Implicit, magas reprezentációs szintű vizuális emlékeztető csökkenti a snack fogyasztást
Price, M., Higgs, S., &
Lee, M. (2016). Snack intake is reduced using an implicit, high-level construal
cue. Health Psychology, 35(8), 923–926.
https://doi.org/10.1037/hea0000322
Készítette:
Varga Zsolt
Absztrakt
Célok: Kimutatták, hogy egy absztrakt
reprezentáció előfeszítése javíthatja a önkontrollt és csökkentheti a
kalóriadús ételek iránti preferenciát. Emellett bebizonyították, hogy a finom
vizuális jelzések jobbá tehetik az előfeszítési folyamatot. A jelen tanulmány
célja ezért megvizsgálni a vizuális emlékeztetők és a különböző reprezentációs
szintek együttes hatását a kalóriadús snack-ek fogyasztására. Módszer: Egy diákokon és helyi
közösségen alapuló felnőtt minta (N=176) – széles kor és BMI értékkel – véletlenszerűen kerültek besorolásra a konkrét
vagy absztrakt reprezentációs szintű feltételbe, melyben egy vizuális jel
került elhelyezésre (vagy nem került). Ezt követően a résztvevők elvégeztek egy
íztesztet tetszés szerinti snack-ekkel a szimbólum jelenlétében, vagy anélkül. Eredmények: Az absztrakt reprezentációs
csoportban lévők (szemben az konkréttal) inkább absztrakt választ adtak
(p<0.0001) és kevesebbet fogyasztottak az emlékezetető jelenlétében
(p=0.02), de nem annak hiányakor (p=0.40). Következtetés:
Az absztrakt reprezentációs szintű gondolkodás előfeszítése csökkenti a
kalóriadús snack-ek bevitelét a vizuális emlékeztető jelenlétében. Ez egy hasznos technikának bizonyulhat a
túlevés csökkentése érdekében és kiterjeszthető lehet egyéb egészségtelen
viselkedésformákra.
Kulcsszavak:
előfeszítés, implicit emlékeztető, reprezentációs szint, túlevés
Elméleti háttér
Az egészéges
magatartásformák nem okvetlenül a tudatos gondolkodás eredményei és gyakran hat
rájuk környezet jelzéseinek tudattalan feldolgozása (Sheeran, Gollwitzer and
Bargh, 2013). Az előfeszítés segíthet aktiválni az étkezéssel kapcsolatos célokat,
melyek csökkenthetik a fogyasztást (Papies and Hamstra, 2010).
A reprezentációs
szintek elmélete (Trope and Liberman, 2003) értelmében az egyének képesek egy
csábító szituáció magas vagy alacsony szinten történő értelmezésére. A magas
értelmezést absztraktság (pl. egy étel egészséges tulajdonságainak figyelembe
vétele), míg az alacsony értelmezést konkrétság jellemzi (pl. az étel kellemes
ízén való gondolkodás). A jövőbeli egészséggel járó előnyök, valamint az
ízletes ételek azonnal elfogyasztása közti önkontrollbeli dilemmát a jutalomkésleltetési
feladatokkal ragadhatjuk meg, mely feladatokon nyújtott teljesítmény
összefüggésben áll a túlevéssel (Appelhans, Waring, Schneider, Pagoto,
DeBiasse, Whited és mtsai., 2012). Kimutatták, hogy az absztrakt reprezentációk
előfeszítése többek közt növelheti az egészségtelen ételekkel kapcsolatos
negatív asszociációkat (Fujita and Han, 2009). A korábbi tanulmányok azonban
önbevalláson alapulnak, így a reprezentációs szint valós, evésre gyakorolt
hatása még feltáratlan. Az adott reprezentációs szint előfeszítésének hatása
idővel csökkenhet, vagy kiszorulhat kognitív megterhelés hatására (Wan and
Agrawal, 2011), így az absztrakt gondolkodás fenntartása kritikus. A közvetlen,
auditív emlékeztetők csökkentik a jutalomkésletetést és snack fogyasztást
(Daniel, Stanton and Epstein, 2014), azonban ez csak nehézkesen lenne
alkalmazható mindennapi helyzetekben. Egy alternatíva lehet az implicit
jelzések használata az egészséges választások szolgálatában. A hosszú távú
célok implicit emlékeztetői (pl. alacsony zsírtartalmú receptek poszterei)
csökkentették a bevitt étel mennyiségét, különösen azoknál a személyeknél, akik
erős elkötelezettséggel rendelkeztek a diéta iránt (Papies and Hamstra, 2010).
A jelen vizsgálat célja tehát a különböző reprezentációs szintű vizuális
emlékeztetők hatásának vizsgálata a snack fogyasztásra. Feltételezhető, hogy
azok a résztvevők, akiket egy magas reprezentációs szintű előfeszítésnek
tesznek ki (szemben az alacsonnyal) csökkent bevitelt mutatnak a kalóriadús
snackekből, azonban ez a hatás erősebb a vizuális emlékeztető jelenlétében,
valamint azok körében, akik erősen elkötelezettek a diéta irányában. Ezek
mellett a jutalomkésletetés, valamint a snack észlelt egészségessége is
bemérésre került, mint lehetséges mediátor változók.
Módszer
Százhetvenhat
felnőtt egyén (átlag életkor=27.29 év, szórás=10.54; átlagos BMI = 24.02,
szórás = 4.38; 59% nő) véletlenszerűn került besorolásra egy 2 (alacsony vagy
magas reprezentációs szint) x 2-es (jelenlévő vagy hiányzó vizuális emlékeztető)
kísérleti elrendezésbe. A résztvevők először értékelték a baseline éhségüket
egy analóg skála segítségével, majd elvégezték az előfeszítési feladatot,
amelyben elhelyezésre került az újszerű vizuális emlékeztető szimbólum. A
„Hogyan?/Miért?” teszt (Freitas et al,
2004) egy közös feladat elé állítja a résztvevőket, jelen esetben: „iskolai
vagy munkahelyi teljesítmény”. A „miért” (magas reprezentációs szint) esetén a
résztvevőket arra kérték, hogy gondolkozzanak azon 4 lépésben, hogy az adott
cél miért fontos (pl. jó állást találni). A „hogyan” csoport (alacsony reprezentációs
szint) estében a feladat ugyanaz volt azzal a különbséggel, hogy a résztvevőknek
azon kellett gondolkozniuk, hogy hogyan érnék el az adott célt (pl. könyvtárba
jutás). A résztvevők ezek után kitöltötték a Viselkedésidentifikációs Kérdőívet
(BIF; Vallacher and Wegner, 1989), amely
az adott egyén vonás reprezentációs szintjét hivatott mérni. A vizsgálati
személyek ezek után a elvégezték a jutalomkésletetési tesztet, valamint az
íztesztet. A vizuális emlékeztető a jutalomkésleltetési feladat esetén a
monitoron, illetve az íztesztnél az étel címkéin volt jelen (vagy nem volt
jelen). Először a jutalomkésleltetési teszt került elvégzésre (McHugh and Wood,
2008). Ennek során a résztvevők előtt állt egy hipotetikus választási
lehetőség, mely során eldönthették, hogy egy kisebb összegű pénzt szeretnének
kapni most, vagy egy nagyobb összegűt később.
Minden késleltetéshez számításra került egy semlegességi pont, mellyel kalkulálható
a görbe alatti terület, melyen a kisebb értékek a rövid távú jutalmak iránti
nagyobb impulzivitást jelképezik. Az ízteszt során 6 különböző kalóriaértékű
snack került bemutatásra azonos tartókban. A résztvevőket megkérték, hogy
vegyenek mintát a snackekből miközben megnéztek egy részletet egy videóklipből.
Ezt követően a kísérleti személyek egy 1-től 10-ig terjedő Likert-skálán
értékelték a snack szubjektív egészségességét, illetve kitöltötték a Dán
Étkezési Magatartás Kérdőívet (DEBQ; van Strien, Frijter, Bergers és Defares,
1986). A korlátozás alskála segítségével mértük az bevitt étel
visszaszorításának célját. A vizsgálat ismertetése előtt a résztvevőket megkérdeztük,
mi szerintük a vizsgálat célja. Egyik személy sem jelezte, hogy tudatában lett
volna az emlékeztetőnek vagy annak céljának. Minden snack esetében grammban
került kiszámításra az elfogyasztott mennyiség.
Eredmények
Manipulációellenőrzés
A BIF kérdőív
eredményeit variancia-kovariancia analízissel vizsgáltuk az önbevallásos képi
érthetőség, valamint a feladat megoldásának könnyedsége, mint kovariánsok
szerint. A BIF eredmények szignifikánsan magasabbak voltak a magas reprezentációs
szintű csoportban (M = 16.41, SD = 5.58), mint az alacsonyban (M = 14.94, SD =
5.25), F(1, 169) = 4.06, p = 0.046; f =0.22). Az absztraktság értékeket két
független, a vizuális emlékeztető hatásának ki nem tett bíró ítélte meg. A
válaszok magasan korreláltak (r=0.94.). A magas reprezentációs szintű csoportok
(M = 3.52, SD = 0.77) szignifikánsan magasabb pontot értek el, mint az alacsonyak
(M= -3.56 SD = .62), F(1,167) = 4358.12, p < .0001; f =0 .37).
Jutalomkésleltetés
A 2x2-es
elrendezésű variancia-kovariancia analízis nem mutatott szignifikáns főhatást a
különböző reprezentációs szintű csoportok F(1, 132) = 0.13, p = 0.72, vagy az emlékeztető
jelenléte esetében F(1, 132) = 0.09; p =
0.76, valamint a görbe alatti terület értékein, illetve az interakció sem volt
szignifikáns, F(1,132) = 2.51, p = 0.12.
Egészségességi értékelés
A 2 x 2-es ANOVA
nem mutatott szignifikáns főhatást sem a reprezentációs csoport, F(1, 169) = 0.26,
p =0.61, sem az emlékeztető jelenléte esetében, F(1,169) = 0.15, p =0.70,
illetve nem mutatott szignifikáns interakciót az egészségességi értékelések során
F(1,169) =0 .02, p =0.90.
Snack bevitel
A 2 (különböző
reprezentációs szintű csoportok) x 2 (emlékeztető jelenléte) x 2-es (az étel korlátozáson
végrehajtott median split) elrendezésű ANOVA (kontrollálva a baseline éhségre)
nem mutatott szignifikáns főhatást a reprezentációs szint (p=0.27), emlékeztető
jelenét (p = 0.89), vagy étel korlátozás terén (p = 0.24). A háromutas interakció
nem volt szignifikáns, F(1,166) = 0.26, p=0.61, azonban volt szignifikáns
interakció a különböző reprezentációs szintű csoportok, illetve az emlékeztető
jelenét közt, F(1, 166) = 5.44, p = 0.02; f=0.22. A post-hoc tesztek megerősítették,
hogy az emlékeztető jelenlétében azok a kísérleti személyek, akik a magas reprezentációs
szintű csoportban voltak szignifikánsan kevesebb snack-et fogyasztottak (M =
54.07g, SD =19.88), mint az alacsony reprezentációs szintű csoportok (M =
65.37g, SD =22.85), t(84) = 2.45, p = 0.02 (17.3%-os csökkenés a fogyasztásban).
Nem volt különbség a csoportok közt az emlékeztető hiányában, t(82) = 0.85, p =0
.39. Végül, az összehasonlítások feltárták, hogy a magas reprezentációs szintű
csoport tagjai az emlékeztető jelenlétében kevesebb snacket fogyasztottak, mint
bármely másik csoport együttvéve (M = 61.82, SD = 22.11), t(166) = 2.02, p =0.02.
Megbeszélés
A jelen
vizsgálatban megállapítást nyert, hogy a magas szintű reprezentációk előfeszítése
(szemben az alacsonnyal) csökkenti a snack fogyasztást a vizuális emlékeztető
jelenlétében. Továbbá ez az interakció a minta teljességén érvényesült, nem
csak azok esetében, akik elkötelezettek voltak a diéta iránt. A különböző reprezentációs
szintek és az emlékeztető nem hatottak az jutalomkésleltetésre. Más tanulmányok
az reprezentációs szint szignifikáns főhatását mutatták az emlékeztető
hiányában is (Fujita and Han, 2009; Sullivan és mtsai., 2015). Ezek az
eltérések metodológiai különbségekkel magyarázhatók.
Nem került
bizonyításra, hogy a jutalomkésleltetés mediálná a vizuális emlékeztető hatását.
Továbbá az sem mutatható ki, hogy az egészségességi ítéletek mediálnák a magas reprezentációs
szint hatását a fogyasztásra. A hipotézisünk értelmében a reprezentációs
szintnek nagyobb hatása kellett volna mutatkozzon azoknál az egyéneknél, akik
elkötelezettebbek a diéta iránt, azonban ez nincs így, talán azért, mert a
legtöbb ember értékeli az egészséges táplálkozást, függetlenül attól, hogy
akarnak-e súlyt leadni (Salmon, Fennis, de Ridder, Adriaanse & de Vet,
2014).
A jelen
tanulmány korlátait is el kell ismernünk. Elsősorban, a jelen mintát kényelmi
mintavétellel gyűjtöttük, ezért érdemes lenne specifikus csoportokat (pl. túlsúlyosak),
vagy nagyobb társadalmi rétegeket (pl. alacsony SES) vizsgálni. Másodsorban, mindössze
alacsony-közepes hatásméret volt kimutatható a fogyasztás esetén. Végezetül,
habár a manipulációellenőrzés bebizonyította, hogy az reprezentációs szint
előfeszítése sikeres volt, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az
emlékezetető a snack fogyasztás közben aktiválta volna a magas szintű reprezentációt.
Összegezve
elmondható, hogy a jelen vizsgálat kimutatta, hogy a magas szintű reprezentáció
előfeszítése csökkenti a snack fogyasztást egy vizuális emlékeztető
jelenlétében.
Irodalomjegyzék
Appelhans, B.M., Waring, M.E., Schneider, K.L., Pagoto, S.L., DeBiasse,
M.A., Whited, M. et al. (2012). Delay discounting and intake of ready-to-eat
and away-from-home foods in overweight and obese women. Appetite, 59, 576-584.
Brunstrom, J.M. & Shakeshaft, N.G. (2009). Measuring affective
(liking) and non-affective (expected satiety) determinants of portion size and
reward. Appetite, 52, 108-114.
Chiou, W-B., Wu, W-H., & Chang, M-H. (2012). Think abstractly, smoke
less: a brief construal level intervention can promote self-control, leading to
reduced cigarette consumption among current smokers. Addiction, 108, 985-992.
Daniel, T.O., Stanton, C.M. & Epstein, L.H. (2014). The future is
now, comparing the effect of episodic future thinking in lean and obese
individuals. Appetite, 71, 120-125.
Freitas, A.L., Gollwitzer, P., & Trope, Y. (2004). The influence of
abstract and concrete mindsets on anticipating and guiding others
self-regulatory efforts. Journal of
Experimental Social Psychology, 40, 739-752.
Fujita, K., Trope, Y., Liberman, N., & Levin-Sagin, M. (2006).
Construal levels and self-control. Attitudes
and Social Cognition, 90(3), 351-367.
Fujita, H. & Han, H.A. (2009). Moving beyond deliberative control of
impulses: The effect of construal levels on evaluative associations in
self-control conflicts. Psychological
Science, 20(7), 799-804.
Hall, P., Tran, B., Lowe, C., Vincent, C., Mourtzakis, M., Liu-Ambrose,
T., Prapavessis, H., & Gidron, Y. (2015). Expression of executive control
in situational context: Effects of facilitating versus restraining cues on
snack food consumption. Health Psychology,
34(5), 539-546.
Kleinjan, M., Strick, M., Lemmers, L., Engels, R.C.M.E. (2012). The
effectiveness of a cue reminder intervention to reduce adolescent’s alcohol use
in social contexts. Alcohol and
Alcoholism, 47, 451-457.
Malkoc, S.A., Zauberman, G. & Bettman, J.R. (2010). Unstuck from the
concrete: Carryover effects of abstract mindsets in intertemporal preferences. Organizational Behavior and Human Decision
Processes, 113, 112-126.
McHugh, L. & Wood, R.L. (2008). Using a temporal discounting paradigm
to measure decision making and impulsivity following traumatic brain injury: A
pilot study. Brain Injury, 22(9),
715-721.
Mozaffarian., D., Hao, T., Rimm, E.B., Willett, W.C. and Hu, F.B. (2011).
Changes in diet and lifestyle and
long-term weight-gain in women and men. New
England Journal of Medicine. 364(25), 2392-2404.
Papies, E.K. & Hamstra, P. (2010). Goal priming and eating behaviour:
Enhancing self regulation by environmental cues. Health Psychology, 29, 4, 384-388.
Salmon,S.J., Fennis, B.M., de Ridder, D.T.D., Adriaanse, M.A. and de Vet,
E. (2014). Health on impulse: When low self-control promotes healthy food
choices. Health Psychology, 33(2),
103-109.
Sheeran, P, Gollwitzer, P.M., & Bargh, J.A. (2013). Nonconscious
processes and health. Health Psychology,
32(5), 460-473.
Sullivan, N., Hutcherson, C., Harris, A. & Rangel, A. (2015). Dietary
self-control is related to the speed with which attributes of healthfulness and
tastiness are processed. Psychological
Science. 26(2), 122-134.
Sweeny, A.M. & Freitas, A.L. (2014). Relating action to abstract
goals increases physical activity reported a week later. Psychology of Sport and Exercise, 15, 364-373.
Trope, Y & Liberman, N. (2003). Temporal Construal. Psychological Review, 110(3), 403-421.
Vallacher, R.R. & Wegner, D.M. (1989). Levels of personal agency:
Individual variation in action identification. Journal of Personality and Social Psychology, 57, 660-671.
van Strien, T., Frijter, J.E.R.,
Bergers, G.P.A., & Defares, P.B. (1986). The Dutch Eating Behavior
Questionnaire (DEBQ) for assessment of restrained, emotional, and external
eating behavior. Eating Disorders,
5(2), 295-315.
Wan, E.W. & Agawal, N. (2011). Carryover effects of self-control on
decision making: A construal level perspective. Journal of Consumer Research. 38(1), 199-214.
Weatherly, J.N. & Terrell, H.K. (2010). Delay discounting of
different commodities II: Confirmatory analysis. The Journal of General Psychology, 138(1), 35-48.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése