2018. december 9., vasárnap


Egy elektromos nikotin-leadó készülék (e-cigaretta) hatása a dohányzás redukálásában és abbahagyásában: egy prospektív 6 hónapos kísérleti tanulmány


Polosa, R., Caponnetto, P., Morjaria, J. B., Papale, G., Campagna, D., & Russo, C. (2011). Effect of an electronic nicotine delivery device (e-Cigarette) on smoking reduction and cessation: a prospective 6-month pilot study. BMC public health, 11(1), 786.
Készítette: Szőcs Henrietta

1.    Absztrakt

1.1  Elméleti háttér: A dohányzás egy olyan függőség, amiből nehéz kitörni, ezért új, fejlettebb programokra van szükség a leszokás támogatásában. Az elektromos cigaretta (e-cigaretta) egy olyan cigarettára hasonlító elektromos nikotin-leadó eszköz, mely segíthet a dohányzóknak ellenállni a cigaretta használatnak. Ennek hosszú távú hatásait még nem vizsgálták.
1.2  Módszer: Ebben a prospektív kutatásban a dohányzási szokások lehetséges változását monitorozták e-cigarettával kísérletező dohányzók körében (akik nem terveznek leszokni). A résztvevőket öt alkalommal vizsgálták: a kutatás kezdetekor, majd 4, 8, 12 és végül 24 héttel később. Az alábbi méréseket végezték: eszközhasználat, elszívott cigaretták száma, kilélegzett szén-monoxid (eCO), dohányzás-redukciói és megtartóztatási arányt, valamint mellékhatásokat és eszközpreferenciákat.
1.3  Eredmények: 50%-os fenntartott redukciót figyeltek meg a naponta elszívott cigaretták számában a 24 hetes mérési időpontban a 40 résztvevőből 13-nál (32,5%), a 25 cigaretta/nap medián 6 cigaretta/napra csökkent (p<0.001). 80%-os fenntartott redukciót 5/40 (12.5%) résztvevőnél, 30 cigaretta/nap-ról 3 cigaretta/napra csökkent mediánnal (p=0.043). A dohányzástól való teljes tartózkodás ugyanebben a mérési pontban 9 személynél volt megfigyelhető (22.5%), melyből 6 a kutatás végénél is használta az e-cigarettát. Összesített adatok alapján a résztvevők 55%-ára volt jellemző a dohányzás 50%-os redukálása vagy megszüntetése, ami összesen 88%-os esést jelentett a naponta elszívott cigaretták számában. Az olyan mellékhatások, mint a száj- (20.6%) és torokirritáció (32.4%), szárazköhögés (32.4%) lényegesen csökkentek a 24. hétre. A résztvevők jó benyomásról és elfogadásról tanúskodtak a termék iránt.
1.4  Konklúzió: Az e-cigaretta használata jelentősen csökkentette a cigaretta fogyasztást szignifikáns mellékhatások okozása nélkül azok között a dohányosok között, akik nem terveztek leszokni.

2.    Elméleti háttér

A dohányzás világszerte problémát okoz az egészségre való káros hatása következtében. Ám az arról való leszokás nem egyszerű feladat, a különböző kutatási eredmények a dohányfüggőség krónikus visszaeső természetét hangsúlyozzák. Bár számos olyan program látott napvilágot, mely a dohányzásról való leszokást hivatott segíteni, sikerességük megkérdőjelezhető (8). Ezért szükség van a leszokást segítő intervenciók további fejlesztésére.
Az elektromos cigaretta dohány égetése nélkül képes nikotinhoz juttatnia a használóját, ráadásul alkalmazása hasonló rituálékkal jár, mint a hagyományos cigarettázás. E-cigarettával végzett korábbi kutatási eredmények szerint az eszköz segített a dohányzásról való leszokásban és javított a dohányzáshoz kapcsolódó tüneteken (11), anélkül, hogy nikotint vagy szén-monoxidot detektáltak volna a kifújt leheletben (12). Ezen eredmények ellenére az e-cigaretta globális vitatéma, így a jelen kutatás az eszköz hatásosságát hivatott tesztelni a dohányzásról való leszokásban, vagy annak gyakoriságának csökkentésében, a mellékhatások és a résztvevők véleményének monitorozásával.

3.    Módszer

A kutatásban 18 és 60 év közötti egészséges dohányosok vehettek részt, akik a vizsgálat kezdetén nem tervezték a dohányzásról való leszokást, már legalább tíz éve dohányoztak, valamint napi legalább 15 szál elszívásáról tanúskodtak. A tanulmány Olaszországban zajlott, a helyi előírásoknak megfelelően kimerítette a természetes megfigyelés kritériumait, így etikai engedélyre nem volt szükség. A vizsgálati személyek írásos tájékoztató és beleegyező nyilatkozattal léptek be a kutatásba.
A kísérleti személyeket a 6 hónapos követési időszak során öt alkalommal vizsgálták. A tanulmány kezdetekor az alábbi méréseket végezték: demográfiai adatok, dohányzási előzmény, évi elszívott dobozmennyiséget, nikotinfüggőség (Fagerstrom Test of Nicotine Dependence [FTND], 13), depresszió (Beck Depression Inventory [BDI], 14), kilélegzett szén-monoxid szint (eCO). A vizsgálati személyeket arra kérték, hogy a kísérlet során vezessenek dohányzási naplót, a kísérlet végén pedig hogy 0-10-ig pontozzák a termékkel való elégedettségüket.
A részvevőket a vizsgálat végére az önbeszámolók szerinti napi elszívott cigaretták száma, valamint kilélegzett szén-monoxid szint objektív mércéje alapján négy kategóriába sorolták: a dohányzást 50%-kal csökkentők (reducers), 80%-kal csökkentők (heavy reducers), a dohányzást elhagyók (quitters), valamint akik egyik fenti kategóriába sem illettek be (failures).

4.    Eredmények

A vizsgálati kritériumokat teljesítő 40 főből 27 személy (67.5%) vett részt az kutatás teljes egészében. Az eredményeket Spearman-féle rangkorrelációs elemzés alapján 50%-os fenntartott redukciót figyeltek meg a naponta elszívott cigaretták számában a 24 hetes mérési időpontban a 40 résztvevőből 13-nál (32,5%), a 25 cigaretta/nap medián 6 cigaretta/napra csökkent (p<0.001). 80%-os fenntartott redukciót 5/40 (12.5%) résztvevőnél, 30 cigaretta/nap-ról 3 cigaretta/napra csökkent mediánnal (p=0.043). A dohányzástól való teljes tartózkodás ugyanebben a mérési pontban 9 személynél volt megfigyelhető (22.5%), melyből 6 a kutatás végénél is használta az e-cigarettát. Összesített adatok alapján a résztvevők 55%-ára volt jellemző a dohányzás 50%-os redukálása vagy teljes megszüntetése, ami összesen 88%-os esést jelentett a naponta elszívott cigaretták számában. Az olyan mellékhatások, mint a száj- (20.6%) és torokirritáció (32.4%), szárazköhögés (32.4%) lényegesen csökkentek a 24. hétre. A résztvevők jó benyomásról és elfogadásról tanúskodtak a termék iránt.

5.    Diszkusszió

A vizsgálat központjában olyan dohányzók álltak, akik nem terveztek volna leszokni az elkövetkező 30 napban, az e-cigaretta segítségével mégis jelentősen csökkent a hagyományos dohányáru használata. Azonban az e-cigaretta biztonságosságát illetően nem rendelkezünk még elengő adatokkal. Rövid távon bizonyos mellékhatásokat váltott ki, mint a száj és/vagy a torok irritációja, valamint szárazköhögés, melyek idővel elmúltak. Hosszú távú egészségre kifejtett hatását még nem ismerjük pontosan, javallata a dohányzás csökkentésének kedvező hatásán alapul.
A vizsgálatból származó adatokat csak annak limitációi tekintetében értelmezendők, mint például a kis elemszám, vagy az önbeszámolókon is alapuló mérési módszer.

6.    Konklúzió

A tanulmány jelentősége, hogy elsőként hangsúlyozza az e-cigaretta hasznosságát a dohányzás csökkentésében olyanoknál,  akik egyébként nem voltak motiváltak erre, ezzel szélesítve ki az intervenciós lehetőségeket. Ezt követően azonban több randomizált kontroll-vizsgálatra van szükség annak tisztázására, hogy az e-cigaretta mennyire biztonságos és hatékony eszköz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése