Deskriptív szociális normák alkalmazása a zöldségfogyasztás növelése érdekében a munkahelyi étkezésben.
Thomas, J. M., Ursell, A., Robinson, E. L., Aveyard, P.,
Jebb, S. A., Herman, C. P., & Higgs, S. (2017). Using a descriptive social
norm to increase vegetable selection in workplace restaurant settings. Health
Psychology, 36(11), 1026-1033.
Készítette: Révész Zsófia
Absztrakt:
Friss kutatások eredményei szerint, a deskriptív szociális norma üzeneteknek
való kitettség növeli a zöldség és gyümölcsfogyasztási vásárlási hajlandóságot.
Ebben a tanulmányban azt vizsgálták, hogy a deskriptív szociális norma üzenetet
közvetítő plakát kihelyezésével („Az emberek nagy része itt zöldséget választ
az ebédjéhez.”) megfigyelhető-e növekedés a zöldségtartalmú ételek
vásárlásában a munkahelyi étkezésben a felirat megjelenését követő időszakban. Az
adatgyűjtés alapjául a megvásárolt zöldséget tartalmazó ételek százalékos
aránya jelentette három megfigyelési időszakban (a beavatkozás előtt, alatt és
után), az adatokat Pearson-féle khi-négyzet próbával elemezték. A vizsgálatban résztvevők
férfiak (57%), nem túlsúlyosak (75%), és 60 év alattiak (98%) voltak. Megállapítható,
hogy a beavatkozást követően a zöldséget tartalmazó ételek vásárlási százaléka növekedést
mutatott: a beavatkozás előtti és utáni időszakot összehasonlítva 60%-ról
67%-ra emelkedett.
Konklúzió: A deskriptív szociális norma üzenetek növelhetik a
zöldségvásárlási arányt munkahelyi környezetben.
Elméleti háttér:
A több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztóknál kisebb a kockázata számos
betegségnek, mint szívkoszorúér betegség, stroke és rák, ezért a lakosságra
vonatkozó táplálkozási irányelvek világszerte a napi fogyasztás növelését
javasolják. Bár a zöldségfogyasztás növelését célzó kampányok korlátozott
sikereket értek el, az egészséges viselkedésről szóló deskriptív szociális normákat
tartalmazó üzenetek megjelenítése hatásosnak bizonyult egészséges szokások
népszerűsítésében, mint a lépcsőzés, vagy egészségkárosító szokások
visszaszorításában, mint rohamivás, ittas vezetés, dohányzás vagy felelőtlen
szex.
Kevés tanulmány foglalkozott azonban a deskriptív szociális üzenetek
egészséges étkezésre gyakorolt hatásaival. Étkezési szokások, ételnaplók
elemzéséből származó adatok rávilágítottak arra, hogy az egyén által elfogyasztott
étel mennyiségét döntően befolyásolják mások, általa megfigyelt étkezési
szokásai. Az emberek hajlamosak többet enni olyanok társaságában, akiket
ismernek. Bizonyíték van arra is, hogy ha látjuk, amit mások esznek, bejósolható
az általunk elfogyasztott étel is. Ez magyarázat lehet talán arra, hogy az
egymáshoz közel állók étkezési szokásai nagyon hasonlóak. Az adatok arra
engednek következtetni, hogy mások étkezési szokásait használjuk útmutatóként,
és követjük is azokat táplálkozási döntéseink során. Ily módon mások gyümölcs-
és zöldség választásairól kapott információ befolyásolja az étkezési szokásainkat.
Egy vizsgálatban férfiak megnövekedett gyümölcs és zöldségfogyasztási
szándékról számoltak be azokkal kapcsolatos deskriptív szociális norma üzeneteknek
való kitettséget követően. Középiskolás diákok saját bevallásuk szerint több
gyümölcsöt fogyasztottak, miután értesültek róla, hogy a kortársaik nagy része
törekszik megfelelő mennyiségű gyümölcsöt enni.
Úgy tűnik azonban, hogy a kevés gyümölcs-zöldség mennyiséget fogyasztók
megnövelték fogyasztásukat a társadalmi normát hirdeti információ hatására, de akik
korábban is sokat fogyasztottak, nem változtattak szokásaikon. Egy másik
kutatásban kimutatták, hogy a deskriptív szociális üzenet bár növeli a fogyasztást,
de ez csak azoknál, akik emlékeztek arra, hogy látták a plakátot. A vizsgálatok
alapján úgy tűnik, hogy az üzenetek
hatása azok eltávolítása után is fennállt (pld: a lépcsőzésre bátorító üzenetek
hatása egy héttel eltávolításuk után is megmaradt).
Módszer
A vizsgálat résztvevői
Mindenki, aki a vizsgálat ideje alatt ételt vásárolt a három, a
vizsgálatban résztvevő étteremben. Etikai engedélyt a Birmingham-i Egyetem adott,
a vizsgálat a Brit Pszichológiai Társaság irányelveivel összhangban, a terepkutatás
szabályai szerint zajlott le, beleegyezési nyilatkozat kitöltése a
résztvevőkkel nem történt.
Vizsgálati modell
A preteszt-posztteszt kvázi-kísérleti modellben, három egymást követő, egyenként
két hetes időintervallumban, a résztvevők minden egyes ételvásárlása rögzítésre
került. A deskriptív szociális normát tartalmazó poszter kizárólag a második –
beavatkozási - fázisban került kihelyezésre mindhárom étteremben.
A deskriptív szociális norma üzenet
Mindhárom étteremben ugyanolyan posztereket kerültek
kihelyezésre, ugyanazon üzenettel. Átlagban öt nagyobb poszter (210 mm x 297
mm) volt kihelyezve, közel a bejáratokhoz és az ételtárolók tetején. További
tíz kisebb (148 mm x 210 mm) poszter az asztallap tartókra került, az asztalok
nagyjából felén.
A poszter: színes, barna faháttérrel, eltérő
színű (szürke, bézs, narancssárga, kék és fehér), betűtípusú és betűméretű
szöveggel. Kisebb levél-virágmotívumokkal (fehér) díszítve a poszter felső és
alsó szélénél (a szöveg felett és alatt). Az üzenetben a következő állt: „Az emberek nagy része itt zöldséget választ
az ebédjéhez.”
A poszter szövegét és kinézetét 12 fős
kontrollcsoport visszajelzései alapján készítették el, a vizsgálat megkezdése
előtti kéthetes periódus alatt gyűjtött adatokat figyelembe véve.
A vizsgálati helyszínek (az éttermek)
Három étterem vett részt a vizsgálatban, kettő
Dél-Angliában, egy pedig Dél-Walesben található. Mindhárom helyszín munkahelyi
étterem, önkiszolgáló jellegű, a vendégek hideg, meleg ételek, italok (víz, szénsavas üdítők, forró italok),
sütemények, chips közül válogathattak.
A vásárlók sorban álltak, hogy kiválasszák az ételpultból a kívánt ételt, majd
a kasszánál fizettek és leültek enni. Mindegyik főétel választható volt
zöldséggel és a nélkül, de lehetőség volt rá, hogy külön adagként
zöldséget vegyenek olyan ételhez, amely nem tartalmazta azt.
Eljárás
A zöldségfogyasztás rögzítése
Minden vásárlás alkalmával a kasszai operátor egy
gomb benyomásával közvetlen megjelölte, mely vásárolt étel tartalmazott
legalább 80 gramm zöldséget. Vizsgálati
szempontból zöldségnek minősültek: a levelesek (pl. spenót), pillangósvirágúak
(pl. borsó, lencse), gyökeresek (pl. sárgarépa), hagymaformák (pl.
vöröshagyma), káposztafélék (pl. brokkoli). Burgonya és fajtái, egyéb zöldségalapú
köretek (pl. egy darab salátalevél) nem számított zöldségfélének.
A résztvevők jellemzőinek megfigyelése
Mindhárom vizsgálati szakaszban egy nap erejéig
az éttermekben két kutató figyelte a résztvevőket alapvető demográfiai adatok
(nem, életkor, súly) gyűjtése céljából. A kutatók nem tudtak a másik megfigyelő
értékeléseiről. A megfigyelések délelőtt 11 órától délután 2 óráig tartottak.
A résztvevő neme vizuális
értékelés, súlyuk a test sziluettjeik (nem túlsúlyos, túlsúlyos, elhízott),
koruk (60 alatti vagy feletti) az őszhaj és általános kinézet alapján történt.
Elemzés
Résztvevők jellemzői.
A megfigyelői inter-rater reliabilitás megállapítása
Kappa maximum értékkel történt. A résztvevők jellemzőiről gyűjtött adatokat Pearson-féle
khi-négyzet próba segítségével elemezték (IBM SPSS verzió 20)
összehasonlítva: (a) beavatkozás előtti és a beavatkozási, (b) a beavatkozási
és beavatkozás utáni állapotot.
Étkezési adatok.
Zöldségtartalmú és zöldséget nem tartalmazó ételek
vásárlási adatait a Pearson-féle khi-négyzet próba segítségével elemezték: (a)
beavatkozás előtti és beavatkozási (b) beavatkozási és a beavatkozást követő, (c)
beavatkozás előtti és beavatkozás utáni elrendezésben. Az esélyhányados (OR,
odds ratio), és konfidencia intervallum is meghatározásra került.
Eredmények
A résztvevők jellemzői
A megfigyelői inter-rater reliabilitás magas, Kappa maximum együttható átlaga:
0.92 (0.87 – 0.99). Az összes (1585) résztvevő 57%-a férfi, 75%-uk sem
túlsúlyos, sem elhízott, 98%-uk 60 év alatti volt. Pearson-féle khi-négyzet próba kimutatta, hogy a három fázisban
megfigyelt résztvevők jellemzőiben szignifikáns különbség nincs.
Ételvásárlási szokások
Összesen 9445 db ételvásárlás került rögzítésre,
ezek száma a vizsgálat ideje alatt stabil maradt, de a beavatkozási és
beavatkozási utáni szakaszban megnövekedett zöldségtartalmú ételek vásárlási
arányát mutatta. A Pearson-féle khi-négyzete próba kimutatta, hogy a poszterek
alkalmazása növelte a zöldségfogyasztást a beavatkozás előtti 60%-ról a
beavatkozási szakaszban 64%-ra: χ2 (1, N =
6,357) = 11.32, p < .01, Φ = 0.04 (OR 1.2, 95% CI [1.1–1.3]). A beavatkozás
után további növekedés volt detektálható a zöldséges ételek vásárlásában,
64%-ról 67%-ra emelkedve; χ2 (1, N = 6,267) = 7.27, p < .01, Φ = 0.03 (OR 1.2,
95% CI [1.0 –1.3]).
Összességében elmondható, hogy a beavatkozás előtti és utáni időszakot
összehasonlítva, megemelkedett zöldséges ételek vásárlási aránya 60%-ról
67%-ra; χ2 (1, N = 6,266) = 36.35, p < .001, Φ = 0.08 (OR 1.4,
95% CI [1.2–1.5]).
Diszkusszió
„Az
emberek nagy része itt zöldséget választ az ebédjéhez.” deskriptív szociális üzenetet hordozó poszterek kihelyezése a munkahelyi éttermekben növekedést váltott ki zöldségtartalmú
életek vásárlásában. A hatás a poszterek eltávolítása után is fennállt.
A hipotézis szerint a deskriptív szociális norma üzenetek irányító
elvekként szolgálnak az emberi viselkedéshez. Az emberek hajlamosak a
csoportnormák követésére, a „helyes” viselkedés iránytűjeként, ami egyben pozitív
élményt is ad a csoporthoz való tartozás megerősítésével.
A viselkedésváltozás mögötti mechanizmus nem
tisztázott, egy lehetséges magyarázat, hogy a norma megjelenése (poszter
üzenet) és az attól való eltérés felfedezése viselkedéskorrekciót
(zöldségfogyasztás növekedést) eredményezett. A poszter és a
rajta levő normatív információ korrigálhatta a tévhiteket a normákat illetően.
A tanulmány így konzisztens a korábban, laboratóriumi körülmények között
folytatott, ugyanilyen célzatú kísérletek eredményeivel.
Több lehetséges magyarázat is van arra, miért maradt fenn zöldségfogyasztás
növekedés a poszterek eltávolítása után. Egyrészt ha egy vásárló ösztönzést kapott,
hogy több zöldséget fogyasszon, és ízlett neki, ez pozitívan megerősíti a viselkedést,
és szokásbeli változáshoz (zöldségek megkedvelése, fokozott fogyasztása) vezet.
Másik magyarázat szerint a norma megjelenítése felkelthette a vásárló
figyelmét, aki a norma mintáját követve viselkedésmódosulást produkált. Ez
akkor a legjellemzőbb, ha a normatív információ kiugró és elérhető. Lehetséges,
hogy más emberek zöldségfogyasztása láttán jutott valaki arra az elhatározásra,
hogy egyfajta modellkövető módon ő is több zöldséget vásárol, még a poszterek eltávolítása
után is.
Az ilyen típusú intervenciók előnye, hogy mások pozitív, egészségtudatos
viselkedésének bemutatása nem vált ki ellenállást, mint az erős kontroll
felhangú üzenetek, mint „több zöldséget kellene ennie, mert az jó az
egészségének.” A zöldségfogyasztásban bekövetkezett 7%-os növekedés szerénynek
tűnhet, de vegyük figyelembe, hogy az egészségkommunikációs kampányos is
hasonló számadatokkal dolgoznak. Másrészt a napi szintű gyümölcs és
zöldségfogyasztásban bekövetkezett legkisebb növekedés is már egészségvédő
hatású. A tanulmány hozzáad ahhoz az egyre növekvő adatállományhoz, mely bizonyítja,
hogy a társadalmi normák közvetítésén alapuló egészségvédő kampányok
használatának és támogatásának van létjogosultsága.
Korlátok
További összefüggések is felderíthetőek lennének, ha kiderül pontosan kik
vették észre a posztereket és hogyan, miért döntöttek annak hatására. További
kutatás szükséges arról, milyen kontextusban működhet még (iskola,
szórakozóhelyek) a normák viselkedésváltoztató hatásossága, mely helyszínek
lehetnek a legjobb célpontok ehhez a módszerhez. Úgy tűnik, hogy az embereket
jobban befolyásolnak olyan normák, melyek aktuális tartózkodási helyükkel
állnak összefüggésben.
Korábbi vizsgálatok során a kevés zöldséget fogyasztó emberek voltak inkább
hajlamosak a szokásaik megváltoztatására, kezdtek el több zöldséget
fogyasztani, így a normák valódi hatásosságát további kutatásoknak kell
bizonyítania. A testsúly mérése megfigyeléssel a valódi mérés helyett sok hibalehetőséget
hordoz, és fennáll az előítéletesség veszélye.
Érdemes lenne a vizsgálatot hosszabb periódusban lefolytatni, kifejezetten
megfigyelve a beavatkozás utáni időszakot, hogy felmérhető legyen, pontosan milyen
hosszan marad fenn az elért hatás. Mennyire csökken idővel az észlelt
fogyasztási növekedés, mivel a fogyasztók habituálódnak az üzenetekhez.
Elmondható, hogy a kapott eredmények ígéretesek, hiszen a deskriptív
szociális üzeneteken alapuló beavatkozások költséghatékonyak, és megvan bennük
a lehetőség arra, hogy azokat a vásárlókat érje el az üzenet, akik számára a
leginkább hasznos tudna lenni a zöldségfogyasztás. A társadalmi normák általi
üzenetközvetítés és annak viselkedést változtató hatása bizonyítható, és
további, még részletesebb kutatásra alkalmas megközelítés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése