2013. november 24., vasárnap

A tudatos táplálkozás elérése internetes fogyókúrás program segítségével: eredményes fogyás, a súlyvesztés akadályai

K. , Kaipainen, C., R. Payne, B., Wansink.(2012)  Mindless Eating Challenge: Retention, Weight Outcomes, and Barriers for Changes in a Public Web-Based Healthy Eating and Weight Loss Program. Journal of Medical Internet Research (http://www.jmir.org)
Készítette: Bencsik Barbara

Bevezető: Ebben a cikkben a szerzők egy internetes program az NMEC-t, hatékonyságát vizsgálták a fogyásban, az ideális súly megtartásában és az egészséges táplálkozásban. A program a személyeket nagyobb tudatosságra ösztönzi a táplálkozásban. Apró lépésekkel életmód változtatásra is buzdít, nem csupán az önszabályozásra épít, mely előbb-utóbb énkimerüléshez és a diéta megszegéséhez vezet.

 A vizsgálat háttere: A szerzők szerint a legtöbb fogyókúra azért sikertelen, mert a személyek a kúra befejezésével visszatérnek régi rossz szokásaikhoz, a kilók pedig visszajönnek.A diéták többsége kényszeríti asz embereket, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a fogyás érdekében, miközben a környezet, a média arra buzdít minket, hogy együnk még több egészségtelen ételt. Továbbá a programok csupán edukáción és a kalóriák számolgatásán alapulnak, illetve olyan kognitív erőfeszítéseket igényelnek, melyek hosszú távon betarthatatlanok.
A tartós siker eléréséhez elég néhány egyszerű viselkedéses és környezetünkben lévő változtatás, mivel a szokások jósolják be leginkább a táplálkozás módját, a szokások pedig a környezet által erősen meghatározottak. A web-alapú fogyókúrás programok közepes hatékonyságot mutatnak a viselkedésváltozásban, a randomizált-kontrollált vizsgálatok szerint átlagosan 7,6 kg-ot lehet fogyni. A személyre szabott tanácsadás és visszajelzés azonban javítja az eredményeket.
A szerzők kutatása 2007. július- 2009 július folyt .Célja, hogy bemutassa a NMEC (National Mindless Eating Challenge) program sikerességét a súlyvesztésben és az ideális súly megtartásában, valamint feltárják azokat az akadályokat, melyek a sikeres fogyás útjában állnak.

Módszer: A résztvevők Kanadából, az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Németországból és Franciaországból kerültek ki. Bárki részt vehetett a vizsgálatban, akik regisztráltak a NMEC oldalára. A többség elsődleges célja a fogyás volt.
A résztvevőknek előzetesen ki kellett tölteniük egy kérdőívet a fizikai, pszichológiai demográfiai jellemzőikről. Utána csoportokba sorolták őket céljaik szerint (pl.egészségesebben táplálkozni, fogyni, súlyt megtartani stb.) ezután véletlenszerűen kaptak hasznos javaslatokat céljaik megvalósításához. Majd meg kellett becsülniük saját adherenciájukat (ehhez ellenőrzőlistát is kaptak) és le kellett írniuk milyen korlátokba ütköztek. Választhattak továbbá, hogy kérnek e heti emlékeztetőket a javaslatok betartásához vagy sem. Minden hónap elején kaptak egy emailt, hogy jelentkezzenek be az oldalra, ahol egy követési kérdőívet kellet kitölteniük és újabb tippeket is kaptak.


Diszkusszió: A program szignifikáns, de közepes hatékonyságot mutatott azoknál, akik elkötelezettebbek voltak és tovább kitartottak. A fogyást akadályozta, hogy sokan irrelevánsnak tartották az utasításokat vagy elfelejtették azokat. Ez a szerzők szerint jobban kiküszöbölhető lesz a mobil-applikációkkal. Továbbá a szerzők kiemelik az érzelmi evést, mely meghiúsíthatta a programot. Az érzelmi evés megszüntetésére az önbecsülés fejlesztése és a hatékony stressz kezelés lehet a megoldás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése