A férfiak étkezési zavarainak kialakulását és fennmaradását előrejelző tényezők
Dakanalis, A.,
Pla-Sanjuanelo, J., Caslini, M., Volpato, C., Riva, G., Clerici, M., &
Carrà, G. (2016). Predicting onset and maintenance of men's eating
disorders. International Journal of Clinical and Health Psychology, 16(3),
247-255.
Készítette: Tóth Regina
1. Absztrakt
Háttér/Célkítűzések: Étkezési zavarok fiatal felnőtt férfiak körében történő megjelenése
fontos, ám kevéssé kutatott terület. A közelmúltbeli bizonyítékok szerint az
egyetemi oktatásban résztvevő férfiak étkezési zavarainak legkiemelkedőbb
tünetei gyakoriak és viszonylag stabilan fennállóak ebben az életszakaszban, ám
csak keveset tudunk arról, hogy milyen tényezők járulnak hozzá a diagnosztizálható
étkezési zavarok kialakulásához és fennmaradáshoz.
Módszer: Étkezéssel és mentális egészséggel foglalkozó, folyamatban lévő
longitudinális kutatásból származó adatok felhasználásával (N=2,507) vizsgálták
a releváns faktorokat az étkezési zavarok (DSM-5) kialakulásában és
fennmaradásában.
Eredmények: A testtel való elégedetlenség, diétázás, öntárgyiasítás, ideális
megjelenés internalizálása és negatív affektivitás mind előrejelzője volt az
étkezési zavarok kialakulásának és fennmaradásának. Az öntárgyiasítás járult
hozzá leginkább az étkezési zavarok kialakulásához és fennmaradásához.
Konklúzió: A kutatás eredményei hasonló pszichoszociális fókuszpontokat emelnek ki a
megelőzési és kezelési részről. A jelenlegi megelőzési és kezelési módszerek javítás
is megvitatásra kerül.
2. Elméleti bevezető és a jelen tanulmány célja
A DSM-5 által feltűntetett evészavarokról, mint például: anorexia nervosa
(AN), bulimiai nervosa (BN) és falásroham zavar (BED) elmondható, hogy többek
között súlyos funkcionális károsodást és érzelmi szorongást eredményeznek. Az
evés zavarok területe súlyossága ellenére kevéssé kutatott, különösen a
kialakulás tipikus éveiben lévő fiatal férfiak körében akik egyetemi oktatásban
vesznek részt. Korábbi kutatások szerint férfiak körében 18-20 év az általános
kezdeti időszaka az étkezési zavaroknak, valamint azt is kimutatták, hogy az
egyetemen történő viselkedés változás egyik kiváltó oka lehet az evészavarok
kialakulásának.
A táplálkozási kórtan kétpályás modellje kulcsfontosságú keretet jelent az
étkezési zavarok kialakulásának és fennmaradásának értelmezésében. A modell
szerint a testtel való elégedetlenség, amely az ideális megjelenés
internalizálásából származik, egészségtelen diétázási szokásokat közvetít. Másrészről
az a tévhit is, miszerint ha adott ideig korlátozza a személy az étkezését az lehetővé
teszi a mértéktelen evést „binge-eating” súlygyarapodás nélkül. A nyugati
kultúrákban nagy jelentőséget tulajdonítanak a külső megjelenésnek, így a
testtel való elégedetlenség hozzájárulhat a negatív affektivitáshoz (szorongás,
szomorúság, szégyenérzet). A egyetemi korú nők körében végzett kutatás szignifikáns
asszociációt mutatott a megnövekedett
testtel való elégedetlenség, negatív affektivitás, diétázás, ideális megjelenés
internalizálása és az étkezési zavarok kialakulása között.
A fiatal felnőtt férfiak körében végzett longitudinális kutatások azt
mutatták, hogy a testtel való elégedetlenség és későbbi testzsír csökkentésére
és izomzat kiemelésére irányuló diétázási kísérlet előrevetíti a mértéktelen
evést majd az utána következő kompenzációs viselkedés megjelenését. A megvizsgált
kutatások szerint a fiatal felnőtt férfiak csak egy részénél alakul ki
diagnosztizált étkezési zavar, mégis ennek a populációnak jelentős része mutat
magas értéket a testtel való elégedetlenség, negatív affektivitás, diétázás és
külső megjelenés idealizálás faktorokból. Az említett faktorok prediktor
jellegűek lehetnek más pszichopatológiai állapotok megjelenésében. Ezért
kiemelt fontosságú, hogy azonosítani tudják azokat tényezőket, amelyek
különbséget tesznek azon férfiak között akiknél végső soron kialakulnak evészavarok
és azok között akiknél nem. Az új faktorok azonosítása elősegítheti a prevenció
hatékonyságát és a terápia eredményességét.
Az öntárgyiasítás, azaz a személy saját testének egy külső megfigyelő
perspektívájából való szemlélése kiemelt fókusza a kutatásnak, hiszen ez a
fajta megfigyelési mód azt promótálja, hogy a személy magát inkább külső
megjelenése, mint belső tulajdonságai alapján értékelje. Az öntárgyiasítás
szintje erősen befolyásolja az evészavar súlyosságát valamint az alkalmazott
terápia sikerességét.
A kutatásban felhasznált adatokat egy folyamatban lévő étkezéssel és
mentális egészséggel kapcsolatos longitudinális kutatásból származnak. Jelen
kutatás célja az öntárgyiasítás és négy másik faktor (testtel való
elégedetlenség, külső megjelenés idealizálása, diétázás, negatív affektivitás)
befolyásának vizsgálata a férfiak körében kialakuló étkezési zavarok
kialakulásának és fennmaradásának előrejelzésében.
3. Módszer
3.1. Résztvevők:
2010-ben az egyik legnagyobb észak olasz egyetem összes elsőéves férfi
diákjával (N=3,303) emailen keresztül felvették a kapcsolatot és egy önkéntes,
online kutatás kitöltésére invitálták őket, majd 2014-ben utolsó egyetemi
évükben is ezt tették. Az első kérdőív kitöltésekor (N=2689) az átlagos kitöltő
18.5 éves, testtömegindexe 23,48 kg/m2 , heteroszexuális és középosztálybeli.
A második kérdőívet 2507 személy töltötte ki.
3.2. Eszközök
Étkezési zavarok: Olasz Eating Disorder Diagnostic Scale (EDDS) 22 tételes
kérdőív, amely alapján a kitöltőkről eldöntötték a DSM-5 szempontjait
figyelembe véve, hogy étkezési zavarban szenvednek vagy sem. Olasz Eating
Disorder Examination (EDE) 17.0D-t standard interjúként használták a kérdőívek
kitöltését követő szóbeli interjúk során, ahol a kérdőív diagnosztikai erejének
érzékenységét vizsgálták a kutatás eset-kontroll felépítésből adódóan. Lehetséges
Faktorok: Az olasz Objectified Body Consciousness Scale (OBCS) 8 tételes
testmegfigyelési alskálát használták, hogy megfigyeljék az emberek milyen
mértékben kísérik figyelemmel és gondolnak saját testükre egy külső személy
nézőpontjából (öntárgyiasítás). Az olasz 10 tételes férfi testi elégedetlenség
skálát alkalmazták a testtel való elégedetlenség mérésére. A 9 tételes
általános internalizálás alskálát emelték ki az olasz szociokulturális
attitűdök a külső megjelenésről kérdőívből az ideális megjelenés
internalizálásának mérésére. Negatív affektus faktor mérésére a 10 tételes
negatív affektus alskálát emelték ki az olasz pozitív és negatív affektus
kérdőívből. Ezen kívül a diétázásról szóló 10 tételes, étkezés korlátozása
alskálát emelték ki az olasz-holland étkezési szokások kérdőívből.
3.3. Eljárás
Emailes megkeresés által egy online kérdőív csomagot kaptak a kitöltők,
ahol egyetemi kódjuk utolsó öt számjegye
alapján azonosították az ismételt kitöltés kiküszöbölésére. Az első vagy
második online kérdőívet követő két hónapban azok a férfiak akik EDDS
kérdőívben adott válaszaik alapján
megfeleltek a DSM-5 evészavar kritériumainak a kutatók egy személyes interjúra
invitálták, amelyet kizárólag egy legalább 10 év tapasztalattal rendelkező
klinikus folytathatott. A kérdőív kitöltőit illesztett kontrol csoporttal
hasonlították össze.
Az adatok elemzéséhez SPSS és SAS 9.3 programot használtak.
4. Eredmények
Leíró statisztikai eredmények alapján az első kérdőív kitöltőinek 4%
(N=101) felelt meg a DSM-5 étkezési zavar diagnózisának, a második kérdőív
kitöltőinél ez 3.3% (n=83), amelyek közül 40 fő reprezentálja a kezdődő, 43 fő
pedig a fennmaradt étkezési zavart a négy éves utánkövetés alapján. Lehetséges
faktorok MANOVA vizsgálata szignifikáns különbségeket mutatott ki. A
„kialakulás” csoport (nem volt étkezési zavar első kérdőív időpontjában, de a
másodiknál igen) magasabb értékeket mutatott az összes lehetséges faktornál,
mint az „étkezési zavar nélküli” csoport (egyik kérdőív időpontjában sem volt
érkezési zavaruk). Hasonlóan a „fenntartó” csoport (étkezési zavar mindkét
kérdőív időpontjában) általánosan magasabb értékeket mutatott, mint a „megszűnési”
csoport (étkezési zavar az első kérdőív időpontjában, de a második időpontjánál
már nem).
Az első időpontban étkezési zavarral nem rendelkező személyek, akik magas
értékeket mutattak a testtel való elégedetlenség, diétázás, öntárgyiasítás,
ideális megjelenés internalizálása és negatív affektivitás terén,
szignifikánsan nagyobb eséllyel kerültek a második kérdőívnél a „kialakulás”
csoportba. Hasonló eredményeket mutattak ki a „fenntartó” csoport esetében is,
tehát akik magas értéket mutattak a fent említett faktorokban az első kérdőív
során, szignifikánsan nagyobb eséllyel kerültek a „fenntartó” csoportba a négy
évvel később felvett kérdőívben. Azoknál a személyeknél is szignifikáns
eredményeket mutattak ki, akik diagnózisát megerősítették a kérdőívet követő
klinikai interjúk során. Legerősebb magyarázó erővel rendelkező prediktor
változó a kialakulásban (R2 =0.41) és fenntartásban (R2=0.40)
is az öntárgyiasítás.
5. Diszkusszió, kitekintés
Jelen tanulmány a releváns faktorokat vizsgálta a férfiak körében történő
étkezési zavarok kialakulásának és fenntartásának előrejelzésében 4 éves
utánkövetéssel. Az első interjú idejében a testtel való elégedetlenség,
diétázás, öntárgyiasítás, ideális megjelenés internalizálása és negatív
affektivitás faktorokban megnövekedett szintet mutató személyek valamint a két
kérdőív kitöltése között időben megemelkedett értékek szignifikánsan
előrevetítik az étkezési zavar kialakulását. A kutatásban megvizsgált faktorok
között a férfiak öntárgyiasítás tendenciája volt a legerősebb prediktor az
étkezési zavar kialakulásában és fennmaradásában.
A testtel való elégedetlenség, diétázás, ideális megjelenés internalizálása
és negatív affektivitás faktorok kérdésében kapott adatok az előző, nőkkel
végzett kutatásokkal összhangot mutatnak, amely alapján kijelenthető, hogy robosztus
és nem gender specifikus faktorokról van szó. Az öntárgyiasítás kulcsfontosságú
szerepet játszhat a többi faktor kialakulásában és elmélyülésében is, ezért is
kiemelkedőek jelen kutatás eredményei. Étkezési zavarok kutatói szerint azok, a
diagnózissal rendelkező páciensek akik továbbra is „egy harmadik személy
nézőpontjából” figyelik a testüket elérhetetlenek. Ennek fényében a jövőbeli
kutatásoknak tisztázniuk és pontosítaniuk kell az intervenciós törekvéseket az
öntárgyiasítás kérdéskörében. További leíró statisztikai adatok szerint a
kérdőívek előtt, étkezési zavar tüneteivel rendelkező személyek közül senki nem
kapott kezelést, amely rávilágít arra, hogy a kutatásban kapott eredmények az
étkezési zavarok természetes folyamatait és faktorait mutatják be.
Bár a kutatás longitudinális felépítéssel rendelkezett és számos faktort
kontrollált, még így is előfordulhat, hogy más, nem mért faktorok is
közrejátszanak a kapott eredményekben. Az online kutatásban a kérdőívet
kitöltők önbeszámolóit vizsgálták, amely csak szubjektív adatokat biztosít. A
kutatás erőssége a longitudinális design, mégis a két kérdőív kitöltése közötti
időszakban nem tudták megfigyelni az étkezési zavar lehetséges fluktuációit és
változásait.
A fent említett limitációk ellenére a kutatás eredményei a férfiak étkezési
zavarainak előrejelzésében, mind kialakulásában, mind fennmaradásában kiemelt
potenciálisan hasznos elemeket prevenció és kezelés tekintetében is. A korábbi
és jelen kutatások által is bizonyítottan nagy jelentőséggel bíró
öntárgyiasítás faktor, kognitív disszonancia prevenciós programok fókuszába
kerülhet az étkezési zavarok csökkentése érdekében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése