2018. december 15., szombat


Szexizmus és szexuális rizikómagatartás vizsgálata  serdülők körében: Nemi különbségek

Ramiro-Sánchez, T., Ramiro, M.T., Bermúdez, M.P. & Buela-Casal, G. (2018). Sexism and sexual risk behaviour in adolescents: Gender differences. International Journal of Clinical and Health Psychology, 18, 245-253.

Készítette: Hajdu Judit

1. Absztrakt
Háttér: Jelen kutatás serdülők között vizsgálja, hogy van-e különbség a nemek és a szexuális tapasztalat mértékét illetően az ambivalens szexista hiedelmek fenntartásában. Valamint másik fontos kérdése, hogy a szexista hiedelmek és a szexuális rizikómagatartások között van-e kapcsolat. Módszer: A vizsgálatban 2703 spanyol serdülő vett részt, egy részük magán- másik részük közoktatásban tanul, a mintavétel reprezentatív. Eredmények: A fiúk hosztilisabb és benevolensebb (ambivalensebb) szexista hiedelmeket tartanak fenn a lányokhoz képest. A szexuális tapasztalatok (a koitális és nem-koitális egyaránt a fiúk csoportjában kapcsolatban van a nagyobb mértékű hosztilis és benevolens szexizmussal is. A fiúknál a magasabb hosztilis szexizmus pozitív kapcsolatban van a fiatalabb korban történő első közösüléssel, ugyanakkor negatív a kapcsolata az óvszerhasználat arányával. A hosztilis szexizmussal jellemezhető lányoknál magasabb a partnerek száma. Konklúzió: A szexuális úton terjedő betegségek és a HIV preventív programjainak kidolgozásánál szükséges figyelembe venni a szexista hiedelmeket.
2. Elméleti bevezető
A szexuális úton terjedő betegségekkel súlyos közegészségügyi problémává váltak, Spanyolországban az elmúlt 5 évben a chlamydiasok száma megötszöröződött, és a gonorrheások száma megduplázódott. Mindez a 15-34 év közötti korosztályt érinti leginkább. Ezen felül az újonnan regisztrált HIV megbetegedések száma ugyanitt meghaladta az Európai Unió átlagát 2015-ben, s ezen regisztrációk 55,8 %-a szintén a 15 és 34 év közötti korosztályban történt. A fenti megfigyelések egyik legfontosabb oka a szexuális kapcsolat. Ugyanakkor, a biztonságos szex gyakorlatának követése jelentősen csökkenteni tudná a fenti betegségek terjedését és a nem kívánt terhességek számát. Ennek elősegítésére az egészségügyi szektor egy új, globális stratégiát dolgoz ki, mely 2016 és 2021 között kerül lebonyolításra. Mindez kiemeli, hogy a szexuális rizikómagatartások megelőzéséhez a nemi különbségeket is figyelembe kell venni.
A folyamatos és megfelelő óvszerhasználat a fent tárgyalt betegség leghatékonyabb preventív eszköze, azonban az óvszerhasználat a tinédzserek között nem felel meg ezeknek a kívánalmaknak. A korai szexuális kapcsolatok és a partnerek nagyobb száma szintén szexuális rizikómagatartásnak minősül. A kutatások különbségeket mutatnak a nemek között: a fiúk hamarabb bonyolódnak szexuális kapcsolatokba, és több partnerük van. Ugyanakkor a lányok ritkábban védekeznek, valamint kevesebb beleszólásuk van a szexuális döntések meghozatalában. Így a kondomhasználatról is nehezebb meggyőzniük partnereiket.
Ennek a nők és férfiak között fennálló viselkedési különbségnek a lehetséges oka a tradicionális nemi szerepek jelenléte. Számos kutatás pozitív kapcsolatot talált aközött, hogy egy személy a tradicionális nemi szerepek szerint éli az életét, és hogy olyan rizikós szexuális magatartásformát folytat, mint például a rendszertelen és nem megfelelő óvszerhasználat, valamint a negatív attitűdök fennállása a kondomhasználatot illetően.
Az ambivalens szexizmus elmélete azt feltételezi, hogy a férfi dominancia és az ebből fakadó női alárendeltség miatt feszültség jön létre, s emiatt a feszültség miatt a felek nem képesek egymáshoz intim módon közeledni. E feszültség feloldására a férfiak kétfajta szeximust alakítanak ki. Egyrészt, a hosztilis, vagyis „támadó” szexizmust (hostile sexism, rövidítése: HS), mely attitűd szerint a nő gyengébb, mint a férfi, és ezáltal alá kell rendelni magát a másik nemnek. Ez a támadó, hosztilis attitűd magában hordozza azt is, hogy a férfi nem képes a nő felé gyengéd, intim kapcsolatot kialakítani. Ez egy második attitűdöt eredményez, amit benevolens, jóakaró szeximusnak (benevolent sexism, rövidítése: BS) hívunk. A benevolens szexizmus számos sztereotipikus vonást magába foglal a nő irányában, ugyanakkor ezek a sztereotipikus attitűdök pozitívak. Erre példa, amikor a kapcsolatok romantikus elemeként a férfi a nő iránti védelmét hangsúlyozza ki, és a heteroszexuális intimitást hozza létre. Ugyanakkor mind a HS, mind a BS támogatja a nemi egyenlőtlenség fenntartását, és gátolja a nőket abban, hogy jelentős társadalmi hatalomra tegyenek szert.
A spanyol fiatalok körében a szexista attitűdök jelenlétét számos kutatás megerősítette, bár ezek eredményei eltérőek. Egy kutatás azt írta le, hogy míg a kamasz fiúkra inkább a hosztilis szexizmus, addig a kamasz lányokra a benevolens szeximus jellemző. Ugyanakkor más kutatások azt találták, hogy a BS-nál nem mutatható ki nemi különbség. Sőt, volt olyan kutatás, amely eredményei szerint a fiúkra jellemzőbb a BS.
Romantikus kapcsolatokat elemezve azt találták, hogy a szexista attitűdök jelenléte serdülőkben káros intim interakciókhoz kapcsolódik hozzá, ilyen például a párkapcsolati erőszak jelenléte, az emocionális függés kapcsolaton belül, a kapcsolaton belüli bántalmazás, és a rossz minőségű romantikus kapcsolat. Kevés vizsgálat elérhető annak kapcsán, hogy ezeket az attitűdöket mi tartja fenn a spanyol fiatalok között. Más országokban etnikai kisebbséghez tartozó és felsőoktatásban részt vevő nőket vizsgáltak, itt kapcsolatot találtak a szexista megnyilvánulásoknak való kitettség és a szexuális rizikómagatartás között.
Ennek fényében a szexuális attitűdök összefüggésben állhatnak szexuális rizikóviselkedéssel. Egyrészt, a hosztilis szexista fiúk nagyobb eséllyel nem használnak óvszert együttléteik során, hogy fenntartsák a kontrollt és a hatalmat, amelyet férfiként gyakorolnak egy kapcsolatban. Ezenfelül, ha a BS-t jellemző pozitív emocionális töltet egy férfiban nagyobb mértékben van jelen, a férfi hajlamos fiatalabb korában megkezdeni szexuális életét, és valószínűleg több partnere lesz. Ugyanakkor a hosztilis szexista nők megtagadhatják a kondomhasználatot annak érdekében, hogy alárendeljék magukat a partnerüknek. A benevolens szexista nőkre is igaz, hogy hamarabb kezdenek el szexuális viszonyt folytatni és több partnerük lesz.
A fentiek ismeretében jelen kutatás célja az, hogy felfedje a különbségeket az ambivalens szexista nézetekben spanyol serdülők között, azok neme és szexuális tapasztalata alapján. Illetve vizsgálja, hogy a szexista nézetek és a szexuális rizikómagatartás között van–e összefüggés. A szexuális rizikómagatartás alatt többek között az első korai életévben történő közösülést, szexpartnerek számát és a kondomhasználat arányát értjük. A vizsgálat eredményei hosszú távon segíthetik a szexuális edukációt célzó programokat, és az eredmények segítségével a nemek közötti különbségeket, ugyanakkor a nemi egyenlőséget figyelembe véve, a WHO ajánlásának megfelelő célzott intervenciókat dolgozhatnak.
3. Módszer
3.1 Vizsgálati személyek
A mintavétel reprezentatív volt, összesen 2703 spanyol középiskolás vett benne részt, 58,6%-uk közoktatásban, 41,4%-uk pedig magánoktatásban tanul. A minimum életkor 14 év, a maximum pedig 20 év volt (M=15,89; SD=1,29). A résztvevők 49,9%-a volt fiú (n=1350; M=15,95; SD=1,30), és 51,1%-a nő (n=1353; M=15,83; SD=1,28). A résztvevők 33%-ának még nem volt partnere, 41,5%-uknak egy partnere volt korábban és 25,2%-uknak jelenleg is van partnere. A szexuális tapasztalatot illetően a résztvevők 27,3%-ának nem volt még semmilyen tapasztalata, 27%-uk közösült már partnerével, és 45,7%-uknak van szexuális tapasztalata, de még nem közösültek.
3.2 Vizsgálati eszközök
A használt kérdőívek felmérték a vizsgálati személyek szocio-demográfiai jellemzőit (nem, kor, iskolatípus) és a szexuális magatartásukat (partnerek száma, szexuális tapasztalatok, tapasztalatok jellege). Akik már közösültek partnerükkel, olyan további kérdésekre adtak választ, mint hány évesen közösültek először, hány partnerük volt már, illetve az elmúlt két hónapban hány alkalommal, illetve hány emberrel közösültek, és ebből hányszor használtak óvszert. Végül az ambivalens szexizmus felmérésére pedig az Inventory of Ambivalent Sexism for Adolescents (ISA) nevű kérdőívet használták. A kerdőív 20 kérdésből áll, és az első 10 a hosztilis szexizmust, még a második 10 a benevolens szexizmust mérte fel.
3.3 Eredmények
A HS, BS és AS átlagát számolták ki elsőként férfiaknál és nőknél, s statisztikailag szignifikáns eredményeket találtak: a fiúk mindhárom skálán magasabb átlagot értek el, s a két csoport átlaga szintén mindhárom skála mentén szignifikánsan különbözött (HS: t=17,146; p<0,01; BS: t=9,614; p<0,01; AS: t=14,880; p<0,01).
Ezután a szexuális tapasztalat alapján, a nemeket külön vizsgálva, létrehoztak három csoportot (nincs tapasztalat, közösülés nélküli szexuális tapasztalat és közösülést is magába foglaló tapasztalat), majd varianciaanalízissel (ANOVA, F-teszt) határozták meg a különbségeket a szexista jellemzőket, azaz HS-t, BS-t és AS-t illetően. A fiúknál mindhárom esetben szignifikáns eredményeket kaptak (HS: F=20,76; p<0,01; BS: F=9,35; p<0,01; AS: F=18,73; p<0,01). A lányok esetében a szexuális tapasztalat mentén alkotott csoportok között nem volt kimutatható különbség.
Végül lineáris regressziót hajtottak végre, hogy meghatározzák a független változó (HS és BS) hatását a függő változókon: életkor az első közösüléskor, összes szexpartner száma és óvszerhasználat aránya az elmúlt két hónapban. Ismét csoportosító tényező volt a nem. Így három elemzést hajtottak végre a fiúk csoportjában, melyek mind szignifikáns eredményt mutattak (az életkor az első közösüléskor: F=4,72; p=0,009; R2=0,027; összes szexpartner száma: F=3,48; p=0,032; R2=0,020; óvszerhasználat aránya az elmúlt két hónapban: F=5,85; p=0,003; R2=0,042). A lányok csoportjában a három elemzés közül egy adott szignifikáns eredményt, az összes szexpartner száma alapján létrehozott csoport (F=3,37; p=0,035; R2=0,018).
4. Diszkusszió
A vizsgálat szerint a férfiak magasabb hosztilis, benevolens és ambivalens szexizmust mutatnak, mint a nők. A korábbi vizsgálatokkal ellentétben, jelen vizsgálat reprezentatív, így megbízhatóbbak a kapott eredmények.
A vizsgálat alapján a másik fontos következtetés, melyet levonhatunk, az, hogy a fiúk csoportjában különbségek vannak a szexuális hiedelmekben attól függően, hogy mennyi korábbi tapasztalattal rendelkezik a személy. Akik már közösültek vagy van szexuális kapcsolatuk, de még nem közösültek, azok nagyobb fokú HS-t, BS-t és AS-t mutattak, mint a tapasztalattal nem rendelkezők. A lányoknál ezek az összefüggések nem voltak kimutathatók.
Glick és Hilt (2000) elmélete szerint szexuális interdependencia jellemzi a serdülőket, akikre az első szexuális élmény után jellemzőbb lesz a BS, ugyanakkor mindkét nem fenntartja a kompetitív nemi szerepeket, mely a HS jellemzője. Ezt az elméletet a vizsgálat fiú csoportja is alátámasztja. Számos spanyol kutatás alátámasztotta, hogy a szexuális tapasztalat növeli a szexista gondolkodást, főként a BS típusút. Azonban az említett kutatások egyikét sem támasztja alá a jelen vizsgálat a serdülő lányok körében. Ezen jelenség oka az lehet, hogy a lányok fiatalabban elsajátítják a hagyományos nemi szerepeket játékok és a média segítségével, és egy alárendelt, passzív szerepet töltenek be a férfiak körében, illetve benevolens, romantikus képeket táplálnak, miszerint a férfi megvédi, és lovagiasan kezeli őket. Valamint benevolens és hosztilis szexista nézeteik is a szexuális élet megkezdése előtt kialakulnak, illetve annak megkezdésével sem változnak jelentősen.
A szexuális rizikómagatartásokat (korai koitusz, szexpartnerek száma, kondomhasználat aránya) mind a benevolens és hosztilis szexista nézeteket vallók fenntartják, s itt nem található különbség a nem alapján. Az eredmények alapján azokra a fiúkra, akik hamarabb közösülnek, jellemzőbb a benevolens szexizmus. Ennek hátterében állhat egyrészt az, hogy intim kapcsolatra vágynak, illetve kimutatják gyengédségüket, másrészt pedig az, hogy a lányok is vonzóbbnak tartják az alábbi csoportba tartozó fiúkat, és szívesebben kerülnek intim kapcsolatba velük.
Ugyanakkor kutatás azt is mutatta, hogy akiknél a hosztilis szexizmus magasabb, azok kevésbé hajlandók az állandó kondomhasználatra. Ennek egy lehetséges magyarázata az, hogy hosztilis nézeteket vallók így hangsúlyozzák a hagyományos nemi szerepeket, és nem engednek beleszólást a lányoknak az óvszerhasználatba. Ez az eredmény megfelel annak a korábbi kutatási eredménynek, amely szerint a tradicionális nemi szerepekben való hit és a szexuális rizikómagatartás között pozitív kapcsolat van.
A vizsgálat továbbá azt találta, hogy a kezdeti feltételezéssel ellentétben azok a lányok, akiknek több partnerük volt, jellemzően hosztilis hiedelmeket vallanak. Ez egy korábbi kutatással magyarázható, mely szerint a férfiak kedvelhetőbbnek vonzóbbnak találják azokat a nőket, akikre jellemzőbb a HS. Ugyanakkor fontos része a HS-nek az is, hogy a nő alárendelődő, és kevésbé hajlamos az együttlétet elutasítani, ami növelheti partnerei számát.
A kezdeti feltételezések nem igazolódtak be, miszerint a nők körében pozitív kapcsolat van a BS és a korán kezdődő szexuális élet között, valamint az sem, hogy negatív kapcsolat van az óvszerhasználat és a HS között. Tehát feltételezhetjük, hogy a nők körében a szexuális hiedelmek nem jelzik előre az esetleges rizikómagatartásokat
A kutatás alapján a szexuális úton terjedő betegségek és a HIV megelőzésére kidolgozott programokban ajánlott figyelembe venni a szexista hiedelmeket és a nemi különbségeket is. Ezek a programok fiatalabb korban, az első szexuális kontaktus előtt lehetnek a leghatékonyabbak.
5.1 A vizsgálat korlátai
Bár az alábbi tanulmány fontos képet fest le a tinédzserek szexuális magatartásáról és hiedelmeiről, figyelembe kell venni, hogy spanyol fiatalok részvételével készült, így nem vonhatók le következtetések ennek figyelembe vételével más kultúrák serdülőiről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése