2012. november 18., vasárnap

Önsegítő anyagok a depresszió kezelésében


Önsegítő anyag mint kiegészítő kezelés a depresszió kezelésében

Salkovskis, P., Rimes, K., Stephenson, D., Sacks, G., & Scott, J. (2006). A randomized controlled trial of the use of self-help materials in addition to standard general practice treatment of depression compared to standard treatment alone. Psychological Medicine, 36, 325-333.


Az összefoglalót készítette: Enzsöl Flóra

A kutatás azt vizsgálta, hogy a depresszió standard alap-ellátásbeli kezelését (antidepresszáns) önsegítő anyaggal kiegészítve javul-e a klinikai kimenetel. A klinikai kimenetelt ebben az esetben a tünetek értékelése, a szociális működés, globális funkcionálás, a kezeléssel való elégedettség és a betegség menedzselésével kapcsolatos tudás méréséből származó adatok alkották, melyeket egy 26 hetes időszak alatt három alkalommal mértek. Mindezt egy randomizált kontrollált vizsgálatban tanulmányozták, melyben a személyeket a háziorvosukon keresztül random módon két csoportba soroltak: 1., standard alapellátásban részesülők illetve 2., a standard alapellátásban plusz önsegítő anyagban részesülők.
A kutatás fő indikációja az volt, hogy a csupán gyógyszeres ellátásban részesülők esetében alacsony az adherencia szintje, ez pedig a mellékhatások tolerálásának nehézségeihez, az antidepresszánsok iránti negatív attitűdökhöz és félreértésekhez vezetnek, melyek a gyógyszer abbahagyásával járhatnak. Az önsegítő anyag ebben is segítséget nyújthatna. Mivel a depresszió vezető tünete lehet a koncentráció és motiváció zavara, fontos, hogy az önsegítő anyagok rövid, praktikus és releváns információt nyújtsanak, és ha lehet, mindezt az egyén problémáinak megfelelően. A CarePartners program azért jött létre, hogy az önsegítő füzeteivel növelje az adherenciát, csökkentse a kezelésből való kiszállás valószínűségét és egyszerű önsegítő stratégiákat tanítson a betegeknek.
A kutatásban való résztvevő betegek 17 és 70 év közötti felnőttek, akiknek a vezető mentális problémája a depresszió. Azokat azonban kizárták, akik több, mint 4 hete szedtek antidepresszánst, akiknek súlyos (életveszélyes) testi betegségük volt, addiktológiai problémákkal küzdöttek, vagy bipoláris vagy pszichotikus zavarban szenvedtek (akár korábban, akár a jelenben). Három önkitöltős kérdőívet használtak, melyeket három alkalommal vettek fel (kezelés közben, végén és az utánkövetés időszakában): 1. CarePartners Scale: depressziót becslő skála; 2. Beck depresszió kérdőív (BDI) és 3. egy sor globális becslőkérdés, melyek a depressziónak az egyénre és életére gyakorolt hatására vonatkoztak. Illetve rákérdeztek a háziorvosoknál, hogy mennyire voltak elégedettek a önsegítő csomaggal.
Az önsegítő csomag több modulból állt, és egy számítógépes algoritmus számolta ki, hogy adott páciensnek melyik modul lenne a legmegfelelőbb, azaz személyre szabottan történt az önsegítő csomag kiküldése. Ezek a modulok a megértést fokozását célozták, hogy a beteg jobban megértse tüneteit és azokat a problémákat, melyek a depresszióval küzdő személyeknél gyakoriak. Ezek rövid paragrafusok, melyekben kulcsinformációk és egyszerű kérdések szerepelnek. Sőt, a füzetek buzdítanak arra is (arra alkalmas hely felkínálásával), hogy a beteg bátran jegyezze le kérdéseit a depresszióval kapcsolatban, hogy a háziorvosától meg tudja kérdezni. A kutatás azért is volt hasznos, mert a háziorvos visszajelzést kapott a kutatócsoporttól (illetve a független elemzőktől) a páciense fejlődéséről (vagy annak elmaradásáról).
A fő statisztikai próbaként ismételt méréses ANCOVÁ-t használtak, melyben változóként a depresszió és globális működés mért adatai szolgáltak, illetve önállóan a változókkal is lefuttattak kovariancia analízist. Az eredmények szerint nem volt szignifikáns különbség az önsegítés + standard ellátás és az egyedül standard ellátást kapók között (de szerencsére mindkét csoport depressziója csökkent a BDI alapján). Az változókra külön lefuttatott kovariancia elemzés sem hozott sehol szignifikáns különbséget vagy interakciót az idő függvényében. A kezeléssel kapcsolatos elégedettség kapcsán az önsegítő füzetet kapók nagyobb számban voltak megelégedve a kezeléssel (68% vs. 62% a csak standard ellátásban részesülőknél). Az önsegítő anyagot könnyen használhatónak találták, és igen relevánsnak a problémáikra nézve, illetve beszámoltak a háziorvosukkal folytatott kommunikáció pozitív fejlődéséről.
A vizsgálat során mindkét csoport fejlődött a kezelési típustól függetlenül. A kutatás arra jó volt, hogy a negatív szignifikancia előbukkanjon, és ezáltal kiderüljön, hogy az intervenció (önsegítő anyag) klinikailag nem hoz jelentős eredményt. Azonban a tudás fejlődése és annak észlelése, hogy a páciens hasznos információkat kapott a depressziójával és az életvitelének megváltoztatásával kapcsolatban, fontos kimenetele volt a kutatásnak. Lehetséges, hogy egy atipikus mintát sikerült összegyűjteni, és ezért nem jött ki szignifikáns hatás. Minden tizedik kérdőív érkezett csak vissza a kutatókhoz, vagyis a háziorvosok valószínűleg nem adták oda a pácienseknek a nekik szánt anyagot, vagy maguk a személyek nem töltötték ki a kérdőíveket. Problémát jelenthetett még, hogy a tájékoztató és beleegyező nyilatkozat mellé nem írtak egy részletesebb leírást a programról és annak céljáról, illetve, hogy a programban való részvétel a háziorvosok hozzáállásában, viselkedésében változásokat okozhatott (klaszterrandomizációval esetleg megoldható lenne a gond). Egy további ok a várt eredmény elmaradására lehet az is, hogy ezek a páciensek a standard ellátásban is átlagon felüli minőségű kezelést élvezhettek. Ha kevésbé előnyös ellátórendszereket vizsgálnának, mint például azokat, ahol kevés az alkalmazott, hiányzik a multidiszciplináris team vagy melyek szociálisan hátrányosabb csoportokat szolgálnak ki, akkor valószínűleg nagyobb hatásfokot mérnénk. Hogyha azonban kiderül, hogy a depresszió alap-ellátásbeli kezelése megfelelő kimenetekhez vezet, felesleges ilyen támogató csomagokat alkalmazni. A szerzők még hozzáteszik, hogy hosszabb utánkövetés lenne indokolt, hogy követni tudják a visszaesési mutatókat. Azonban ezek az eredmények összecsengenek az ezen a területen kapott eredményekkel, miszerint a depresszió kezelésében a tanácsadásnak nincs szignifikáns hatása a betegség javulására nézve.
Fontos azonban meglátni, hogy azok a páciensek, akiknek alacsony az önbecsülésük és a társas támogatás területén is hiányt szenvednek, nagyon is hasznosnak tartják az önsegítést, mint technikát, ahogy a háziorvosok is, hiszen így lerövidíthető a konzultációs idő. A személyre szabott önsegítő programok még így is költséghatékonyabbak, mint a személyes találkozás egy tanácsadóval. Azokban az esetekben lenne ez az önsegítő anyag a leginkább használható, ahol a páciens a betegségével kapcsolatban nagyobb megértésre és tudásra vágyik, szeretne alternatív coping-stratégiákat megismerni, és ahol szükség van a páciens és a  környezetében élők közötti kommunikáció fejlesztésére. Egy interaktív önsegítő program mind a páciens, mind a háziorvos számára kívánatos lenne, mindez növelné a gyógyszerekre vonatkozó adherenciát, fejlesztené az orvos-páciens kommunikációt és erősítené a páciens önsegítő próbálkozásait, de az is igaz, hogy hat hónapos intervallumra nézve ezek az anyagok nem hatnak a páciens klinikai és szociális fejlődésére. A kutatás negatív eredménye a szerzők szerint valós, és nem metodológiai hibák következménye. Egyelőre úgy látszik, hogy az önsegítő csomagok nem adekvát kiegészítői az aktív kezelési megközelítéseknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése