Hasonló, mégis különböző. Az egészségviselkedés különböző útjai férfiak és nők esetében
Wei C. Wang, Anthony Worsley, Wendy Hunter (2012). Similar but
different. Health behaviour pathways differ between men and women. Appetite, 58, 760-766.
Az összefoglalót készítette: Balázs Regina
Bevezetés
A fejlett országok
öregedő népességére jellemző az idős emberek rossz egészségi állapota. A vezető
halálokok között azonban számos életmód-függő betegség is szerepel, amiknek a
száma csökkenthető, ha sikerül megváltoztatni az emberek olyan egészségkárosító
magatartásformáit, mint például a szegényes étrend, a dohányzás, az
alkoholfogyasztás és a fizikai inaktivitás. Több tanulmány is született már
arról, hogy a különböző demográfiai jellemzők (kor, jövedelem, iskolázottság)
milyen szerepet játszanak az egészségkárosító magatartásformák kiváltásában és
fenntartásában. Ezek eredményei alapján elmondható, hogy az idősebbek a
fiatalokhoz képest eltérően táplálkoznak, valamint, hogy az alacsonyabb
szocioökonómiai státuszban lévők több energiában gazdag ételt fogyasztanak. További
tanulmányok pszichológiai jellemzők (pl. személyes értékek, társadalmi
ideológiák) hatását vizsgálták az egészségkárosító magatartásformák hátterében,
melyek alapján elmondható, hogy az univerzalizmus (a közösség és a természet
nagyrabecsülése) pozitív kapcsolatban áll az egészséges táplálkozással, míg a
hedonizmus (miszerint az öröm a legfontosabb dolog az életben) negatív
kapcsolatban áll az egészséges táplálkozással és az egészségviselkedéssel
egyaránt. Egy amerikai kutatás arra az eredményre vezetett, hogy azok a
felnőttek, akik odafigyeltek az étkezésükre éttermi körülmények között is,
naponta minimum 5 alkalommal fogyasztottak zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint
napirendszerességgel végeztek valamilyen testmozgást, sikeresebben tudták
fenntartani a testsúlyukat. Jelen tanulmány célja a férfiakra és a nőkre
jellemző, egészségviselkedést befolyásoló tényezők feltárása annak érdekében,
hogy megállapíthatók legyenek a közös, valamint az egyes nemekre jellemző
egészségviselkedési magatartásformák.
Módszer
A résztvevők egyszerű véletlen
mintavétellel kerültek kiválasztásra az ausztráliai Victoria állambeli
választási névjegyzékből. Összesen 2472 35 év feletti személy került
kiválasztásra, akik közül 1105-en töltötték ki a kérdőívet.
Az eljárás a Dillman
(2009) által javasolt lépések szerint zajlott. Először egy előkészítő levelet
küldtek ki a résztvevőknek, majd egy hét múlva ismét kiküldésre került ez a
levél a kérdőívvel együtt. 2 héttel később kaptak egy emlékeztető képeslapot,
majd újabb 2 héttel később azok számára, akik az első kérdőívre nem
válaszoltak, egy „helyettesítő kérdőív” került kiküldésre.
A kérdőív
Egészségviselkedés
A
résztvevőknek egy kérdést kellett megválaszolniuk (Milyen gyakran csinálja az
alább felsorolt dolgok közül bármelyiket annak érdekében, hogy
elérjen/fenntartson egy egészséges testsúlyt?) egy 10 tételből álló lista
mentén (pl. odafigyelek a bevitt kalória mennyiségére; igyekszem kisebb adagot fogyasztani
az étkezéseim során; igyekszem gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani a magas
zsír- és kalóriatartalmú rágcsálnivalók helyett; éttermekben gyakran kis adagot
rendelek; naponta legalább 30 percet sportolok). A válaszokat egy 5 fokozatú
Likert-skálán értékelték a kitöltők („0”: soha; „4”: mindig).
A
testsúlyra és az egészségi szokásokra fordított figyelem
A
résztvevőknek szintén egy kérdést kellett megválaszolniuk (Mennyi figyelmet
fordít átlagosan az itt felsoroltakra?) az alábbi tételek mentén: személyes
egészséggel kapcsolatos szokások, megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás,
egészséges (alacsony zsírtartalmú) étrend követése, valamint a testsúly
szabályozása. A válaszadás ebben az esetben is egy 5 fokozatú Likert-skála
mentén történt.
Személyes
értékek
A
személyes értékek mérésére Schwartz érték-kérdőívének 22 itemét használták a
kutatás során. Több korábbi kutatás is mutatott már ki kapcsolatot az
univerzalizmus valamint a hedonizmus vonatkozásában is, így ez a két ellentétes
érték került jelen tanulmány elemzésének középpontjába is.
Testtömeg
index, alkoholfogyasztás és dohányzás
A
testtömeg indexek (body mass index,
továbbiakban BMI) az önbeszámolón alapuló magasságból (cm) és testsúlyból (kg)
kerültek kiszámításra. Az alkoholfogyasztást valamint a dohányzási szokásokat
egy-egy eldöntendő kérdéssel mérték (Fogyaszt egy átlagos napon több mint két
pohár alkoholt? Dohányzik?).
A demográfiai adatok közül a nemre,
az életkorra, az éves családi jövedelemre, valamint az iskolai végzettségre
kérdeztek rá a kérdőívben.
Eredmények
Az
egészségviselkedés és a prediktív tényezők közti kapcsolat a vártak szerint
alakult: szignifikáns különbség volt kimutatható férfiak és nők között. Férfiak
esetében az egészséges táplálkozás, az éttermi szokások és a fizikai aktivitás
pozitív kapcsolatban álltak a testsúlyra és az egészségi szokásokra fordított
figyelemmel. A testsúlyra és az egészséges életmódra fordított figyelem negatív
kapcsolatban állt a dohányzással és az alkoholfogyasztással, de pozitív
kapcsolatban az univerzalizmussal. Érdekes eredmény, hogy a kutatók pozitív
kapcsolatot találtak a rendszeres alkoholfogyasztás és a fizikai aktivitás mennyisége
között, az életkor, az iskolázottság, a BMI és a hedonizmus azonban semmilyen
kapcsolatot nem mutatott a testsúlyra és egészségi szokásokra való
odafigyeléssel, az étkezési szokásokkal, valamint a fizikai aktivitással a
mintában résztvevő férfiak esetében.
A nőknél a prediktív tényezők és a
testsúlyra valamint az egészségi szokásokra való figyelem közti kapcsolatok
nagyon komplexnek bizonyultak. Az életkor előre haladtával a nők egyre több
figyelmet fordítottak a testsúlyukra és az egészséges életmódjukra, ám egyre alacsonyabb
pontszámot értek el a hedonizmus skálán. A magasan iskolázott nők magasabb
univerzalizmus pontszámokat értek el, mint alacsonyabban iskolázott társaik. A
magasabb testsúllyal jellemezhető nők egészségesebben táplálkoztak és odafigyeltek
az étkezéseikre, de kevesebb figyelmet fordítottak a súlyukra és az egészségi
szokásaikra, mint az alacsony testsúlyú nők, akik viszont nagyobb figyelmet
fordítottak testsúlyukra és egészségei szokásaikra, de kevesebb egészséges
ételt fogyasztottak és nem figyeltek a rendelt adag mennyiségére, amikor
étteremben étkeztek. A dohányzó nők kevesebb figyelmet fordítottak a
testsúlyukra, és az egészségi szokásaikra, mint a nem dohányzók. Azok a nők,
akik rendszeresen több, mint két pohár alkoholt fogyasztottak egy átlagos
napon, alacsonyabb univerzalizmus pontszámokat értek el, mint azok, akik nem
fogyasztottak ilyen gyakorisággal alkoholt. Mind az univerzalista, mind a
hedonista nőkre jellemző volt a testsúlyra és az egészségi szokásokra való
odafigyelés. Továbbá a férfiakhoz hasonlóan a nőkre is jellemzőnek bizonyult a
testsúlyra fordított figyelem és az egészségi szokások központi közvetítő
változói szerepe: azok a nők, akik nagy figyelmet fordítottak a testsúlyukra és
az egészségi szokásaikra, egészségesebben táplálkoztak, több fizikai aktivitás
végeztek, és étkezésükre éttermi fogyasztás esetén is odafigyeltek.
Összefoglalva elmondható, hogy a nők
és férfiak egészséges táplálkozása, éttermi szokásaik és fizikai aktivitásuk
kapcsolatban állnak a testsúlyra és az egészségi szokásokra való odafigyeléssel
és a személyes értékekkel, valamint nők esetében a BMI értékekkel és a
demográfiai jellemzőkkel is.
Diszkusszió
A
tanulmány részben a korábbi kutatások eredményeit igazolta az ausztrál mintán,
részben pedig kiterjesztette tudásunkat az egészséges táplálkozás, az éttermi
szokások, a fizikai aktivitás és a BMI értékek közti valószínűsítheti
ok-okozati kapcsolatok terén. A kutatás új felfedezései közé tartozik a
személyes értékek, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, valamint a BMI
értékek központi hatása a testsúlyra és az egészségi szokásokra fordított
figyelemre. Ezen eredmények számos új kutatás alapjául szolgálhatnak az
egészségviselkedés és az egészségfejlesztés területén.
Az eredmények jól mutatják, milyen különbözőek is a két nemre
jellemző egészségviselkedési formák. A nők egészségviselkedési szokásaira több
(jelen tanulmányban vizsgált) változó fejtette ki hatását, mint a férfiakéra.
Ez azonban nem meglepő, hiszen bár a családmodellek változnak, továbbra is
jellemzően a nők felelnek a család élelmiszerellátásáért és az ételek
elkészítéséért, ami miatt várhatóan jobban odafigyelnek az ételek minőségére.
Ezen kívül továbbra is jellemző, hogy a nőket a testsúlyuk és az alakjuk
alapján ítélik meg, ami ahhoz vezet, hogy diétát folytassanak annak érdekében,
hogy a környezetükben kialakult ideális női testsúllyal és alakkal kapcsolatos
elvárásoknak minél jobban meg tudjanak felelni. Végezetül pedig a nők továbbra
is érdekeltebbnek mutatkoznak az egészség témakörében a férfiaknál, ami
jelezheti azt is, hogy jellemzően ők felelnek nagyobb mértékben a gyerekek és a
család egészségéért.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése