2013. november 26., kedd

Gluténmentes étrend: Hatékony edukáció és erőforrásnyújtás.

Case, S. (2005): The Gluten-Free Diet: How to Provide Effective Education and Resources. Gastroenterology. 128:S128–S134.

Készítette: Belák Ildikó

Absztrakt
A gluténérzékenység egyetlen gyógymódja az egész életen át tartó gluténmentes táplálkozás. Ez a cikk a gluténmentes táplálkozás hatását vizsgálja a glutén allergiásoknál, ill. családjuknál. Foglalkozik a rosszul kezelt gluténérzékenységgel, azzal, hogy mennyi információt nyújtanak a gluténérzékenyek számára a betegségükkel kapcsolatban, a betegség menedzselésének stratégiáival, a számukra elérhető erőforrásokkal, edukációs programokkal és az elérhető ételekkel.

Bevezető
A gluténmentes étkezésre való áttérés számos okból nehéz lehet: a gabona alapú élelmiszerek jelentik az észak-amerikai étrend alapját. A kiszámíthatatlan életstílus következménye, hogy többször kényszerülünk rá arra, hogy ne otthon együnk, hanem valami előre csomagolt ételt vegyünk, melyek gyakran tartalmaznak gabonát. Valamint a glutén rejtetten nagyon sok élelmiszerben megtalálható, és a gluténmentes élelmiszerek drágábbak, így nem mindenki engedheti meg magának őket.
A leggyakoribb észlelt hátrányai a gluténmentes táplálkozásnak: megnehezíti az étteremben evést (86%), az utazást (82%), a családi életet (67%), és a munkát (41%). A gyerekek mérgesek, mert speciális diétát kell követniük (72%), megjelenik a másság érzése (69%), kimaradnak bizonyos dolgokból az iskolában vagy a barátaiknál (61%), és szégyellik, hogy gluténmentes ételt kell hozniuk maguknak (53%).

Információszerzés
A gluténérzékenységről való információkeresés közben gyakran előfordul, hogy régi, pontatlan, vagy zavaros információt találnak, ezért idegesek lesznek, és olyan ételeket is kitiltanak az étrendjükből, melyeket ehetnének. Az információkeresés helyszíne gyakran az internet, vagy a baráti beszámolók, és csak kevesebben bíznak az orvosok, dietetikusok véleményében.

Edukáció
A gluténérzékenység sikeres kezeléséhez team munka kell: szükség van a gluténérzékenyre, a családjára, a háziorvosra, dietetikusra, egy gluténérzékeny támogató csoportra, egyénközpontú megközelítésre, megérteni az életminőségben beállt változást, bizonyítékon alapuló információkra és arra, hogy folyamatosan monitorozzuk azt, hogyan tudja beépíteni az életébe a megfelelő diétát. Nagyon fontos, hogy ahogy megvan a diagnózis, az orvosnak érthetően és optimista hangvételben közölnie kell a beteggel, hogy az egyetlen gyógymód az egész életen át tartó diéta. Ez után tovább kell küldenie egy dietetikushoz a beteget, hogy ki tudják alakítani az étrendet.

Ha a diagnózis után nem javulnak a beteg tünetei, akkor el kell különíteni a szándékos glutén fogyasztást, a nem szándékostól, és az esetleg még fennálló egyéb betegségeket. Ezért is fontos az utánkövetés és a folyamatos tájékoztatás.

Resources
Books: Diet and Disease
Gluten-Free Diet: A Comprehensive Resource Guide, 2004 Edition
Shelley Case, BSc, RD
www.glutenfreediet.ca
Celiac Disease Nutrition Guide
Tricia Thompson, MS, RD, and Meri Lou Dobbler, RD
www.eatright.org
Kids with Celiac Disease: A Family Guide to Raising Happy,
Healthy Gluten-Free Children
Danna Korn
www.woodbinehouse.com
Gluten-Free Friends: An Activity Book for Kids
Nancy Patin-Falini, MA, RD, LDN
www.savorypalate.com
Eating Gluten-Free with Emily: A Story for Children with Celiac
Disease
Bonnie Kruszka
www.woodbinehouse.com
What? No Wheat? A Lighthearted Primer to Living the Gluten-
Free, Wheat-Free Life
LynnRae Ries
www.whatnowheat.com
Books: Diabetes and Celiac Disease
Managing Diabetes and Celiac Disease . . . Together
Canadian Celiac Association
www.celiac.ca
Diabetes, Celiac Disease and Me: An Introduction to Living with
Both Diseases
Gluten Intolerance Group
www.gluten.net
Magazines and Newsletters
Gluten-Free Living Magazine
www.glutenfreeliving.com
Living Without Magazine
www.livingwithout.com
Cookbooks and Cooking Resources
The Gluten-Free Gourmet Cooks Comfort Foods
The Gluten-Free Gourmet—Living Well Without Wheat
More from the Gluten-FreeGourmet
The Gluten-Free Gourmet Cooks Fast and Healthy
The Gluten-Free Gourmet Bakes Bread
The Gluten-Free Gourmet Makes Dessert
Bette Hagman
Gluten-Free 101: Easy Basic Dishes Without Wheat
Wheat-Free Recipes and Menus: Delicious Healthful Eating for People with Food Sensitivities
Special Diet Solutions: Healthy Cooking Without Wheat, Gluten,
Dairy, Eggs, Yeast, or Refined Sugar
Gluten-Free Celebrations: Memorable Meals Without Wheat
Carol Fenster, PhD
www.savorypalate.com
Wheat-Free, Gluten-Free Recipes for Special Diets
Wheat-Free, Gluten-Free Cookbook for Kids and Working Adults
Wheat-Free, Gluten-Free Dessert Cookbook
Wheat-Free, Gluten-Free Reduced Calorie Cookbook
Connie Sarros
www.gfbooks.homestead.com
125 Best Gluten-Free Recipes
The Best Gluten-Free Family Cookbook
Donna Washburn, P.H.Ec. and Heather Butt, P.H.Ec.
www.bestbreadrecipes.com
Cooking Gluten-Free- A Food Lover’s Collection of Chef and Family
Recipes Without Gluten or Wheat
Karen Robertson
www.cookingglutenfree.com
Nothing Beats Gluten-Free Cooking: A Children’s Cookbook
Celiac Disease Center at Columbia University
www.celiacdiseasecenter.columbia.edu
Gluten-Free Baking
Rebecca Reilly
www.mysimon.com
Glutenfreeda
On-line cooking site and cooking school
www.glutenfreeda.com
Travel and Dining Resources
Bob and Ruth’s Dining and Travel Club
www.bobandruths.com
Waiter, Is There Wheat In My Soup? The Official Guide to Dining
Out, Shopping, and Traveling Gluten-Free and Allergen-Free
LynnRae Ries
www.whatnowheat.com
Miscellaneous Resources
Quick Start Diet Guidelines Pamphlet
Celiac Disease Foundation and Gluten Intolerance Group of North
America
www.gluten.net
www.celiac.org
Pocket Dictionary: Acceptability of Foods and Food Ingredients for
the Gluten-Free Diet
Canadian Celiac Association
www.celiac.ca
Going Gluten-Free: A Primer for Clinicians
Melinda Dennis, MS, RD, LDN, and Shelley Case, BSc, RD
Practical Gastroenterol 2004;28:86–104.
Medline Plus: Celiac Disease Section
www.nlm.nih.gov/medlineplus/celiacdisease.html
Steve Plogsted’s Medication List
www.glutenfreedrugs.com
Cel-ProCeliac listserve for health professionals
Send email to mjones@digital.net with name and professional interest in celiac disease
Dietitians in Gluten Intolerance Disease (DIGID)
Sub-unit of Medical Nutrition Practice Group, American Dietetic Association (ADA)
Must be a member of ADA and the practice group. Call 800-877-1600, ext. 5000 for more information.
1.      táblázat. Bizonyítékon alapuló, kurrens irodalom a gluténérzékenységről és a gluténmentes élelmiszerekről.

Kitekintés
Láthatunk példákat olyan kezdeményezésekre, melyek a dietetikusoknak és az orvosoknak szólnak, és a gluténérzékenység, mint betegség felismerésével, valamint kezelésével foglakoznak.
Ilyen kezdeményezés például:
- három órás intenzív workshoppot tartott a Kanadai Cöliákia Egyesület (Canadian Celiac Association) és a Kanadai Dietetikusok szervezete (Dietitians of Canada) a glutén intoleranciáról.

- az amerikai és kanadai élelmiszerboltok alkalmaznak már dietetikus is, aki nem csak tanácsokat ad, hanem főzőtanfolyamot is nyújt a boltban az érdeklődőknek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése