2013. november 26., kedd

Egészségesebb gyermekeket: Közösség által  kezdeményezett kertészkedésen alapuló prevenciós program az elhízás ellen

Castro, D.C., Samuels, M., Harman, A.E. (2013). Growing Healthy Kids: A Community Garden-Based Obesity Prevention Program. American Journal of Preventive Medicine, 44, 193-199.

Összefoglalót készítette: Solti Barbara


Amerikában a 2-5 éves korosztály körében 5%-kal, a 6-11 év közötti gyerekek esetében pedig majdnem 15%-kal nőtt az obezitás aránya az elmúlt években.
Kutatások bizonyították, hogy azok a gyermekek, akiknek már kisgyermek korukban a magas BMI indexük, nagyobb valószínűséggel lesznek serdülőkorban is túlsúlyosak.
A kockázati tényezők pontos feltárását nehezítik a különböző etnikai és kulturális csoportok Amerika szerte. Bizonyos etnikumok esetében az alacsonyabb jövedelem megnöveli az obezitás valószínűségét.
Több olyan faktort is azonosítottak, amelyek befolyásolhatják a fiatalkori súlyproblémákat. Ilyen tényezők például az egészségesebb ételek fogyasztása, vagy a testmozgás, azonban az etnikai különbségek sem szabad figyelmen kívül hagyni.  Az alacsonyabb jövedelmű családoknak – pl. latin-amerikai bevándorlók egy részének – azonban nincs lehetőségük arra, hogy olyan élelmiszereket vegyenek, amelyek a családjuk szükségleteit kielégíti. Ezzel szemben nagyobb valószínűséggel vesznek olcsóbb, magas eneregiatartalmú élelmiszereket, amelyek feltehetőleg több cukrot és zsírt tartalmaznak és kisebb a tápértékük. Amennyiben azonban hozzáférhetőbbé válnának ezen réteg számára is az egészségesebb ételek, az csökkenthetné az obezitás prevalenciáját.
Több kutatás eredményeképpen a helyi önkormányzatok és a közösségi szervezetek egymással összefogva próbáltak olyan lehetőségeket kitalálni, amivel népszerűsíteni tudják az rosszabb anyagi helyzetben levők számára az egészségesebb ételek fogyasztását, és mind a fiatalok, mind pedig az idősebbek körében megnövelhetik a fizikai aktivitást.
Egy ilyen lehetőség volt a közösségi kertek – tehát olyan területek, amelyekkel a közösség együtt foglalkozik – használata, hogy így kerüljenek a szegényebb családok közelebb az egészségesebb gyümölcsök és zöldségek fogyasztáshoz és ezzel együtt a mozgással töltött idő is növekedjen. A közösségi kertek hatását már több kutatás is vizsgálata. Az eredmények alapján ez nem csak az obezitás visszaszorításának egy hatékony módszere, hanem felhívja a társadalom és kormányzatok figyelmét a probléma súlyosságára.
A jelenlegi cikk célja tehát, hogy bemutassa a GHK (Growing Healthy Kids) programot, amely egy a gyermekkori túlsúly ellen létrejött prevenciós eljárás, alacsony jövedelmű családok részére egy déli államban, az Egyesült Államokban. A jelenlegi vizsgálat céljául tűzte ki ezen kívül a program hatékonyságának feltárását is.
Módszerek

Résztvevők

Az vizsgálatban való részvételre mindenkinek lehetősége volt, akinek legalább egy hat éves, vagy annál fiatalabb gyermeke van. A résztvevő családokat az iskolákból, nevelési tanácsadókból, egészségközpontokból toborozták. A családok 90% az átlagjövedelem alatti rétegbe tartozott. 60%-a a résztvevő családoknak latin-amerikai volt. Azok a jelentkezők, akik nem csak a kerttel kapcsolatos programban, hanem az azt követő egészségügyi vizsgálaton is részt vettek, azok adatai adatbázisban rögzítették. Akik az intervenciós program utáni tesztet is kitöltötték 20 dolláros kupont kaptak, ami egy élelmiszerboltban volt felhasználható.

Program felépítése

A GHK program a közösségi kerteket használat föl, mint eszközt, a szegényebb családok megsegítésére. Ez a program nem csak a helyes és tápanyagban gazdag ételek fogyasztására hívta fel a figyelmet, hanem lehetőséget adott a szülőknek, hogy a gyermekeikkel együtt végezzék a kerttel kapcsolatos teendőket.
2008 és 2009 tavasza között, 3 közösségi kertet állítottak fel (egyet az általános iskolában, egyet a közösségi parkban, egyet pedig közüzemi vállalat területén), Carrboroban, New York államban.  

A program felépítése

1.      Heti kertészkedés
A program ideje alatt -, amely 3 év volt -, áprilistól novemberig a résztvevőknek a hét minden napján, megadott időpontokban volt lehetőségük elmenni a kertekbe és ott hozzáértő személyek segítségével a kerti munkákat végezhettek.  Ezalatt az idő alatt a családok különböző kertészkedési technikákat tanultak, mint az ültetés, öntözés, termések leszedése. A 60 családból 27 vett részt minden héten a munkában, ők havi 2-3 alkalommal, 4 havonta egyszer vagy ritkábban jelent meg a kertekben, két család pedig egyáltalán nem jelent meg az adott helyen.
2.      Főzési és táplálkozással kapcsolatos workshop
Az Észak-Karolinai Segítő Egyesület (North Carolina Cooperative Extension staff) 7 hetes programot állított össze minden család számára. A 2010-es évben azt a programot spanyol nyelven is elindították, a spanyol ajkú családok számára. Minden résztvevő a program befejeztével értékelést kapott.
3.      Társadalmi aktivitás és programokon való részvétel
További közös tevékenységeket is kezdeményeztek a szervezők, amelynek célja az volt, hogy fokozzák az érdeklődést a kertészkedés iránt és a résztvevők közötti kapcsolatot erősítsék. Minden évben 3-4 olyan közösségi programot szerveztek, amelyeken a családok résztvehettek. Ilyen program volt a közös étkezés, amelyet az ott termesztett zöldségekből és gyümölcsökből készítettek, a kerti közösségi találkozók, ahol megvitatták, hogy milyen növényt kellene termeszteni a továbbiakban, vagy hogy mivel lehetne még fejleszteni a kertet. Egy a kerttel kapcsolatos újságot is kiadtak, amely angol és spanyol nyelven foglalta össze a kertészek eredményeit, recepteket, illetve érdekes kertészkedéssel kapcsolatos cikkeket, valamint gyerekeknek szóló részeket is tartalmazott. Kezdetben a programok megszervezéséért a segítők voltak a felelősek, de az idő múlásával a családok vették át ezt a feladatot.
Adatgyűjtés
A kutatásnak 3 fő célja volt:
1.      Hogy a gyerekek a magasságuknak és életkoruknak megfelelő súlyt érjék el.
Ehhez a gyerekek adatait már a vizsgálat kezdetén felvették, illetve a kutatás lezárásánál is lemérték a magasságukat, illetve a súlyukat, hogy az esetleges változás nyomon követhető legyen.
2.      Megnövelje azoknak a friss, fagyasztott, vagy konzerv zöldségeknek és gyümölcsöknek a számát, amelyek elérhetőek a gyerekek számára a saját otthonukban.  Hogy mérjék a változást, a szülőkkel töltettek ki egy kérdőívet az étkezési szokásokkal kapcsolatosan, a program elején és végén.
3.      Megnöveljék a felszolgált friss, fagyasztott és konzerv zöldségeknek és gyümölcsöknek. Ebben az esetben is kérdőív segítségével kérdezték ki a szülőket a gyermekek gyümölcs és zöldségfogyasztásának mennyiségéről és rendszerességéről.
Az adatokat a 2008, 2009 és 2010-es termelési időszakokban vették fel, ezek 2011-ben kerültek elemzésre.
Eredmények
Összesen 95 gyermek – és családjuk – vizsgálat megkezdése előbb mért adatait hasonlították össze a program végén mért adatokkal. 38%-a (36 gyerek) ezeknek a gyermekeknek túlsúlyos, vagy elhízottnak mondható a BMI-indexük alapján. 6 gyermek esetében – a 23-ból – változott a BMI klasszifikáció az első mérés és a második mérés között, 3 gyermek elhízottból került a túlsúlyos kategóriába, valamint 3 gyermeknél – a 13-ból – normál értékeket mértek a BMI-index alapján. A gyermekek fennmaradó 55,8% normál értékeket mutatott mind a program előtt, mind pedig utána. Fontos megjegyezni, hogy 6 gyermek a sovány kategóriába volt sorolható magasságuk és testsúlyuk alapján, közülük 1 gyermeknek sikerült a normál testtömegindexet elérnie.
48 családok kérdeztek meg arról, hogy gyermekek számára elérhető zöldség és gyümölcsmennyiségében volt-e változás. Az eredmények alapján elmondható, hogy majdnem háromszor több zöldség vagy gyümölcs került a háztartásokba. A gyümölcsök fogyasztásának lehetősége pedig 28%-kal, vagyis körülbelül napi kétszeri fogyasztással, míg a zöldségeké 33%-kal, tehát napi majdnem ötszöri fogyasztással nőtt.
Diszkusszió
A cikk célja tehát az volt, hogy felhívja a figyelmet a közösségi kertekre, mint eszközökre a gyermekkori obezitás prevenciójában és leküzdésében az alacsony jövedelmű családok esetében.
A jelenlegi eredmények alapján elmondható hogy a közösségi kertek lehetőséget adnak arra, hogy a nagyobb mennyiségben kerüljön friss zöldség és gyümölcs a gyermekek elé, és ezáltal a fogyasztás is növekedésnek induljon.

Fontos tehát hogy az állam támogassa a közösségi kertek megépítését és fenntartását, hiszen ezzel az egész közösség számára pozitív változást hozhat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése