2018. december 15., szombat


A marihuána előnye és hatásai mint fájdalomcsillapító  az ópiát függőség kezelésében

Griffith, C., La France, B. (2018). The Benefits and Effects of Using Marijuana as a Pain Agent to Treat Opioid Addiction. Journal of Hospital & Medical Management, 4, 1-4


Készítette: Sinka Ármin

Absztrakt

Cél: marihuána előnyeinek és potenciális hatásainak feltérképezése mint terápiás opció ópiát függők kezelésében.

Módszer: Szisztematikus szakirodalmi áttekintés az USA-ban és Kanadában publikált folyóiratok anyagából, melyek a marihuána használatra vonatkoznak az ópiát függőség kezelésében. Egészségügyi adatbázisok mint a CINAHL, Cochrane, és PubMed kerültek áttekintésre, hogy azonosítsák a hiteles cikkeket 2014 és 2018 között. A PRISMA diagramot használták, hogy azonosítsák és dokumentálják a cikkek számát, melyek megfelelőek a kutatáshoz. 1608 kutatást azonosítottak, melyből 30 teljes cikket vizsgáltak megfelelés szempontjából. A 30-ból 10 teljes cikk teljesítette a beszámítási kritériumokat.

Eredmények: Ezek mind arról számoltak be, hogy az orvosi cannabis biztonságos és hatékony módja az ópiát függőség menedzselésének. Lényegében a marihuána elnyomja az ópiátok kiváltotta sóvárgást és kontrollálja az ópiát elvonás tünetcsoportját. Azonban a cannabisnak lehetnek nem súlyos hatásai, mint dezorientáció, letargia, hallucinációk, és összezavarodottság.

Konklúzió: A marihuána használata ópiát függőségek esetén biztonságos és hatékony. A taglalt kérdés megvitatását akadályozza az elérhető irodalmak alacsony száma.


Bevezetés

Háttér

Az ópiátok használata drámaian megemelkedett a 90-es években, mivel szükség volt gyógyszerekre a fájdalomcsillapításban. Azonban, ahogy az ópiátok elterjedtek, a visszaélések növekvő száma több kétséget is felvetett az előnyeikről főleg ahhoz képest, mint amennyi kárt okoznak. Veszélyek korábbi felismerése több ópiát okozta halálhoz vezetett. Az  USA-ban a felírt ópiátok okozta túladagolás a megelőzhető halálok fő oka. Átlagosan 91 amerikai hal meg minden nap ópiátok okozta túladagolásnak köszönhetően. Kanada - az USA utáni második ország - növekvő ópiát használatot és visszaélést jegyez. A növekvő tendenciák az ópiát függőségekkel kapcsolatban az USA-ban, Kanadában, és a világon mindenhol szükségessé tesz változatos, új ártalomcsökkentő beavatkozásokat. Kutatási bizonyítékok azt mutatják, hogy konvencionális gyógyszerészeti beavatkozások - mint a buprenorphine és a metadon - felvetik a kockázatát az ártalmas gyógyszeres interakcióknak és az ezzel járó túladagolásnak. Mindemellett más drogok melyekkel az elvonási tünetek kezelhetők - benzodiazepinek, alfa2-adregenic agonisták, és hányáscsillapítók nem kezelik a mögöttes egészségi állapotot. Ehelyett további komplikációkat szülnek, mint addikció, gyógyszerek sokaságával való terheltség, ami limitálja a hosszú távú terápiás lehetőségeket. Mindezért jelen tanulmány azt állítja, hogy a Cannabis Sativa megfelelő alternatívája lenne ezen gyógyászati módoknak. A cannabis konvencionális kutatása megerősíti, hogy a drog hatékony az ópiátok okozta fájdalom csillapításában és a függőség kezelésében. Csökkenti a sóvárgást, és ezzel egy időben kezeli az elvonási tüneteket. Ennek ellenére minden előnyével együtt ellentétes hatásai is lehetnek, és keresztfüggőség kialakulásának kockázata is fennáll. Ezért lényeges, hogy kiterjesztett kutatások folyanak, melyek megállapítják a potenciális előnyöket és a rizikó profilt a marihuána használattal kapcsolatban az ópiát függőség kezelésének esetében.


Cél

Megállapítani előnyöket és rizikó faktorokat a marihuána ilyen jellegű felhasználásával kapcsolatban.

Megtalálni a leghatékonyabb összetevőt a marihuánában mely lényeges az ópiátok által kiváltott fájdalom kezelésében.

Meghatározni kapcsolatot a marihuána és az ópiátok közt a fájdalom kezelésében.


Eszközök és módszer

Tanulmány elrendezése

A tanulmány irodalmak szisztematikus vizsgálatára épül, melybe publikált cikkeket vettek bele az USA-ból és Kanadából. Egészségügyi adatbázisok lettek vizsgálat alá vonva, hogy azonosítsák a lektorált folyóirat cikkeket melyek 2014 és 2018 közt lettek publikálva. A megfelelő tanulmányok szisztematikus áttekintések voltak, és az orvosi cannabis használatára vonatkoztak az ópiát addikció kezelésében. Akkor ütötték meg a bevételi kritériumokat, ha  szisztematikus áttekintések voltak az MC használatáról ópiát függőség kezelésében, lektoráltak voltak, és angolul publikálták őket. Másrészről kizárásra kerültek, ha nem voltak szisztematikusak. Mindazonáltal a tanulmányok magukba foglalnak kutatásokat amik randomizált kontroll próbákon (RCT) nyugszanak. Mindemellett kontrollált klinikai próbák (CCT), és prospektív és retrospektív kohort kutatási elrendezés lett alkalmazva, hogy megvizsgálják és összehasonlítsák a publikált átfogó adatokat a kannabisz használatáról mint segéd eljárás ópiát függőség kezelésében.

Felhasznált anyagok

A kutatás Mesh - medical subject headings - által kifejlesztett információs forrást használta szövegekkel az orvosi marihuána használatához kapcsolódóan az ópiát függőknél a kiválasztott adatbázisokban. Az információs források a PRISMA elvei szerint vizsgálták. Szisztematikus irodalmi áttekintések lettek gorcső alá véve a következő adatbázisokban: Cochrane Library, CINHAL, EMBASE, Medline, PubMed, Google Scholar. A szisztematikus áttekintések azonosítása érdekében a tanulmány használt kereső szavakat kombinálva megfelelő Boolean operátorokkal, melyek magukba foglalták a téma vezető szavait három aspektusban: orvosi kannabisz, fájdalomcsillapítók (ópiát, vagy egyéb fájdalomcsillapító)  és addikció (nem egészségügyi használat vagy visszaélés). A tanulmány keresés és választás PRISMA flow diagramot használt, mint lentebb is látható. A keresés folyamán 1608 cikkből 1578-at eltávolítottak, 30 cikket bent hagyva az elemzésben. Ebből aztán 8 lett megtartva véglegesen, mert ezek nem randomizált kontroll próbákkal operáltak. A további 22 fennmaradó cikkből 7 alacsony minőségű volt, míg 5 moderált, 10 pedig magas. Az adatok mindegyikben a következő szempontok szerint kerültek összefoglalásra: használt adatbázis, folyóirat neve, szerző neve, kiadás éve, tanulmány témája. Az adat kinyerés módszere pedig magába foglalta a szisztematikus áttekintéseket, a vizsgált populációt, és az eredmények összefoglalóját minden tanulmány esetében. Narratív megközelítést alkalmaztak hogy összegyűjtsék az információt a marihuána használat intervenciójáról.



Eredmények

A 10 kiválasztott cikk elemzése során változatos eredményekre jutottak. Az egyikben - MCP-n (medical cannabis program) 21 hónapig résztvevő páciensek esetében - pozitív eredményeket találtak. Az MCP esetén 17.27 volt az esélyértéke a megszállott ópiát használatnak (CI of 1.89 to 157.36, and p=0.012). Ugyanezen tanulmány 5.12-vel magasabb esélyt asszociált csökkentett napi szintű ópiát felíráshoz (CI of 1.56 to 16.88, p=0.007). Továbbá, az eredmények a napi ópiát dózis 47%-os csökkenését mutatják pontokban a kísérleti csoportban a kontroll csoporthoz képest (CI -90.68 to -3.59, p =0.034). A vizsgálatban résztvevők fájdalomcsökkenésről, valamint az aktivitási szint, a szociális élet, és általános életminőség javulásáról számoltak be. Ellenben, pár mellékhatásról is beszámoltak 1 év után (ps<0.001). Kanada nemzeti egészségügyi orvosi kannabisz adminisztrációs rendszerének keresztmetszeti vizsgálatakor a krónikus fájdalommal élő betegek 63%-a marihuánát kapott ópiát helyett (n=166), míg 32% ópiátot (n=80). Az ópiátokat szedők nagyobb számú függőségi problémákról számoltak be. A tanulmány azt is állítja, hogy az ópiát függőséggel kezeltek számos előnyéről számoltak be az orvosi marihuána használatának. Az utóbbinak mint felírt gyógyszernek kevesebb káros hatása van (39%, n=68), biztonságosabb (27%, n=48), és jobban kezelhetőek a tünetek (16%, n=28). A kutatás eredményei hasonlóságokat mutatnak a VAC (Veteran’s Affairs Canada) orvosi kannabisszal kapcsolatos eredményeivel. Eszerint, a marihuána felírása a benzodiazepinek felírását 30%-al, az ópiátok használatát pedig 16%-al csökkentette szignifikánsan. Retrospektív kohorsz tanulmányok megállapították, hogy a marihuána csökkentette a sóvárgást heroin függőknél. Elővizsgálatok a cannabidiol esetében - a marihuánában talált egyik cannabinoid - azt találták, hogy ennek a szernek van a legnagyobb hatása a heroin okozta feszültség csökkentésére. Azonban, preklinikai tanulmányok esetében gyűlő bizonyíték van azzal kapcsolatban is, hogy az ópiátok és a kannabinoidok is szabályozzák a fájdalmat, csak másképpen hatnak az agyra. További tanulmányok azt mutatják, hogy a marihuánának erősebb hatása van azon neuronokra, melyek az érzékleteket viszik át az agyban. Ezen kívül, a marihuánának szignifikáns előnye van a gyulladások okozta krónikus fájdalmak enyhítésében az ópiát alapú fájdalomcsillapítókkal szemben, aminek erős hatása van az akut fájdalom kezelésében. Valamint a kannabinoidokkal ellentétben, az ópiátok gyorsan függőséghez vezetnek. Továbbá, a marihuánának szélesebb a terápiás potenciálja, mivel olyan fájdalomcsillapító melyet nem lehet túladagolni.

Diszkusszió

Legutóbbi előzetes felfedezésekből levonható, hogy a marihuána hatékony terápiás eszköz lehet az ópiát addikció kezelésében. Friss kutatások azt mutatják, hogy a marihuána használat 33%-os ópiát használat csökkenéshez vezet. Ezen eredmények megegyeznek azon páciensek eredményeivel akik MCP programban vettek részt. Eme gyakorlatban a résztvevők képesek voltak maguk menedzselni a marihuána terápiát, és redukálni az ópiátok használatát a fájdalomcsillapításban. Mindazonáltal, meta-analízis azt mutatja, hogy a marihuána hatékony és biztonságos használata statisztikailag szignifikáns azzal, ahogy a páciensek bevonódtak a saját fájdalomcsillapítási és ártalomcsökkentő folyamataikba. A tanulmány szerint ópiát-absztinenciát is elértek ők. Kannabisz származékok mint a CBD nem jutalmazó jellegűek, és úgy tűnik, hogy modulálni tudják a fájdalom érzetét ópiát függőknél. Mindemellett, a kannabinoidoknak nincsenek mellékhatásaik, valamint alacsonyabb károsító potenciállal rendelkeznek. Mindezen nézőponton alapulva kijelenthető, hogy a kannabisz egy természetes helyettesítője lehet az ópiátoknak. A Trend in Neuroscience című folyóiratban közölt tanulmányok szerint, a kannabinoidok helyreállítják az ópiátok okozta neurobiológiai károsodást. Samoilov és Brown tanulmánya (2018), 2 aktív kémiai hatóanyagot talált a marihuánában. Ezek a kannabinoidok (CBD) és a tetrahydrocannabinol (THC). A kettő közül CBD úgy hat az agyra, hogy közben nem okoz függőséget, míg a THC-nak is vannak fájdalomcsillapító hatásai, de ez az anyag függőséget okozó potenciállal is rendelkezik. Annak ellenére, hogy kevés bizonyíték áll rendelkezésre a marihuánában található kémiai anyagok orvosi használatával kapcsolatban, a kannabisz 400 különböző fájdalomcsillapító anyagot tartalmaz. A marihuána jogi státusza azonban útjában áll a kezelésnek. Esther és Choo kutatása szerint a marihuána hosszú távú használata a memória zavarához, csökkent tanulási képességekhez, és az információfeldolgozás lassúságához vezet 16 évesnél fiatalabb gyermekeknél. Felnőtteknél - akik nem számoltak be másfajta szerhasználatról - rövid távú hatások voltak mérhetőek, mint pl. dezorientáció, álmosság, szédülés, egyensúly elvesztése, hallucinációk, összezavarodottság. A kannabisz ezen káros hatásai nem nevezhetők jelentősnek. Dokumentált eredmények mutatják, hogy a marihuána szívása biztonságosabb azon felnőttek számára, akik ópiát alapó fájdalomcsillapítót szednek. Ezt támasztja alá hogy a sativa kivonatai is alacsony kockázati tényezőkkel rendelkeznek. Ezek olaj és kapszulák formájában is elérhetőek, azonban ezek specifikus hatásai az ópiát függőkre még tisztázatlanok. A kannabisz fogyasztása eufóriával és csökkent idegeséggel jár. Ezen kívül a CBD moderálja a rohamokat, az émelygést, és antipszichotikus hatása van. Az endocannabinoid rendszerre hat, közvetett módon  - a CB1 receptoron át - pedig a dopamin rendszerre, mely a függőségekkel van kapcsolatban. Ezzel ellentétben egy másik érintett receptor - a CB2 - csökkenti a receptorok aktiválhatóságát olyan anyagokra mint pl. nikotin, kokain, ópiátok és etanol. A benne lévő THC tagadhatatlanul hat a CB1-es receptorra. Más szóval a THC az ópiát függőknél is eufóriát, csökkent fájdalmat, és gyors szívverést okoz.


Konklúzió

Az ópiát járvány továbbra is megoldatlan probléma marad az amerikai és kanadai egészségügyben. Mindemellett a marihuána hatékony használatának bizonyítékai növekvő számot mutatnak. Továbbá a marihuána gátló biokémiai hatása az ópiátokra érdekes és homályos terület marad a téma limitált kutatása miatt. Éppen ezért további empirikus vizsgálódások szükségesek. A marihuána használatának rizikói vannak, ám ezek komolysága alacsonyabb ha az ópiát függőség kezeléséről van szó. Továbbá, a marihuána használata csökkenti az ópiát függőségből következő idegességet, és a probléma potenciális ártalmait. Ezentúl, a marihuána hosszú távú terápiás használata csökkenti az ópiátok által okozta morbiditást, és mortalitást, valamint csökkenti az egészségügyi rendszerre nehezedő általános terheket.

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése