2014. június 13., péntek

A  motivációs interjú fogyásra ösztönzi a II-es típusú diabetesben szenvedő nőket

West, D.S. , DiLillo, V., Bursac, Z.,  Gore, S., Greene, P. (2007). Motivational Interviewing Improves
Weight Loss in Women With Type 2 Diabetes. Diabates Care, 30, 1081-1087.

Készítette: Szeifert Noémi

Témafelvetés
Kutatásunk során arra kerestük a választ, hogy ha motivációs interjú társul a viselkedéses testsúly-kontroll programhoz, az fogyásra és gyakoribb vércukorszint ellenőrzésre ösztönzi-e a nőket II-es típusú diabetes esetén.
Módszer
A kutatás egy ellenőrzött, random mintavételen alapult, melynek minden alanya részt vett egy elhízottak részére tartott 18 hónapos viselkedésterápiás csoportban, valamint egy egyéni motivációs interjún, ill. figyelem kontroll vizsgálaton a testsúly-kontroll program keretein belül. Azon orvosi kezelés alatt álló, II-es típusú diabetesben szenvedő nők vehettek részt a vizsgálatban, akik képesek voltak a testmozgásra. Az eredményeket a 0, 6, 12, 18. hónapban vizsgálták.
Eredmények
217 túlsúlyos nő lett kiválogatva (38% afro-amerikai, 93% retenciós ráta). A motivációs interjúkon részt vett nők szignifikánsan magasabb arányban értek el súlyveszteséget, 6 hónap alatt (p=0,01), és 18 hónap alatt (p=0,04). A motivációs interjút összekapcsolták a viselkedésterápiás testsúly-program szigorú betartásával. Az afro-amerikai nők kevesebb súlytól szabadultak meg, mint a fehérek és kevesebb előnnyel járt számukra a motivációs interjú. 6 hónap alatt náluk is jelentős súlyvesztés volt megfigyelhető, de 18 hónapnál már nem.
Következtetések
A motivációs interjúk hasznos segítséget nyújthatnak a testsúly csökkentő programokban a II-es típusú diabetesben szenvedő nők körében, még ha nem is jelent hosszantartó segítséget az afro-amerikai nők körében.
A II-es típusú diabetesben szenvedő nők nagy része jelentősen elhízott, és a betegségnek magas a komorbiditási aránya. Minden egyes BMI index növekedés jelentősen megnöveli az ezzel a betegséggel kapcsolatos orvosi költségek arányát. A súlyveszteség ezen betegségpopulációban javítja az anyagcsere folyamatokat és egyéb egészségügyi paramétereket. Igaz, a hosszantartó súlyvesztést nehéz fenntartani, különösen a diabetesben szenvedőknél. Az afro-amerikai nők körében különösen nehéz súlycsökkenést elérni, mivel igen magas az elhízás-diabetes aránya ebben a populációban. Ebből kifolyólag az elhízott egyének magas diabetes komorbiditása miatt előtérbe kerültek az ezen irányú kutatások.

A motivációs interjú egy rövid interakció elősegítve és hangsúlyozva a megelőzés fontosságát az elhízás viselkedésterápiás kezelésében. A motivációs interjú jelentősen előmozdította a vércukorszint ellenörző vizsgálatok gyakoriságát, a kezelési utasítások betartását valamint a rövidtávú súlyvesztést, mutat rá a pilot study eredménye. A diétázásra és a testmozgásra ösztönzésben is pozitív hatása volt a motivációs interjúnak. A pozitív kezdeményezés ellenére, eddig még nem volt hosszú távú értékelése a programnak. A jelenlegi tanulmány célja, az h eldöntse van e járulékos eredménye a motivációs interjúnak a súlycsökkentő programokban, az elhízott és II-es típusú diabetesben szenvedő nők körében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése