Egészségesebb gyermekeket: Közösség által kezdeményezett kertészkedésen alapuló prevenciós program az elhízás ellen
Castro, D.C., Samuels, M., Harman, A.E. (2013). Growing
Healthy Kids: A Community Garden-Based Obesity Prevention Program. American Journal of Preventive Medicine, 44,
193-199.
Összefoglalót készítette: Solti Barbara
Amerikában a 2-5 éves korosztály körében 5%-kal,
a 6-11 év közötti gyerekek esetében pedig majdnem 15%-kal nőtt az obezitás
aránya az elmúlt években.
Kutatások
bizonyították, hogy azok a gyermekek, akiknek már kisgyermek korukban a magas
BMI indexük, nagyobb valószínűséggel lesznek serdülőkorban is túlsúlyosak.
A
kockázati tényezők pontos feltárását nehezítik a különböző etnikai és kulturális
csoportok Amerika szerte. Bizonyos etnikumok esetében az alacsonyabb jövedelem megnöveli
az obezitás valószínűségét.
Több
olyan faktort is azonosítottak, amelyek befolyásolhatják a fiatalkori súlyproblémákat.
Ilyen tényezők például az egészségesebb ételek fogyasztása, vagy a testmozgás,
azonban az etnikai különbségek sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az alacsonyabb jövedelmű családoknak – pl.
latin-amerikai bevándorlók egy részének – azonban nincs lehetőségük arra, hogy
olyan élelmiszereket vegyenek, amelyek a családjuk szükségleteit kielégíti.
Ezzel szemben nagyobb valószínűséggel vesznek olcsóbb, magas eneregiatartalmú élelmiszereket,
amelyek feltehetőleg több cukrot és zsírt tartalmaznak és kisebb a tápértékük.
Amennyiben azonban hozzáférhetőbbé válnának ezen réteg számára is az
egészségesebb ételek, az csökkenthetné az obezitás prevalenciáját.
Több
kutatás eredményeképpen a helyi önkormányzatok és a közösségi szervezetek egymással
összefogva próbáltak olyan lehetőségeket kitalálni, amivel népszerűsíteni
tudják az rosszabb anyagi helyzetben levők számára az egészségesebb ételek
fogyasztását, és mind a fiatalok, mind pedig az idősebbek körében megnövelhetik
a fizikai aktivitást.
Egy
ilyen lehetőség volt a közösségi kertek – tehát olyan területek, amelyekkel a
közösség együtt foglalkozik – használata, hogy így kerüljenek a szegényebb
családok közelebb az egészségesebb gyümölcsök és zöldségek fogyasztáshoz és
ezzel együtt a mozgással töltött idő is növekedjen. A közösségi kertek hatását
már több kutatás is vizsgálata. Az eredmények alapján ez nem csak az obezitás
visszaszorításának egy hatékony módszere, hanem felhívja a társadalom és
kormányzatok figyelmét a probléma súlyosságára.
A jelenlegi cikk célja tehát, hogy bemutassa a
GHK (Growing Healthy Kids) programot, amely egy a gyermekkori túlsúly ellen
létrejött prevenciós eljárás, alacsony jövedelmű családok részére egy déli
államban, az Egyesült Államokban. A jelenlegi vizsgálat céljául tűzte ki ezen
kívül a program hatékonyságának feltárását is.
Módszerek
Résztvevők
Az vizsgálatban való részvételre mindenkinek
lehetősége volt, akinek legalább egy hat éves, vagy annál fiatalabb gyermeke
van. A résztvevő családokat az iskolákból, nevelési tanácsadókból, egészségközpontokból
toborozták. A családok 90% az átlagjövedelem alatti rétegbe tartozott. 60%-a a
résztvevő családoknak latin-amerikai volt. Azok a jelentkezők, akik nem csak a
kerttel kapcsolatos programban, hanem az azt követő egészségügyi vizsgálaton is
részt vettek, azok adatai adatbázisban rögzítették. Akik az intervenciós
program utáni tesztet is kitöltötték 20 dolláros kupont kaptak, ami egy
élelmiszerboltban volt felhasználható.
Program felépítése
A GHK program a közösségi kerteket használat
föl, mint eszközt, a szegényebb családok megsegítésére. Ez a program nem csak a
helyes és tápanyagban gazdag ételek fogyasztására hívta fel a figyelmet, hanem lehetőséget
adott a szülőknek, hogy a gyermekeikkel együtt végezzék a kerttel kapcsolatos
teendőket.
2008
és 2009 tavasza között, 3 közösségi kertet állítottak fel (egyet az általános
iskolában, egyet a közösségi parkban, egyet pedig közüzemi vállalat területén),
Carrboroban, New York államban.
A program felépítése
1. Heti
kertészkedés
A program ideje alatt -, amely 3 év volt -, áprilistól
novemberig a résztvevőknek a hét minden napján, megadott időpontokban volt
lehetőségük elmenni a kertekbe és ott hozzáértő személyek segítségével a kerti
munkákat végezhettek. Ezalatt az idő
alatt a családok különböző kertészkedési technikákat tanultak, mint az ültetés,
öntözés, termések leszedése. A 60 családból 27 vett részt minden héten a
munkában, ők havi 2-3 alkalommal, 4 havonta egyszer vagy ritkábban jelent meg a
kertekben, két család pedig egyáltalán nem jelent meg az adott helyen.
2. Főzési
és táplálkozással kapcsolatos workshop
Az Észak-Karolinai Segítő Egyesület (North Carolina
Cooperative Extension staff) 7 hetes programot állított össze minden család
számára. A 2010-es évben azt a programot spanyol nyelven is elindították, a
spanyol ajkú családok számára. Minden résztvevő a program befejeztével
értékelést kapott.
3. Társadalmi
aktivitás és programokon való részvétel
További közös tevékenységeket is kezdeményeztek
a szervezők, amelynek célja az volt, hogy fokozzák az érdeklődést a
kertészkedés iránt és a résztvevők közötti kapcsolatot erősítsék. Minden évben
3-4 olyan közösségi programot szerveztek, amelyeken a családok résztvehettek.
Ilyen program volt a közös étkezés, amelyet az ott termesztett zöldségekből és
gyümölcsökből készítettek, a kerti közösségi találkozók, ahol megvitatták, hogy
milyen növényt kellene termeszteni a továbbiakban, vagy hogy mivel lehetne még
fejleszteni a kertet. Egy a kerttel kapcsolatos újságot is kiadtak, amely angol
és spanyol nyelven foglalta össze a kertészek eredményeit, recepteket, illetve
érdekes kertészkedéssel kapcsolatos cikkeket, valamint gyerekeknek szóló
részeket is tartalmazott. Kezdetben a programok megszervezéséért a segítők voltak
a felelősek, de az idő múlásával a családok vették át ezt a feladatot.
Adatgyűjtés
A kutatásnak 3 fő célja volt:
1. Hogy a
gyerekek a magasságuknak és életkoruknak megfelelő súlyt érjék el.
Ehhez a gyerekek adatait már a vizsgálat kezdetén felvették,
illetve a kutatás lezárásánál is lemérték a magasságukat, illetve a súlyukat,
hogy az esetleges változás nyomon követhető legyen.
2. Megnövelje
azoknak a friss, fagyasztott, vagy konzerv zöldségeknek és gyümölcsöknek a
számát, amelyek elérhetőek a gyerekek számára a saját otthonukban. Hogy mérjék a változást, a szülőkkel
töltettek ki egy kérdőívet az étkezési szokásokkal kapcsolatosan, a program
elején és végén.
3. Megnöveljék
a felszolgált friss, fagyasztott és konzerv zöldségeknek és gyümölcsöknek.
Ebben az esetben is kérdőív segítségével kérdezték ki a szülőket a gyermekek
gyümölcs és zöldségfogyasztásának mennyiségéről és rendszerességéről.
Az
adatokat a 2008, 2009 és 2010-es termelési időszakokban vették fel, ezek
2011-ben kerültek elemzésre.
Eredmények
Összesen 95 gyermek – és családjuk – vizsgálat
megkezdése előbb mért adatait hasonlították össze a program végén mért
adatokkal. 38%-a (36 gyerek) ezeknek a gyermekeknek túlsúlyos, vagy elhízottnak
mondható a BMI-indexük alapján. 6 gyermek esetében – a 23-ból – változott a BMI
klasszifikáció az első mérés és a második mérés között, 3 gyermek elhízottból
került a túlsúlyos kategóriába, valamint 3 gyermeknél – a 13-ból – normál
értékeket mértek a BMI-index alapján. A gyermekek fennmaradó 55,8% normál
értékeket mutatott mind a program előtt, mind pedig utána. Fontos megjegyezni,
hogy 6 gyermek a sovány kategóriába volt sorolható magasságuk és testsúlyuk
alapján, közülük 1 gyermeknek sikerült a normál testtömegindexet elérnie.
48
családok kérdeztek meg arról, hogy gyermekek számára elérhető zöldség és
gyümölcsmennyiségében volt-e változás. Az eredmények alapján elmondható, hogy majdnem
háromszor több zöldség vagy gyümölcs került a háztartásokba. A gyümölcsök
fogyasztásának lehetősége pedig 28%-kal, vagyis körülbelül napi kétszeri
fogyasztással, míg a zöldségeké 33%-kal, tehát napi majdnem ötszöri
fogyasztással nőtt.
Diszkusszió
A cikk célja tehát az volt, hogy felhívja a figyelmet a
közösségi kertekre, mint eszközökre a gyermekkori obezitás prevenciójában és
leküzdésében az alacsony jövedelmű családok esetében.
A
jelenlegi eredmények alapján elmondható hogy a közösségi kertek lehetőséget
adnak arra, hogy a nagyobb mennyiségben kerüljön friss zöldség és gyümölcs a
gyermekek elé, és ezáltal a fogyasztás is növekedésnek induljon.
Fontos
tehát hogy az állam támogassa a közösségi kertek megépítését és fenntartását,
hiszen ezzel az egész közösség számára pozitív változást hozhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése