A prenatális anyai depresszió-tünetek, a terhesség alatti táplálkozás
és a gyermek kognitív funkciói közötti kapcsolat
Barker,
E. D., Kirkham, N., Ng, J. & Jensen, S. K. G. (2013).
Prenatal
maternal depression symptoms and nutrition, and child cognitive function.
British Journal of Psychiatry, 203(6), 417-421.
Az összefoglalót készítette: Molnár
Petra
Bevezetés
Az anya depressziója képes negatív irányban
befolyásolni gyermeke fejlődését – ez ma már egy széles körben ismert és
elfogadott tény. Edward Barker és munkatársainak célja annak felderítése volt,
hogy a maternális depresszió tünetei milyen mechanizmusokon keresztül fejthetik
ki e hatásukat, egészen pontosan, hogy a terhesség ideje alatti egészségtelen
táplálkozás és a gyermek későbbi kognitív fejlettsége között bizonyíthatóan
fennáll-e valamilyen kapcsolat.
A szülést követő, ún. posztnatális depresszió
sajátságai – értve ez alatt a maladaptív szülői viselkedést és a negatív anyai
kogníciókat, illetve az anyát érintő fokozott interperszonális stresszt – a nem
megfelelő gyermeki fejlődéshez vezethetnek (Pawlby et al, 2011; Murray, 1992;
Barker, 2012). A terhesség alatt fennálló, ún. prenatális depresszió képes
átalakítani a méhen belüli környezetet is, ezzel jelentősen befolyásolva a
magzat fejlődését – többek között, a megemelkedett kortizolszint károsíthatja a
születendő gyermek biológiai stressz-rendszerének kialakulását (Field et al,
2010; Oberlander et al, 2008; O’Donnell et al, 2013).
Barker és munkatársai egy eddig még kevésbé kutatott
mechanizmust igyekeztek feltárni, mégpedig azt, hogy a maternális depresszióhoz
köthető egészségtelenebb táplálkozási mintázat miként is hathat közvetetten a
magzat neurokognitív fejlődésére. A terhesség ideje alatt, illetve a születést
követő korai időszakban a gyermek teljes mértékben gondozójától függ, így
kiemelten fontos lenne az, hogy az anya figyeljen a megfelelő, egészséges
étrend betartására (Barker et al, 2012).
Módszer
Minta
Az Avon
Longitudinal Study of Children and Parents (ALSPAC) program célja annak
feltérképezése volt, hogy a különböző genetikai és környezeti sajátságok miként
is befolyásolják a szülők és gyermekeik egészséget, illetve a fejlődést. A
kutatásban összesen 13 761 várandós nő vett részt; lakhelyük szerint mind
Délnyugat-Angliában éltek, és gyermekeik születésének kiírt időpontja 1991.
április 1., illetve 1992. december 31. közé esett. Az eredeti minta-elemszám
végül 6979 anya-gyermek párra csökkent, a kutatás végkövetkeztetései már ennek
a szelektált mintának az eredményeit tükrözik. Az anyákat és gyermekeiket a
szüléstől számított 19-22 évben végig nyomon követték.
Mérőeszközök
A gyermekek születésekor azok testtömegét és az
esetleges komplikációkat (pl. méhlepény-leválás, idő előtti burokrepedés, a
méhnyak gyengesége) is lejegyezték, továbbá, a várandós nőket aszerint is
csoportosították, hogy a jelenlegi terhességük hányadik éppen (ez lesz az első
alkalom vagy már szültek korábban is).
Az anyai depresszió tüneteinek mérésére egy széles
körben használt, összesen tíz itemből álló önbeszámolós kérdőívet, az
úgynevezett Edinburgh Szülés Utáni Depresszió Skálát (Edinburgh Postnatal Depression Scale, EPDS) alkalmazták. A tüneteket
a terhesség 32. hetében, illetve a szülést követő 8. héten, 8. hónapban, 21. és
33. hónapban is, azaz összesen öt alkalommal mérték fel ismételten.
Az anyák étrendjének, táplálkozási szokásainak
vizsgálatához az ún. Élelmiszer-fogyasztási Gyakoriság Kérdőívet (Food Frequency Questionnaire, FFQ)
alkalmazták, melyet először a terhesség 32. hetében, majd a szülést követő 47.
hónapban vettek fel a résztvevőkkel. Az FFQ kérdései a különféle ételeknek és
italoknak egy igen széles körét foglalják magukban, és az egyes élelmiszerek
fogyasztásának gyakoriságát igyekeznek felmérni (az egyes válaszlehetőségek az
adott étel/ital fogyasztását illetően: soha/ritkán/kéthetente/hetente 1-3
alkalommal/hetente 4-7 alkalommal/naponta többször). Ezután Barker és
munkatársai a meglévő adatok alapján elkülönítettek egy „egészséges” és egy
„egészségtelen” élelmiszer-csoportot, majd pedig belső reliabilitás-vizsgálatokat
futtattak le, kizárva azon tételeket, melyeknél a szükségesnél alacsonyabb
korrelációt találtak. Az egészséges táplálkozással kapcsolatban – a prenatális
és a posztnatális étrend esetében is – az alábbi három elsőrendű faktor
rajzolódott ki: halfélék (pl. tonhal), nem hús alapú fehérje-források (pl.
szója, hüvelyesek) és a zöldségek (pl. káposzta, sárgarépa) csoportjai. Az
egészségtelen pre- és posztnatális táplálkozáshoz pedig a feldolgozott
élelmiszerek (pl. sült ételek, chipsek, tészták, húspástétomok), illetve az ún.
„junk food” (pl. csokoládészeletek,
édességek, kekszek, rágcsálnivalók) tartoztak mint elsőrendű faktorok.
A gyermekek kognitív funkcióit (verbális és
performációs IQ) a nyolcadik életévükben vizsgálták, ezek mérésére pedig a
Weschler Gyermek Intelligenciateszt harmadik kiadását alkalmazták (Weschler Intelligence Scale, WISC-III).
A kontroll-változók megalkotásakor figyelembe vették
az esetleges szüléssel kapcsolatos komplikációkat, az anyai szerhasználatot
(kemény drogok, alkoholizmus, alkoholfogyasztás napi mennyisége) és a partner
általi érzelmi és/vagy fizikai bántalmazást. Továbbá, a várandós nők beszámolói
alapján még hét olyan környezeti rizikófaktort neveztek meg, melyek a
születendő gyermek érzelmi és viselkedéses szintű diszregulációjához
vezethetnek a későbbiekben (nem megfelelő lakhatási körülmények – pl.
vízellátás hiánya, zsúfoltság vagy hajléktalanság, penész, rágcsálók;
szegénység; a gyermek felnevelése egyedülálló szülőként; korai anyaság;
alacsony iskolai végzettség).
Az összegyűjtött adatok elemzése két fő lépésből állt:
elsőként a maternális depresszió tünetei, az egészségtelen prenatális étrend és
a gyermekek kognitív képességei közötti összefüggéseket vizsgálták, majd pedig
az anyai depresszió-tünetek, az egészséges prenatális táplálkozás és a
gyerekkori kognitív funkcionálás közötti kapcsolatokat tárták fel. Az elemzések
során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a maternális depresszió adott mértéke
hogyan is járulhat hozzá közvetett úton, az egészségtelen/kevésbé egészséges
prenatális táplálkozáson keresztül az alacsonyabb szintű gyermeki kognitív
működésekhez.
Eredmények
Mind a prenatális, mind pedig a szülés utáni
depresszió valóban kevésbé egészséges vagy kifejezetten egészségtelen
táplálkozáshoz vezet, ez pedig negatív irányban befolyásolhatja a születendő
gyermek kognitív képességeit. Az anya terhesség alatti depressziójának
súlyossága együttjár az egészségtelen étrend mértékével, így idézhetve elő gyermeke
alacsonyabb szintű kognitív működését. Meglepő eredmény, de önmagában a
posztnatális depresszió a magasabb kognitív funkcionálással mutatott
összefüggést.
Diszkusszió
Barker és munkatársainak longitudinális vizsgálata
bizonyítja azt, hogy a prenatális maternális depresszió valóban összefüggésbe
hozható az egészségtelen, ill. a kevésbé egészséges táplálkozással, e tényező
pedig a születendő gyermek későbbi kognitív működésével áll kapcsolatban,
hiszen az alacsony tápérték-bevitel a magzati idegrendszer, így az agy fejlődésére
is hatással lesz. Ezzel az ismerettel pedig, most már még többet tudunk arról,
hogy az anya depressziója – a közvetlen és már oly sokat vizsgált utakon kívül
(pl. maladaptív szülői kogníciók és viselkedés) – milyen más mechanizmusokon
keresztül is képes befolyásolni a gyermek fejlődését.
Az egészséges táplálkozás a tápértékben gazdag ételek
fogyasztását jelenti, amely mellett a só-, zsír- és cukorbevitel is a megfelelő
mértékben korlátozott kell, hogy legyen. Ebbe a kategóriába tartoznak a magas
fehérjetartalmú (pl. halak, hüvelyesek), rostokban és ásványi sókban (kálium,
magnézium), vitaminokban (B9-, A-, C- és K-vitaminok) gazdag ételek. Ezzel
szemben, az egészségtelen étkezést a nagymértékű telített zsír- (pl.
gyorséttermi ételek), transz-zsírsav- (pl. „junk
foods”), só- és cukorfogyasztás jellemzi. Az efféle étrend szorosan
kapcsolódik az elhízáshoz, a rossz egészségi állapothoz és az ülő életmódhoz.
A megfelelő tápanyagok bevitelének időzítése és
mennyisége kritikus jelentőségű a magzati agy fejlődésének szempontjából, így
az anya terhesség alatti szegényes és egészségtelen étrendje mindenképp
valamilyen szintű intervenciót igényelne. Monk és kollégái (2013) a helytelen
táplálkozás szerepét a születendő gyermek stressz-válaszainak alakulása
szempontjából is hangsúlyozzák.
Érdemes megemlítenünk még azt az eredményt is, mely
alapján a szülés utáni depresszió és a gyermek magasabb szintű kognitív
működése között kapcsolatot feltételezhetünk. Ennek egy esetleges
magyarázataként szolgálhat az az elképzelés, miszerint bizonyos posztnatális,
nem krónikus szintű stressz-tünetek (pl. szorongás, aggodalom) szenzitív és
válaszkész anyai viselkedéshez vezethetnek, ezzel segítve elő a gyermek
kognitív funkcióinak gyors fejlődését.
E kutatás komoly érdemének tekinthető, hogy felhívja a
figyelmet – az anya mentális betegsége kezelésének fontosságán kívül – az
egészséges táplálkozás jelentőségére is a magzati fejlődés szempontjából.
Korlátok
Mint minden kutatásnál, jelen esetben is meg kell
említenünk bizonyos korlátokat az eredmények érvényességét illetően. Elsőként a
tanulmány korrelációs természetét kell tárgyalnunk, hiszen így nem beszélhetünk
egyértelmű kauzatív kapcsolatról a maternális depresszió, az egészségtelen
táplálkozás és a gyermek kognitív fejlettsége között. Második korlátként az
adatforrásként szolgáló anyai beszámolókat kell megneveznünk; a jövőbeni
kutatásoknál már célszerűbb lenne különféle biológiai mutatók bevonása is az
étrend vizsgálata során. Szintén limitációként tekinthetünk a
depresszió-tünetekkel kapcsolatos adatokra, hiszen ezek is csak a résztvevők
önbeszámolóin alapulnak, megkérdőjelezve ezzel azok hitelességét. Felvetődhet
kérdésként a minta reprezentativitása is: bár, az ALSPAC-ban résztvevő anyák és
gyermekeik jól megjelenítik az egyes szocioökonómiai jellemzőket, mégis, az
egyes etnikai kisebbségek túl alacsony elemszámban voltak jelen. Végül, meg
kell említenünk azokat a biológiai mechanizmusokat is (pl. DNS-metiláció),
melyek szintén magyarázhatják a gyermek kognitív működésének jellemzőit, de a
kutatás során nem vették figyelembe mint lehetséges befolyásoló faktorokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése