Babra megy a játék?
- avagy miért vegyük komolyan az iskolai
étkeztetést
Weaver-Hightower,
M. B. (2011). Why education researchers should take school food seriously. Educational Researcher, 40(1), 15-21.
Az összefoglalót készítette:
Tasi Lia
Az iskolai
étkezes, étkeztetés témája meglehetősen mostoha volt az elmúlt időkben: sokan a
nap praktikus, „essünk túl rajta” részeként gondoltak rá, az oktatáskutatók sem
tekintettek komoly kérdésnek. Jó okunk van azonban azt gondolni, hogy e téma
több figyelmet érdemel. Az étel életünk rendkívül fontos része, kapcsolódik
túlélésünkhöz, énérzésünkhöz, hiedelmeinkhez, másokhoz való kötődésünkhöz vagy
ennek hiányához, illetve az élővilágra gyakorolt hatásunkhoz. Az étel az oktatásnak
is jelentékeny összetevője, nemcsak a menzákon találkozunk vele, hanem ételautomatáknál,
iskolai büfékben, jótékonysági gyűjtéseken, tanítás utáni programokon, osztálybulikon,
háztartástan- vagy egyéb tanórákon, más iskolai programokon is.
Elvétve
foglalkoztak már az iskolai étkezés témájával: Thorne Gender Play (1993) című írásában
az ebéd közbeni viselkedést tárgyalta (például kikkel ülnek szívesen a
gyerekek, és mely helyeket preferálják). Más irányzatok felől is közelítettek
már az iskolai étkezés felé: Susan Levine (2008) az amerikai iskolai étkeztetés
történetéről írt, Janet Poppendieck (2010) pedig szociológiai szempontból
vizsgálta a témát. Az Iskolai Étkezés Forradalma program keretében számos
országban reformálták meg eddig a menzákat: így például Nagy Britanniában, Olaszországban,
az Egyesült Államokban, Ghánában. Megemlítendő az is, hogy Nestle Food Politics
(2007) című művében 2 fejezetet szentelt a témának, emellett számos újságcikket
és blogbejegyzést is közölt a témában. Születtek tehát tanulmányok az iskolai
étkeztetés témájában, ám mivel azok nem oktatáskutatók tollából származnak, nem
foglalkoznak számos olyan aspektussal, amelyet egy oktatással foglalkozó
szakember látna át igazán.
Miért
esik kevés szó az étkeztetésről az oktatáskutatásban?
Belasco (2008)
számos okot vonultat fel annak magyarázatára, hogy miért esik kevés szó az
ételről a társadalomtudományokban, humán műveltségben. Az első ok a test és
lélek közötti dualisztikus szemléletben gyökerezik, miszerint a lélek felette
áll a testnek, így az olyan profán szükségleteknek is, mint például az evés. A
második ok, hogy az iskoláztatás az egyén közösségi szerepvállalására helyezi a
hangsúlyt szemben a privát szférával, melynek az étkezés is részét képezi. Harmadik
érvként Belasco a technológiai utópianizmust hozza fel: a fejlett országokban
az étel a legtöbb fogyasztó számára absztrakcióvá vált, és az ipar rejtélyes,
távoli tevékenységének része lett a termelés, feldolgozás, csomagolás, forgalmazás
folyamata.
Belasco
meglátásain kívül az iskolai étkeztetés negatívuma, hogy az oktatási vezetők az
étkeztetésre szükséges szolgáltatásként tekintenek, s néhány szakember szerint
az ebéd lényege, hogy a gyerekek korgó gyomra ne vonja el a figyelmüket a
valódi munkától: a tanulástól. A gyerekkori elhízás témája hívta fel a
figyelmet arra, hogy az étkezés több merő kipipálandó praktikumnál, s az
iskolai étkezések egy egészségnevelési program részei. Szembe kell azonban
néznünk azzal, hogy az új perspektíva sem könnyíti meg jelentősen az
oktatáskutatók munkáját, hiszen az étkezés kérdése kívül esik a szaktudásuk
körén, azt maguktól idegennek érezhetik. A kutatási támogatás kérdése szintén
szerepet játszik az iskolai étkezés tanulmányozásának hiányában: ha a támogatók
nem kapcsolják össze az étkeztetést az oktatási intézmények tanító, kulturális missziójával,
valószínűtlen hogy olyan kutatásokat támogatnának, amelyek ezt teszik. Arról se
felejtkezzünk meg, hogy az iskolai menzák régóta nevetség tárgyát képezik. A
„konyhás néni” prototipikusan túlsúlyos, hajhálós, mogorva alakja számos viccben,
filmben megjelenik (pl. Simpson család). A „menza kosztot” sem kíméli a
népnyelv, az USA-ban a hús kétes eredetén köszörülik szívesen a nyelvüket, de Magyarországon
sincs jó híre az iskolai konyha remekeinek: városi legendák szólnak arról, ki
mit talált már az ebédjében (megj: Tasi Lia). Nem csoda hát, ha az
oktatáskutatók nem éreznek késztetést arra, hogy az iskolai élet e kétes hírű
szereplőjét kutassák. Ki szeretné, ha a témaválasztás folytán munkája élcelődés
potenciális tárgya lenne?
Miért
foglalkozzanak az iskolai étkeztetéssel az oktatáskutatók?
Az iskolai étkezés hat a diákok
egészségére
Az iskolai
étkeztetés bevezetésének célja eredetileg az volt, hogy a diákok egészségét
szolgálja. Mára az irányelv nem változott, azon belül pedig a fókusz az elhízás
megelőzése lett, aminek oka, hogy az Egyesült Államokban az elhízott gyerekek
aránya 1980 óta megháromszorozódott. Az oktatáskutatóknak nehéz dolguk van az
étel és az oktatás kapcsolatának vizsgálatakor, mert habár egyértelmű oksági
kapcsolatot nehezen fedhetünk fel közöttük, együttjárásuk kétségtelen. Érdemes
elgondolkodni például azon, hogy a gyerekek menzakoszt által javuló vagy romló
egészségi állapota hogyan hat az irodalom vagy épp matematika jegyekre, vagy,
hogy a speciális osztályokba járó gyerekek viselkedési problémáit mennyire fokozza,
vagy éppen ellensúlyozza a suliebéd.
Az étel hat a gyerekek tudására,
eredményeire
Az étkezés és
a dolgozatok eredményei között is vakmerő vállalkozás lenne direkt kapcsolatot
keresni, ám a kutatások szerint számít, hogy mit (ha egyáltalán) esznek a
diákok az iskolában abból a szempontból, hogy milyen a teljesítményük. Ezt az
összefüggést jól szemlélteti Belot és James (2009) munkája, melyben egy Jamie
Oliver menzareformjában résztvevő angliai iskolában születő dolgozatok
pontszámait hasonlítottak össze egy szomszédos iskolában adott pontokkal, ahol továbbra
is zsírban, sóban és cukorban gazdag ételeket fogyasztottak a diákok. Az
eredmények szerint a menzareformot követően az adott iskolában javultak a
matematika és irodalom jegyek, viszont csökkent a hiányzások száma. Más
kutatások szerint az étkek minőségének javítása a jobb tanulási teljesítménnyel
összefüggő viselkedések felvételén keresztül hat: a The School Food Trust
(2009) megállapította, hogy azokban az iskolákban, ahol menzareform történt, a
diákok több igyekezetről tettek tanúbizonyságot az iskolai feladataik ellátásában
szemben a kontroll iskolákkal, ahol minden maradt a régiben.
Az étel hat a tanításra és az
adminisztrációra
Ez a hatás
több mechanizmuson keresztül is tetten érhető.
A legegyszerűbbnek az az összefüggés látszik, hogy az iskola dolgozói
szintén az iskolai ételt fogyasztják, és az az ő teljesítményükre is hatással
van, emellett azonban az sem elhanyagolható, hogy az iskola vezetése sokszor
profitál az iskolában árusított élelmiszerekből, például az automaták
kínálatából. Az is lényeges, hogy az iskolai étkezés biztosítása,
megszervezése, levezénylése is erőfeszítést követel mind a tanároktól, mind
pedig az iskola más dolgozóitól.
Az iskolában a gyerekek tanulnak az
életről – és az ételről is!
A sulikonyhák
forradalmárai gyakran teszik szóvá, hogy az iskolákban a gyerekek nem tanulnak expliciten
az ételekről és a főzésről, ám a direkt oktatás hiánya mellett is sokmindent
sajátítanak el a témában. Például amikor egy művészeti projektben a makaróni
nyakláncként nyert új értelmet, arról árulkodott a diákoknak, hogy az étel
játék, nem értékes, lehet pazarolni.
„Mondd meg mit eszel, megmondom ki vagy”
(Brillat-Savarin)
Az étel
régóta használatos arra, hogy az embereket kategorizáljuk, megkülönböztessük
egymástól. Ez a sulimenzán sincs másképp: Ludvigsen és Scott (2009) úgy
találták, hogy az angliai iskolákban éles elkülönülés volt a gyerekek által
evett ételek („junk food” ~ szemét kaja, gyors kaja), és a felnőttek étkei
között (egészséges étel), és a diákok úgy érezték, hogy azzal, ha egészségesen
étkeznek, elutasítják saját „gyerekségüket” is. Az is megfigyelhető volt, hogy
a tanulóknak konzisztens előítéletei voltak arról, hogy egy bizonyos étel
milyen nemű, társadalmi státuszú, identitású ember eledele, úgy kezelték a táplálékot,
mint egy „szociális álruhát” ahhoz, hogy részévé váljanak egy csoportnak, és elkerüljék
az iskolai zaklatást (bullyingot).
Az iskolai étel kapcsolata a
környezettel és az állatvilággal
Az oktatási
intézmények konyháin hatalmas mennyiségű különféle étel jelenik meg, és hogy
ezeket hogyan termesztik (pl. kemikáliák), tenyésztik (pl. antiobiotikumok
túlzott használata) dolgozzák fel, csomagolják, szállítják, tárolják és
készítik el, nagy hatással van a környezetre. Ha ezekről a kérdésekről szó sem
esik, azzal a gyerekek azt tanulják meg, hogy a környezet rombolása és az
állatokkal való kegyetlen bánásmód elfogadható, problémájuk elhanyagolandó.
Az iskolai étel üzlet
Az iskolák
élelmiszerellátásának (menza, büfé, kisbolt, automata) igen nagy anyagi vonzata
van, ami nagy csábítást jelent az élelmiszercégeknek, amelyek reklámokat vetnek
be, igyekeznek rávenni a tanulókat, hogy új termékeket próbáljanak ki,
márkahűséget próbálnak kialakítani. Azért is megéri iskoláknak szállítani, mert
azok stabil felvásárlók: az éttermek a gazdasági krízis viharaiban feltűnnek és
eltűnnek, ellenben az iskolákban (USA) a válság inkább úgy hagy nyomot, hogy
több diák jogosult kedvezményes étkezésre, ami a beszállító profitját tovább
emeli.
Az iskolai étel ablak a politikára és
törvénykezésre
Az étel eleve
kapcsolatban áll a politikával, ám mivel iskolai étekről van szó, így azt a
gyerekeken, és az államnak a nevelésükben játszott szerepéről szóló hiedelmeken
keresztül még inkább áthatja a politika. Gondolkodjunk el például azon, hogy Margaret
Thatcher kiérdemelte a tejrabló („the Milk Snatcher”) becenevet, mivel 1971-ben
megszüntette a gyakorlatot, hogy a 7 évnél idősebb gyerekek ingyen tejet
kapjanak az iskolában. Az iskolai étkeztetés több törvénynek is a részét képzi:
2009-ben az USA 50 államából 34-ben hoztak törvényt az egészséges étkezésről és
fizikai aktivitásról, ami az oktatási intézményekhez is kapcsolódik.
Az iskolai étkezés kapcsolata a
társadalmi igazságossággal
Az étel
kulturális és politikai vonatkozásán keresztül a társadalmi igazságosság részét
képezi. Például a fejlődő országokban mintegy 66 millió gyerek jár éhesen
iskolába, éhező gyerekek azonban nem csak ott vannak: az USA háztartásainak
mintegy 15%-ára is jellemző, hogy pénzügyi vagy egyéb problémák miatt korlátozott
az élelmiszerhez való hozzáférésük az év bizonyos szakaiban.
Összegzés
Ha
végignézzük, hogy az iskolai élet milyen nagy részével áll kapcsolatban az
étkezés kérdése, láthatjuk, hogy megéri számolni vele, tudományokon átívelő
kutatások keretében vizsgálódva pedig még több összefüggés lenne feltárható. Az
étkezés önmagában is fontos téma, de azt sem árt látnunk, hogy az iskolai
étkezés kérdése utat nyit számos más tárgykör felé, amivel megérné
foglalkozniuk az oktatáskutatóknak. Bármilyen hangsúllyal jelenik is meg az
étkezés egy tanulmányban, itt az idő, hogy komolyan vegyük a tanítási napok e
szeletkéjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése