2018. december 14., péntek

A szexuális  elégedettség szisztematikus áttekintése

Sánchez-Fuentes, M., Santos-Iglesias, P., Sierra, J., C. (2014). A systematic review of sexual satisfication. International Journal of Clinical and Health Psychology, 14, 67-75.

Készítette: Simon Evelin

Absztrakt
Célkitűzés: Ennek az elméleti tanulmánynak két fő célja volt: a szexuális megelégedettséggel kapcsolatos változók osztályozása és összefoglalása; valamint a változók ökológiai elmélet szerinti osztályozása egy elméleti modell kidolgozásához.
Módszer: 1979 és 2012 között megjelent tudományos publikációk szűrése és áttekintése.
Eredmények: Az áttekintés során a szexuális elégedettség komplexitását és jelentőségét tárták fel. Összefüggést találtak a következő konstruktumokkal: egyéni változók (szociodemográfiai és pszichológiai jellemzők, valamint fizikai és pszichológiai állapot), az intim kapcsolatokhoz és szexuális reakcióhoz kapcsolódó változók, a szociális támogatáshoz és a családi kapcsolatokhoz kapcsolódó tényezők, kulturális hiedelmek és értékek (pl. vallás).
Következtetés: Az áttekintés konklúziója, hogy a szexuális elégedettség kulcstényezője a szexuális egészségnek, és alapvetően a jóllétnek is.

1. Bevezetés
A szexuális elégedettség egy elfogadott definíciója az az affektív válasz, amely az egyén szexuális kapcsolatával összefüggő pozitív és negatív dimenziók szubjektív értékeléséből ered (Lawrence & Byers, 1995).
A szexuális elégedettségre különböző változók fejtik ki hatásukat, mint az egyéni és interperszonális jellemzők, társas támogatottság, vallás, ezért az ökológiai modell egy magyarázómodell lehet (Bronfenbrenner, 1994). Az egyéni fejlődést az egyéni jellemzők és a környezeti, valamit társadalmi viszonyok kölcsönhatása befolyásolja, melyek négy, egymással összefüggő szintre szerveződtek: mikrorendszer, mezorendszer, exorendszer és makrorendszer. Henderson (2009) alkalmazta a modellt azon változók feltárására, melyek a szexuális elégedettségre fejtik ki hatásukat: a mikrorendszer szintje az egyéni jellemzőkre utal (nem, életkor, személyiség, önbecsülés), így például a depresszió, gyermek szexuális abúzusa, internalizált homofóbia kapcsán talált összefüggést. De idetartozik az általános jóllét és egészség fizikai és pszichológiai aspektusa is (Scott, Sandberg, Harper & Miller, 2012). A mezoszisztéma szintjén az intim kapcsolatok hatása található, vagyis a közvetlen környezeti hatások interakciója, így a kapcsolati elégedettség és szexuális funkcionálás. Az exorendszer szintje a társadalmi hálózat és a szociális státuszon keresztül fejt ki hatást, mint a családi kapcsolatok, társas támogatottság (Henderson, 2009), a szülői felelősség és szocioökonómiai státusz (Ji & Norling, 2004). A makrorendszer az intézményi és társadalmi faktorokat foglalja magában, mint politikai ideológia és vallási meggyőződés. Az alacsony vallási meggyőződés nagyobb szexuális elégedettséghez kapcsolódott (Higgins, Trussell, Moore & Davidson, 2010).

2. Módszer
2.1. Irodalmi áttekintés
A 2012-ig publikált angol és spanyol nyelvű tudományos cikkek címére történt keresés a szex és elégedettség kifejezések mentén. A tématerületre nem volt korlátozás.

2.2. Kritériumok
Azon tanulmányok esetén, melyekben a szexuális elégedettség volt a függő változó, azokat a cikkeket választották ki, amelyek vizsgálati célja a szexuális elégedettség magyarázatára irányult.

2.3. Eljárás
Az EBSCOhost és ProQuest platformokon és PsycINFO, PubMed, Scopus, és Web of Science elektronikus adatbázisokon indult a keresés. Amikor kételyek merültek fel arra vonatkozóan, hogy a cikkek eleget tettek-e a kritériumoknak, akkor két bíráló olvasta őket, és konszenzussal kerültek szelekcióra vagy kizárásra. Végül „ad hoc” adatbázisban kerültek a releváns információk rögzítésére a kiadványok rendezéséhez és a főbb eredmények összefoglalásához.

3. Eredmények
3.1. Mikrorendszer
A vizsgálatok alapján a jóllét magasabb szintje összefüggésben áll a magasabb szexuális elégedettséggel (Dundon & Rellini, 2010), például depresszió vagy szorongás kevésbé volt jellemző (De Ryck, Van Laeken, Nöstlinger, Platteau & Colebunders, 2012).
A vizsgálati alanyok nagyobb szexuális elégedettségről számoltak be, amikor partnerükkel hasonlóak voltak a számukra fontosnak ítélt személyiségvonások (Farley & Davis, 1980). A szexuális viktimizáció pedig alacsony elégedettségfel társult (Orlando & Koss, 1983).
Rosenzweig és Dennis (1989) azt találták, hogy a nemi szerepekkel való azonosulás nagyobb szexuális elégedettséggel jár együtt, csakúgy, mint a magasabb önbecsülés és a pozitív testkép (Higgins, Mullinax, Trussell, Davidson & Moore, 2011; Pujols, Meston & Seal, 2010).
Pornográf tartalmak gyakori megtekintése alacsonyabb szexuális elégedettséggel jár együtt (Yucel & Gassanov, 2010).
A szexuális orientációval kapcsolatban a homoszexualitás egyes tanulmányokban a megnövekedett szexuális elégedettséghez kapcsolódott (Henderson, 2009). Ezzel szemben Dixon (1985) beszámolt arról, hogy a heteroszexuális férfiak elégedettebbek, mint a homoszexuálisok, de McClelland (2011) nem talált szignifikáns különbségeket a szexuális irányultság függvényében.
Végül a magas iskolai végzettség (Carpenter, 2009) és a szexuális partnerek alacsony száma (Heiman, 2011) általában nagyfokú szexuális elégedettséggel jártak együtt.

3.2. Mezorendszer
A vizsgált alanyok számára kielégítő párkapcsolat magasabb szexuális elégedettség is járt együtt (Henderson és mtsai, 2009), valamint kapcsolatukat intimebbnek ítélték (Rubin & Campbell, 2012).
A kötődéssel kapcsolatos vizsgálatok szerint a szorongó és elkerülő (Butzer & Campbell, 2008), valamint az ambivalens kötődés (Clymer, Ray, Trepper, & Pierce, 2006) alacsony szexuális elégedettséggel jártak együtt.
A szexuális funkcionálás tekintetében a vágy hiánya, hüvelyi szárazság, erekciós diszfunkció, korai ejakuláció, az orgazmus hiánya és szexuális fájdalom az alacsonyabb szexuális elégedettséggel korrelált (Smith, 2012), a változatos szexuális viselkedés esetén pedig pozitív korrelációt találtak (Haavio-Mannila & Kontula, 1997; Hurlbert, 1993).

3.3. Exorendszer
Az eredmények azt mutatják, hogy a társas támogatás (Henderson, 2009), a családdal való jó viszony és a magas szocioökonómiai státusz nagyobb szexuális elégedettséggel korrelál (Ji & Norling, 2004).
3.4. Makrorendszer
A vallás és a szexuális elégedettség közötti kapcsolatra ellentmondó adatokat találtak. Davidson, Darling és Norton (1995) nem találtak különbséget a szexuális elégedettség szintjében a vallási meggyőződés függvényében. Ezzel szemben Higgins és mtsai. (2010) szerint, a vallásosság alacsony szexuális elégedettséggel jár együtt.

4. Diszkusszió
A felülvizsgálat kimutatta, hogy a szexuális elégedettséget nemcsak az egyéni és kapcsolaton belüli tényezők befolyásolták, hanem az egyének társadalmi és kulturális környezetével kapcsolatos disztális változók is. Ennek eredményeképpen az ökológiai elmélet hasznosnak bizonyult az ilyen változók és tényezők osztályozásához.
Ami az egyéni (vagyis a mikrorendszer szintén lévő) változókat illeti, az eredmények azt mutatták, hogy mind a fizikai, mind a pszichológiai egészség korrelál a szexuális elégedettséghez. Az olyan betegségek, mint az ízületi gyulladás, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás összefüggésben állnak a szexuális problémákkal (Akkuş, 2010; Althof, 2010), és nehézséget jelentenek az intim kapcsolatok fenntartásában (Moin, Duvdevany, & Mazor, 2009). Az összefüggés a szexuális funkcionálás szintjében rejlik, mivel ez a szexuális elégedettség egyik bejósló tényezője. Hasonlóképpen, a depresszió, a szorongás és a stressz csökkent szexuális izgalomhoz vezet (Lykins, Janssen, Newhouse, Heiman, & Rafaeli, 2012; Mosack, 2011), ami a szexuális kapcsolat negatívabb megítélését eredményezi.
Elengedhetetlen, hogy a klinikai szakemberek beszámoljanak a fizikai betegségek, a pszichológiai rendellenességek és a kábítószerek negatív hatásairól a szexualitásra vonatkozóan, és elősegítsék a partnerek közötti kommunikációt szexuális aggodalmaik és elvárásaik tekintetében. A szexuális attitűdök szerepéről szóló tanulmányok (Hurlbert, 1993) és az önbecsülés (Higgins, 2011) pozitív kapcsolatot mutattak az ilyen változók és a szexuális elégedettség között.
Ami az interperszonális (azaz, a mezoszisztéma) változókat illeti, azok az egyének, akiknek stabil párkapcsolata van és arra asszertív szexuális kommunikáció jellemző, nagyobb szexuális elégedettségről számoltak be (Henderson, 2009; Hurlbert, 1993; MacNeil & Byers, 2009). A nyílt kommunikáció és a szexuális érzékenység miatt a partnerek nagyobb valószínűséggel ismerik egymás preferált viselkedésformákat, és ezáltal növelik ezeket, és csökkentik a kellemetlennek vélt magatartást
Az exorendszer vizsgálata alapján a társas támogatás, a pozitívnak ítélt családi miliő és a magas szocioökonómiai státusz pozitívan korrelált a szexuális elégedettséggel.  
A makrorendszer változói tekintetében a vallás és a nemi megelégedettség közötti kapcsolat ellentmondásos eredményekhez vezetett (Davidson, 1995; Higgins, 2010). Például Woo, Morshedian, Brotto és Gorzalka (2012) szerint a szexualitást övező bűntudat kapcsolatban áll a vallásossággal, ami a szexuális vágy csökkenéséhez vezet.
A mezorendszer konstruktumai, különösen a kapcsolattal való elégedettség és a szexuális funkcionálás gyakran közvetítő változókként szolgálnak a mikrorendszer és az exorendszer között. Például a szorongás a házassági problémákkal áll kapcsolatban és alacsonyabb szexuális funkcionálással jár együtt, ami a szexuális elégedettség csökkenéséhez vezet.
Összefoglalva, ez a szisztematikus áttekintés világossá teszi, hogy a szexuális elégedettséget számos tényező befolyásolhatja, és hogy az ökológiai elmélet-keretrendszer alkalmas arra, hogy osztályozza őket. Ezért a klinikai környezetben a mikrorendszer, a mezorendszer, az exorendszer és a makrorendszer szintjeinek értékelése megmutatja, mely elemek befolyásolják a szexuális elégedettséget.

Az eredeti cikk megtalálható az alábbi linken:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése