2018. december 14., péntek


PTSD  és érzelmi evés kapcsolata túlsúlyosságuk/elhízottságuk csökkentését célzó  kezelésében résztvevő veteránok körében

Dorflinger, L. M., Masheb, R. M.(2018). PTSD is associated with emotional eating among veterans seeking treatment for overweight/obesity. Eating Behaviors, 31, 8–11.
https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2018.07.005

Az összefoglalót készítette: Bécsi Regina
Absztrakt
Célkitűzés: Az elhízás és a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) is gyakori a veteránok körében. A PTSD-ben szenvedő veteránok veszélyeztetettebbek a túlsúlyosság kialakulása tekintetében, valamint kevésbé eredményesek a testsúlycsökkentést célzó kezelések. A kutatás célja feltárni az érzelmi evés és PTSD közötti kapcsolatot, azáltal, hogy megvizsgálja az érzelmi evést és annak kapcsolatát a PTSD tünetekkel olyan veteránok körében, akik csatlakoztak testsúlycsökkentő kezeléshez. Feltételezés szerint a PTSD-ben szenvedő veteránok hajlamosabbak érzelmi evésre, mint a tünetmentesek, valamint a kifejezettebben jelentkező PTSD tünetekkel rendelkezők magasabb értéket érnek el az érzelmi evés felmérése során.
Módszer: Teszt battéria felvétele a kezelés megkezdése előtt, a mintában szereplő veteránok átlag életkora 62 év, testtömeg indexük (Body Mass Index; BMI) tekintetében átlagosan BMI= 38 rendelkeznek.
Eredmények: A PTSD-ben szenvedő veteránok szignifikánsan magasabb értéket értek el a Yale Érzelmi Túlevés Kérdőíven (YEOQ) összesített pontszámok alapján, valamint annak a szorongást, szomorúságot, magányt, fáradtságot, dühöt, unalmat, fizikai fájdalmat felmérő skáláin egyaránt (p <0.005). PTSD felmérése során magasabb értéket elérők gyakoribb érzelmi evésre is hajlamosabbnak mutatkoztak (p <0.001).
Következtetés: Az eredmények azt mutatják, hogy a PTSD-ben szenvedő veteránok körében gyakoribb az érzelmi evés, továbbá hogy bármilyen mértékben jelen lévő PTSD tünetek is kapcsolatba hozhatók a gyakoribb érzelmi evéssel. A PTSD-ben szenvedő veteránoknak kitüntetett figyelemmel kell lenniük alternatív megküzdési stratégiákra, amikor nehéz érzelmeket élnek át a súlycsökkentés folyamata alatt.
Bevezetés
A Veteran Health Administration (VHA) egyik kiemelkedő feladata a túlsúlyosság és elhízás kezelése, ugyanis ezek kombinált prevalenciája a veteránok körében megközelítőleg 80%, emellett a PTSD prevalenciája is jelentős aggodalomra ad okot. A szolgáltatásukat igénybe vevő, PTSD-ben szenvedő veteránok 1/5-e részt vett bevetésen Irakban vagy Afganisztánban.
A PTSD-ben szenvedő veteránok között az elhízottság prevalenciája magasabb, mint a VHA egészét tekintve (47%-41%), mely jelezheti, hogy ez a populáció különösen veszélyeztetett elhízás és hozzá kapcsolódó komplikációk tekintetében. A PTSD-vel diagnosztizált veteránok kevésbé eredményesen teljesítik a súlycsökkentő kezelést, mint azok, akiknek nincsenek ilyen tüneteik.
A PTSD táplálkozási zavarokkal, éjszakai evéssel, ételfüggőséggel, falási rohamokkal és az evést megküzdési stratégiaként való alkalmazással is összefüggésbe hozható a veteránok körében. Az érzelmi evés, mint stresszre adott válasz PTSD-vel nem diagnosztizálható veteránok körében is gyakori. Az érzelmi evés bizonyítottan súlygyarapodással jár, ezért is fontos a jelenség megfigyelése a túlsúllyal küzdő veteránok körében.
Módszer
Résztvevők
A kezdeti 126 fős minta az eredmények értékelése során 120-ra redukálódott. A mintát veteránok alkotják, akik a VA Connecticut Healthcare System MOVE! testsúlykontroll-programjában vesznek részt. A program étrendi változásokhoz kapcsolódóan oktatásra, motiváció növelésére, problémamegoldásra és célállításra fókuszál, valamint célja a fizikai aktivitás növelése is. Azok a veteránok, akik a VHA által szervezett rendszeres testsúlyellenőrzéseken magas testtömeg-indexet mutatnak (BMI 25), és motiváltak a változtatásra, részt vehetnek a programban. A résztvevők pontos tájékoztatást kaptak a programról, valamint írásos beleegyezésüket adták a program megkezdése előtt.
Mérés, eszközök
Demográfiai adatok
A kor és nem meghatározása kérdőívvel, önbevallásos módon történt. A faji, etnikai és BMI adatok orvosi feljegyzésekből, elektronikus úton kerültek megadásra.
Yale Érzelmi Túlevés Kérdőív (YEOQ)
9 itemes kérdőív, mely azt hivatott felmérni, hogy a személy az elmúlt 28 nap folyamán milyen gyakran fogyasztott szokatlanul nagy mennyiségben ételt szorongás, düh, szomorúság, magány, fáradtság, boldogság, unalom, bűntudat vagy fizikai fájdalom hatására. Válaszlehetőségek: 0 (soha), 1 (1-5 nap), 2 (6-12 nap), 3 (13-15 nap), 4 (16-22 nap), 5 (23-27), 6 (minden nap). A kérdőív belső validitása magas, Cronbach alpha=0.946.
Primary Care PTSD Screen (PC-PTSD)
4 itemes kérdőív, mely adekvát teszt-reteszt megbízhatósággal rendelkezik. A kitöltőknek „igen”, „nem” választ kell adniuk kérdésekre, aszerint, hogy életük során volt-e olyan félelmetes élményük, amely hatására az elmúlt hónapban jelentkezett elkerülés, hypervigilencia, érzelmi blokkoltság, betolakodó gondolatok vagy rémálmok. 3 vagy 4 pont elérése esetén további vizsgálat indokolt.
Eredmények összefoglalása
A mintában szereplők átlag életkora 61.6 év (SD=8.46), átlag BMI értékük 37.99 (SD=7.39), résztvevők 90%-a férfi.
A mintában szereplők 23.3%-ánál jelzett pozitív diagnózist a PC-PTSD, mely gyakoribbnak mutatkozott a fiatalabbak és a nők körében.
A PC-PTSD+ eredményt elérők szignifikánsan magasabb értéket értek el a YEOQ-en összesített pontszámaik, és annak egyes itemei tekintetében is (p <0.005). Megállapítható továbbá, hogy akik magasabb értéket értek el a PTSD felmérése során, a YEOQ által meghatározott érzelmek átélése hatására gyakrabban kezdenek érzelmi evésbe (p <0.001).
Nincs szignifikáns kapcsolat a BMI, YEOQ és PTSD között.
Diszkusszió
Mindamellett, hogy az érzelmi evés kimutatottan kapcsolatba hozható súlygyarapodással és PTSD-vel, ennek a tanulmánynak a különlegessége, hogy elsőként foglalkozik az érzelmi evés felmérésével, elhízás mértékét csökkentő programban résztvevő veteránok között.
Az eredmények konzisztensek több korábbi, és jelentős kutatással. Egy közülük az érzelmi evés megjelenését vizsgálta orvosilag egészséges, civilekből és veteránokból álló mintán, és szignifikáns kapcsolatot talált a PTSD diagnózissal. Ugyancsak megerősít egy korábbi eredményt, amely szerint a PTSD-ben szenvedő túlsúlyos veteránok nagyobb valószínűséggel kezdtek evésbe érzelmek, vagy stressz hatására. Alátámaszt továbbá kutatási eredményeket, melyek szerint a PTSD kapcsolatba hozható olyan étkezéshez kapcsolódó jelenségekkel, mint ételfüggőség vagy az evés megküzdési módként való alkalmazása.
Az eredményekből következtethetünk arra, hogy az érzelmi evés testsúlykontrolláló programban résztvevő veteránok között is gyakori. Olyannyira, hogy a mintában megjelenő gyakoriság megközelíti az evészavarral küzdő klinikai minta eredményét.
A BMI érték és érzelmi evés között nem jelentkezett kapcsolat, ennek oka lehet a korlátozott, mintára jellemző BMI érték. Annak ellenére, hogy az érzelmi evés és súlygyarapodás összefüggését igazoló kutatások születnek időről időre, BMI-vel való kapcsolatát megvizsgálandó, újabb kutatások szükségesek.
Limitációk
A minta nagysága és összetétele kétségbe vonhatja az eredmények általánosíthatóságát, ugyanis az adatok egyetlen VHA központból származnak és túlnyomó részt idős férfiak vettek részt a kutatásban.
A minta reprezentativitása az összes, programba beajánlott veteránra nézve kétséges, ugyanis többek úgy döntöttek, nem kívánnak részt venni. Ezáltal nem megállapítható, hogy a PTSD-ben szenvedő vagy érzelmi evéssel gyakran jellemezhető veteránok kevésbé, vagy inkább jellemző, hogy részt vesznek a programban.
Az érzelmi evést felmérő kérdőív prediktív ereje kétséges, több kutatás eredménye közt szerepel, hogy saját magukat érzelmi evőnek tartó személyek közt nem jelzett növekedett táplálékbevitelt stressz, vagy negatív hangulatállapot hatására. További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy az érzelmek által kiváltott evés hogyan lehet hatással a súlygyarapodásra.

Konklúzió
A PTSD szorongás mellett gyakran köthető olyan negatív érzelmekhez, mint düh, bűntudat, szomorúság, mely érzelmek hatására gyakran jelenik meg válaszként evés. Veteránok körében, akik súlyos PTSD tünetekről számolnak be, szintén bizonyított ez a jelenség. A programban résztvevők sikeressége érdekében tehát fokozott figyelem szükséges az érzelmi evés felmérésére, ugyanis a résztvevő veteránok különösen veszélyeztetettek PTSD tüneteik által arra, hogy a stresszes szituációk hatására megküzdésként evést válasszanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése