Egészséges étkezés, aktivitás és elhízás prevenció – ausztrál szülők és gyerekek
percepciójának kvalitatív elemzése
Hesketh, K., Waters, E., Green, J.,
Salmon, L., Williams, J. (2005). Healthy Eating, activity and obesity
prevention: a qualitative study of parent and child perceptions in Australia. Health Promotion International. 20( 1),
19-26.
Az
összefoglalót készítette: Kiss Márta
Bevezetés
Szinte
minden negyedik ausztrál gyerek túlsúlyos, ami modern, hatékony és a társadalmi
igényekre alapozott prevenciós programokat és menedzsment stratégiákat tesz
szükségszerűvé. Az eddigi intervenciók az elhízás legkézenfekvőbb tényezőire
koncentráltak, mint a fizikai inaktivitás és az energiadús ételek fogyasztása, figyelmen
kívül hagyva a potenciális résztvevők véleményét. Az új egészségpromóciós
stratégiák felismerik az érintettekkel való konzultáció és együttműködés fontosságát.
Korábbi kutatások elsősorban gyermekek egészséges testről alkotott
percepciójára, valamint anyák túlsúly megelőzési javaslataira fókuszáltak.
Jelen vizsgálat elsőként vizsgálja általános iskolás gyerekek és szülők nézeteit
a következőkre vonatkozóan: percepciók, hiedelmek és attitűdök a
túlsúlymegelőzés szociális és fizikai korlátairól, valamint elfogadható
gyermekkori elhízásprevenciós célok és kivitelezési módok.
Módszerek:
Korábbi
kutatások a túlsúlyproblémák egyenlőtlen népességbeli eloszlására utalnak,
ezért három, demográfiai szempontból eltérő általános iskolát kerestünk meg. A
kutatás 2002 novembere és decembere között zajlott le, másodikos (7-8 éves),
valamint ötödikes (10-11 éves) gyerekek, illetve az iskolákba járó gyerekek
szüleinek körében.
A gyerekek vizsgálata
Mindkét
évfolyam egy félig strukturált 6-7 főből álló, 30 perces fókuszcsoporton vett
részt egy kutató vezetésével. Mivel a gyerekek könnyedebben beszélgetnek
kortársaikkal, mint felnőttekkel olyan feladatokat szerveztünk, amelyek
elősegítik a gyerekek közötti spontán diszkussziót, amelyet a kutató kívülről
megfigyelt és facilitált. Az első feladat során ételekről készült fényképeket
kellett sorba rakni egészségesség alapján. A második feladat ugyanez volt, de a
fényképek különböző aktív és inaktív, kül- és beltéri tevékenységeket
ábrázoltak. Az utolsó feladatban egy fotóról kellett beszélgetni, amelyen egy kosárlabdázó
túlsúlyos diáklány volt látható. A csoportról az azt vezető kutató írásos
dokumentumot készített.
A szülők vizsgálata
Elsősorban
olyan szülőkkel folytattuk le a vizsgálatot, akik tagjai voltak a szülők iskolai
hivatalos egyesületének, illetve akik részt vettek a hetente megtartott szülői
értekezleten. Alacsonyabb szocio-ökonómiai státuszú és eltérő etnikumú
szülőkkel nem sikerült beszélni az iskolai életben való csökkent részvételük
miatt. A fókuszcsoport alapvetően feltáró jellegű és strukturálatlan volt, hogy
új ötletek és érdekes meglátások kerülhessenek a felszínre. A csoport 45-60
perces volt, egy kutató a beszélgetést vezette, míg egy másik megfigyelt, és
írásban rögzítette az elhangzottakat.
A beszélgetéseket
követően az egyik kutató összevetette a különböző fókuszcsoportokat, a hasonló
tartalmúakat összepárosította, valamint elvégzett egy tematikus elemzést. Egy
másik kutató az elsőtől függetlenül elolvasta az írásos lenyomatokat és
megerősítette az első kutató által kidolgozott témákat, amelyeket később az
összes kutató megbeszélt és érvényesített. Minden résztvevő gyermek szülője,
vagy gyámja írásban adta informált beleegyezését a gyerek, illetve bizonyos
esetben a saját részvételét illetően, valamint a gyerekek a fókuszcsoportot
megelőzően szóbeli beleegyezésüket adták.
Eredmények
119
gyermek és 17 szülő (2 apa és 15 anya) vett részt a kutatásban. A gyermekek
nagyszámú részvételének köszönhetően a minta lefedi a testtömeg index
spektrumát.
Kiemelkedő témák
Információ és tájékozottság: A
gyerekek általánosságban jól tájékozottak az eléjük tárt ételek kapcsán, sőt
arról is volt fogalmuk, hogy mi van hatással percepcióikra. Sokan utaltak az
ételeken szereplő feliratokra, mint az egészségesség indikátoraira, valamint
néhányan a pozitív és negatív testi következményekkel is tisztában voltak.
Ezzel szemben bizonyos ellentmondásos információk is elhangzottak, amelyeket
egyes csomagolások közvetítenek („a chips egészséges, mert krumpliból készül,
ami zöldség, viszont zsíros és sós, ami egészségtelen”.) A gyerekek számára
egyértelműnek tűnt, hogy a fizikai aktivitás egészséges, és a pozitív testi
hatásokkal is tisztában voltak. Bizonyos, fizikai aktivitást nem igénylő
tevékenységek (számítógépezés, kreatív játék) azonban nagyobb fejtörést
okoztak. Egyesek megkülönböztethették a testi és a szellemi egészséget
elősegítő tevékenységeket, de egyesek az iskolai munkát (pl. olvasás)
egészségtelennek vélték. A szülők szintén kiemelték az információforrások
ambivalenciáját, a gyermekeket és a szülőket egyaránt megtévesztő marketing és
reklámstratégiákat. Igényt tartanának új, a gyerekeket egészséges életmódra
ösztönző stratégiákra.
Tudás és viselkedés közötti ellentmondás. Mind
a gyerekek, mind a felnőttek arról számoltak be, hogy bár tisztában vannak az
ételek és aktivitások egészség-értékével, mégsem tudnak mindig ennek
megfelelően viselkedni. A gyerekek elsősorban arra hivatkoztak, hogy az
egészségtelen ételek sokszor finomabbak, illetve a pihentető aktivitás
kellemesebb. A szülők ezért a disszonanciáért alapvetően az életstílust, valamint
a reklámok, és a kortársak által gyakorolt nyomást tették felelőssé.
Életviteli egyensúly: A
gyerekek között felmerült a kiegyensúlyozott étrend gondolata (egy keveset
mindenből), néhányan tisztában voltak az energia import és export modellel is,
azonban sokan azt gondolták, hogy egy kevés mozgás is ellensúlyozza az
egészségtelen táplálkozást. A szülők egyetértettek abban, hogy fontos, hogy a
gyerekek nassolhassanak, ennek gyakoriságában azonban eltértek a vélemények
(napi / heti egy alkalom).
Közvetlen környezet. A
gyerekek elmondásából kiderül, hogy lakó- és iskolai környezetük fontos
szerepet játszik fizikai aktivitásuk szempontjából. Ebben a szülők is
egyetértettek, elismerték a játszóterek, bicikliutak és sportközpontok jótékony
hatásait, továbbá igényelnének még több, és sokszínűbb aktivitásra serkentő
környezeti elemet.
Az egészséges életmód akadályai. A
gyerekek itt is környezeti tényezőket emeltek ki (környezetszennyezés,
biciklizésre alkalmatlan utak, szegényes játszótéri felszerelés, általános
biztonság), az alacsonyabb státuszú gyerekek az anyagi hiányt is megnevezték. Az
egészséges étkezés akadályaként az egészségtelen ételek ellenállhatatlansága,
valamint a menza kínálata szerepelt. A szülők a testmozgás akadályait szintén a
környezet veszélyességében, emellett az iskola és az otthon közötti növekvő
távolságban, az otthoni figyelemelterelő tényezőkben (TV, számítógép), a kis
kertekben és az időhiányban látták. A kortársak által gyakorolt nyomás szintén
egy fontos tényezőnek tűnik.
Tévhitek: A
gyerekek körében gyakori tévhit volt, hogy minden olyan étel, ami diétásnak van
feltüntetve, vagy amely természetes anyagból készül egészséges. Sokak szerint a
szegények nem engedhetik meg maguknak az egészséges ételeket, illetve a
nassolást ellensúlyozza az azt megelőző gyümölcsfogyasztás. Gyakori a
meggyőződés, miszerint minden, ami az iskolában megengedett egészséges. Emellett
az sem volt teljesen tiszta számukra, hogy mi számít testmozgásnak, volt, aki a
zongorázást, vagy a számítógépezést is annak tekintette, mivel ezek az ujjak
mozgatásával járnak. A szülők körében gyakori volt a felfogás, hogy napi egy
egészségtelen étkezés ellensúlyozható, ha a többi egészséges, illetve, hogy a
napi szintű édességbevitel részét képezheti egy egészséges étrendnek.
Az iskola és a család szerepe: A
szülők szerint az iskola fontos feladata a pozitív példamutatás az oktatáson és
az iskolai környezeten keresztül. Abban azonban egyetértettek, hogy a családé az
elsődleges felelősség a gyermekek életmódjáért.
A prevenciós stratégiák tartalma és
időzítése: A szülők egyetértettek abban, hogy minél
korábbra időzítjük a prevenciót, annál hatékonyabb lesz. A gyerekek már jóval
az iskoláskor elérése előtt ki vannak téve káros hatásoknak (társak nyomása,
reklámpiac). Abban is egyeztek a vélemények, hogy a prevencióba a szülőket és a
tanárokat is be kell vonni. Az ideális prevenciós stratégia innovatív, és nem
pusztán okító jellegű.
Diszkusszió
Az
epidemiológiai kutatások megerősítik azt az álláspontot, miszerint a
túlsúlymegelőzést nem elég az iskolában elkezdeni. Ugyanakkor, az erősen eltérő
adottságokkal rendelkező kontextus, amelyben a gyerekek nevelkednek, nem tesz
lehetővé egy egységes prevenciós programot, mint később az iskolában. Az, hogy
a gyerekek úgy vélik, hogy minden, ami az iskolában megengedett automatikusan
egészséges is arra utal, hogy az iskola valóban modellként funkcionál, és adott
esetben ellensúlyozhatja az otthoni negatívabb példát. Mivel a szülők véleménye
és viselkedése erős hatással van a gyerek hozzáállására is, nagyon fontos, hogy
az iskolák és közösségek a szülőket is bevonják az egészségoktatásba, valamint
a viselkedésváltozást célzó stratégiákba. A fókuszcsoportokból kiderül, hogy
szükség lenne világos és egyértelmű információkra arra vonatkozóan, hogy mi
egészséges, és mi nem, a dohányzás elleni kampányhoz hasonlóan. Mivel azonban
esetünkben egy kontinuumról van szó, egészséges és egészségtelen között nem
egyértelmű a határ.
A
kutatás gyengepontja, hogy a szülői minta nem tekinthető reprezentatívnak,
amennyiben alacsony szocio-ökönómiai státuszú, illetve eltérő etnikumú szülők nem
képviseltetik magukat.
Az
ételekre és aktivitásokra vonatkozó elég magas tájékozottság ellenére a
gyerekek és a szülők egészségmagatartása egyaránt tudásuknak gyakran
ellentmond. Ebből kifolyólag alapvető fontosságú, hogy a szülők tisztában
legyenek az egészséges életmód összetevőivel. A szülők, akárcsak a gyerekek lelkesnek
mutatkoztak újszerű stratégiákra nézve, amelyek segítségével az egészséges
életmód akadályai leküzdhetőek lennének.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése