Gluténmentes étrend: Hatékony edukáció és
erőforrásnyújtás.
Case, S. (2005): The Gluten-Free Diet: How to
Provide Effective Education and Resources. Gastroenterology.
128:S128–S134.
Készítette: Belák Ildikó
Absztrakt
A
gluténérzékenység egyetlen gyógymódja az egész életen át tartó gluténmentes
táplálkozás. Ez a cikk a gluténmentes táplálkozás hatását vizsgálja a glutén
allergiásoknál, ill. családjuknál. Foglalkozik a rosszul kezelt gluténérzékenységgel,
azzal, hogy mennyi információt nyújtanak a gluténérzékenyek számára a
betegségükkel kapcsolatban, a betegség menedzselésének stratégiáival, a
számukra elérhető erőforrásokkal, edukációs programokkal és az elérhető
ételekkel.
Bevezető
A gluténmentes étkezésre való áttérés számos
okból nehéz lehet: a gabona alapú élelmiszerek jelentik az észak-amerikai
étrend alapját. A kiszámíthatatlan életstílus következménye, hogy többször
kényszerülünk rá arra, hogy ne otthon együnk, hanem valami előre csomagolt
ételt vegyünk, melyek gyakran tartalmaznak gabonát. Valamint a glutén rejtetten
nagyon sok élelmiszerben megtalálható, és a gluténmentes élelmiszerek
drágábbak, így nem mindenki engedheti meg magának őket.
A leggyakoribb észlelt hátrányai a gluténmentes
táplálkozásnak: megnehezíti az étteremben evést (86%), az utazást (82%), a
családi életet (67%), és a munkát (41%). A gyerekek mérgesek, mert speciális
diétát kell követniük (72%), megjelenik a másság érzése (69%), kimaradnak
bizonyos dolgokból az iskolában vagy a barátaiknál (61%), és szégyellik, hogy
gluténmentes ételt kell hozniuk maguknak (53%).
Információszerzés
A gluténérzékenységről való információkeresés
közben gyakran előfordul, hogy régi, pontatlan, vagy zavaros információt
találnak, ezért idegesek lesznek, és olyan ételeket is kitiltanak az
étrendjükből, melyeket ehetnének. Az információkeresés helyszíne gyakran az
internet, vagy a baráti beszámolók, és csak kevesebben bíznak az orvosok,
dietetikusok véleményében.
Edukáció
A gluténérzékenység sikeres
kezeléséhez team munka kell: szükség van a gluténérzékenyre, a családjára, a
háziorvosra, dietetikusra, egy gluténérzékeny támogató csoportra, egyénközpontú
megközelítésre, megérteni az életminőségben beállt változást, bizonyítékon
alapuló információkra és arra, hogy folyamatosan monitorozzuk azt, hogyan tudja
beépíteni az életébe a megfelelő diétát. Nagyon fontos, hogy ahogy megvan a
diagnózis, az orvosnak érthetően és optimista hangvételben közölnie kell a
beteggel, hogy az egyetlen gyógymód az egész életen át tartó diéta. Ez után
tovább kell küldenie egy dietetikushoz a beteget, hogy ki tudják alakítani az
étrendet.
Ha a diagnózis után nem javulnak a beteg
tünetei, akkor el kell különíteni a szándékos glutén fogyasztást, a nem
szándékostól, és az esetleg még fennálló egyéb betegségeket. Ezért is fontos az
utánkövetés és a folyamatos tájékoztatás.
Resources
Books:
Diet and Disease
Gluten-Free
Diet: A Comprehensive Resource Guide, 2004 Edition
Shelley
Case, BSc, RD
www.glutenfreediet.ca
Celiac
Disease Nutrition Guide
Tricia
Thompson, MS, RD, and Meri Lou Dobbler, RD
www.eatright.org
Kids with
Celiac Disease: A Family Guide to Raising Happy,
Healthy
Gluten-Free Children
Danna Korn
www.woodbinehouse.com
Gluten-Free
Friends: An Activity Book for Kids
Nancy
Patin-Falini, MA, RD, LDN
www.savorypalate.com
Eating
Gluten-Free with Emily: A Story for Children with Celiac
Disease
Bonnie
Kruszka
www.woodbinehouse.com
What? No
Wheat? A Lighthearted Primer to Living the Gluten-
Free,
Wheat-Free Life
LynnRae
Ries
www.whatnowheat.com
Books:
Diabetes and Celiac Disease
Managing
Diabetes and Celiac Disease . . . Together
Canadian
Celiac Association
www.celiac.ca
Diabetes,
Celiac Disease and Me: An Introduction to Living with
Both
Diseases
Gluten
Intolerance Group
www.gluten.net
Magazines
and Newsletters
Gluten-Free
Living Magazine
www.glutenfreeliving.com
Living
Without Magazine
www.livingwithout.com
Cookbooks
and Cooking Resources
The
Gluten-Free Gourmet Cooks Comfort Foods
The
Gluten-Free Gourmet—Living Well Without Wheat
More from
the Gluten-FreeGourmet
The
Gluten-Free Gourmet Cooks Fast and Healthy
The
Gluten-Free Gourmet Bakes Bread
The
Gluten-Free Gourmet Makes Dessert
Bette
Hagman
Gluten-Free
101: Easy Basic Dishes Without Wheat
Wheat-Free
Recipes and Menus: Delicious Healthful Eating for People with Food
Sensitivities
Special
Diet Solutions: Healthy Cooking Without Wheat, Gluten,
Dairy,
Eggs, Yeast, or Refined Sugar
Gluten-Free
Celebrations: Memorable Meals Without Wheat
Carol
Fenster, PhD
www.savorypalate.com
Wheat-Free,
Gluten-Free Recipes for Special Diets
Wheat-Free,
Gluten-Free Cookbook for Kids and Working Adults
Wheat-Free,
Gluten-Free Dessert Cookbook
Wheat-Free,
Gluten-Free Reduced Calorie Cookbook
Connie
Sarros
www.gfbooks.homestead.com
125 Best
Gluten-Free Recipes
The Best
Gluten-Free Family Cookbook
Donna
Washburn, P.H.Ec. and Heather Butt, P.H.Ec.
www.bestbreadrecipes.com
|
Cooking
Gluten-Free- A Food Lover’s Collection of Chef and Family
Recipes
Without Gluten or Wheat
Karen
Robertson
www.cookingglutenfree.com
Nothing
Beats Gluten-Free Cooking: A Children’s Cookbook
Celiac
Disease Center at Columbia University
www.celiacdiseasecenter.columbia.edu
Gluten-Free
Baking
Rebecca
Reilly
www.mysimon.com
Glutenfreeda
On-line
cooking site and cooking school
www.glutenfreeda.com
Travel and
Dining Resources
Bob and
Ruth’s Dining and Travel Club
www.bobandruths.com
Waiter, Is
There Wheat In My Soup? The Official Guide to Dining
Out,
Shopping, and Traveling Gluten-Free and Allergen-Free
LynnRae
Ries
www.whatnowheat.com
Miscellaneous
Resources
Quick
Start Diet Guidelines Pamphlet
Celiac
Disease Foundation and Gluten Intolerance Group of North
America
www.gluten.net
www.celiac.org
Pocket
Dictionary: Acceptability of Foods and Food Ingredients for
the
Gluten-Free Diet
Canadian
Celiac Association
www.celiac.ca
Going
Gluten-Free: A Primer for Clinicians
Melinda
Dennis, MS, RD, LDN, and Shelley Case, BSc, RD
Practical
Gastroenterol 2004;28:86–104.
Medline Plus:
Celiac Disease Section
www.nlm.nih.gov/medlineplus/celiacdisease.html
Steve
Plogsted’s Medication List
www.glutenfreedrugs.com
Cel-ProCeliac
listserve for health professionals
Send email
to mjones@digital.net with name and professional interest in celiac
disease
Dietitians
in Gluten Intolerance Disease (DIGID)
Sub-unit
of Medical Nutrition Practice Group, American Dietetic Association (ADA)
Must be a
member of ADA and the practice group. Call 800-877-1600, ext. 5000 for more
information.
|
1. táblázat.
Bizonyítékon alapuló, kurrens irodalom a gluténérzékenységről és a gluténmentes
élelmiszerekről.
Kitekintés
Láthatunk példákat olyan
kezdeményezésekre, melyek a dietetikusoknak és az orvosoknak szólnak, és a
gluténérzékenység, mint betegség felismerésével, valamint kezelésével
foglakoznak.
Ilyen kezdeményezés
például:
- három órás intenzív
workshoppot tartott a Kanadai Cöliákia Egyesület (Canadian Celiac Association)
és a Kanadai Dietetikusok szervezete (Dietitians of Canada) a glutén intoleranciáról.
- az amerikai és kanadai
élelmiszerboltok alkalmaznak már dietetikus is, aki nem csak tanácsokat ad,
hanem főzőtanfolyamot is nyújt a boltban az érdeklődőknek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése