Impulzív egészség – Amikor az alacsony önkontroll elősegíti az egészséges táplálkozást
Salomon, S. J. & Fennis, B. M. (2014). Health on
Impulse – When Low Self Control Promotes Healthy Food Choices. Health
Psychology, 33(2), 103-109.
Készítette: Horváth Zsolt
Szakirodalmi áttekintés
Az egészég viselkedést vizsgáló szakirodalomban a
legtöbb modell feltevése szerint az önkontroll magas szintje feltétlenül
szükséges az egészséges étel választásához. Az étellel kapcsolatos döntések
meghozatala sokszor tudattalanul, impulzívan történik, amikor az egyének
alacsony önkontrollal rendelkeznek, így képtelenek egy átgondolt és
kiegyensúlyozott döntést meghozni (Bargh, 2002).
Az önkontroll azt a képességet jelöli, mely révén
megváltoztatjuk impulzív válaszainkat, és szabályozzuk viselkedésünket,
gondolatainkat. Az önkontroll magas szintje kapcsolatba hozható a tanulmányi
sikerekkel, a jól-lét magas szintjével, továbbá pozitívan hat az egészségre,
így több mozgást, és egészséges táplálkozást eredményez. Ezzel szemben, az
önkontroll alacsony szintje olyan kedvezőtlen egészség viselkedésekkel hozható
kapcsolatba, mint a védekezés nélküli szexuális együttlétek, vagy cukros és
zsíros ételek fogyasztása (de Ridder, 2012). Emellett, a legújabb kutatások szerint
az önkontroll esetében korlátozottak a rendelkezésre álló erőforrások, így az
önkontroll ismételt felhasználása kimeríti az erőforrásokat, ezáltal az
én-kimerülés állapotához vezet (Baumeister, 1998). Ebben az alacsony szintű
önkontroll állapotban nehézzé válik a reflektív tervezés, s az emberek
tipikusan ilyenkor az impulzív döntéshozatali stratégiákhoz folyamodnak,
továbbá ekkor fokozott érzékenységet mutatunk a környezeti befolyásoló
hatásokra (Bruyneel, 2006). Ilyen stratégiák lehetnek a heurisztikák, amelyek
gyors és egyszerű döntési szabályok, amelyek önkontroll-erőforrásokat
takarítanak meg az információ egy részének kizárásával. A külső hatású
heurisztikák tartalmazzák a reciprocitás („viszonoznunk kell egy szívességet”),
ritkaság („meg kell szerezni, ami kevésbé elérhető”) és a társas bizonyság
elvét („mások által támogatott vélemény átvétele”; Cialdiani, 2009). Így, az
élelmiszeripar sokszor ajánl egészségtelen, ízletes ételeket heurisztikák
jelentésére támaszkodva (pl. limitált kiadás), tehát ezeket a heurisztikákat
egészséges irányba is alkalmazhatják akár.
A hagyományos megközelítés szerint az egészség
elősegítését az önkontroll megnövekedett szintjére támaszkodva lehetne
alkalmazni, ám az önkontroll emelésére tett kísérletek limitált sikereket
eredményeztek a szakirodalomban az egészségtelen táplálkozás legyőzésében. A
szerzők úgy érvelnek, hogy az önkontroll alacsony szintje nem feltétlenül vezet
egészségtelen táplálkozáshoz, inkább úgy vélekednek, hogy az adott helyzetben
fellelhető külső cue-k határozzák meg a táplálkozás egészséges, vagy
egészségtelen voltát. Érvelésük szerint, amikor a külső cue-k arra ösztönzik az
egyént, hogy hozzon egy egészségesebb döntést, az alacsony-önkontroll az
egészséges választás impulzív alkalmazását fogja eredményezni.
A szerzők feltételezik, hogy az alacsony önkontroll
negatív hatása az étel választásánál csak akkor jelentkezik, ha nem mutatnak be
befolyásoló heurisztikákat, míg ha az egészséges lehetőség összekapcsolódik egy
heurisztikával, akkor várható, hogy az alacsony önkontrollú személyek a
heurisztikának megfelelően egészségesebb döntést hoznak. Ezáltal, az alacsony
önkontrollal jellemezhető személyek ugyanolyan mértékben képesek egészséges
döntést hozni, mint a magas önkontrollú egyének, ha a heurisztikák jelen
vannak. Továbbá, tesztelték azt a felvetést, mely szerint az alacsony
önkontroll csak akkor jósolja be az egészségtelen étel választást, amikor a
döntés egy önkontroll konfliktust jelöl az ízletes, azonnali kielégítést nyújtó
és az egészséges és hosszú távon hasznos lehetőségek között. Ennek
tesztelésére, a döntési helyzetek felében a kompromisszumos (trade-off)
étel alternatívák egy önkontroll konfliktust jelölnek az egészséges és az
ízletes ételek között, míg a döntési helyzetek másik felében az egészséges és
egészségtelen ételek ugyanolyan mértékben voltak ízletesek, így nem használta
ki az önkontroll-erőforrásokat.
Módszer
A vizsgálatban 119 férfi szerepelt, akiknek az átlagos
életkoruk 20,47 év volt, s részvételükért cserébe pénzt, vagy kurzus kreditet
kaptak. A tanulmány 2 (önkontroll: alacsony/magas) X 2 (társas bizonyság
heurisztikája/nincs heurisztika) X 2 (kompromisszumos választás/kontroll
választás) elrendezésű. A tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy elő tudják-e
segíteni az egészséges ételek választását alacsony önkontrollal jellemezhető
körülmények között befolyásoló heurisztikák alkalmazásával. A társas bizonyság
heurisztikáját kiugró statisztikai információ bemutatásával befolyásolták,
emellett az önkontroll mértékét én-kimerülési feladatot használva manipulálták.
A kutatás függő változója a résztvevők által megtett egészséges étel
választások száma.
Az önkontroll manipulációja során a magas önkontroll
feltételben, a résztvevőknek a szövegben az összes „e” betűt ki kellett húzniuk,
míg az alacsony önkontroll feltételben a szöveg első részében kellett csak
kihúzniuk az összes „e” betűt, majd a második részben csak azokat az „e”
betűket. amelyek egy komplex szabályra érvényesek voltak. A társas bizonyság
heurisztikájának manipulálásakor a heurisztikus feltételben, a heurisztika
összekapcsolódott az egészséges lehetőséggel az étel-választási feladatban. Egy
kördiagramot mutattak be az ételpárok mellett, amely az állítólagos
százalékokat tartalmazta a diákok választásai alapján. Az arányok arra utaltak,
hogy a résztvevők nagy része az egészségesebb terméket választották (68%-85%),
anélkül, hogy állították volna a kísérletben, hogy az a specifikus termék
valóban egészséges-e. A heurisztika nélküli feltétel nem tartalmazott
statisztikai információt a résztvevők választásáról a korábbi kutatásból.
Az étel-választási feladatban a résztvevők feladata az
volt, hogy eldöntsék, két termék közül melyiket részesítenék előnyben
pillanatnyilag. A függő változó az egészséges választások száma volt mind a
kompromisszumos, mind a kontroll termék párosításban (0-3). A kompromisszumos
termék pároknak önkontroll dilemmát kellett mutatniuk, így ezeknek a pároknak
egy ízletes, csábító, de egészségtelen ételt és egy egészséges, de ne nem
ízletes terméket kellett tartalmazniuk. Ennek érdekében egy próba tanulmányban
más résztvevők megbecsülték 12 étel párt az egészségesség és vonzóság dimenzión
7 pontos skálán. A három kompromisszumos ételpárt úgy választották ki, hogy
szignifikánsan különböztek az egészségesség és vonzóság dimenzión (pl.
csokoládé vs. gabonakeksz), míg a kontroll párok nem mutattak kompromisszumot
(szignifikánsan különböztek egészségességben, de nem vonzóságban – pl.
csokoládé keksz vs. gyümölcs keksz). Végül, az éhséget, az érzelmet és az egészséges
étkezés, mint célt megmérték, hogy megvizsgálják, hogy ezeknek a kontroll
változók mentén tapasztalható lesz-e majd különbség az egyes feltételek között,
amely befolyásolhatja az étel választást.
Eredmények
A résztvevők pozitív hangulatról, mérsékelt szintű
éhségről számoltak be, és átlagos mértékben jelölték az egészséges étkezést,
mint célt. A varianciaanalízis alkalmazásával megállapítható, hogy a fenti
három tényező tekintetében nem volt szignifikáns különbség a négy feltétel
között, így a szereplők randomizációja sikeres volt. A kompromisszumos termék
párok esetén az átlagos egészséges étel választások száma 0,81 volt, míg a
kontroll étel pároknál 1,67 (1-3 skála). Az egészséges választások száma
szignifikánsan kapcsolódott az éhséghez (r=-,159), és az egészséges étkezés
céljához (r=,192).
Az önkontroll és a heurisztika hatásának, ill.
interakcióinak az egészséges választásokra gyakorolt hatásának tesztelésére
többszempontos varianciaanalízist alkalmaztak. Az önkontrollnak és a
heurisztikának nem volt fő hatása az egészséges választások tekintetében.
Ugyanakkor, a választás típusának főhatása jelentkezett az egészséges
választások esetében (F(1,173)=118,82): a résztvevők több egészséges kontroll
választást tettek, mint egészséges kompromisszumos választást.
A kontroll termék pároknál nem volt főhatása az
önkontrollnak és a heurisztikáknak az egészséges választásokra nézve, ill. nem
volt tapasztalható interakciós hatás sem az önkontroll és a heurisztikák között
az étel választásra nézve. A kompromisszumos termék választásnál sem volt
főhatása az önkontrollnak, és a heurisztikáknak az étel választásra. Emellett,
interakció mutatkozott a kompromisszumos választásoknál az önkontroll és a
heurisztikák között az egészséges választásra nézve (F(1,173)=9,20). A további
adatok szerint, a magas önkontrollal jellemezhető személyek között nem volt
különbség az egészséges választások számában a heurisztikus és a nem
heurisztikus feltételben (F(1,173)=1,65; p=,201). Ezzel szemben, az alacsony
önkontrollal rendelkező személyek több egészséges választást tettek a
heurisztikus feltételben (F=1,173)=8,90; p=0,003). Végül, a nem heurisztikus
feltételben, az alacsony önkontrollal jellemezhető kitöltők kevesebb egészséges
döntést hoztak, mint a magas önkontrollal bíró személyek (F(1,173=5,14), míg a
heurisztikus feltételben az alacsony önkontrollal rendelkező személyek tettek
több egészséges választást, szemben a magas önkontrollal jellemezhető
résztvevőkkel (F(1,173)=4,09).
Diszkusszió
Habár a korábbi kutatások szerint inkább a magas
önértékelés szükséges az egészséges döntéshozatalhoz, jelen tanulmány
eredményei szerint az alacsony önértékelés negatív hatásai az étel-választás
során kiküszöbölhető, ha az ételek közötti választás együtt jár egy befolyásoló
heurisztikával. Az eredmények szerint a résztvevők, akkor ha nem volt elérhető
heurisztika az egészséges alternatíva irányába, az alacsony önkontroll
feltételben kevesebb egészség döntést hoztak, mint a magas önkontroll
feltételben. Ugyanakkor, amikor az egészséges étel lehetőség kapcsolatban állt
a társas bizonyság heurisztikájával, a résztvevők több egészséges étel
választást hoztak az alacsony önkontroll feltételben. Az adatok megegyeznek
azokkal a korábbi kutatásokkal, melyek szerint az alacsony önkontrollal
jellemezhető személyek különösen hajlamosak a heurisztikák általi
befolyásolásra (Fennis, 2009). Magas önkontroll feltételben az emberek kevésbé
impulzívan reagálnak, mert a reflektív rendszerük aktívabb, így ők inkább
képesek figyelmen kívül hagyni a helyzeti befolyásoló tényezőket.
Meglepőnek tűnik az eredmények közül, hogy a
résztvevők a magas önkontroll feltételben lényeges mértékben választották az
egészségtelen termék lehetőségeket. Ezek az adatok arra utalhatnak, hogy az
önkontroll magas szintje nem kétségtelenül hasznos az egészséges étkezési
viselkedés szempontjából. Továbbá, a kutatás alapján arra következtethetünk,
hogy az alacsony önkontroll állapotában nem feltétlenül vagyunk az
egészségtelen választásra ítélve. Ez lényeges, hiszen az étel választások nagy
része automatikusan történik, amikor az egyéneknek nincs meg a hajlandóságuk és
kapacitásuk, hogy az önkontrolljukat felhasználják. Úgy tűnik, hogy a döntési
helyzetben fontos tényező a környezet. Mindazonáltal, a szerzők elemzése
szerint ha a külső, befolyásoló heurisztika kapcsolódik az egészséges
lehetőséggel az az egészséges alternatíva választása felé vezetheti az egyént –
tudattalan módon, amely nem igényli az önkontroll erőforrásainkat. Abban az
esetben, ha egy kiugró, csábító étel lehetőség összeütközik egy hosszú távú
céllal, a társas bizonyság befolyásoló heurisztikája egy hatékony módszer lehet
az egészséges étel döntés meghozatalához alacsony önkontroll feltételben.
A kutatás eredményei egy új társas befolyásolási
perspektívát ajánlanak az egészség elősegítésének területén. Korábbi
tanulmányok és beavatkozások az egészséges táplálkozási viselkedés területén
főként azt próbálták elérni, hogy növeljék az emberek önmonitorozásukat,
észlelt én-hatékonyságukat, vagy észlelt kontrolljukat. Miután az emberek nem
feltétlenül hajlandóak a jól-átgondolt döntésekre, az egészség viselkedést
sokszor meghatározzák az impulzív hatások. A szerzők eredményei megmutatták,
hogy ezek az impulzív tendenciák akár ígéretes lehetőséget jelenthetnek arra,
hogy tudattalanul az egészséges ételek választása irányába vezessük az
embereket.
A kutatás egyik limitációja, hogy csak egy nagyrészt
férfiakból álló és tanulókat tartalmazó mintából kerültek ki a résztvevők, akik
viszonylag fiatalok és tanultak voltak, ezáltal a jövőben kiterjedtebb mintán
kéne vizsgálódni. Emellett, a résztvevőknek az étel-választási feladatban
inkább virtuális, mint igazi döntést kellett hozniuk. A kutatás harmadik
korlátját jelentette, hogy mindössze egy befolyásoló heurisztikát vizsgáltak az
alacsony önkontroll feltételben. A jövőbeli kutatásoknak más heurisztikákat is
meg kell vizsgálniuk, amelyek az egészséges választásokat elősegíthetik, olyan
mértékben, mint a társas bizonyság heurisztika esetében. Végül, a kutatás
hatásfoka kicsi, szerény mértékűnek bizonyult.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése