Alkohollal kapcsolatos ártalomcsökkentő módszerek egyetemisták körében: Van befolyásoló hatása a lakóhely típusának?
Hepworth,
J., Schofield, T., Leontini, R., & Germov, J. (2018). Alcohol-related harm minimization practices among
university students: Does the type of residence have an impact? British
Journal of Health Psychology, 23(4), 843-856. doi:10.1111/bjhp.12319
Készítette: Bognár Bettina
Absztrakt
A kockázatos alkoholfogyasztás intrinzik részét képezi sok
egyetemi hallgató életének, főként az angolnyelvű országok kollégiumi lakói
körében. Bár az említett országokban az alkoholfogyasztással kapcsolatban az
ártalomcsökkentő megközelítés a jellemző, kevés információnk van arról, hogy a
tanulók mennyire vannak tisztában ezekkel a módszerekkel, vagy ezek a módszerek
milyen kapcsolatban vannak a hallgatók lakhelyének típusával. A kutatás
fókuszában ezek feltárása áll. A 70 résztvevő ausztráliai egyetemekről került
kiválasztásra, a csoportokat a szálláshelyük típusa alapján hozták létre. A
hallgatók három fő téma körül nyilatkoztak a kockázatos alkoholfogyasztásról,
valamint az alkoholfogyasztással kapcsolatos károkról: az alkoholfogyasztás és
az ártalmak áthatósága, az érzékel biztonság és a fizikai helyek, nemi alapú
alkohollal kapcsolatos ártalmak. Az ártalomcsökkentési módszereket négy témát
érintve tárgyalták: (1) a szabályzat hatástalansága, (2) az „alapozás”
megtervezése,
(3)
a barátok gondoskodnak egymásról és
(4) segélykérés titkossága. A kutatás eredményei alapján az egyetemista
alkoholfogyasztóknak limitált tudása van az ártalomcsökkentő
módszerekről, ezt általában az első év során tanulják
specifikus „ivókultúrákban” amelyek különböző faktorok – pl. szálláshely típusa
– mentén alakultak ki.
Elméleti bevezető
A tanulmány során a napi kettő standard ital feletti, vagy
az alkalmanként négy standard ital feletti fogyasztást tekintik kockázatosnak.
Az alkoholfogyasztás a fiatalok körében egy olyan csatornaként szolgál, amely
elősegíti a beilleszkedést a társak közé, és erősíti a valahová tartozás
érzését: az alkoholfogyasztás tulajdonképpen a fiatalok identitásának a részét
képezheti. Különböző szociális szokások kombinációja által az alkoholfogyasztás
normalizálttá vált, ezt nevezzük az intoxikáció kultúrájának. Számtalan lokális
és globális faktornak köszönhetően
megindult a növekedése annak a kultúrának, ahol szociálisan elfogadott az
alkoholfogyasztók szándékos lerészegedése.
Az egyetemi hallgatók nagyobb mennyiségű alkoholt
fogyasztanak, mint azok a kortársaik, akik nem egyetemisták. Több faktor járul
hozzá a fent említett csoport problémás alkoholfogyasztásához. Ezek közül az
egyik legfontosabb a családtól való távollét, valamint a kikerülés a szülői
kontroll alól. Egy korábbi kutatás demonstrálta, hogy a kollégiumban élő
hallgatók körében az alkoholfogyasztás az intézményi szokásokhoz tartozik, és
központi részét képezi az egyetemi élménynek. A kollégiumi formális eseményeken
is jelen van az alkohol, a vezetőség által kiadott szabályzatban hangsúlyozzák,
hogy fogyasztása engedélyezett. Ebből adódik, hogy az imént említett
szabályzatok is hozzájárulnak az „ivókultúrák” kialakulásához. A fiatal
felnőttek kockázatos alkoholfogyasztásának a befolyásolása több országban is
megjelent a politika és a közegészség napirendjén.
A közegészség pszichológia területén megjelent egy elméleti
keret, ami az alkohollal kapcsolatos ártalomcsökkentésre kínál egy konceptuális
elméleti keretet, amely értelmében az egyéni egészségmagatartást mindig a
szociális kontextussal összefüggésben vizsgálják, különböző tudásanyagok
összegzésével alkotnak megfelelő elméleti alapot a jelenség magyarázására,
végül pedig az egészséggel kapcsolatos változások nem korlátozódnak az egyénre.
Módszer
Egyre növekvő számú nemzetközi kutatás indikálja, hogy a
hallgatók nagymértékű alkoholfogyasztása erős asszociációt mutat a kollégiumi
tartózkodással. Ausztráliában a bentlakásos kollégiumok a szálláson kívül ételt,
előadásokat, tananyagon kívüli tevékenységeket, közösségi eseményeket, valamint
lelkigondozást is biztosítanak, így jelen tanulmány kontextusában a
kollégiumnak ezt a specifikus jelentését használják.
A
kutatás célja az alkoholfogyasztás, valamint az ahhoz kapcsolódó ártalmak
percepciójának,
illetve
az ártalom minimalizálására irányuló módszerek megfigyelése kollégista, illetve
nem
kollégista
egyetemi hallgatókból álló mintán.
A
kutatás kérdésfelvetései az alábbiak:
-
Mik a hallgatók percepciói az alkoholhasználatról, illetve
az az okozta ártalmakról?
-
Milyen ártalomcsökkentő módszereket alkalmaznak a hallgatók?
-
Mi a különbség a kollégisták és a
nem kollégisták alkohollal kapcsolatos ártalomcsökkentési módszerei között?
A 70 vizsgálati személyt
(18-24) 19 kiscsoportra osztották (13 csoportban mindkét nem képviseltette
magát, 4 csoportban csak női, 2 csoportban pedig kizárólag férfi nemű
résztvevők voltak), a csoportokba sorolása lakóhely típusa alapján történt. Az
egyik csoportot a kollégisták, a másik csoportot pedig a kollégiumtól eltérő
típusú helyen élők alkották. A kvalitatív kutatási modell egy csoportmetóduson
alapult: a fókuszban lévő csoportokon belül dinamikus megbeszéléseket
generáltak, alkoholhoz kapcsolódó témában. A csak azonos neműekből álló
csoportok a nem koedukált kollégiumokat reprezentálták.
A fókuszcsoportokat a kollégiumokban, valamint az egyetemek
közösségi termeiben tartották, a vezető kutató facilitálásával, aki egy
asszisztens segítségével gyűjtötte és jegyezte le a kvalitatív adatokat. A
diszkussziókat 5 kérdés mentén vezették le, amelyek arra irányultak, hogy
milyen időközönként, milyen körülmények között, mennyi és milyen típusú alkoholt
fogyasztanak, buli előtt alapoznak-e, és milyen lépéseket tesznek annak
érdekében, hogy alkohol befolyásolta állapotban is biztonságban maradjanak,
társaikat is óvják. A 45-60 percen át tartó beszélgetések végén a jegyzetek
alapján összefoglalták a megbeszélteket, és azonosították a kulcs konklúziókat.
Minden fókuszcsoportról hangfelvétel készült.
A kutatás eredményeinek összefoglalása
Mindegyik fókuszcsoportban volt olyan hallgató, aki
megjelölte saját magát kockázatos alkoholfogyasztóként, illetve olyan is, aki
megfigyelőként látta az alkohol hatását valamely hallgatótársára.
Összességében, a vizsgálati személyek úgy gondolták, hogy a
kockázatos alkoholfogyasztás gyakori a hallgatók körében. A kollégiumi
hallgatók nagyrésze úgy gondolta, hogy a „hányás” az erős alkoholfogyasztás fő
indikátora. A nem kollégiumban élő hallgatók szélesebb körben beszéltek mások
alkoholfogyasztásának a rájuk gyakorolt negatív hatásairól. Mindkét csoport
hallgatói kifejezték, hogy hiányos az arra vonatkozó tudásuk, hogy hogyan kell
megfelelő segítséget nyújtani az intoxiált állapotban lévő személyeknek.
A biztonságos alkoholfogyasztással kapcsolatos téma esetén
alapvető különbség mutatkozott a két csoport nézőpontja között: a kollégiumi
hallgatók úgy vélték, hogy a kampuszon belüli fogyasztás biztonságosabb, mivel
ismerősök között tartózkodnak, és tudják, hogy kihez kell fordulni segítségért.
Véleményük szerint kampuszon kívüli alkoholfogyasztás esetén nagyobb a
konfrontáció kockázata. Azok a hallgatók, akik nem kollégiumban élnek, úgy
vélik, hogy a kampuszon belül tartott házibulik elkerülendők, a nagymértékű
alkoholfogyasztás és az
szexuális
inzultálás és erőszak.
A hallgatók egyike sem ismerte az ártalomcsökkentés
fogalmát, egyikük sem tudta összekapcsolni a megközelítést a saját alkohollal
kapcsolatos élményével. A fókuszcsoportok 4 kulcstémát azonosítottak: (1) a
szabályzat hatástalansága, (2) az „alapozás” megtervezése, (3) a barátok
gondoskodnak egymásról és (4) segélykérés titkossága.
Összességében a lakóhely típusától függetlenül mindegyik
csoport hallgatói arról számoltak be, hogy vagy rendszeresen részt vesznek
nagymértékű alkoholfogyasztásban, vagy rendszeresen megfigyelik az alkohol
társaikra gyakorolt hatását. Egy személy sem tudta, hogy mit kell tenni egy
erősen intoxiált állapotban lévő személlyel. Bár a vizsgálati személyek nem
használták az ártalomcsökkentés kifejezést, tudtak ismertetni olyan
módszereket, amelyek hasonló célt szolgálnak. A két csoport közötti fő
különbség abban rejlett, hogy hol találták biztonságosabbnak az
alkoholfogyasztást: a kollégisták a kampuszon belül, a másik csoport a
kampuszon kívül.
A kutatás korlátai
A kutatás korlátai között meg kell említeni, hogy a
kollégiumi mintát főként elsőéves hallgatók alkották, és több nagymértékű
alkoholfogyasztásról számoltak be, mint a másik csoport tagjai. Ezen kívül
vannak bizonyos fontos információk és témák, amelyek nem képezték részét a
fókuszcsoportok megbeszélésének.
Konklúzió
A kockázatos alkoholfogyasztás mind a kollégisták, mind a
nem kollégiumban élő hallgatók körében előfordul, az egyetemi vagy kollégiumi
szabályok figyelmen kívül hagyása közben. A hallgatók részt vesznek ad hoc
jellegű ártalomcsökkentésben, amelyet általában az első évük során tanultak
különböző „ivókultúrákban”.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése