Egy iskolai táplálkozási edukációs program hatása az egészséges ételek felismerésére és azok preferálására általános iskolás gyermekeknél
Jung, T., Huang, J., Eagan, L., &
Oldenburg, D. (2019). Influence of school-based nutrition education program on
healthy eating literacy and healthy food choice among primary school
children. International Journal
of Health Promotion and Education, 57(2), 67-81.
Készítette: Kaszab Judit
Absztrakt - Jelen
vizsgálat egy iskolai táplálkozási edukációs program (a Healthy Highway)
hatását vizsgálta az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudásra és az
egészséges ételek preferálására általános iskolás gyermekeknél. A
társas-kognitív elméleten alapuló intervenció segített a gyermekeknek
egészséges evési mintázatok kialakításában, megfigyelés és tapasztalat útján.
Az intervenció után statisztikailag szignifikánsan több gyermek tudta elmondani
bizonyos ételekről, hogy az egészséges (zöld) vagy az egészségtelen (piros)
kategóriába tartoznak. A pozitív változások az iskolai ebédválasztás során is
megmutatkoztak.
Bevezetés - Az
Egyesült Államokban a gyermekek és fiatalok 18,5%-a elhízott, és bár a
prevalencia bizonyos korcsoportokban csökken, összességében még mindig növekvő
tendenciákat mutat. Az elhízás a megelőzhető halálokok közül a második helyen
szerepel a dohányzás után, mivel okozhat magas vérnyomást, magas
koleszterinszintet, diabéteszt, légzési nehézségeket, ízületi és pszichológiai
problémákat is. Sok étkezési szokás gyermekkorban alakul ki, és a családi és az
iskolai minták alapozzák meg. Az iskolai étkeztetésnek különféle szabályoknak
kell megfelelnie, hogy minél táplálóbb és egészségesebb ételeket kínáljanak, és
ezáltal csökkentsék az elhízás esélyét. A legtöbb sikeres iskolai intervenció a
társas-kognitív modellen alapul, amely meghatározza a legfőbb befolyásoló
tényezőket a viselkedésváltozásban, mint például az énhatékonyság, a kimeneti
elvárások, a tudás és az észlelt facilitáló vagy akadályozó tényezők. Azonban
fontos, hogy ne csak tárgyszerű tudást adjunk át a gyermekeknek ezekkel a
programokkal, hanem konkrét készségeket és énhatékonyságot is. A Healthy Higway
program egy interaktív intervenció, ami alsó tagozatos gyermekek számára
készült, és tartalmazza az egészséges ételekről való tudás átadását,
testnevelés órákat és az iskolai ebédlőben egy olyan aktivitást, amelyek során
a tápértékekről úgy szerezhetnek alapvető tudást a gyermekek, hogy a piros és
zöld lámpa közlekedési analógiáját használják az egészségtelen és az egészséges
ételek megkülönböztetésére. Az edukációs programba a gyerekek mellett a
tanárok, szülők és az éttermi dolgozók is bevonásra kerülnek. A program négy
szakasza a bevezetés (a nyelvezet, a közlekedési metafora bemutatása),
alkalmazás (egészséges étkezés alapfogalmai), integráció (további aktivitásokba
beleszőni a tanultakat, például receptfejlesztés) és inspiráció (a tanultak
kiterjesztése, például piaci bevásárlás és egészséges ételek készítése).
Módszer – A
Healthy Highway programot két általános iskolában alkalmazták a 2015-ös és a
2016-os őszi félévek között Oswego megyében. Az alkalmazottakat kiképezték a
programnak megfelelően, és kreatív módon beépítették a mindennapi iskolai
életbe. Két kérdőív került kifejlesztésre az előzetes és utólagos tesztelésre,
ahol például egészséges és egészségtelen ételeket kellett összepárosítani a
piros és zöld lámpa jelzésekkel. A hatás további vizsgálatához egy
véletlenszerűen kiválasztott napon fényképeket készítettek a tanulók által
választott ételekről, széles választék mellett. Egy harmadik iskola a
kerületben véletlenszerűen kiválasztásra került és kontrollcsoportként
funkcionált. Összesen 1472 óvoda és 5. osztály közötti gyermeket vizsgáltak,
külön csoportot kialakítva az óvodástól második osztályig és harmadiktól
ötödikig. A végső elemzéshez 719 ebédlői tálcát fényképeztek le (501-et a két
intervencióban részt vevő iskolában, és a maradék 217-et a kontroll iskolában.
Mivel az eredmények legtöbbször gyakoriságok voltak, Khí-négyzet próbát
alkalmaztak SPSS szoftverrel az adatok elemzésére.
Eredmények – A
kisebbik korosztályt nézve szignifikáns hatás mutatkozott meg a sültkrumpli
esetében, melynek ’pirosként’ vagyis egészségtelenként való megítélése nőtt
(41,9%-ról 61,2%-ra nőtt), ellenben a fagylalttal szemben, amelynek megítélése
keveset változott, az intervenció után is sokan jelölték ’sárga’ (16,5%-ról
14,6%-ra csökkent) vagy akár ’zöld’ ételnek is (6,4%-ról 6,3/%-ra csökkent). A
nagyobbik korcsoportot illetően a szignifikáns hatások a frozen yogurt, a
bacon, a banán és a zöldbab megítélésében mutatkoztak meg. Ezeknél is fontosabb
azonban a tálcák tartalmát elemezni, ahol például az ananászt szignifikánsan
többen választották a kísérleti csoportban a kontrollhoz képest, és a kakaót
szignifikánsan kevesebben, azonban tejet kevesebben választottak a kísérleti
csoportban az előzetes elvárásokkal ellentétben. A két iskola között a fagylalt
és a zöldségek választását tekintve különbség mutatkozott, mivel az A iskolában
konzisztensen egészségesebb választások mutatkoztak a kontrollhoz képest, addig
a B iskola tanulói szignifikánsan rosszabb eredményeket mutattak a zöldségek és
a fagylalt tekintetében. A pizza mindenhol nagyon népszerű volt, nem volt
szignifikáns különbség kimutatható a kísérleti és a kontrollcsoportok között.
Diszkusszió – Bár az
egészséges és egészségtelen ételekkel kapcsolatos tudásban (’piros’ és ’zöld’
ételek felismerése) és az ebédlői választásokban is megjelentek pozitív hatásai
a Healthy Highway programnak, de ezek különböztek a két intervenciós csoport
között, annak ellenére, hogy ugyanabból a kerületből kerültek ki és hasonló
szocioökonómiai háttérrel rendelkeztek az iskolák. Fontos megemlíteni, hogy a
’sárga’ jelzésű ételek esetében nem mutatkozott szignifikáns hatás, ezért
érdemesebb lehet a szélsőséges, de mégis népszerű ételekre fókuszálni további
intervenciókban. Az sem különíthető el ebben az elemzésben, hogy a program
aktivitásai külön-külön milyen hatással voltak a kimenetekre, ezért érdemes
lehet többszintű intervenciókban gondolkodni, és a környezeti változók
interakcióját figyelembe véve bevonni a családokat is. A legmegfelelőbb
elméleti keret választása is fontos, például a társas-kognitív elmélet alapján
pozitív megerősítő kört alakíthat ki a tanárok énhatékonyságának növelése a
program által és ennek következtében az órai aktivitásokban való jobb
teljesítmény. Emellett az egészséghiedelem-modell alkalmazása alapján érthetővé
válik a jelenlegi étkezési szokások (fogékonyság) és azok negatív hatása
(súlyosság). Az intervenció nemcsak azonnali életminőségbeli javulást okoz, de
hosszú távú egészségügyi és pénzügyi hatásai is vannak egyéni és közösségi szinten
is. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a megfigyelt hatás mögötti pontos
mechanizmust és a felmerülő elméleti konstruktumokat nem specifikálja ez a
kutatás, ez további feltérképezést igényel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése