2019. december 15., vasárnap

A 2-es típusú  cukorbetegség és a depresszió genetikai érintettsége egy Srí Lankai populáció  ikermintájában


Kan, C., Jayaweera, K., Adikari, A., Siribaddana, S., Zavos, H. M. S., Aschan, L., … Rijsdijk, F. (2019). Genetic overlap between type 2 diabetes and depression in a Sri Lankan population twin sample: Psychosomatic Medicine, 1. https://doi.org/10.1097/PSY.0000000000000771

Az összefoglalót készítette: Magyar Dóra

Absztrakt

            A ikertanulmány eredményei a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió genetikai érintettségét tekintve egyelőre nem egyértelműek, a téma nem nyugat-európai módon van jelenleg kezelve. A vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy van-e olyan genetikai faktor, mely átfedést mutat a 2-es típusú diabétesz és a depresszió között.

Módszer
            A tanulmányban 2019 egyesterhességből született gyermeket, 842 egypetéjű ikerpárt és 578 kétpetéjű ikerpárt vizsgáltak. A 2-es típusú diabétesz önbevallás, és a Beck-féle depresszió kérdőív kitöltése is önkitöltés útján történt.

Eredmények
            Szignifikáns eredményt csak a nők esetében kaptak (r=0.15 (0.08-0.21) fenotípusos korrelációval a 2-es típusú diabétesz és a depresszió között. Ez az összefüggés elsősorban a vonások közötti szignifikáns genetikai korrelációnak köszönhető (rA=0.53 (0.19-0.98)).

Következtetés
            Nők esetében szignifikáns eredményt hozott a tanulmány a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió összefüggésében, fenotípusos korrelációval.



1
Háttér

            A 2-es típusú diabétesz és a depresszió gyakori betegségek, mely hatással vannak az élet különböző területeire. A szerzők leírják, hogy a két betegség közti kapcsolatot epidemiológiai tanulmányok igazolják, 60%-kal megnövekedhet a 2-es típusú cukorbetegség (T2DM) a depresszióval küzdő személyeknél.
            A depresszió megnöveli a komplikációk és halálozás arányát a T2DM-esek esetében, valamint szisztematikus gyulladást, hypercortisolismust, és immunrendszeri funkciózavart is okozhatnak. Ezeken kívül a fehér-és szürkeállományban is okozhat elváltozást a két betegség.
            A szerzők kitérnek négy korábbi kutatásra, melyek a 2-es típusú diabétesz és a depresszió közti genetikai kapcsolatot vizsgálják. Ezek közül kettő nem talált bizonyítékot erre vonatkozóan, két nagy skandináviai populációban kvantitatív és kvalitatív nembeli különbségeket mutattak ki.
            A szerzők kiemelik, hogy a beszámolók szerint a depresszió pontos prevalenciája az emberi fejlődést tekintve változhat, a 2-es típusú diabétesz a nem nyugati populációkban rohamosan növekszik, a fiatalkorban nagyobb érintettség és halálozás figyelhető meg a nyugati populációhoz képest.
            Emellett korábbi ikerkísérletek azt mutatják, lehetséges hogy a depresszió genetikai szerkezete különböző a nem nyugati társadalmakban, főleg a férfiak esetében, valamint epidemiológiai kutatások bizonyítják, hogy a nyugati társadalmakban lényegesen nagyobb az előfordulási aránya a  2-es típusú diabétesz és a depresszió komorbiditásának, különösen férfiak esetében.
            A szerzők tanulmányukban a dél-ázsiai ikerpopulációt vizsgálták a két betegség komorbiditásának feltérképezése céljából.

Mintavétel, módszer, változók

            A Colombo Twin and Singleton Study (CoTaSS) Colombóban vizsgálta az egyes terhességben és az ikerterhességben születetteket, az utánkövetés (CoTaSS-2) az anyagcsereproblémák és a mentális egészség kölcsönhatását vizsgálta.
            A tanulmányba való belépés után nyolc hónappal a résztvevőknek éhgyomorra vett vércukorszintet és hemoglobin A1c (egy vércukorszintet jelző paraméter ) szintet néztek. A depresszió  mérésére a Beck-féle depresszió skálát használták a szerzők.

2

Statisztikai analízis

A következő feltételre épült a módszer:
1. Az egypetéjű ikrek 100%-ban, a kétpetéjű ikrek 50%-ban osztoznak az additív genetikai állományukban.
2. Az egypetéjű és a kétpetéjű ikerpárokat ugyanazok a környezeti faktorok befolyásolták.
3. A fogantatás természetes úton történt.

            Az egyváltozós ACE modell szerint, a tulajdonságok egyéni különbségei a következőkből származnak: additív genetikai (A= additive), közös környezeti (C=common) és egyedi környezeti hatások (E=unique environmenta). A vizsgálatban  egynemű és kétnemű kétpetéjű és egypetéjű ikreket vizsgáltak ahol egyik esetben a különböző genetikai és közös környezeti faktorokat hozták be férfiak és nők esetében egyaránt, másik esetben pedig az azonos genetikai és azonos környezeti faktorokat nézték.

Eredmények

             Az utánkövetéses mintában 3956 iker szerepelt és 2019 egyes terhességből született egyén. Az ikrek 42.8 %-a egypetéjű iker volt, a kétpetéjű ikrek 29.8%-a ugyanazon nemű és 27.4%-a ellenkező nemű volt. Az átlagéletkor 43 év, 471 egyén 2-es típusú diabétesszel küzdött a mintán belül.
            A Beck-féle depresszió skála átlagértéke 4.9 volt, 355 egyén (9.2 %) 13 feletti pontot ért el, ami a depresszió klinikai diagnózisának határértéke.
            A genetikai korreláció a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió között nem lett szignifikáns a férfiaknál  (0.38 (-0.21-0.84), a nőknél viszont szignifikáns eredményt kaptak (0.53 (0.19-0.98)).

Diszkusszió

            A szerzők szerint a legnagyobb különbség a korábbi kutatások és a jelen vizsgálat között a nyugati populációban a férfiaknál az, hogy a fenotípusos korreláció nem volt szignifikáns ebben a kutatásban, azonban két svéd és dán kutatásban szignifikáns eredményeket kaptak.  Valamint ez az ikerkutatás magában foglalja a közös környezeti faktorokat is.

3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése