Stresszevés és egészség. Eredmények a MIDUS-ból, egy nemzeti tanulmány az amerikai felnőttekről.
Tsenkova, V., Boylan, J., M., Ryff,
C. (2013). Stress eating and health. Findings from MIDUS, a natioanl study of
US adults. Appetite, 69, 151-155.
Készítette: Pintér Fanni
MIDUS= Midlife In The United
States, A national longitudional study of health and well being - Középkorúak
az Amerikai Egyesült Államokban, nemzeti longitudinális tanulmány egészségről
és jóllétről.
Az elhízás epidemiológiája és az
ezzel összefüggésbe hozott krónikus betegségek, felkelttették az érdeklődést az
étkezési magatartás előrejelzői iránt. Az evést és a stresszel való
kapcsolatát- eleget téve az erre vonatkozó igényeknek-nagyon sokat vizsgálták.
Azonban jelenleg sem tisztázott, hogy van-e összefüggés az elhízás, és a
stresszevés illetve a betegségek és a stresszevés között. Tanulmányokban azt
vizsgáltuk, hogy az önbeszámoláson alapuló stresszevés összefüggésben van-e a
rosszabb glükóz anyagcserével és nagyobb kockázattal jár-e a diabéteszre mind a
nem diabéteszes mind a diabéteszes és a prediabéteszes személyek esetén is.
Továbbá vizsgáltuk azt is, hogy ezek a kapcsolatok közrejátszanak- e a központi zsírelosztásban. 1138 felnőtt
személy vett részt a vizsgálatban (ebből 937 nem volt cukorbeteg) Az adatok a
MIDUS-ból származnak. A glükóz anyagcserét glükóz raktározással, inzulin,
illetve inzulin rezisztenciával, valamint HbA1c-vel (glikohemoglobin), és predibéteszes
illetve diabéteszes állapottal jellemeztük. A többváltozós analízis kimutatta,
hogy a stresszevés kapcsolatba hozható a szignifikánsan magas glükózszinttel,
inzulni szinttel, inzulin rezisztanciával,
HbA1c-vel a nem diabéteszes mintában, és nagyobb hajlammal mind
prediabéteszre illetve diabéteszre. A kapcsolat a stresszevés és az eredmények
között már nem volt szignifikáns, amíg a derékbőséget hozzá nem adtuk a
modellhez, amely azt sugallja, hogy köze van az eredmények közötti
kapcsolathoz. A felfedezések, amelyek a
pszichoszociális faktorok, az elhízás és a krónikus betegségek közötti
összefüggéseket dokumentálják, illetve a stresszevés és a tárgyilagosan mért
egészség eredmények közötti kapcsolatokat tárják fel, gyarapítják a növekvő
irodalmat. Az eredmények fontos következtetésekhez vezetnek, főként az
intervenciós pontokon az elhízás és a
krónikus betegségek között, pontosabban hozzájárul a stratégiák módosításához,
amelyek az ételt, mint megküzdési mechanizmust használják a stresszel szemben.
Bevezetés:
Az elhízás a legkritikusabb faktor
az anyagcserezavarok kialakulásában. Napjaink környezeti hatásai gyakran hízásra
hajlamosítanak, vagy előmozdítják az elhízás kialakulását azzal, hogy nagy
energiamennyiségű ételekkel szemben a fizikai aktivitás mértéke csökken. Több mint
az amerikai felnőttek 1/3 része elhízott volt 2009-2010 között. 25, 8 millió
amerikai cukorbeteg és 79 millió prediabéteszes amerikait tartanak számon. Hagyományosan
a kutatások a diétára és a fizikai aktivitásra összpontosítanak - mint az
elhízás sarkalatos pontjaira - a kezelésben és a megelőzésben is, holott ezek a
faktorok nagy mennyiségű változót megmagyarázatlanul hagynak. Azokra a
meghatározó faktorokra kellene összpontosítani, amelyek kiterjednek az energia
egyensúlyra kitérve arra, hogy mi vezet ennek a felborulásához. A tanulmányok, amelyek
az étkezési viselkedés mozgatórugóit tanulmányozzák , dokumentálják hogy a
negatív energia egyensúly elegendő de nem szükséges körülmény ahhoz, hogy egy
evési periódus megkezdéséhez vezessen. Vajon mely tényezők vezetnek odáig ,hogy
egy evési epizód elkezdődjön és olyan komplex interakciókat foglaljon magába, mint
érzelmi, kognitív és kulturális faktorok. Az evés több mint anyagcsere
szükséglet, valójában a vezető közreműködő a súlyvesztésben elhízásban és a
betegségben . A kapcsolat a stressz és az evés között kiemelkedő figyelmet
érdemel, ugyanis a pszichológia rendszer működése és az étel bevitel
szabályozása közötti kapcsolat meghatározza
a stressz választ is. Stressz alatt a
HPA-tengely felkészíti az élőlényt a flight or fight (üss vagy fuss) reakcióra,
amely egy védekező reakciót mozdít elő, amely pedig attól függ, hogy mennyi az
elérhető energia. A HPA-tengely beindít egy sor pszichológiai alkalmazkodást, mint például a glükóz kibocsájtását a
véráramba ezzel elnyomva az éhséget. Az érzelmi evők nem mutatják a tipikus
választ, hogy kevesebbet esznek stressz alatt, ugyanannyit vagy többet esznek
stressz hatására. Ez arra enged következtetni hogy az embereknek kényelmes
ételt használni, ami azt jelenti hogy
magas zsír és cukortartalommal rendelkező ételeket használnak annnak érdekében
hogy csökkentsék az aktivitást a krónikus stressz válasz hálózatban illetve az
ezzel együtt járó szorongást is. Az ilyen ételek felvétele enyhíti a stresszt,
azzal hogy csökkenti a HPA-tengely aktivitását és elősegíti az agyban a
jutalmazó központ működését, megerősítve ezt a viselkedést a jövőre nézve. Az
önbeszámolón alapuló stressz szint idővel növekedett. Vagyis az akut és a
krónikus stresszelők összekapcsolták az energia dús ételek felvételét a
hízással, súlyfelesleg felszedésével és a glükóz anyagcsere szabályozásával. Egy átfogó nemzeti tanulmány szerint 39% az
embereknek túleszi magát, illetve megnöveli az energia dús ételek fogyasztását,
mintegy a stresszre való válaszként. Mindazonáltal az tisztázatlan maradt, hogy
a stressz alatti evésnek vannak e következményei az anyagcserére. Olyanok mint
a rosszul szabályozott glükóz kontroll, vagy a hasi elhízás. Egy tanulmány az önbeszámolós stresszevés és a metabolikus
szindróma közötti kapcsolatot kutatta orvostanhallgatók között, és azt találta,
hogy a stressz evők nagyobb súllyal rendelkeztek és nagyobb inzulin szinttel is
a vizsgaidőszakban, összehasonlítva azokkal a tanulókkal, akik azt jelentették
h kevesebbet esznek stressz alatt. A tudásunk szerint egy tanulmány sem
vizsgálta a kapcsolatot a stressz evés és az elhízás valamint az anyagcserezavarok
között nemzeti mintán. A célja ennek a kutakodásnak, hogy megállapítsa, hogy az
evés, mint a stresszre való reakció milyen kapcsolatban van a glükóz szabályozással.
Továbbá úgy értékeltük, hogy a derék méret egy lehetséges közvetítő a stressz
evés és a glükóz szabályozás között. Az alapok először is hogy a stressz
aktiváció előrevetíti a hasi elhízást, másodjára a derék méret egy erős
prediktora a cukorbetegségnek.
Hipotézisek
- Az evés mint a stresszre való válasz, egy rosszabb (nem
diabéteszes) szintű glükóz raktározással lesz kapcsolatba hozható, illetve
inzulin rezisztenciával és HbA1c szinttel. A derék méret közrejátszik a
stresszre adott ételhasználat és glükóz raktározás, inzulin, inzulin
rezisztencia és HbA1c szint között.
- Kiterjesztve az első hipotézist a betegség felé
haladva az evés, mint a stresszre adott válasz nagyobb esélyt jelent a
prediabéteszre a nem diabéteszes almintában, ahogyan a diabéteszre a
teljes mintában. A derékméret közrejátszik a stresszevésben és nagyobb
eséllyel jár a prediabéteszre a nem diabéteszes almintában illetve
diabéteszre a teljes mintában.
Módszerek és eszközök
Adatok
MIDUS II. tanulmány, amely egy
longitudinális követéses vizsgálat és az eredeti MIDUS I mintát követte
(N=7108) 1995/96-ban kezdődött. A fő szempontja a MIDUS-nak az volt, hogy
kutassa a viselkedés, pszichologika és szociális faktorok szerepét a fizikai és
mentális egészségben. Az összes résztvevő angolul beszélő amerikai volt 25-74
éves kor között, akik nem tartózkodtak kórházban. 9-10 évvel később visszahívták
őket, hogy vegyenek részt a MIDUS II-ben. Az egyik célja a MIDUS II-nek az volt,
hogy kiterjesszék a kutatott területet, úgy hogy hozzáadnak átfogó biológiai
értékelést egy almintán, akik telefonon kiegészítik egy interjúval illetve
önkitöltős kérdésekre válaszolnak. 43% vett részt a meghívottakból a MIDUS II-ben.
Az afrikai amerikaiak nagy része (87.9%) város specifikus mintából származtak (Milwakuee,
Wisconsin) amely megnövelte az afrikai amerikaiak részvételét a bilológiai
adatgyűjtésben, amely az egyik klinika közelségének volt köszönhető. Ez a minta
nem különbözött szignifikánsan a MIDUS I-től, sem életkorban sem nemben illetve
családi állapotban és egyéb változókban sem, annak ellenére, hogy a résztvevők
jelentősen képzettebbek voltak az eredeti mintánál. A jelenlegi elemzés a MIDUS
II biológiai mintáit használta. 1255, 34-84 év közötti résztvevő (M= 54.52, SD=
11,71) akik több mint fele (57%) nő volt. Csak azok a résztvevők vettek részt a
tanulmányban, akik fehérek voltak vagy afrikai amerikaiak, mert a kis minták
eleve megakadályozták más kisebbségek részvételét. 117 eset kizárása után (hiányzó
adatok miatt illetve más faj miatt (nem fehér/fekete) 1138 résztvevő adatai
számítottak.
Eredmények
A glükóz szabályozás három biológiai értékkel
volt jellemezve (glükóz raktározás, HbA1c, inzulinraktározás) és három
összetett változóval (inzulin rezisztencia, prediabétesz, diabétesz)
A glükóz raktározást, inzulint, és
HbA1c-t egy éjszakai benntartózkodás
alatt figyelték meg A General Clinical Research centerben. A glükóz raktározást
egy enzimatikus próbával mérték fotometrikusan egy automata mérőeszközzel. Az
inzulinraktározást egy műszerrel mérték (ADVIA (Siemens Advia centaur analyser).
A HbA1c-t a totál hemoglobin kolorimetrikus mérésével illetve ezt kombinálva
egy immunoturbodiometrikus eljárással. Az első mérés a Homeosztázis Model
felhszanálásával lett kiszámolva, amely számításba veszi mind a glükóz mind az
inzulin szerepét, hogy leírja a közöttük fennálló interakciót. A másik
kompozíció a dichotóm kategória volt, ahol az Amerikai Diabétesz Szervezet
leírását használták, hogy definiálják a diabéteszt és a prediabéteszt. A nem
diabéteszes egyedek prediabéteszesnek számítottak, ha a HbA1c 5.7 % és 6.5%
között volt és a glükóz szint pedig 100 és 126 mg/dl. A teljes mintában a
diabétesz akkor volt megállapítható ha HbA1c 6,5%-nál magasabb volt és a glükóz
126m/dl-nél magasabb volt, vagy jelezték, hogy diabétesz elleni szert
szednek. Ezeket a kritériumokat
használva 201 egyén lett diabéteszesnek kódolva. Az összes módszer széleskörűen
elterjedt és használatos a klinikumban, hogy a betegségek kockázatát előjelezzék.
A központi zsíreloszlás a derék mérettel volt megbecsülve, amelyet egy GCRC
munkatárs mért meg. A résztvevőket megkértük, hogy jelezzék előre általában
hogyan reagálnak egy stresszes eseményre. Két opció meg volt adva, ebből az
egyik: A kedvenc ételeimből többet eszem, hogy jobban érezzem magam tőle. A
másik pedig: Többet eszem mint általában. A válaszok egy 1-4 ig voltak osztályozva,
1=nagyon jellemző, 4= egyáltalán nem jellemző A két itemre adott válaszokat
fordítottan kódolták és összegezték, vagyis a magasabb pontszám jelentett nagyobb
ételhasználatot a stresszkezelésben. A két item közötti korreláció .81 a nem
diabéteszes almintában és .80 a teljes mintára tekintve. Az összes modell
többváltozós tesztelésen ment keresztül a releváns kovariánsokkal. Életkor,
jövedelem, oktatás/képzettség (12 kategória a teljes iskolázottságtól az
iskolába nem járt kategóriáig, amely kontinuum változóként volt kezelve. Faj,
(fekete vagy fehér) és a nem (férfi vagy nő) kategorikus változókánt volt
kezelve.
Adatelemzés
A többszörös regressziós modell a
derékméret és a glikémiás szabályozás jelzőit becsülte meg. A zsírraktározás és a HOMA-IR (inzulinrezisztencia
számítás modellje) ferdeségét normál eloszlássá konvertáltuk. A bináris regressziós
modell a prediabétesz előrejelzésében és a diabétesz előjelzésében volt
használatos. Az életkor és a jövedelem újra lettek skálázva aszerint, hogy egy
egység az életkorban 10 évnek felelt meg egy egység a jövedelemben pedig
10 000 dollárnak. Baron és Kelly kritériumait alkalmaztuk a derékbőség
tesztelésekor. Összegezve a megmagyarázott százalékot és az eredményeket,
kitisztult, hogy melyik hatás milyen mértékben befolyásolja a glükóz
anyagcserét.
A bevezető elemzések a nemre,
életkorra és fajra végeztek tesztelést arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben
használnak ételt a megküzdéshez, és milyen különbségek vannak a glükóz szabályozásban.
Becslést végeztünk a mintáról, úgy hogy minden változót kombináltunk –két
mintás interakció elemzéssel. Egyik interakció sem lett szignifikáns ezért az
egész minta egy csoportként lett kezelve és elemezve.
Eredmények
H1: Beigazolódott, hogy a stressz
evés magasabb glükóz szinttel (b=.67, p<.001) inzulin szinttel (b=08,
p<.001), inzulin rezisztanciával(b=.08, p<.001, és HbA1c szinttel (b=.02,
p<.01) jár együtt. A stressz evés a
derékbőséggel kapcsolatban, a nem diabéteszes almintában szignifikáns volt
(b=,91 p<.001) és az összes glükóz szabályozás értékkel kapcsolatban. Ezzel
ellentétben az első minta eredményei és a másik minta eredményei, amelyhez
hozzáadtuk a derékbőséget is, jelzi a kapcsolatot a stresszevés és a glükóz,
inzulin inzulinrezisztencia és hbA1c csökkentett mértékével, illetve nem szignifikáns,
amely azt bizonyítja, hogy a derékbőség meghatározza a stressz evés és a glükóz
szabályozás közötti kapcsolatot. A megmagyarázott százalék a derékbőség meghatározóságáról
változónként: glükóz (61%), inzulin (81%) inzulin rezisztencia (79%) HbA1c
(56%)
H2: A stresszevés kapcsolatba
hozható a prediabétesszel (OR=1.09, p<.05)
a nem diabéteszes mintában és diabétesszel(OR=1.15, p<.002) az egész
mintában. A stresszevés az egész mintában a derékbőséggel összefüggésben volt
és az összes glükóz szabályozással kapcsolatos értékkel. (p<.001) A második
mintában a derékbőség hozzáadásával a stresszevés már nem jelezte előre
szignifikánsan a predibéteszt(p=.7) sem
a diabéteszt (p=.3) Ez bizonyítja számunkra, hogy a nagyobb derékbőség
közrejátszik a stresszevés és a glükóz szabályozás közötti kapcsolatban
Értelmezés
Az volt a tanulmány célja, hogy a
stressz evés és az egészséges anyagcsere működés közötti kapcsolatot
feltárjuk. A filght or fight válasz a
stresszre glükóz felszabadulást okoz, kibocsájtja a véráramba, amely
köztudottan elnyomja az éhséget. Mégis sok ember számára a stresszre való
válasz az, hogy nagyon energia dús ételeket vesz magához. Folytonos változókat
használva, amelyek a glükóz raktározás, inzulin, inzulin rezisztencia, HbA1c megállapítottuk,
hogy a stressz evés rossz glikémiás kontrollal és prediabéteszes állapottal van
kapcsolatban a nem diabéteszes felnőttek között, ahogyan a diabéteszesek között
az egész mintában. Fontos eredmény hogy
a derékbőség szerepét megállapítottuk ezekben a kapcsolatokban. A hagyományos
súlycsökkentésre irányuló intervenciók a diétára és a mozgásra fókuszálnak., és
időszakos súlyvesztésre összpontosítanak nem általánosra. Egy meta elemzése a
fogyókúrás beavatkozásoknak , dokumentálta hogy a súlyvesztés utáni 5 évben
0.75 részét visszaszedték a leadott kilóknak. Az egyik oka a visszaesésnek
talán hogy a hagyományosan nem találják el a lényeget, a probléma gyökerét. A
túlevés és a nem mozgás miatt. Az ételhasználat a stresszel való megküzdésben
az egyik alapja lehetne a beavatkozásoknak, és a válasz talán módosítható
lenne. Tehát ha egy ilyen fontos lépés felajánlott lenne az elhízottakat segítő
programokban személyre szabva. A stresszorok aktiválhatnak egy stressz válasz hálózatot,
amely inkább érzelmi aktivitást támogat és csökkenti a szokások hatalmát tehát
inkább kognitív működést ír elő. A stresszel való megküzdésben az evés talán
csökkenti a szorongást, viszont ezzel megerősíti a későbbi evési szokást. Hogy
csökkentsük a stressz indikálta evést, fontos hogy más kognitív alternatív
módszereket is bevezessünk. Keveset
tudunk a problémákkal való megküzdésről illetve, hogy ebben az evésnek és az
érzelmi oldalnak milyen szerepe van. Ha az evés kényelmes bár hibás megoldása
az problémának és nincs mellette aktív viselkedés sem emocionális megküzdési
lehetőség, akkor könnyen megérthetjük hogyan is vezetnek a stresszorok a
stresszevéshez és ez pedig krónikus betegségekhez és elhízáshoz. A tudatos
jelenlét tréning talán fontos , és felhívja a figyelmet arra, hogy az érzelmek
címkézésének fontos szerepe van, és ezek elkülönítésére oda kell figyelni ,
tudatosítani az éhség érzését és a jóllakottságot és hozzákapcsolni a tudatos
ételválasztáshoz . A felmerülő tények, amelyek
a tudatos jelenlét beavatkozás során rögzítve lettek az étkezési
szokásokban és mentális egészségben mérhető. Fontos az emberekben tudatosítani,
hogy önelfogadáshoz vezethet, illetve ezt elősegítheti, ha tisztában vannak az
érzelmi és étkezési mintázataikkal. Amely összevág azzal az elképzeléssel, hogy
a hatásos motiváló tényezők az egészség elősegítésére olyan egészség viselkedés
elsajátítását jelenti, amely nélkülözi a testsúlyra való hivatkozást.
Számos határa van a jelenlegi tanulmánynak,
amelyet el kell ismerni. Longitudinális adatok hiányában a stresszevés és a
glükóz anyagcsere közötti összefüggések korlátozódnak az eredmény erősségét figyelembe
véve a leírt kapcsolatok irányjelzéseire. Habár egy korábbi tanulmány már a
stresszevést az anyagcsere szabályozás zavarival kötötte össze, mégis kevésbé
tűnik valószínűnek, hogy a szegényes glikémiás szabályozás az az esemény, amely
a stresszevéshez vezet. Egy másik korlátja a tanulmánynak, hogy sok afrikai
amerikai válaszadó tipikus város specifikus mintát adott, ez rajzolódott ki.
Vagyis ez a nemzetre tekintve nem reprezentatív. Ezt meg kell jegyezni, habár
ezek a tények nem faji faktoroktól függenek sem a fekete és fehérek közötti
különbségektől. Nem tisztázott, hogy az eredmény általánosítható e-más
etnikumokra. A vizsgálatunk nem vizsgálta a stressz típusokat, amelyek
előfutárai a stresszevésnek, és amely a MIDUS I-ben több változóval volt jelen (munkahelyi
stressz, napi stressz, munkahelyi családi konfliktus) Más személyiségváltozók pl.:
karaktervonások talán pontosíthatnák hogy milyen egyének is hajlamosabbak a
stresszevésre. És végül a mi modellünk arra irányult, hogy a kettes típusú
diabéteszre mért hatásokat tárja fel , azonban arról nem volt információnk,
hogy a mintánkban résztvevők egyes vagy kettes diabétesszel vannak e
diagnosztizálva. Tekintetbe véve azt, hogy a diabéteszesek kettes típussal
lettek diagnosztizálva, a mi adatunk még nem tekinthető szignifikánsnak. Mindezek
ellenére az eredményeink, hogy a stresszevés nagyobb derékbőséggel és rosszabb
glükosztatikus szabályozással jár, segít megérteni, a pszichoszociális
alátámasztását az elhízásnak és a glükóz szabályozásnak. Továbbá a különböző
folyamatok magyarázatai hangsúlyozzák az energia egyensúlyvesztést és a
viselkedéses válaszokat, amelyek kritikusak hogy hatásos preventív módszereket
fejlesszünk ki és a beavatkozó erők összekössék az elhízást és az ezzel
kapcsolatos betegségeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése