2013. november 29., péntek

A kálcium és D vitamin táplálékkiegészítés egészséggel  kapcsolatos rizikója és haszna: Nők egészségkezdeményezése, klinikai és kohosz vizsgálat

Prentice, R. L., Pettinger, M. B., Jackson, R. D., Wactawski-Wende, J., LaCroix, A. Z., Anderson, G. L., Chlebowski, R. T., Manson,  J. E., Van Horn, L., Vitolins, M. Z., Datta, M., LeBlanc, E. S., Cauley, J. A., Rossouw, J. E. (2013). Health risks and benefits from calcium and vitamin D supplementation: Women's Health Initiative clinical trial and cohort study. Osteoporosis International, 24, 567-580.

Készítette: Sellei Katalin

Absztrakt
A Women’s Health Initiative (WHI) duplakötéses, placebo-kontrollált kutatása 36282 menopauza után lévő amerikai nőt osztott be napi 1000mg elementális calcium karbonát és 400 IU D vitamin vagy placebo fogyasztárása, átlagban 7 éves intervenciós periódusban. Azt kívánták megvizsgálni, hogy a kálcium és D vitamin szupplementáció egy olyan populációban, melyben ezen táplálékkiegészítők hazsnálata széleskörű, csökkenti-e csipőtörést, másodszor pedig, hogy csökkenti-e általában a töréseket és a végbélrák kialakulását. A jelen tanulmány célkitűzése az volt, hogy továbbvizsgálják a kálcium és a D vitamin táplálékkiegészítés egészségre kiható hasznát és rizikóját, különös tekintettel a törésekre, kardiovaszkuláris megbetegedésekre, rákra és elhalálozásra a WHI adatainak felhasználásával. A WHI adatai összehasonlításra kerültek és összekombinálták a WHI későbbi megfigyeléses vizsgálatával. A szupplementáció nem jelentett rizikót a szívinfarktusra, koszorúérbetegségre, szívbetegségekre, stroke-ra, kardiovaszkuláris megbetegedésekre, végbélrákra vagy az elhalálozásra, míg evidencia a mellrák rizikójának és az áttételes rák csökkentésére csupán utalást találtak.
Összefoglalva: A kálcium és a D vitamin hosszútávú szedése úgy tűnik, hogy jelentős rizikócsökkenést jelent a csipőtörésre menopauza után lévő nők esetében. A hugykő kialakulásának megnövekedése csekély mértékű.

Bevezetés
A WHI kutatásban a kálcium és D vitamin szupplementáció szignifikánsan megemelte a csipő és általában a csontok ásványdenszitását a placebo fogyasztókhoz viszonyítva, de nem tudott felmutatni jelentős evidenciát a csipőtörés vagy bármilyen törés csökkent rizikójára vonatkozóan. További analízis sem tudott kimutatni se hasznot, se emelkedett rizikót végbélrákban, mellrákban, vagy más rosszindulatú rákban, habár a lehetősége a mellrák rizikójának csökkenésére fennállni látszott azon nők körében, akik semennyi, vagy kevés kálcium bevételt produkáltak. Koszorúér betegségre vagy az elhalálozások számára sem találtak tiszta hatást. A hugykő kialakulás esélyeinek növekedésére is csak csekély eredményt találtak.
     A WHI tanulmányt erős kritika érte, amiért a résztvevő nők a kutatási táplálékkiegészítőkön kívül, szedhettek szabad elhatározásból is kálciumot és D vitamint. Bolland és társai is újraanalizálták a WHI tanulmányt és megállapították, hogy az adatok nem nyújtanak valódi evidenciát arra vonatkozóan, hogy a kálcium és a D vitamin rossz hatással lenne a kardiovaszkuláris betegségek kialakulási esélyeire, de hozzátették, hogy más adatatok viszont azt erősítették meg, hogy a kálcium és a D vitamin, vagy a kálcium önmagában is megemelik a kardiovaszkuláris történések esélyeit. További vizsgálatokat végezve azt találták, hogy azok a hölgyek, akik nem szedtek kálcium vagy D vitamin táplálékkiegészítőket, kevesebb eséllyel lettek rákosak. Ezt a megállapítást mások erősen vitatták.
    A jelen tanulmány célkitűzése az volt, hogy tovább vizsgálja ezeket a változókat olyan nőkre összpontosítva, akik nem szedtek kálcium és D vitamin táplálékkiegészítőket a kutatás kezdetekor. Összehasonlító analízist végeztek a WHI Observational Study (OS) felhasználásával, mely 93,676 menopauza után lévő nőt vizsgált, ugyanazokról a gyűjtőterületekről, független vizsgálatként a kálcium és D vitamin szupplementáció egészségre gyakorolt rizikó és haszon mérlegére összpontosítva. Az analízis széleskörű klinikai kimenetelre vonatkozó megfigyeléseket tartalmaz, mint törések, áttételes rák, kardiovaszkuláris megbetegedések és elhalálozás, továbbá a hugykő kialakulári rizikóját is figyelembe veszi.

Módszer
A WHI CaD (CT) 1994-99-ig tartó kutatásában 36,282 menopauza után lévő 50-79 éves hölgyeket kerestek meg 40 klinikai oldalon keresztül, akik naponta 1000mg kálciumot és 400 IU D3 vitamint fogyasztottak két egyforma dózisban, míg a kontrollcsoport placebót kapott. További kálcium- és D vitamin bevitel engedélyezve volt, de csak maximum napi 600IU erejéig. 42.2%-a a hölgyeknek nem fogyasztott kálcium vagy D vitamin kiegészítőket a tanulmány kezdetekor, míg 43.5 %-uk szedett kálicum és D vitamint, 9.4%-uk szedett csak kálciumot és 2.9%-uk szedett csak D vitamint. 1.9%-ukról erre vonatkozó adat nem volt elérhető.
A WHI Observational Study (OS) 93,676 menopauza utáni 50-79 éves hölgyeket tartalmazott ugyanabból a populációból 1994 és 1998 között. Ebből 5145 nő eredményeit a jelen tanulmány nem használta fel, mert a kutatás kezdetekor már volt mellrákos megbetegedés a múltjukban, további 15511 nőt zártak ki, mert nem volt mammogrammos vizsgálatuk a kutatást megelőző 2 év folyamán, továbbá 1108 kortikoszteroid szedő és 5675 hugykő meglétét produkáló hölgy adatait szintén nem használták fel a tanulmányban. Így 68,719 nő maradt az analízisben. Közülük, 34.3%-uk nem szedett kálcium vagy D vitamin táplálékkiegészítőt a vizsgálat kezdetekor, 49.9%-uk mindkettőt már szedte és 12.5%-uk csak kálciumot, míg 3.4% csak D vitamint szedett. A kezdeti kálcium szedőket napi 500 mg felett állapították meg, aki alatta volt, azt kizárták az analízisból, míg ugyanez D vitamin esetében 400 IU napi adag felett volt meghatározva.
     A klinikai kimenetelek a WHI klinikai centrumokból lettek összegyűjtve féléves és éves önbevallások alapján, amit olyan orvosok diagnosztizáltak, akik nem ismerték a kutatás célját. Információt a be nem szedett gyógyszerekről fél évente szeretek a be nem szedett adagok megszámolásából. Egy standardizált négyoldalas formulát kellett kitölteni a hölgyeknek a vitamin és ásványi anyag bevitelről.
     A WHI CaD kutatása 2005 márciusában ért véget, 7 év után. Standard procedúrával végezték az etnikai, kori, iskolázottsági és további adatokról a gyűjtést.

Statisztikai analízis
A fő analízis a kálcium és D vitamin táplálékkiegészítők kominált és separált hazard ratio eredményeit vizsgálta a különböző vizsgált klinikai kimenetelek szerint. A hazard ratio külön lett kiszámítva 2 évig, 2-5 és 5 év után Cox regressziós modellel.

Eredmények
Szignifikáns eredményt találtak a kevesebb csipőtörésre azoknál a nőknél, akik előtte nem szedték ezeket a kiegészítőket. Az összes törések számára nem találtak szignifikáns hatást. Az elhalálozások száma valamennyire csökkent a szedést követő első két évben, de ez a tendencia nem folytatódott az következő években és az OS tanulmányban sem volt fellelhető. Kicsi támogatottsága volt a kálcium és D vitamin táplálékkiegészítők adverzív hatásának koszorúérmegbetegedésben, szívinfarktusban, szívmegbetegedésekben, stroke és kardiovaszkuláris megbetegedésekben sem a CT, sem az OS, sem a kettejük kombinált eredményeiben. Az OS adatok önmagukban azt sugallják, hogy csökkent az összes szívbetegség és kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata. Azoknál a nőknél, akik nem hazsnálták ezeket a táplálékkiegészítőket a kutatás kezdetekor, a mellrák és az összes rák rizikója csökkenést mutatott, de ezt az OS adatok nem igazolták. Azoknál nem használtak kálciumot és D vitamint korábban, 199 nőnél alakult ki hugykő, míg a placebo csoportban ez a szám 180 volt. Akik használtak már korábban is ez a szám 239 volt, míg a placebo csoportnál 197.

Diszkusszió
A kálcium és D vitamin hasznosságára a legerősebb eredmény a csipőtörésnél volt látható azoknál a nőknél, akik nem szedtek korábban táplálékkiegészítőket. Ez viszont az összes nőre vonatkoztatva már nem volt elmondható. Ennek ellenére valamennyire rizikócsökkenés az összes nőnél látható volt, aki követte a felírt adagokat, így ezeknek a táplálékkiegészítőknek hosszú távon jó eredményei lehetnek csipőtörésben. Ennek biológai alátámasztása az az eredmény,  mely magasabb csipőcsont ásványdenszitást mutatott a kutatási csoportban a placebo csoporthoz képest. A WHI adatok kevés támogatást mutatnak a kálcium és D vitamin hatására koszorúérbetegséekben és kardiovaszkuláris betegségekben. Továbbá azt a korábbi véleményt sem támogatják az adatok, miszerint a kálcium emelné a szívinfarktus rizikóját. Emellett a WHI eredmények csupán sejtethetik az áttételes mellrák és összes áttételes rák rizikójának csökkentését. A táplálékkiegészítők nem befolyásolták az elhalálozási adatokat sem. Az egyetlen dokumentált hátránya a kálcium és D vitamin szupplementácinak az enyhén megemelkedett hugykő kialakulása.
Az eredmények interpretációját sok faktor nehezíti, többek között a felvetés, miszerint azok a nők, akik használnak táplálékkiegészítőt összeségében jobban figyelnek az egészségükre, egészségesebben élnek.


Összefoglalva: A WHI eredményeiből szinte nem, vagy nagyon nehéz konzisztens következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy a kálcium és D vitamin táplálékkiegészítk szedése milyen hatással van az egészségre. Ebben a tanulmányban a korábbiakkal ellentétben azokra a  nőkre helyezték a hangsúlyt, akik nem voltak használói ezeknek az anyagoknak a kutatás megkezdésekor. Azt találták, hogy a kálcium és D vitamin szedése jelentősen csökkenti a csipő törések számát. Valós haszont, mely hatékonyan ellensúlyozná a lehetséges rizikókat, melyek ezeknek a táplálékkiegészítőknek a szedéséből fakadhatnak, csak az tudná igazán jelenteni, ha az áttételes rák esélyeit csökkentené, de jelenleg erre csupán sejtésszerű elképzelések születhetnek. Viszont míg más források a kardiovaszkuláris betegségek esélyeinek növekedésétől tartanak, a jelen tanulmány nem talált erre vonatkozó szignifikáns támogatást. Mivel jelenleg is sokan használják ezt a táplálékkiegészítő kombinációt, fontos, hogy további kutatások készüljenek a rizikó és haszon mérlegének pontosabb megítéléséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése