pszichózissal való együttjárásnak (HR = 1,61). Nem volt viszont statisztikailag szignifikáns összefüggés a skizofrénia későbbi megjelenésével (Ludvigsson és mtsai, 2007a).
Az Egyesült Királyság Általános Orvostudományi Kutatási Adatbázisának egy harmadik vizsgálata kimutatta, hogy a cöliákiával rendelkező betegek esetében a skizofrénia kialakulásának kockázata hasonló volt az áltagos lakosságéhoz (West és mtsai, 2006).
     II.            Hangulatzavarok
A gluténnel kapcsolatos megbetegedések és a hangulati zavarok társulása sokkal kevésbé kutatott terület a skizofréniához képest. A legtöbb tanulmány a cöliákban szenvedők depressziós tüneteinek súlyosságát vizsgálta, vagy a gluténmentes táplálkozás hatását a depressziós tünetek változásában gluténérzékeny páciensek esetében. Meg kell még említenünk azokat a lakossági felméréseket, amelyek nem kifejezetten a hangulati rendellenességek és a gluténnel kapcsolatos megbetegedések közötti összefüggés kiértékelésére szolgáltak, de adatok kinyerésére alkalmasak voltak.
A glutén major depresszióban betöltött szerepéről először 1932-ben értekeztek (Thaysen, 1932) egy olyan tanulmányban, mely állandóan fáradt, lehangolt és bélpanaszos betegekről szólt. Dicke (1950) feltételezte, hogy a gluténmentes táplálkozás javítja a depressziós hangulatot a gluténérzékeny felnőtteknél. Húsz évvel később Goldberg és mtsai (1970) a standardizált diagnosztikai módszerek alapján az affektív zavarok 34%-os gyakoriságát írták le cöliákiás mintában. Ebben a vizsgálatban a depresszió és a gluténérzékenység közötti komorbiditás fő kockázati tényezője a hangulati rendellenességek egyéni vagy/és családi anamnézise, valamint a bélbetegség kezdetét megelőző depresszív személyiségjegyek voltak.
Néhány évvel később a lehetséges felszívódási zavart vélték felelősnek az agyban lévő monoaminok gyanítható kiürüléséért (Hallert és mtsai, 1982; Hallert és Åström, 1982; Hernanz és Polanco, 1991; Pynnönen és mtsai, 2005). A felszívódási hipotézis ellenére Hallert és munkatársai (1982) tanulmányában más malabszorpciós tünetek, mint például a folsav és a B12-vitamin hiánya nem kerültek bemutatása, bár ezek esetében is bizonyított tény volt a monoamin-anyagcsere és a triptofán biológiai hozzáférhetőségének megváltozása.
A gluténérzékenység és a hangulati rendellenességek közötti összefüggést különböző mintákon vizsgálták (Smith és Gerdes, 2012). A major depresszió és a bipoláris zavarok összefüggést mutattak a cöliákia későbbi fejlődésével (Ludvigsson és mtsai, 2007b). Ezeket az eredményeket megerősítette Sarela és munkatársai kutatása (2016), ahol 51 cöliákiás betegből 47 esetében volt pszichiátriai komorbiditás megfigyelhető (főként a szorongás és depresszió). A pszichológiai komorbiditással jelenlévő cöliákia esetében a páciensek megközelítőleg 10 évvel korábban lettek gluténérzékenységgel diagnosztizálva, mint azok a társaik, akiknek a cöliákia nem járt együtt pszichés megbetegedéssel.
Benros és mtsai (2013) nem találtak kapcsolatot a gluténérzékenység és a bipoláris zavarok között, bár nem cöliákiás gluténszenzitivitásról beszámoltak tanulmányukban hasonlóan a skizofrénia és a gluténérzékenység kapcsolatát vizsgáló tanulmányokhoz (Benros és mtsai, 2013; Dickerson és mtsai, 2012, 2011 ). (szerk.: aki igazoltan nem cöliákiás, de a gluténtartalmú ételek fogyasztása után rövid időn belül hasonló tünetektől szenved, lehet hogy panaszainak oka a nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS.),
Patofiziológiai kapcsolat a glutén és a SKIZOFRÉNIA között
A gluténnel kapcsolatos betegségek és a skizofrénia közötti biológiai kapcsolat az elmúlt években kapott figyelmet. Genetikailag a cöliákia legfontosabb markere a DNS-en (Zhong és munkatársai, 1996) nagyon közel található a skizofréniával kapcsolatos dysbindin lókuszhoz (szerk.: a lókusz egy gén vagy egyéb fontos szekvencia elfoglalt helyét jelenti a kromoszómán; Straub és munkatársai, 1995). Más gének is érintettek ebben a társulásban, mint például a MYO9B. Ez a gén egy szokatlan miozin fehérjét kódol a bélhámsejtekben. Ez a fehérje rho-GTPáz aktivitást mutat, és funkciója összefügg az epitheliális barrier funkciójának szabályozásával (Liao és mtsai, 2015, Prager és mtsai, 2014).
Az utóbbi években a gluténnal kapcsolatos betegségek és az immunrendszer válasza közötti kapcsolatot igyekeznek a kutatók géntechnológiai eljárásokkal felderíteni. Lachance és McKenzie kutatásában (2014) skizofrén és gluténérzékeny betegek vérszérumát hasonlították össze és vizsgálták, hogy vannak-e hasonlóságok a két csoport között. Az vizsgálat alapján a gluténérzékenységnek öt olyan biomarkerét sikerült beazonosítani, amely a skizofrén betegek esetében nagyobb mennyiségben fordultak elő a vérszérumban. A kutatók úgy zárták a kutatásukat, hogy bár nem minden gluténzérzékenységért felelős biomarkernek van megnövekedett mennyisége a skizofrén páciensek esetében, megállapítható, hogy ezek a betegek másmilyen immunválasz-mintázatot mutatnak a gluténre, mint a csak cöliákiában szenvedő páciensek.
Konkluzió
A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok azt sugallják, hogy a cöliákiával rendelkező egyéneknél esetében valamivel nagyobb a rizikója a skizofrénia, a major depresszió vagy a bipoláris zavarok megjelenésének az általános lakossághoz képest. Ezenkívül van néhány előzetes adat, hogy az ilyen mentális zavarokkal küzdő egyének nagyobb kockázattal adhatnak glutén által indukált abnormális immunválaszt az általános populációhoz képest. A gluténmentes diéták betartása a nem pszichiátriai egyének esetében is gyakran problematikus (Hall és mtsai 2009), valamint ezek a dietetikus megfontolások nagyfokú placebo-hatással bírnak. Mindazonáltal a korlátozások, az inkonzisztenciák és a kis mintaméretek miatt nincs elegendő bizonyíték a gluténmentes étrendet fogyasztó és pszichózisos vagy/és hangulati zavarokkal rendelkező populációkra vonatkozóan. A jövőbeli tanulmányoknak ezért érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a gluténre adott immunválasz összetettségének feltárására.
___________________________________________________________________________
Szakirodalom
Antigoni, M., Xinias, I., Theodouli, P., Karatza, E., Maria, F., Panteliadis, C., Spiroglou, K., 2007. Increased prevalence of silent celiac disease among Greek epileptic children. Pediatr. Neurol. 36, 165–169.
Bashiri, H., Afshari, D., Babaei, N., Ghadami, M.R., 2016. Celiac Disease and Epilepsy: The Effect of Gluten-Free Diet on Seizure Control. Adv. Clin. Exp. Med. 25, 751–754.
Bender, L., 1953. Childhood schizophrenia. Psychiatr. Q. 27, 663–681.
Benros, M.E., Nielsen, P.R., Nordentoft, M., Eaton, W.W., Dalton, S.O., Mortensen, P.B., 2011. Autoimmune diseases and severe infections as risk factors for schizophrenia: a 30-year population-based register study. Am. J. Psychiatry 168, 1303–1310.
Benros, M.E., Waltoft, B.L., Nordentoft, M., Østergaard, S.D., Eaton, W.W., Krogh, J., Mortensen, P.B., 2013. Autoimmune diseases and severe infections as risk factors for mood disorders: a nationwide study. JAMA psychiatry 70, 812–820.
Bizzaro, N., Tozzoli, R., Villalta, D., Fabris, M., Tonutti, E., 2012. Cutting-edge issues in celiac disease and in gluten intolerance. Clin. Rev. Allergy Immunol. 42, 279–287.
Bressan, P., Kramer, P., 2016. Bread and other edible agents of mental disease. Front. Hum. Neurosci. 10.
Briani, C., Samaroo, D., Alaedini, A., 2008. Celiac disease: From gluten to autoimmunity. Autoimmun. Rev. doi:10.1016/j.autrev.2008.05.006
Catassi, C., Fasano, A., 2008. Celiac disease. Curr. Opin. Gastroenterol. 24, 687–691.
Catassi, C., Rätsch, I.M., Fabiani, E., Ricci, S., Bordicchia, F., Pierdomenico, R., Giorgi, P.L., 1995. High prevalence of undiagnosed coeliae disease in 5280 Italian students screened by antigliadin antibodies. Acta Paediatr. 84, 672–676.
Coeliac disease and schizophrenia: Population based case control study with linkage of Danish national registers. BMJ Br. Med. J. 328, 438–439. doi:10.1136/bmj.328.7437.438
Czaja-Bulsa, G., Bulsa, M., 2014. The natural history of IgE mediated wheat allergy in children with dominant gastrointestinal symptoms. Allergy, Asthma Clin. Immunol. 10, 12.
Deacon, G., Kettle, C., Hayes, D., Dennis, C., Tucci, J., 2017. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 57, 212–223.
Dicke, W.K., 1950. Coeliac disease. Investigation of the harmful effects of certain types of cereal on patients with coeliac disease. Coeliac Dis. Investig. harmful Eff. Certain types Cereal patients with coeliac Dis.
Dickerson, F., Stallings, C., Origoni, A., Vaughan, C., Khushalani, S., Alaedini, A., Yolken, R., 2011. Markers of gluten sensitivity and celiac disease in bipolar disorder. Bipolar Disord. 13, 52–58.
Dickerson, F., Stallings, C., Origoni, A., Vaughan, C., Khushalani, S., Yolken, R., 2012. Markers of gluten sensitivity in acute mania: a longitudinal study. Psychiatry Res. 196, 68–71.
Dohan, F.C., 1966. Wartime changes in hospital admissions for schizophrenia. Acta Psychiatr. Scand. 42, 1–23.
Eaton, W.W., Byrne, M., Ewald, H., Mors, O., Chen, C.-Y., Agerbo, E., Mortensen, P.B., 2006. Association of schizophrenia and autoimmune diseases: linkage of Danish national registers. Am. J. Psychiatry 163, 521–528.
Eaton, W.W., Mortensen, P.B., Agerbo, E., Byrne, M., Mors, O., Ewald, H., 2004.
Eaton, W.W., Pedersen, M.G., Nielsen, P.R., Mortensen, P.B., 2010. Autoimmune diseases, bipolar disorder, and non‐ affective psychosis. Bipolar Disord. 12, 638– 646.
Elli, L., Branchi, F., Tomba, C., Villalta, D., Norsa, L., Ferretti, F., Roncoroni, L., Bardella, M.T., 2015. Diagnosis of gluten related disorders: celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J. Gastroenterol. WJG 21, 7110.
Euesden, J., Danese, A., Lewis, C.M., Maughan, B., 2017. A bidirectional relationship between depression and the autoimmune disorders–New perspectives from the National Child Development Study. PLoS One 12, e0173015.
Ghalichi, F., Ghaemmaghami, J., Malek, A., Ostadrahimi, A., 2016. Effect of gluten free diet on gastrointestinal and behavioral indices for children with autism spectrum disorders: a randomized clinical trial. World J. Pediatr. 12, 436–442.
Goldberg, D., 1970. A psychiatric study of patients with diseases of the small intestine. Gut 11, 459–465.
Graff, H., Handford, A., 1961. Celiac syndrome in the case histories of five schizophrenics. Psychiatr. Q. 35, 306–313.
Hadjivassiliou, M., Grünewald, R., Sharrack, B., Sanders, D., Lobo, A., Williamson, C., Woodroofe, N., Wood, N., Davies‐ Jones, A., 2003. Gluten ataxia in perspective: epidemiology, genetic susceptibility and clinical characteristics. Brain 126, 685–691.
Hadjivassiliou, M., Williamson, C.A., Woodroofe, N., 2004. The immunology of gluten sensitivity: beyond the gut. Trends Immunol. 25, 578–582.
Hall, N.J., Rubin, G., Charnock, A., 2009. Systematic review: Adherence to a glutenfree diet in adult patients with coeliac disease. Aliment. Pharmacol. Ther. 30, 315–330.
Hallert, C., Åstrøm, J., Sedvall, G., 1982. Psychic disturbances in adult coeliac disease: III. Reduced central monoamine metabolism and signs of depression. Scand. J. Gastroenterol. 17, 25–28.
Hallert, C., Åström, J., 1982. Psychic disturbances in adult coeliac disease: II. Psychological findings. Scand. J. Gastroenterol. 17, 21–24.
Hernandez, M.A., Colina, G., Ortigosa, L., 1998. Epilepsy, cerebral calcifications and clinical or subclinical coeliac disease. Course and follow up with gluten-free diet. Seizure 7, 49–54.
Hernanz, a, Polanco, I., 1991. Plasma precursor amino acids of central nervous system monoamines in children with coeliac disease. Gut 32, 1478–1481. doi:10.1136/gut.32.12.1478
Jackson, J., Eaton, W., Cascella, N., Fasano, A., Warfel, D., Feldman, S., Richardson, C., Vyas, G., Linthicum, J., Santora, D., 2012. A gluten-free diet in people with schizophrenia and anti-tissue transglutaminase or anti-gliadin antibodies. Schizophr. Res. 140, 262.
Kayser, M., 2014. Aetiology: Severe infection and autoimmune disease are associated with increased risk of mood disorders.
Lachance, L.R., McKenzie, K., 2014. Biomarkers of gluten sensitivity in patients with non-affective psychosis: a meta-analysis. Schizophr. Res. 152, 521–527.
Lebwohl, B., Ludvigsson, J.F., Green, P.H.R., 2015. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ 351, h4347.
Liao, N., Chen, M.-L., Zhao, H., Xie, Z.-F., 2015. Association between the MYO9B polymorphisms and celiac disease risk: a meta-analysis. Int. J. Clin. Exp. Med.
Lohi, S., Mustalahti, K., Kaukinen, K., Laurila, K., Collin, P., Rissanen, H., Lohi, O., Bravi, E., Gasparin, M., Reunanen, A., 2007. Increasing prevalence of coeliac disease over time. Aliment. Pharmacol. Ther. 26, 1217–1225.
Louka, A.S., Sollid, L.M., 2003. HLA in coeliac disease: unravelling the complex genetics of a complex disorder. Tissue Antigens 61, 105–117.
Ludvigsson, J.F., Osby, U., Ekbom, A., Montgomery, S.M., 2007a. Coeliac disease and risk of schizophrenia and other psychosis: a general population cohort study. Scand. J. Gastroenterol. 42, 179–185.
Ludvigsson, J.F., Reutfors, J., Ösby, U., Ekbom, A., Montgomery, S.M., 2007b. Coeliac disease and risk of mood disorders—a general population-based cohort study. J. Affect. Disord. 99, 117–126.
Luostarinen, L.K., Collin, P.O., Peräaho, M.J., Mäki, M.J., Pirttilä, T.A., 2001. Coeliac disease in patients with cerebellar ataxia of unknown origin. Ann. Med. 33, 445–449.
Messamore, E., Almeida, D.M., Jandacek, R.J., McNamara, R.K., 2017. Polyunsaturated fatty acids and recurrent mood disorders: Phenomenology, mechanisms, and clinical application. Prog. Lipid Res.
Moore, L.R., 2014. “But we’re not hypochondriacs”: The changing shape of gluten-free dieting and the contested illness experience. Soc. Sci. Med. 105, 76–83.
Prager, M., Durmus, T., Buttner, J., Molnar, T., de Jong, D.J., Drenth, J.P., Baumgart, D.C., Sturm, A., Farkas, K., Witt, H., Buning, C., 2014. Myosin IXb variants and their pivotal role in maintaining the intestinal barrier: a study in Crohn’s disease.
Pynnönen, P.A., Isometsä, E.T., Verkasalo, M.A., Kähkönen, S.A., Sipilä, I., Savilahti, E., Aalberg, V.A., 2005. Gluten-free diet may alleviate depressive and behavioural symptoms in adolescents with coeliac disease: a prospective follow-up case-series study. BMC Psychiatry 5, 14.
Rubio–Tapia, A., Kyle, R.A., Kaplan, E.L., Johnson, D.R., Page, W., Erdtmann, F., Brantner, T.L., Kim, W.R., Phelps, T.K., Lahr, B.D., 2009. Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease. Gastroenterology 137, 88–93.
San Mauro, M.I., Garicano, V.E., Collado, Y.L., 2014. Is gluten the great etiopathogenic agent of disease in the XXI century?
Sapone, A., Bai, J.C., Ciacci, C., Dolinsek, J., Green, P.H.R., Hadjivassiliou, M., Kaukinen, K., Rostami, K., Sanders, D.S., Schumann, M., 2012. Spectrum of glutenrelated disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med. 10, 13.
Sapone, A., Lammers, K.M., Casolaro, V., Cammarota, M., Giuliano, M.T., De Rosa, M., Stefanile, R., Mazzarella, G., Tolone, C., Russo, M.I., 2011. Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten-associated conditions: celiac disease and gluten sensitivity. BMC Med. 9, 23.
Sarela, S., Thompson, D. V., Nagrant, B., Thakkar, P., Clarke, K., 2016. A retrospective chart review evaluating the association of psychological disorders and Vitamin D deficiency with celiac disease. Minerva Gastroenterol. Dietol. 62, 240–244.
Scand. J. Gastroenterol. 49, 1191–1200. doi:10.3109/00365521.2014.928903
Shen, C.-C., Yang, A.C., Kuo, B.I.-T., Tsai, S.-J., 2015. Risk of psychiatric disorders following primary Sjögren syndrome: a nationwide population-based retrospective cohort study. J. Rheumatol. 42, 1203–1208.
Smith, D.F., Gerdes, L.U., 2012. Meta‐ analysis on anxiety and depression in adult celiac disease. Acta Psychiatr. Scand. 125, 189–193.
Straub, R.E., MacLean, C.J., O’Neill, F.A., Burke, J., Murphy, B., Duke, F., Shinkwin, R., Webb, B.T., Zhang, J., Walsh, D., 1995. A potential vulnerability locus for schizophrenia on chromosome 6p24–22: evidence for genetic heterogeneity. Nat. Genet. 11, 287–293.
Tanabe, S., 2008. Analysis of food allergen structures and development of foods for allergic patients. Biosci. Biotechnol. Biochem. 72, 649–659.
Tonutti, E., Bizzaro, N., 2014. Diagnosis and classification of celiac disease and gluten sensitivity. Autoimmun. Rev. 13, 472–476.
Van den Broeck, H.C., de Jong, H.C., Salentijn, E.M.J., Dekking, L., Bosch, D., Hamer, R.J., Gilissen, L.J.W.J., van der Meer, I.M., Smulders, M.J.M., 2010. Presence of celiac disease epitopes in modern and old hexaploid wheat varieties: wheat breeding may have contributed to increased prevalence of celiac disease. Theor. Appl. Genet. 121, 1527–1539.
Vives-Pi, M., Takasawa, S., Pujol-Autonell, I., Planas, R., Cabre, E., Ojanguren, I., Montraveta, M., Santos, A.L., Ruiz-Ortiz, E., 2013. Biomarkers for diagnosis and monitoring of celiac disease. J. Clin. Gastroenterol. 47, 308–313.
Volta, U., Caio, G., Karunaratne, T.B., Alaedini, A., De Giorgio, R., 2017. Non-coeliac gluten/wheat sensitivity: advances in knowledge and relevant questions. Expert Rev. Gastroenterol. Hepatol. 11, 9–18.
West, J., Logan, R.F., Hubbard, R.B., Card, T.R., 2006. Risk of schizophrenia in people with coeliac disease, ulcerative colitis and Crohn’s disease: a general populationbased study. Aliment. Pharmacol. Ther. 23, 71–74.
Zhong, F., McCombs, C.C., Olson, J.M., Elston, R.C., Stevens, F.M., McCarthy, C.F., Michalski, J.P., 1996. An autosomal screen for genes that predispose to celiac disease in the western counties of Ireland. Nat. Genet. 14, 329–333.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése