HATÉKONY TÁPLÁLKOZÁSI EDUKÁCIÓ ŐSLAKOS
AUSZTRÁLOKNAK: LECKÉK EGY CUKORBETEGEKNEK SZÓLÓ FŐZŐTANFOLYAMRÓL
AUSZTRÁLOKNAK: LECKÉK EGY CUKORBETEGEKNEK SZÓLÓ FŐZŐTANFOLYAMRÓL
Abbott, P. A., Davison,
J. E., Moore, L. F., Rubinstein, R. (2012). Effective nutrition education for
aboriginal Australians: Lessons from a diabetes cooking course. Journal of Nutrition Eucation and Behavior,
44 (1), 55-59.
Készítette: Balogh Anna
ABSZTRAKT
Cél: megvizsgálni azon
őslakos ausztrálok tapasztalatait, akik 2002 és 2007 között részt vettek városi
közösségi főzőtanfolyamon, valamint diabéteszesek vagy fennáll a cukorbetegség
kialakulásának kockázata. Javaslatokat tenni annak érdekében, hogy növeljék a
táplálkozási edukáció hatékonyságát az őslakos közösségekben.
Módszer: leíró kvalitatív megközelítés,
félig strukturált interjúk 23 őslakossal, 19 és 72 év közöttiekkel.
Eredmények: Az
elkötelezettséget és a tanulást növelni tudták a program társas aspektusainak
kiemelésével, azzal, hogy a tanfolyamot egy ismerős őslakos egészségügyi
környezetben tartották, valamint kisméretű őslakos csoportok indításával.
Konklúzió és implikáció:
Az őslakos ausztráloknak tartott táplálkozási programoknak társasnak,
rugalmasnak kell lennie, a kultúrának megfelelő ismerős, elérhető környezetben
kell zajlania, valamint könnyen beszerezhető hozzávalókkal érdemes dolgoznia.
BEVEZETÉS
A diabétesz és az elhízás
nagyban hozzájárul ahhoz a 11 évnyi élettartam-szakadékhoz, mely az őslakos
ausztrálok, a Torres Strait szigetek lakói és a nem-őshonos ausztrálok között
húzódik. A diabétesz aránya 3-4-szer nagyobb és a diabétesszel kapcsolatos
halálozás 12-szer gyakoribb az őslakosok és a szigetlakók körében. Az őslakosok
több mint 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. Eddig kevés kutatás vizsgálta, mely
táplálkozási intervenciók hatásosak az őslakos közösségek számára.
Jelen cikk célja, hogy
bemutassa és megtárgyalja őslakosoknak és családjuknak szervezett
főzőtanfolyamok tapasztalatait.
MÓDSZEREK
Minta
Az AMSWS (Aboriginal Medical
Service Western Sydney) egy nagy őslakos közösség által irányított egészségügyi
szolgáltatás, melyet választott képviselők irányítanak, és amely
multidiszciplináris ellátásban részesíti a Sydney külterületein lakó hátrányos
helyzetű őslakosokat.
Intervenció
A fent említett egészségügyi központban 2002 és 2007 között
számos főzőtanfolyamot tartottak diabéteszes őslakosoknak és családjuknak.
Minden tanfolyam 18 héten keresztül tartott, heti rendszerességgel tartott
órákkal, melyek egyenként 4 órás időtartamúak voltak. Félévenként tartottak
főzőtanfolyamokat, összesen 11 tanfolyam került megrendezésre. Az órák alapjául
a TAFE (Western Sydney Institute of Technical and Further Education)
vendéglátóipari főzési készségek tanterve szolgált. Az órákon formális és
informális megbeszélések formájában egyszerű egészségüzenetek megfogalmazását
segítették elő. Hangsúlyozták a gyorséttermi ételek és cukros üdítők
korlátozott fogyasztásának, minél több zöldség és gyümölcs fogyasztásának,
cukor, zsír és só korlátozott fogyasztásának az egészségre tett kedvező
hatását. Minden óra azzal végződött, hogy a tanulók leültek megenni, amit
főztek, valamint vittek haza kóstolót a családjuknak.
A TAFE táplálkozási tanácsadó egy a helyi közösségből
származó őslakos nő volt. Az ő munkáját segítette egy őslakos egészségügyi
dolgozó, aki biztosította az AMSWS-be való eljutását a résztvevőknek, és ott
egészségügyi szűréseken és oktatáson való részvételt néhány alkalommal.
73 tanuló vett részt legalább
egy kurzuson. 12 személy volt, aki minden egyes kurzusra beiratkozott. Az
osztályok átlagos mérete 6-8 fő volt.
Értékelési módszerek
A kvalitatív értékelést az
AMSWS csoportja végzete, mely két őslakos egészségügyi dolgozóból és egy
általános orvosból állt. Az adatokat félig strukturált mélyinterjúkkal
gyűjtötték, melyet 23 résztvevővel vették fel, akik 2007 és 2008 között vettek
részt a tanfolyamon. Az interjúkkal feltárták, hogy mi motiválta a személyeket
a kurzuson való részvételre, a tanfolyammal kapcsolatos tapasztalataikat, a
táplálkozási ismereteikben, készségeikben, táplálkozási szokásaikban
tapasztalat változásokat. Az interjúk átlagos hossza 35 perc volt. Az
interjúkat rögzítették, átírták és kódolták egy kvalitatív elemzést végző
szoftverrel (NVivo 7.0.281.0).
EREDMÉNYEK
A résztvevők 19-72 év közöttiek
voltak, az átlagéletkor 48 év volt. Valamennyi résztvevő őslakos volt,
többségük nő (83%). A tanfolyamokon való részvétel résztvevőnként 2 alkalomtól
9 tanfolyamig terjedt, utóbbi csak egy résztvevőnél fordult elő.
A főzőtanfolyam hatékonysága
Valamennyi résztvevő arról számolt be, hogy táplálkozási
ismeretekkel és főzési készségekkel gazdagodott a tanfolyam során. A legtöbbre
értékelt egészségüzenet a zsír- és sófogyasztás áldásos hatásai voltak. A
legtöbbre értékelt főzési technikák a következők voltak: alacsony zsírtartalmú
ételek készítése, higiénikus ételkészítés, salátakészítés, zöldségek szélesebb
körű felhasználása. Az ételeken található címkék értelmezése segítette, hogy
egészséges táplálékokat vásároljanak.
A résztvevők egyéb kedvező hatásokat is tulajdonítottak a
tanfolyamon való részvételnek: súlycsökkenés, fokozódó jóllét, nagyobb kontroll
a diabétesz felett, nagyobb motiváció egyéb életstílus-változtatás iránt
(dohányzás abbahagyása, fizikai aktivitás növelése).
Sokan
számoltak be arról, hogy motiváltnak érezték magukat arra, hogy barátaiknak,
rokonaiknak, szomszédjaiknak továbbadják, amit a tanfolyamon tanultak, és minél
több embert vegyenek rá a változtatásra.
Növekvő jelenlét a főzőtanfolyamokon
A legtöbb résztvevő azért jelentkezett a tanfolyamra,
mert oda akart figyelni a táplálkozására és az egészségére, közülük többen nem
sokkal a kurzust megelőzően kaptak diagnózist prediabéteszről vagy egyéb
aggodalmat okozó egészségügyi problémáról. Más résztvevők pusztán szociális
okból vagy a főzés iránti érdeklődésből jelentkeztek, noha volt diabéteszük
vagy magas volt a kockázata a kialakulásnak.
Fontosnak tartották, hogy a jövőben a hasonló
tanfolyamokat a lehető legkevésbé fenyegető hangvételben hirdessék, és
hangsúlyozzák a társas aspektusokat.
A tanfolyam erősségei
A
résztvevők kiemelték a tanfolyam társas aspektusait, a szórakozást, a
kiscsoportos tanulást, valamint a közös étkezéseket. Vonzotta őket továbbá,
hogy az AMSWS-ben tartották, korábbról már ismerték az intézményt, könnyű volt
megközelíteni, és tudták, hogy a csoporttársak szintén őslakosok lesznek. Az
órák gyakorlatias jellege a táplálkozási üzeneteket érthetőbbé és erőteljesebbé
tette, több főzési technika vált kipróbálhatóvá, az ételeket megízlelhették.
A tanfolyam gyengeségei
Számos résztvevőnek nem sikerült változást elérnie a
családja étkezési szokásaiban, és ez akadályozta a saját változtatásait is.
Akadály volt még az egészséges táplálkozás költsége, saját ételpreferenciák,
egyéb orvosi problémák mint a gyenge szájhigiénia vagy depresszió. A
főzőtanfolyam egyik célja az volt, hogy újabb ételekkel ismertesse meg a
résztvevőket. Az ismeretlen összetevők olykor zavarónak bizonyultak, és nem
tudták, hol szerezhetők be. Kevesen használták fel újra a kurzuson tanult
recepteket a túl sok felhasznált összetevő miatt. Értékelték volna, ha
egyszerűbb ételeket tanulhatnak meg elkészíteni, több húsos ételt, illetve
gyermekeknek és egész családnak készíthető ételeket. Sokak számára akadályt jelentett
a szakképesítés követelménye, a főzési képességek hangsúlyozása, szigorúan vett
jelenlét az órákon, és a tanfolyam hossza. A jövőben az őslakos közösség
valamennyi tagjának lehetővé kellene tenni a jelentkezést és a részvételt.
DISZKUSSZIÓ
A
viselkedéses intervenciók nagyobb valószínűséggel érik el a kívánt hatást, ha
kiscsoportos tanulást alkalmaznak, van kijelölt cél, társas támasz, családi
edukáció, és ételhez kapcsolódó aktivitás mint a közös főzés és kóstolás. A
szociálisan vagy kulturálisan marginalizálódótt személyek számára biztosítani
kell a lehetőséget, hogy olyan edukációs programokon vegyenek részt, ahol
tudásra, készségekre és énhatékonyságra tehetnek szert. Az edukációs
programokat a közösség társas, gazdasági és kulturális szükségleteire kell
szabni a hatékonyság érdekében. Az ausztrál őslakosok számára tervezett
programoknak az egészséges főzési technikákra kell fókuszálni, és kerülni a
bonyolult, ismeretlen recepteket és összetevőket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése