2019. november 30., szombat


A kannabisz-használathoz  köthető megbetegedések, és halálozás mértékének felbecsülése Kanadában – implikációk a közegészségügyre összpontosító intervenciós prioritásokra vonatkozóan

Fischer, B., Imtiaz, S., Rudzinski, K., & Rehm, J. (2015). Crude estimates of cannabis-attributable mortality and morbidity in Canada–implications for public health focused intervention priorities. Journal of Public Health, 38(1), 183-188.

Az összefoglalót készítette: Stella Ágoston

Absztrakt

Háttér: A kannabisz a leggyakrabban használt kábítószer Kanadában; noha használatát jelenleg törvény tiltja, a lehetséges szabályozási reformokról folyó viták és tanácskozások egyre csak fokozódnak. Lényeges, alapvető bizonyítékok vannak a kannabiszhoz kötődő, fogyasztásával kapcsolatos egészségügyi kockázatokról az élet különböző területein, azonban ezek tényleges mértékéről Kanadában csak keveset tudunk.
Módszer: Epidemiológiai adatok alapján (pl. a kannabisz-fogyasztási arány és a vonatkozó kockázati magatartás prevalenciája; kockázati arányok; a morbiditási / halálozási esetek éves száma az érintett területeken), és az összehasonlító kockázatértékelési módszertan alkalmazásával felmérték a kannabiszhoz kapcsolódó megbetegedési és halálozási tényezőket, különös tekintettel az alábbiakra: i. gépjárművekhez köthető balesetek (motor-vehicle accidents; MVA); ii. használati zavarok; iii. mentális egészség (pszichózis) és (iv) tüdőrák.
Eredmények: Az gépjármű balesetek és a tüdőrák a két olyan terület, ahol várhatóan bekövetkezik a kannabisznak tulajdonítható halálozás. Míg a kannabisz-használat több főbb területen megbetegedést eredményez, a gépjármű balesetek és a használati zavarok eseteinek száma meghaladják a többi területen tapasztalhatót; a mentális egészség és a kannabisz-használat kapcsolatának népszerű kutatási területén (például pszichózis) azonban viszonylag kis esetszámról beszélhetünk.
Következtetések: A jelen nyers becsléseknek irányt kell mutatniuk és segíteniük kell a közegészségügy-orientált intervenciók prioritásainak meghatározását a kanadai lakosság kannabisz okozta egészségügyi terhei tekintetében; a betegségek korábbról származó terheit szintúgy fel kell mérni.

Bevezetés
A kannabisz a leggyakrabban használt illegális kábítószer Kanadában. Az általános felnőtt népesség 10–13% -a jelenlegi kannabisz-használó (azaz például az elmúlt év során használta), ami a becsült teljes felhasználói populáció 2,5–3,0 millió kannabisz-használóját jelenti; a felhasználási arány jelentősen megemelkedik (20–30%) a serdülőkorú és fiatal felnőtt korosztályban (azaz 16–25 év között). Míg Kanadában a kannabisz-használat törvényileg tiltott, folyamatos szakmai viták és tanácskozások zajlanak olyan, az ellenőrzés témakörére fókuszáló politikai reformok előterjesztésével, melyek a dekriminalizációra és a legalizációra irányuló javaslatokat fogalmaznak meg.
Az alkohol, a dohányzás és a tiltott kábítószer-használat az Észak-Amerikában előforduló megbetegedések okozta terhek tíz legfontosabb tényezője között szerepel. Míg az jól dokumentált, hogy a kannabisz különféle területeken megjelenő egészségkárosító hatások megnövekedett kockázatával jár. Kevés kísérlet történt a kannabiszhoz kapcsolódó káros hatások (pl. morbiditás, halálozás) kimenetelének tényleges kvantifikálására vagy összehasonlítására Kanadában, a népesség egészére vonatkozóan. Ezek az erőfeszítések nem csak a kannabisz más kábítószerekkel szemben okozta közegészségügyi terheinek felmérésében lennének hasznosak, hanem a szakpolitikai és intervenciós iránymutatásokon alapuló programok, a ténylegesen okozott károk alapján történő meghatározásában is. A fentebb leírtakból kiindulva négy fő tartalmi elem emelhető ki a kannabisz-használat során azonosított egészségügyi kockázatok területén: (i) balesetek / sérülések (például gépjármű-balesetek); (ii) használati zavarok (beleértve a függőséget); (iii) mentális egészség (pl. pszichózis); (iv) rák (például tüdőrák); míg ezen problémák többsége elsősorban a gyakori (pl. napi felhasználók, azaz az összes felhasználó 25–30% -a) és / vagy hosszú távú / krónikus  kannabiszhasználók körében jelentkezik, balesetek / sérülések előfordulhatnak akutan is, például alkalmi (epizódikus) felhasználás során.

Módszer
Az feltételezéseik vizsgálatára összehasonlító kockázatértékelést (CRA) alkalmaztak egy olyan hipotetikus forgatókönyvvel összevetve, ahol az egyének egyáltalán nem fogyasztottak kannabiszt. Más szóval megbecsülték a halálozási és morbiditási arányt, amelyet a kannabisz-használat hiányában el lehet kerülni Kanadában.
A feltételezések elméleti megfontolásokon alapultak: a gépjármű-balesetek / sérülések, mint akut hatások esetén, a kannabisz-használathoz köthető kockázat mértékét közvetlenül a forgalomban való részvétel előtti használatnál, a többi kockázat esetében a kannabisz-használatot általánosan értelmezték. Mivel a kannabisz-fogyasztás gyakoribb fiatalabb korban, de az egészségügyi problémák néhány következménye (pl. a rák) sokkal inkább jellemző az élet későbbi szakaszában, adott nemre és az adott életkorra kontrollált elemzést alkalmaztak, azaz ezeket az értékeket minden nemre kiszámították a korcsoportokban, és alkalmazták e szűrést az adott betegség kimenetelére is.

Eredmények
Az gépjármű balesetek és a tüdőrák a két olyan terület, ahol várhatóan bekövetkezik a kannabisznak tulajdonítható halálozás. Míg a kannabisz-használat több főbb területen megbetegedést eredményez, a gépjármű balesetek és a használati zavarok eseteinek száma meghaladják a többi területen tapasztalhatót; a mentális egészség és a kannabisz-használat kapcsolatának népszerű kutatási területén (például pszichózis) azonban viszonylag kis esetszámról beszélhetünk.

Gépjármű balesetek / sérülések
Az általános népességre vonatkozó különböző felmérések legfrissebb adatai arra utalnak, hogy a járművezetők mintegy 2–4% -a ült volán mögé kannabisz fogyasztását követően. Az eredmények áttekintése után arra a következtetésre jutottak, hogy a releváns kognitív-, memória-, reakció- , valamint pszichomotoros képességek a kannabisz-használat hatására úgy változnak a sofőröknél, hogy két-háromszorosára emelkedik a halálos vagy nem halálos kimenetelű, komoly balesetek kockázata. A legfrissebb kanadai tanulmányok - amelyek több tartományban a kórházi kezelőkből begyűjtött vérmintákon alapultak - azt mutatták, hogy a gépjármű baleset miatt felvett járművezetők 11–12% -a használt kannabiszt vezetés előtt. A gépjármű-balesetek mellett a kannabisz hozzájárulhat más típusú sérülésekhez is (például esésekhez, egyéb közlekedési sérülésekhez; elsősorban a kerékpárosok, gyalogosok vagy csónakázók körében).

Használati zavarok
Becsléseik szerint a kannabisz-használók kb. 5–10%-ánál függőség alakul ki, de sokkal nagyobb arányban alakulnak ki a fogyasztók körében egyéb használati zavarok is.

Mentális egészség (pszichózis)
A pszichoaktív anyagok használata és a kapcsolódó zavarok összefüggenek a legtöbb mentális rendellenességgel, és ez alól a kannabisz sem kivétel. Ezen okozati összefüggések között fordított okozati összefüggések is megjelennek, ha egy harmadik tényezőt, például a genetikai hajlamot is figyelembe vesszük, amely az anyaghasználathoz és a mentális zavarokhoz is kapcsolódhat. Ez a bonyolult oksági háttér az, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kannabiszhasználat mentális zavarokra gyakorlot hatásának kvantifikációját. Az egyetlen olyan, mentális egészségi állapot, melyhez ebben a következtetési modellben sikerült stabil oksági hátteret igazolni a kannabiszhasználattal kapcsolatban az a pszichózis. Az eddigi szisztematikus elemzésekben azt találták, hogy az átlag kannabiszhasználó másfél-négyszeres kockázatnak van kitéve a pszichózis vonatkozásában.

Rák
Míg a kannabiszhasználat valószínűleg összefüggésbe hozható a rák különböző típusaival is, a központi forma, mellyel kapcsolatban a legnagyobb az aggodalom az a tüdőrák. Ez a leggyakoribb fajtája a daganatos megbetegedéseknek Kandában, évente mintegy 26,000 új pácienst diagnosztizálnak ezzel 80-85%-os túlélési arány mellett. Mindezen vészjósló jelek, valamint a kannabiszhasználat és a tüdőrák összefüggésének feltételezése mellett, a kockázati tényezők mérése, kvantifikációja meglehetősen bonyolult és körülményes feladat.

Következtetések
A jelen nyers becsléseknek irányt kell mutatniuk és segíteniük kell a közegészségügy-orientált intervenciók prioritásainak meghatározását a kanadai lakosság kannabisz okozta egészségügyi terhei tekintetében; a betegségek korábbról származó terheit szintúgy fel kell mérni.

Diszkusszió
A kannabisz a leggyakrabban használt illegális kábítószer Kanadában. Az általános felnőtt népesség 10–13% -a jelenlegi kannabisz-használó (azaz például az elmúlt év során használta), ami a becsült teljes felhasználói populáció 2,5–3,0 millió kannabisz-használóját jelenti; a felhasználási arány jelentősen megemelkedik (20–30%) a serdülőkorú és fiatal felnőtt korosztályban (azaz 16–25 év között).
Négy fő tartalmi elem emelhető ki a kannabisz-használat során azonosított egészségügyi kockázatok területén: (i) balesetek / sérülések (például gépjármű-balesetek); (ii) használati zavarok (beleértve a függőséget); (iii) mentális egészség (pl. pszichózis); (iv) rák (például tüdőrák).
A gépjármű balesetek és a tüdőrák a két olyan terület, ahol várhatóan bekövetkezik a kannabisznak tulajdonítható halálozás. Míg a kannabisz-használat több főbb területen megbetegedést eredményez, a gépjármű balesetek és a használati zavarok eseteinek száma meghaladják a többi területen tapasztalhatót
A jelen nyers becsléseknek irányt kell mutatniuk és segíteniük kell a közegészségügy-orientált intervenciók prioritásainak meghatározását a kanadai lakosság kannabisz okozta egészségügyi terhei tekintetében.
Nyers becsléseik és feltételezéseik néhány kulcsfontosságú következtetésre mutatnak rá. Bár a kannabisz-használat nem jár közvetlen, akut halálozással (például túladagolás / mérgezés), a balesetek és a rák halálához vezethetnek. A kannabisz-használathoz köthető halálozások tényleges egészségügyi és társadalmi terhének átfogó felmérését a népesség egészének körében kell elvégezni.  Míg a számítások viszonylag nagyvonalakban meghatározottak, egyszerűek és durvák, a prioritások meghatározásában és az erőforrások elosztásában kulcsfontosságú szerepet kap a nyilvánosság, melyet a hasonló feltételezések és mérések, kutatói és politikai háttérfolyamatok összehangolásával kell tájékoztatni, minden egészség-orientált jelenség megbecsült hasznáról és kockázatáról.

Limitációk
Vizsgálatuk viszonylag durva és egyszerű becsléseken alapult, s a kannabisznak tulajdonítható egészségügyi károk tényleges mértékének felbecsüléséhez tartozó változók a legtöbb esetben kontextusspecifikusak, így a becsült eredményeik nem általánosíthatók egyéb országok, kultúrák, populációk vonatkozásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése