Orthorexia nervosa – evészavar, obszesszív-kompulzív zavar vagy zavart étkezési szokás?
Brytek-Matera, A. (2012).
Orthorexia nervosa – an eating disorder, obsessive-compulsive disorder or
disturbed eating habit? Archives of
Psychiatry and Psychoterapy, 1, 55-60.
Készítette: Bertók Ildikó
Barbara
Absztrakt
Ezen cikk célja az
orthorexia nervosa új fogalmának jellemzése, valamint egy olyan elméleti keret
megadása, mely leírja a definíciót, a prevalenciát, a diagnosztikai
kritériumokat és módszert, valamint az orthorexia kezelését is. Ez a
viselkedészavar egy egészséges táplálkozásra vonatkozó patológiás kényszer.
Összehasonlítva az evészavarokkal, az orthorexiások inkább az ételek
minőségére, mint mennyisére ügyelnek kényszeresen, és nem fordítanak rendkívüli
figyelmet a vékony alak elérésére, mint az anorexiások vagy bulimia nervosás személyek.
Az orthorexiások az egészséges ételek megszállottjai, ez étkezési szokásaik
szabályozásához és negatív pszichológiai és társas következményekhez vezet.
Korábbi kutatások alapján azt jelenthetjük ki, hogy bár egyrészről az
orthorexia kapcsolatban van az anorexiával és a bulimia nervosával, másrészről
ez a szindróma közelebb áll az obszesszív-kompulzív zavarokhoz. A jelen
dolgozatban áttekintett kutatások alapján az orthorexiát kezelhetjük olyan
zavart étkezési szokásként, mely obszesszív-kompulzív tünetekkel is rendelkezik.
Kulcsszavak: egészséges
étel / evéssel kapcsolatos attitűdök
Bevezetés
Nem sok információ érhető el az orthorexia
nervosával (ON) kapcsolatban (Donini, Marsili, Graziani, Imbriale, &
Cannella, 2004), mivel ez egy új fogalom, nincs általánosan elfogadott
definíciója vagy érvényes diagnosztikus kritériumrendszere. Ez a kategória sem
a DSM-IV-TR-ben, sem az ICD-10-ben nem található meg. Az orthorexia nervosa egy
új koncepció az étkezési magatartás zavarai között (Catalina Zamora, Bote
Bonaechea, García Sánchez, & Ríos Rial, 2005), mely patológiás kényszer
biológiailag „tiszta” ételek fogyasztására (Fidan, Ertekin, Isikay, &
Kirpinar, 2010). Korlátozza az étrendet (Babicz-Zielinska, 2006), valamint
ételekkel kapcsolatok kényszeres gondolatokhoz, elégedetlenség érzéséhez vagy
szociális izolációhoz vezethet (Catalina Zamora et al., 2005; Mathieu, 2005; Bratman,
1997).
Az ON nem diétás célú
étkezés, inkább kizárólag „tiszta” étel fogyasztására irányuló komoly fóbia. Ám
nem csak egészséges étkezést jelent,
hanem az ételre, annak elkészítésére és elfogyasztásának módjára irányuló
speciális attitűdöt is, valamint azt a meggyőződést, hogy egyes ételek
ártalmasak a személynek. Az elfogyasztandó étel mennyisége fontosabbá válik,
mint a személyes értékek, karrier vagy szociális kapcsolatok (Bagci Boci, Camur,
& Güler, 2007). Maga az egészséges ételek fogyasztásának vágya maga nem
zavart viselkedés, csupán akkor diagnosztizálható orthorexia nervosaként, ha a
személy feladja miatta normál életvitelét (Donini et al, 2004). Az orthorexia
nervosa egy viselkedés- és személyiségváltozással összefüggő kórkép, melynek
tünetei az egészséges ételek elfogyasztására irányuló obszesszió, túl sok idő
eltöltése ennek a gondolatbeli megtervezésével, valamint a mindennapi életben
megélt diszfunkciók megélése ezek miatt (Donini et al, 2004).
Definíció
Az „orthorexia” terminus
az „orthox” szóból származik, melynek jelenése: rendes, egyenes, valamint az
„orexis” szóból, melynek jelentése étvágy. A kifejezés jelentése tehát
„egészséges és megfelelő táplálkozás iránti kényszeresség” (Donini et al, 2004;
Bratman, 1997; Mac Evilly, 2001).
Az orthorexiás személyek gyakran
elkerülik a genetikailag módosított étkeket, a zsíros, túl sós vagy túl cukros
ételeket. Négy fázisra osztható ennek a speciális étrendnek (és viselkedésnek)
a kialakulása (Catalina Zamora et al, 2005; Mathieu, 2005). Az első fázisban
aggódva, odafigyelve tervezi meg a személy a másnapi ételét, a második fázisban
az egyes összetevők túl gondos beszerzése a jellemző, a harmadik szint ezen
összetevők elkészítésére vonatkozik – ez csakis egészséges technikákkal
történhet, míg végül eljön a kielégülés, mely komforttal vagy bűntudattal is
járhat együtt (ez előző három lépéstől függően).
Diagnosztikus
kritériumok
Bár még nincsenek a
diagnózis kritériumai megfelelően igazolva, rengeteg javaslat van ezekre (Donini,
Marsili, Graziani, Imbriale, & Cannella, 2005). A javasolt mérőeljárás a Bratman’s Orthorexia Test (BOT) (Aksoydan
& Camci, 2009), amely a zavar korai diagnózisa során lehet hasznos. Ezen mérőeszköz 10 tételből áll
(ilyen például: „Napi 3 óránál több időt tölt azzal, hogy étrendjét
megtervezze? Az étrendje minőségének javulásával együtt járt az életminőségének
csökkenése? Bűnösnek érzi magát, ha csal a diétája során?). Amennyiben 4 vagy 5
igen válasz érkezik a kérdőívre, a
kitöltőnek ajánlott lazítani az étrendjére fordított figyelmén. Amennyiben
minden kérdésre igen a válasz, abban
az esetben kényszeres egészséges étkezésről beszélhetünk, és javasolt
professzionális segítség kérése.
Az
orthorexia nervosa mérése
Bratman 10 tételes tesztjén
(Bratman & Knight, 2000) alapul a Donini és munkatársai (2005) által
kifejlesztett 15 kérdésből álló ORTO-15 teszt, mely egy önbevalláson alapuló
mérőeszköz. Olyan kényszeres viselkedést mér, mely kapcsolatban van az
egészségesnek ítélt ételek kiválasztásával, megvételükkel, előkészítésükkel, és
elfogyasztásukkal (ilyen kérdések szerepelnek benne, mint: „Amikor belép egy
boltba, zavarodottságot érez? Hajlandó többet költeni egészséges ételre? Úgy gondolja,
hogy hangulata befolyásolja az étkezését?”). Négyfokú Likert-skálán történik a
teszt megválaszolása, melyben az 1 az ortorexia irányába mutat, így a 40 pont
alatti értéket kell nagyon érzékeny populációnak tekintenünk. Donini és
munkatársai arra törekedtek, hogy mind az érzelmi, mind a racionális oldalát is
feltárják a jelenségnek.
Prevalencia
Donini és munkatársai (2004)
404 embert vizsgáltak meg Olaszországban, ebből az orthorexia nervosa
diagnózist elérők aránya 6,9% lett (n = 28). A prevalencia magasabb volt
férfiak körében (11,3%), mint nők között (3,9%). Spanyolországban ez a betegség
még nem ismert, de a speciális központokban kezeltek száma 0,5% és 1% közé
tehető (Bartrina, 2007). Törökországban (Bagci Boci et al., 2007) rezidens
orvosok között végeztek erre irányuló felmérést, és 45,5%-uk volt extrém módon
érzékeny az ételválasztására, valamint a média is komolyan befolyásolta nagy
részüket az egészséges táplálkozás fontosságában. Fontos tanulsága a
kutatásnak, hogy ilyen magas szocioökonómiai státusz mellett is fontos az
edukáció az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésről. Egy másik kutatás (Fidan
et al., 2010) arra mutatott rá, hogy orvostanhallgatók (n = 878) között is
magas, 43,6% az orthorexia prevalenciája, valamint itt is megjelent az
eredmény, hogy férfiak esetében magasabb az ON valószínűsége.
Vannak, akik különösen
félnek az egészségtelen étkezéstől genetikai meghatározottság, perfekcionista
személyiségük, nem reális elvárásaik, téves információk vagy társas nyomás
miatt (Mac Evilly, 2001). Ez különösen jellemző lehet nőkre, serdülőkre,
sportolókra (Catalina Zamora, 2005; Mathieu, 2005, Arosuglu, Kabakci, Köksal,
& Kutluay Merdol, 2008), orvosokra, orvostanhallgatókra (Fidan et al, 2010)
vagy művészekre (Aksoydan & Camci, 2009). A legmagasabb prevalencia
operaénekesek között jellemző (81,8%), de jellemző balett táncosokra is (32,1%)
valamint szimfonikus zenészekre is (36,4%). Egy magyar kutatás szerint (Varga
& Máté, 2009) az egyetemisták 59,6% mutat hajlamot orthorexiára. Ez a kutatás
kapcsolatot tárt fel az orthorexia, az étkezés és a testkép között: amennyiben
jelen van orthorexia, az evés- és testképzavarok intenzívebbek.
Milyen
betegség az orthorexia?
A klinikusok és kutatók
között máig vita tárgya, hogy az orthorexia „valódi” betegség-e, valamint hogy
érdemes-e a DSM-ben kategorizálni a többi evészavar (anorexia nervosa, bulimia
nervosa, nem specifikus evészavarok) mellett.
Egyrészről, egyesült
királyságbeli kutatók (Mac Evilly, 2001) azért nem tartják evészavarnak, mivel
nem alacsony önértékeléssel kezdődik, bár ahogy egyre intenzívebb lesz, válhat
evészavarrá. Míg az anorexia és bulimia esetén az elfogyasztott étel
mennyisége, valamint a fizikai megjelenés a döntő, az orthorexia esetén az étel
minősége fontos, az orthorexiásoknak nem céljuk lefogyni, inkább a
tökéletesség, tisztaság érzésére vágynak.
Másrészről, az
orthorexiának van közös jellemzője az evészavarokkal: a kontrollra való
törekvés. Hasonló személyiségvonások jellemzik az orthorexiásokat is, mint más
evészavarokkal küzdőket: aprólékos, rendszerető személyek lehetnek (Catalina
Zamora et al., 2005; Bartrina, 2007). Az orthorexiát obszesszív-kompulzív
tünetek is befolyásolják: minél inkább kényszeres valaki, annál nagyobb tendenciát
mutat az orthorexiára.
Kezelése
Arusoĝlu és munkatársai (Arosuglu
et al., 2008) az intervenciót a már ismert tünetekre kell alapoznunk: nem a
vékonyságra való késztetést kell a fókuszba helyezni, hanem az egészséges
ételekre vonatkozó kényszerességet. A cél, hogy az orthorexiában szenvedő
személy belássa, hogy étkezési viselkedését illető zavara van, és meg kell
tanítani kényszeresség nélküli kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ezt a kezelést
multidiszciplináris csapat végezze: orvos, pszichológus és dietetikus. Némely
esetben kognitív viselkedésterápia, valamint SSRI (például fluoxetin) is
hasznos lehet. Az orthorexiában szenvedők jól válaszolhatnak a kezelésre, mivel
különösen aggasztja őket egészségük.
Konklúzió
Az egészséges étkezésnek
pozitív hatással kellene lennie az egészségre, és nem befolyásolnia a szociális
kapcsolatokat. Az utóbbi években megnövekedett az étkezés jelentősége, az erre
fordított figyelem, olyan mértékben, ami némelyeknél már a kényszeres
kategóriát jelenti. Az orthorexia nervosát nem nevezhetjük új étkezési
zavarnak, mivel nincs meg benne a közös jellemző: a félelem a kövérségtől,
maximális súly-kontroll és a testkép túlértékelése. Ennek ellenére, mivel az
orthorexia az étkezési szokások zavara, ezért annak megfelelően kell kezelni:
ez egy abnormális étkezési magatartás, kényszeres jegyekkel.
Felhasznált
irodalom
Aksoydan,
E., & Camci, N. (2009). Prevalence of orthorexia nervosa among Turkish performance artists. Eating and Weight Disorders, 14(1),
33–37.
Arusoĝlu,
G., Kabakçi, E., Köksal, G., & Kutluay Merdol, T. (2008). Orthorexia
nervosa and adaptation of ORTO-11 into Turkish. Turk Psikiyatri Derg, 19(3), 283–291.
Babicz-Zielińska,
E. (2006). Role of psychological factors in food choice – a review. Polish Journal of Food and Nutrition
Sciences, 15/16(4), 379–384.
Baĝci
Boci, A. T., Çamur, D., & Güler, C. (2007). Prevalence of orthorexia
nervosa in resident medical doctors in the faculty of medicine (Ankara,
Turkey). Appetite, 49(3), 661–666.
Bartrina,
J. A. (2007). Ortorexia o la obsesión por la dieta saludable. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 57(4),
313–315.
Bratman,
S. (1997). Original essay on orthorexia [Internet]. Yoga Journal 1997 Oct. [updated 2010 June 2; cited
2011 June 8]. Available from: www.orthorexia.com/?page_id=6
Bratman,
S., & Knight, D. (2000). Health Food
Junkies: orthorexia nervosa: overcoming the obsession with healthful eating.
New York: Broadway Books.
Catalina
Zamora, M. L., Bote Bonaechea, B., García Sánchez F., & Ríos Rial B.
(2005). Ortorexia nerviosa. Un nuevo trastorno de la conducta alimentaria? Actas espanolas de psiquiatria, 33(1),
66–68.
Donini,
L. M., Marsili, D., Graziani, M. P., Imbriale, M., & Cannella, C. (2004).
Orthorexia nervosa: A preliminary study with a proposal for diagnosis and
attempt to measure the dimension of the pfenomenon. Eating and Weight Disorders, 9(2), 151-157.
Donini,
L. M., Marsili, D., Graziani, M. P., Imbriale, M., & Cannella, C. (2005).
Orthorexia nervosa: Validation of a diagnosis questionnaire. Eating and Weight Disorders, 10(2),
28–32.
Eriksson,
L., Baigi, A., Marklund, B., & Lindgren, E. C. (2008). Social physique
anxiety and sociocultural attitudes toward appearance impact on orthorexia test in fitness
participants. Scandinavian Journal of
Medicine & Science in Sports, 18(3), 389–394.
Fidan,
T., Ertekin, V., Işikay, S., & Kirpinar, I. (2010). Prevalence of
orthorexia among medical students in Erzurum, Turkey. Comprehensive Psychiatry, 51(1), 49–54.
Mac
Evilly, C. (2001). The price of perfection. Nut
Bull, 26(4), 275–276.
Mathieu,
J. (2005). What is orthorexia? Journal of
the American Dietetic Association, 105(10), 1510–1512.
Ramacciotti,
C. E., Perrone, P., Coli, E., Burgalassi, A., Conversano, C., Massimetti, G.,
& Dell’Osso, L. (2011). Orthorexia
nervosa in the general population: a preliminary screening using a
self-administered questionnaire (ORTO-15). Eating
and Weight Disorders, 16(2), 127–130.
Strand,
E. (2004). A new eating disorder? Psychology
Today, 37(5), 16.
Vandereycken,
W. (2011). Media hype, diagnostic fad or genuine disorder? Professionals’
opinions about night eating syndrome, orthorexia, muscle dysmorphia, and
emetophobia. Journal of Eating Disorders,
19(2), 145–155.
Varga,
M., Máté, G. (2009). Eating and body image related problems in orthorexia
nervosa. The 17th International conference on Eating Disorders; 2009 Oct 22-24;
congress centrum Alpbach, Tirol, Austria. Abstract book. p. 39.
Varga,
M., & Máté, G. (2009). The relationship of profession and tendency to
orthorexia nervosa in a Hungarian sample. The 17th International conference on
Eating Disorders; 2009 Oct 22–24; congress centrum Alpbach, Tirol, Austria.
Abstract book. p. 57.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése