A mellszövet sűrűségének (denzitásának) kapcsolata a mediterrán étrenddel,
étrend-kiegészítők szedésével és az alkoholfogyasztással dél-németországi nők
körében: keresztmetszeti vizsgálat
Voevodina, O., Billich, C., Arand, B., & Nagel,
G. (2013). Association of Mediterranean diet, dietary
supplements and alcohol consumption with breast density among women in South
Germany: a cross-sectional study. BMC
Public Health, 13(203).
Készítette: Sipos Aliz
Összefoglaló
Az étkezési szokások
jellemzői, úgy mint a mediterrán étrend követése, betartása, étrend-kiegészítők
használata, az ásványi anyagok pótlása, valamint az alkoholfogyasztás hatással
vannak a mammográfia által kimutatható emlőszövet-sűrűségre, amely fontos
biológiai indikátornak számít a mellrák kockázati tényezői között. E tanulmány
célja az aktuális étrend és a mammográfiás sűrűség közötti kapcsolat
vizsgálata.
A keresztmetszeti
vizsgálatban 424 pre- és posztmenopauzában lévő 21 és 84 év közötti nő vett
rész. A mediterrán étrend mintát, a multivitaminok és ásványi anyag kiegészítők
használatát, ill. az alkoholfogyasztást és az azzal kapcsolatos lehetséges
zavarokat egy önkitöltős kérdőívvel mérték (University Hospital Ulm, 2007-2008).
A mammográfiás sűrűséget radiológusok értékelték az Amerikai Radiológiai
Főiskola osztályozásával összhangban, melyet alacsony (ACR1/2) és magas (ACR3/4)
mammográfiás sűrűségként összegeztek. Logisztikus regressziót használtak az
aktuális étrend és a mammográfiás sűrűség közötti kapcsolat vizsgálatára.
A mediterrán étrend és
a mammográfiás sűrűség között fordított kapcsolat mutatkozott, a modellekben
korrigálták az életkort és a testtömeg-indexet (BMI). Az aktuálisan fogyasztott
étrend-kiegészítők szintén fordított kapcsolatot mutattak a mammográfiás
sűrűséggel. Összehasonlítva a nem-ivókat a mértéktelen alkohol fogyasztókkal,
utóbbi csoportnál pozitív kapcsolat mutatkozott az alkoholfogyasztás és a
mammográfiás sűrűség között.
Az eredmények az étrend
komponensei és a mammográfiás sűrűség közötti kapcsolatra mutatnak rá. A mediterrán
étrendbe sorolható ételek fogyasztása, a multivitaminok és ásványi anyag
tartalmú étrend-kiegészítők használata fordított kapcsolatban állhat a
mammográfia által kimutatható mellszövet-sűrűséggel és protektív hatása lehet a
mellrákkal szemben, míg a magas alkoholfogyasztás a megnövekedett mammográfiás sűrűséggel
volt kapcsolatban.
Háttér
A mellrák a mell
mirigyszövetéből eredő rosszindulatú daganat. Egyike a leggyakrabban előforduló
daganatoknak a legtöbb nyugati országban és a leggyakoribb haláloknak számít a
40 és 50 év közötti nők körében. A mellrák rizikófaktorai között számos tényező
szerepel, például életkor, hormonpótló terápia, menopauzás állapot, a mellrák
előfordulása a családban stb. A megnövekedett emlőszövet-sűrűség (úgynevezett
denzitás) egyik fontos, független rizikófaktora az emlőráknak. A magas
mellszövet-sűrűség összefüggésben áll a mell rostos hámszövetének
mennyiségével, amely a mammográfiás vizsgálatnál röntgenfoltként jelenik meg.
A mammográfia egy
radiológiai eljárás a mellszövet sűrűségének mérésére és a mellrák időben
történő felismerésére. Különböző skálák használhatók a mammográfiás sűrűség
kiértékelésére. Az első osztályozási forma Wolfe nevéhez fűződik. Egy másik, a
BI-RADS (The breast imaging reporting and data system) ACR-kategóriákkal (Categories
of the American College of Radiology), mely többek között segített
standardizálni a mellszövet-sűrűség kiértékelését illetve a mammográfia
eredményeinek értelmezését. A mammográfiás sűrűség
ACR osztályozása széles körben alkalmazott eljárás és korrelációt mutat más,
kifinomult mérési módszerekkel is. Más eljárások számszerűsítik a mell
denzitását, ilyen az ultrahang vizsgálat vagy a mágneses rezonancia képalkotó
eljárás, melyeket szintén alkalmaznak a diagnosztikában.
A mellszövet sűrűsége fontos
előrejelző értékkel bír a mellrák kialakulásában. Fontos azonosítani azokat a
faktorokat, melyek mérsékelhetik a mammográfiás sűrűséget és így hasznosak
lehetnek az alapvető preventív beavatkozásokban. Bizonyított, hogy az exogén
hormonok, az élve szülések nagyobb száma, a kor, a testtömeg-index és egyéb
tényezők módosítani tudják a mellszövet sűrűségének mintázatát a mammogramon. Különösen
a pontosan betartott mediterrán étrend, a különböző étrend-kiegészítők szedése
(multivitaminok, ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők) és az alkoholfogyasztás
mérséklése a megelőzést tekintve alapvető intervenciós faktorrá válhatna a
jövőben. Ezek a tényezők a mellrák rizikófaktorai közé sorolhatók,
és sokkal könnyebben módosíthatók, mint a genetikai, öröklött tényezők. Az
alkoholfogyasztás hatással lehet a mell kóros szövetképződésének kialakulására.
Tisztázatlan marad, hogy vajon az alkoholfogyasztás növeli-e a mammográfiás
sűrűséget az alkoholt nem fogyasztókkal összehasonlítva.
A mellrák gyakorisága alacsonyabb a
mediterrán kultúrákban, mint az észak-európaiakban. A mellrák előfordulásának
különbségeire magyarázatot adhatnak az egyes kultúrák étrendje közötti
eltérések. A mediterrán étrendre jellemző a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás,
valamint az olíva olaj használata, míg az észak-európai kultúrák étrendjét a
magasabb húsfogyasztás és a telített zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása
jellemzi. Fontos lehet tisztázni, hogy van-e kapcsolat a mellszövet
mammográfiás sűrűsége és a pontosan betartott mediterrán étrend között.
A kutatás célja annak vizsgálata,
hogy van-e kapcsolat a mediterrán étrend, az étrend-kiegészítők szedése és az
alkoholfogyasztás valamint a mammográfiás sűrűség között.
Módszerek
A keresztmetszeti
vizsgálat 2007 áprilisa és 2008 szeptembere között zajlott 494 nő részvételével
(21 és 84 év közöttiek), akik részt vettek mammográfiás vizsgálaton. Az
informált beleegyezést követően egy önkitöltős kérdőív kitöltésére került sor. A
statisztikai elemzésből kizárták azokat a személyeket, akiket mellrákkal
kezeltek, illetve a betegség miatt eltávolították a mellüket.
A kérdőívvel felmérték
a szocio-demográfiai jellemzőket, továbbá megkérték a résztvevőket, hogy
jellemezzék étkezési- és alkoholfogyasztási szokásaikat, fizikai aktivitásukat
valamint dohányzással kapcsolatos szokásaikat. Az „étel-kérdőívet” részben a
Million Women Study által használt kérdőívből dolgozták át. A választási
komponensek azon a feltételezésen alapultak, hogy az egészségtelen ételek, úgy
mint a telített zsírsavakban gazdag húsfélék mérsékelt fogyasztása, illetve az
egészséges ételek (pl. antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsök) rendszeres
fogyasztása védőfaktor lehet a magas mammográfiás denzitással szemben, ami a
mellrák kialakulásában jelentős kockázati tényezőt jelent. Az étrend
komponenseit több, mediterrán étrenddel kapcsolatos vizsgálat alapján
válogatták ki. Ezek a komponensek a következők: főtt és nyers zöldségek,
gyümölcsök, hal, dió-, mogyorófélék és egyéb olajos magvak, olíva olaj (pro-mediterrán
étrend), valamint vaj, marha, sertés, kolbászfélék, sonka, hamburger és üdítőitalok
(kontra-mediterrán étrend). Összesen 29 pontot érhettek el a résztvevők az
étrend-kérdőíven, s a magasabb pontszám a mediterrán étrend követését
jelentette.
A fentieken túl
információkat gyűjtöttek étrend-kiegészítők (vitaminok, ásványi anyagok és
egyéb étrend-kiegészítők) fogyasztási szokásairól, azok külön-külön vagy
kombinálva történő szedéséről.
Az alkoholfogyasztást
az elfogyasztott heti pohármennyiséggel mérték. Német kutatások
mérték-átváltásait alapul véve kiszámolták, hogy mennyi alkoholt (gramm)
fogyasztottak a résztvevő nők.
Az emlőszövet sűrűségét
két radiológus mérte (University Hospital Ulm), akik az Amerikai Radiológiai
Főiskola által meghatározott csoportosítást alkalmazták, amely 4 kategóriát
foglal magában: ACR 1 és ACR 2 alacsonyabb
sűrűség-mutató, míg ACR 3 és ACR 4 magasabb emlőszövet-sűrűségre utal. A
vizsgálatban kombinálták a kategóriákat, így az ACR 1 és ACR 2 mutatókat
összevonták (ACR 1/2), ami alacsonyabb szövet-sűrűséget jelez. Az ACR 3 és ACR
4 összevont mutatója magasabb emlő-sűrűségre utal. A statisztikai elemzésbe a
bal mell mérései lettek bevonva.
Eredmények
A vizsgált mintát
röviden bemutatva, a kutatásban 150 menopauza előtt és 274 menopauza után lévő
nő vett részt. Az átlagéletkor 54 év volt, a nők többsége német nemzetiségű
(95%). A nők több mint 50%-a normál testsúlyú volt és többségük fizikailag
aktív (76%). A résztvevő nők 80%-a szedett valaha fogamzásgátló tablettát és
30%-uk részesült már hormonpótló terápiában, 80%-uk szoptatott már élete során.
A résztvevők 35%-a fogyasztott multivitaminokat és
ásványi anyag tartalmú étrend-kiegészítőket. Alkoholfogyasztásról a minta
67%-a, míg dohányzásról 12%-a számolt be, többségük bort fogyasztott. A magas
mediterrán étrend pontszám (több mint 24 pont) a mediterrán étrend követését
jelentette, ami a nők 25%-ánál volt megfigyelhető válaszaik alapján. A
résztvevő nők 56%-ának volt magas a mammográfiás sűrűsége (ACR 3/4). A
menopauza előtt lévő nők között gyakoribb volt (76%) a magas
emlőszövet-sűrűség, mint a menopauza után lévő nők körében (46%).
A mediterrán étrendbe
sorolható ételek fogyasztása fordított kapcsolatban állt a mammográfiás
sűrűséggel (az életkort és a BMI-t korrigálták). Statisztikailag szignifikáns
kapcsolat mutatkozott a mediterrán étrend és a mammográfiás sűrűség között a
nem-dohányzó nők körében, míg ugyanez a kapcsolat nem volt kimutatható a
dohányzó nők között. Náluk a statisztikai próba nem mutatott szignifikáns
interakciót.
A multivitaminok és
ásványi anyag tartalmú kiegészítők fogyasztása szignifikáns kapcsolatban állt a
csökkent mammográfiás sűrűséggel. A kapcsolat a menopauza után lévő nők körében
szignifikáns volt, míg a menopauza előtt lévő nőket illetően nem. A
nem-dohányzó nők körében szignifikáns pozitív kapcsolat mutatkozott a
multivitaminok és ásványi anyag kiegészítők fogyasztása és a mammográfiás
sűrűség között. Azonban nem kaptak szignifikáns kapcsolatot az
étrend-kiegészítők szedése és a dohányzási státusz között.
Az alkoholfogyasztást
illetően csak a különböző háttérváltozók szerint (pl. BMI, fizikai aktivitás,
hormonpótló terápia használata, életkor, iskolai végzettség, mellrák
előfordulása a családban stb.) korrigált statisztikai modellben született
szignifikáns kapcsolat a magas alkoholfogyasztás és a magasabb mammográfiás
sűrűség között.
Diszkusszió
A korábbi kutatásokkal
összhangban a vizsgálat fordított kapcsolatot mutatott ki a mediterrán
étrendhez sorolható ételek fogyasztása és az emlőszövet sűrűsége között (tehát
az ilyen ételek fogyasztása kisebb mammográfiás sűrűséggel jár együtt).
Az egyes ételcsoportok
és a mammográfiás sűrűség kapcsolatát vizsgáló korábbi elemzésekben
megállapították, hogy a mediterrán étrend összetevőinek fogyasztása (mint
például a zöldségek és az olíva olaj) fordított kapcsolatban áll a
mellszövet-sűrűséggel. A vizsgálat eredményeivel összhangban más, mellrákkal
kapcsolatos prospektív kutatások kimutatták, hogy a mediterrán étrend követése
csökkenti a mellrák kockázatát a posztmenopauzában lévő nők körében. Viszont
egy japán kutatásban menopauza után lévő nők között szignifikánsan pozitív
kapcsolatot találtak a fehérje-, összes zsír- és telített zsírok bevitele és a
mellszövet-sűrűség százalékos aránya között, míg a szénhidrát-bevitel
ellentétes kapcsolatban állt a mammográfiás sűrűséggel. Jelen kutatás statisztikailag
szignifikáns, ellentétes kapcsolatot mutatott ki a mammográfiás sűrűség és a
mediterrán étrend pontszáma között nem-dohányzó nők körében.
A kutatás eredményei,
melyek szerint ellentétes kapcsolat áll fenn az aktuálisan használt
étrend-kiegészítők és a mammográfiás sűrűség között posztmenopauzában lévő nők
között, ellentétben állnak eset-kontroll vizsgálatból származó eredményekkel,
melyek a multivitamin és ásványi anyag kiegészítők fogyasztása és a magasabb
mellszövet-sűrűség kapcsolatát mutatták premenopauzában lévő nők körében. A
vitaminok és ásványi anyagok antioxidáns tartalmát figyelembe véve az
ellentétes kapcsolat biológiailag egyértelműnek tűnik.
Epidemiológiai
vizsgálatok ellentétes kapcsolatot mutattak ki a D-vitamin szedése és a
mammográfiás sűrűség között. C és E vitamin szedése pozitív kapcsolatban állt a
mammográfiás sűrűséggel, míg a C-vitamin fogyasztása ellentétes összefüggést
mutatott. Feltételezhetjük, hogy a multivitaminokat és ásványi anyag
kiegészítőket szedő nők egészségesebb életmódot folytatnak, mint mások. A
mellszövet-sűrűséggel mutatott különböző kapcsolatokat azonban befolyásolhatta
az egyes táplálék-kiegészítők összetétele és az, hogy hogyan, milyen
kombinációban szedték őket, valamint lehetséges káros anyagok bevitele is
hatással lehetett az összefüggésekre. A vitaminokra és
ásványi anyag kiegészítőkre, valamint az ezek kombinációjára vonatkozó adatok
azonban szűkösek.
A vizsgálatban a napi 10
g-nál magasabb alkohol fogyasztása (> 10g/nap) magasabb
emlőszövet-sűrűséggel járt együtt menopauza előtt és után lévő nők körében
egyaránt. Prospektív eset-kontroll és keresztmetszeti vizsgálatok kimutatták,
hogy a növekvő alkoholfogyasztás kapcsolatban áll a nagyobb mammográfiás
emlőszövet-sűrűséggel. Azonban egy másik keresztmetszeti vizsgálat nem talált
kapcsolatot az alkoholfogyasztás és a mammográfiás sűrűség között. Flom és
munkatársai vizsgálatuk során azt találták, hogy különösen a sör és a fehérbor
fogyasztása növelheti a mammográfiás sűrűséget. Egy másik kutatásban
kimutatták, hogy az alkohol növeli a vér ösztrogén szintjét, mely szintén
hozzájárul a magasabb mammográfiás sűrűséghez.
Konklúzió
Összefoglalva, a kutatás felhívja a figyelmet a mediterrán
étrend követésének, a multivitaminok szedésének és az ásványi anyagok
pótlásának fontosságára, mivel ezek kapcsolatban állnak az alacsonyabb, mammográfia
által kimutatható mellszövet-sűrűséggel, mely az emlőrák
kialakulásának fontos előrejelzője. További kutatásokra van
szükség annak vizsgálatára, hogy milyen étrendbeli változtatások, beavatkozások
lehetnek hatékonyak a mellrák megelőzésében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése