2017. december 6., szerda

A bariátriai műtét hatása a  pszichológiai egészségre

Kubik, J. F., Gill, R. S., Laffin, M., & Karmali, S. (2013). The Impact of Bariatric Surgery on Psychological Health. Journal of Obesity, 2013, 1–5. https://doi.org/10.1155/2013/837989

Készítette: Stempel Laura (WV1I5T)

Az elhízást összekapcsolják a pszichopatológiai állapotok viszonylag magas gyakoriságával, mely szignifikánsan negatív hatással van az életminőségre. A bariátriai műtét egy hatásos közbelépés a súlyosan elhízottaknál a súlyvesztésre és a fizikai komorbid állapotok javítására, ellenben a pszichológiai hatásáról még nem sokat tudunk. Az eddigi szakirodalom arra utal, hogy a pszichológiai egészségi is javulhat a bariátriai műtét után. A mentális egészségre gyakorolt hatásnál kiemelhető a súlyvesztés következtében javult testkép, önbizalom; azonban más egyéb fontos faktorok is kiemelkedők a műtét után, ilyen faktorok például, hogy a beteg úgy éli meg, hogy kontrolálja a saját életét és az egészségügyi személyzettől kapott támogatás. A műtét előtti pszichológiai egészségnek is fontos szerepe van. Összességében, a szakirodalom hasonló előnyökre utal, mint a gyermekgyógyászati elhízott populációnál. Azonban, nem minden beteg számol be előnyökről a bariátrai műtét után. Némely beteg ezután is küzd a súlyvesztéssel, a súly fenntartásával, újra elhízással és a testképpel, való elégedetlenséggel. Súlyos műtét előtti pszichopatológia és a beteg elvárása, hogy a műtét után drámaian meg fog változni az élete szintén negatív hatással lehet a pszichológiai egészségre a műtét után. Az egészségügyi személyzetnek foglalkozni kell ezekkel a tényezőkkel a műtét előtti időszakban, hogy növelni tudják a műtét utáni mentális egészséget.
Bevezetés  
Az elhízást a BMI-indexel határozzák meg. Az elhízás egy krónikus betegség, melynek gyakorisága folyamatosan növekszik felnőttek, fiatalok és gyermekek körében is. A WHO meghatározásában az egész világra kiterjedő járvány. Összességében az elhízás szignifikáns rizikó faktor számos komorbid állapottal, beleértve a szívbetegséget, cukorbetegséget, a magas vérnyomást, dyslipidaemiát (a lipidek normálisnál magasabb szintje a vérben), agyvérzést, érelmeszesedést és a rák bizonyos típusait. Az elhízást ugyancsak összekapcsolják a megnövekedett mortalitással és az élettartam rövidülésével. Az elhízott egyéneknél ugyancsak megnőhet a pszichológiai distressz, zavarok az étkezésben és romlás az életminőségben. A leggyorsabban növekvő alcsoport az extrém mértékben elhízottak csoportja.
5-10%-ik terjedő súlyvesztés csökkenti a komorbid állapotok megjelenését és a mortalitást. Ilyen mértékű csökkenés elérhető életmódváltozással és gyógyszeres beavatkozásokkal az enyhén illetve mérsékelten elhízottak körében, azonban ezek a beavatkozások nem elegendőek a súlyosan elhízottak körében. Jelenleg, a bariátriai műtét hatékony beavatkozás, ezeknél az egyéneknél, a műtét után megfigyelhető a súlycsökkenés, viszont a legtöbb esetben nem foglalkoznak a pszichológia hatásokkal. Ez a tanulmány összefoglalja az eddigi szakirodalmat a bariátriai műtét hatásairól a súlyosan elhízott betegeknél.
Módszer
Az adatgyűjtés a MEDLINE és PubMed adatbázis felhasználásával történt, a bariátriai műtéti módszerek elkülönítése nélkül. Idevonatkozó gyermekgyógyászati tanulmányokat is felhasználtunk. Az összefoglaló 27 tanulmány feldolgozásával készült.
Eredmények és diszkusszió
Pszichológiai egészség elhízott egyéneknél
Az egyéneknél magas komorbiditás figyelhető meg bizonyos hangulat zavaroknál, szorongással és alacsony önbecsüléssel. Súlyosan elhízottaknál ötször nagyobb a valószínűsége az átlagos testsúlyú társaikhoz képest a major depresszív epizód az elmúlt egy éveben. A testképpel való elégedetlenség erősen korrelál a depresszió tüneteivel, ez különösen igaz a nőknél (szociális nyomás a nők megjelenésére). Az elhízott egyének gyakran tárgyai az előítéletnek és a diszkriminációnak, amely okozhatja/fokozhatja a depressziót. Számos tanulmány szerint alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, kevésbé tanulnak tovább és kisebb az esélye annak, hogy házasodnak, mint hasonló intelligenciával rendelkező nem elhízott társaik. Továbbá ismételt, elbukott kísérletek a súlyvesztésre fokozhatják a depressziós megbetegedést, reménytelenséget és alacsony önbecsülést, esetleg további súlynövekedéshez vezethetnek. A bariátriai betegek 25-30%-a számol be depresszív tünetekről a műtétje idején és 50% számol be egész életen át tartó depresszióról.
Azok a bariátriai betegek, akik szeretnék a műtétet nagyobb pszichológiai distresszről számolnak be. Gyakran egy stresszkeltő esemény kapcsán szeretnék a műtétet. Egy tanulmány adatai szerinte a betegek 38%-a legalább egy DSM-IV zavar a diagnosztikai kritériumának megfelelt még 29%-uk több mint egynek a műtét előtti értékelésnél. Egy másik tanulmány szerint, akik orvosi segítséget keresnek magasabb pszichológiai distresszról számolnak be, mint hasonló BMI-vel rendelkező társaik, akik inkább a viselkedésterápiát vagy a különböző diétákat választják. Továbbá a pszichológiai egészség romlását kapcsolatba hozták az elhízáshoz kapcsolódó kardiovaszkuláris megbetegedésekkel és a kettes típusú cukorbetegséggel.
A bariátria műtét és a súlyvesztés
Még az enyhén és közepesen elhízott betegeknél mutatnak javulást az életmódbeli változtatások és a viselkedés terápia, ezek a módszerek általában hatástalanok maradnak a súlyos elhízásnál. A leghatásosabb módszer közé sorolják a bariátriai műtétet, melynek célja nem csak a súlyvesztés, hanem a későbbi szinten tartás is. A műtét után a cél, hogy a betegek változtassanak az étkezési szokásaikon, elköteleződjenek a rendszeres testedzés mellett és összességében egy egészségesebb életmódot folytassanak.
A műtét utáni pszichológiai egészség
Számos tanulmány számolt be a depresszív tünetek enyhüléséről, az önbecsülés és a testkép javulásáról, és az egészséghez kapcsolódó életminőség javulásáról. A mentális egészség javulásáról számoltak be azok a beteg is, akik pár héttel a műtét után még nem tudtak jelentős súlyt leadni, ez annak a következménye is lehet, hogy úgy érzik meg van a képességük arra, hogy aktívan változtassák meg az életüket. Bár általános javulás figyelhető meg a betegek többségénél a műtét után, létezik a betegek egy kis csoportja, akik hosszútávon a mentális egészség romlásáról számoltak be vagy egyáltalán nem tapasztaltak változást. A műtét előtt a betegek azt várják, hogy majd drámaian megváltozik az életük, azért lehet ennek negatív hatása, mert esetleg annyira magasak az elvárásaik, hogy még jelentős súlyveszteség esetén sincsennek megelégedve. Néhány beteg a pszichológiai problémáit is a műtéttel és a súlyával köti össze és csak később szembesülnek azzal, hogy ezek a problémák továbbra is fennállhatnak. Tovább néhány beteg kevésbé tud megküzdeni a negatív életeseményekkel, mivel ezekért már nem tudja a súlyát okolni. 
Hosszútávon néhány tanulmány szerint a műtét után kettő illetve négy évvel alacsonyabb szintű depresszióról számoltak be a betegek. Ezt kapcsolatba lehet hozni, a műtét utáni rendszeres követéses vizsgálatokkal, ahol a betegek pozitív megerősítést és támogatást kaphatnak a személyzettől.
Self és személyiség
A tanulmányok összességében az önbizalom, a testkép javulásáról számolnak be, növekedett asszertivitásról, továbbá a résztvevők fizikailag vonzóbbnak ítélték saját magukat a műtét után. Azonban egy tanulmány a betegek 70%-ánál elégedetlen testképről számoltak be, aminek az oka a súlyvesztés következtében megereszkedett bőr volt, bár 90%-uk így is meg volt elégedve a megjelenésével. Azok a betegek, akik a műtét után kevesebb súlyt veszítettek elégedettebbek voltak, mint több súlyt vesztett társaik, ennek oka lehet, hogy a megereszkedett bőr náluk kevésbé volt hangsúlyos. Ajánlatos ezért előtte felvilágosítani a betegeket, csökkentve ezzel a pszichológiai stresszt, megbeszélni az esetleges lehetőségeket, akár a plasztikai sebészeti lehetőségeket.
Arra, hogy a személyiségzavarok és a bariátriai műtétek között van e összefüggés egy vitatott téma, egyes kutatások szerint nincs mivel a patológia az élet korai szakaszán alakul ki és viszonylag stabil.
Étkezési szokások
Az evészavar viszonylag gyakori, leginkább a túlevési zavar, előfordulási gyakorisága 5-15% azok között a beteg között, akik szeretnék a műtétet. A műtét utáni szigorú diéta, mely kis mennyiségű étkezéseket ír elő segíthet a túlevési zavaron is hosszútávon. Azonban sok beteg a műtét után is küzd evészavarral, különösen azok, akiknek a műtét előtt is volt evészavara. Ide tartozik az a rigid étkezési szokás is, mely abból a félelemből ered, hogy újra visszaszedik a súlyt. Annak ellenére, hogy általában a bariátriai műtét után lehetetlen nagy mennyiségű étel elfogyasztása, néhány beteg arról számol be, hogy elveszti a kontrolt és tovább enne, de hamarabb megjelenik a jóllakottság érzése és a hányás. Egy széleskörű tanulmány, ahol a betegeket a műtét után két évvel interjút készítettek, a betegek egy része arról számolt be, hogy azért hánynak, hogy megmaradjon az alakjuk és súlyt veszítsenek. Ez klinikai szempontból azért fontos, mert eddig úgy gondolták, hogy a műtét utáni hányás nem önkéntes és másodlagos, mint a műtét pszichológiai következménye.
Gyermekgyógyászati elhízás és bariátriai műtét
Az extrém gyermekkori elhízás gyakorisága rohamosan nő, így nagyobb hangsúlyt kap a megelőzése, és az egyéb komorbid állapotok megjelenése, mint például a cukorbetegség, obstuktív alvási apnea, steatohepatitis és szívbetegség. A súlyosan elhízott gyerekek elidegenednek, alacsony az önértékelésük, nem elégedettek a testükkel, depresszív tüneteik vannak, nincs kontroljuk az evés felett és sérülnek a szociális kapcsolataik is. Továbbá, a pszichológiai stressz növekszik az életkorral és jobban érinti a lányokat. A bariátriai műtét hosszútávú hatásairól még nincsennek adataink.
Diszkusszió
A bariátriai műtét egy klinikai és költséghatékony módszer a súlyosan elhízottak számára. Bár leginkább a fizikai komorbid állapotok és a súlyvesztés van a középpontban a pszichológiai részét sem szabad elhanyagolni, gyakran a súlyon elhízás, hosszútávú nyomokat hagyhat az általános jóllétben.
A bariátriai műtét hatásaihoz tartoznak az önbizalomban javulása, az önkép és testkép fejlődése, gyermek betegek esetében is, hozzátartozik ehhez a kontrol érzése is.
Mindazonáltal, nem minden beteg elégedett, aminek köze lehet a műtét fizikai következményeihez: nem következik be súlycsökkenés, újra elhízik, és a nem kívánatos megereszkedett bőr. Talán az az elvárás a betegek részéről, hogy drámaian megváltozik az életük pszichológiailag nem kedvező, ha az elvárások túl magasak és nem találkoznak a valósággal. Az egészségügyi személyzetnek ügyelnie kell arra, hogy lehet a műtétre jelentkezők több stressznek vannak kitéve, mint a műtétet nem igénylő társaik. A műtét előtti pszichológiai értékelésnek azonosítani kell a rizikótényezőket és a meglévő pszichopatológiákat a műtét előtt. Ugyanakkor tudatosítania kell a műtét utáni viselkedéses és életmódbeli szükséges változtatásokat. A hosszútávú és intenzív után követéses programok, értékelik és segítik az életmódbeli változásokat, amelynek hatalmas hatása lehet a súlyvesztésre, mind fizikailag és pszichológiailag is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése