A mindful eating és a szelf-menedzsment módszerére épülő intervenciók összehasonlítása 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált felnőttek körében: randomizált kontroll vizsgálat
Miller,
C. K., Kristeller, J. L., Headings, A., & Nagaraja, H. (2014). Comparison
of a Mindful Eating Intervention to a Diabetes Self-Management Intervention
Among Adults With Type 2 Diabetes A Randomized Controlled Trial. Health Education & Behavior, 41(2),
145-154.
Az
összefoglalót készítette: Balla Tamara
Absztrakt
A mindful eating módszerére épülő
intervenció hatékony lehet az éhség és a telítettség jelzéseinek tudatos
követésére, segíti az étkezés és a diéta követését, csökkenti a depresszió és
idegesség tüneteit, illetve segít a testsúlycsökkentésben. A diabéteszre
vonatkozó szelf-menedzsment oktatás, amely a tudást, az énhatékonyság érzését
és az ételek minőségi kiválasztásának következtében megjelenő elvárásokat
célozza, szintén hatékony módszer lehet diabétesz esetében. Korábban kevés
tanulmány hasonlította össze a mindful eating és a szelf-menedzsment hatását
diabétesszel diagnosztizált betegek körében. Jelen kutatásban 35 és 65 év
közötti, 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált felnőtteket vizsgáltak, akik
esetében egy évnél korábban történt a diagnózisállítás és nem kaptak inzulin
kezelést. A kutatásban két intervenció zajlott párhuzamosan: a mindful eating módszerére
épülő intervenció (MB-EAT-D; n = 27), illetve a szelf-menedzsment módszerére
épülő ’okos döntés’ intervenció (DSME – smart choices (SC); n=25). Az
intervenciót egy három hónapos utánkövetés követte. Összetartozó mintás varianciaanalízist
és kontraszt elemzést használtak az idő folyamán bekövetkező változások összehasonlítása
érdekében. A statisztikai próbák alapján a két intervenciós csoport között nem mutatkozott
különbség a testsúly változásában. A három hónapos utánkövetés alapján
elmondhatjuk, hogy mindkét csoport fejlődött a depresszív tünetek, a kimeneti
elvárások, a tápanyag és étkezésre vonatkozó énhatékonyság, kognitív kontroll, és
gátlástalanság tekintetében (p < 0.0125). Az SC csoport esetében
magasabb volt a tápanyagra vonatkozó tudás és az énhatékonyság érzés (p <
0.05) a kutatás végét követő harmadik hónapban. Az MB csoport fejlődött a
mindfulness terén, míg az SC csoportban nőtt a zöldség és gyümölcs bevitel
közvetlenül a vizsgálat végét követően (p < 0.0125). Mindezek
alapján elmondhatjuk, hogy mindkét módszer hatékony terápiának bizonyult a diabétesszel
diagnosztizált betegek számára.
Bevezetés
Diabétesszel élni nagy kihívást jelent és a betegséggel
kapcsolatos érzelmi distressz is jelentős mértékű (Fisher, Glasgow, & Strycker,
2010). A hatékony
önmagáról való gondoskodás azt igényli, hogy az egyén széles körű szelf-menedzsment
viselkedést folytasson, amelybe beletartozik az egészséges étkezés a testsúly
kontrollja érdekében. Azonban a 2-es típusú diabétesz betegek kevesebb, mint
fele fogyasztja az ajánlott mennyiségű és minőségű táplálékot (mint például gyümölcsök
és a zöldségek) (Vitolins és mtsai, 2009), illetve
sokaknak gondjuk akad az étkezés szabályozásában is (Savoca, Miller, & Quandt, 2004). Mindezek
alapján nyilvánvaló, hogy azok az új irányok, amelyek a stressz kezelésében,
illetve a testsúly és tápanyagbevitel szabályozásában segítséget nyújtanak,
elengedhetetlenek.
Növekvő számú bizonyíték van arra
vonatkozóan, hogy azok az intervenciók, amelyek az önmagunkra és belső
folyamatainkra irányuló éber figyelemre (mindfulness) épülnek, növelik a
jóllétet, illetve csökkentik a depressziót és az idegességet, (Hofmann és mtsai, 2010), az étkezési
zavarokat (Wanden-Berghe, Sanz-Valero, &
Wanden-Berghe, 2011), és elősegítik a testsúlycsökkenést (Dalen és mtsai, 2010). A mindfulness
alapú stresszcsökkentés (Kabat-Zinn, 1990) egy szisztematikus
folyamatra épül, amely ítélkezés nélküli tudatosságot, éber figyelmet ad a
jelenbeli pillanatokban tapasztalható saját belső fizikai szenzációknak,
érzékleteknek, affektív állapotoknak és gondolatoknak. Mindez számos medikális
probléma esetében használható (Grossman, Niemann, Schmidt, &
Walach, 2004). Ezen elméletre épülve, a mindful eating azt
jelenti, hogy ez az éber figyelem a saját, belső fizikai éhség és telítettség
jelzéseire irányul, csökkentve ezzel az evéshez vezető környezeti és érzelmi
triggerek befolyásoló hatását, vagyis a tudatos figyelem által képessé teszi az
egyéneket a táplálkozás szabályozására. A mindfulness alapú étkezési tréning
(MB-EAT) (Kristeller & Wolever, 2011) csökkenti
a túlevést az elhízottak körében, illetve fejleszti az étkezés szabályozásának
képességét (Kristeller, Wolever, & Sheets,
2013).
A diabétesz szelf-menedzsment edukáció
(DSME) a diabétesz minőségi ellátásának alapvető eleme. DSME a következő elemek
mentén nyújt segítséget: ismeretanyag szerzése a betegségről és a hatékony önkezeléshez
szükséges képesség fejlesztése (Funnell és mtsai, 2007). A korábbi
diabétesz programok, amelyek viselkedéses és pszichoszociális stratégiákat
használtak annak érdekében, hogy az önmagukról való gondoskodást fejlesszék, jó
eredményeket mutatnak (Gary és mtsai, 2003).
Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy
a mindful eating és a szelf-menedzsment elméletére épülő módszerek egyaránt
hatékonynak mutatkoznak a diabétesz menedzselésében, viszont eddig még nem
hasonlították össze őket. Így ezen kutatás célja a DSME értékelése az MB
programmal összehasonlítva 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált betegek
körében. A kutatási hipotézis szerint a mindful eating-re épülő intervenció a
tápanyagbevitel kontrollját nagyobb mértékben facilitálja, mint a
szelf-menedzsment elméletére épülő intervenció.
Módszer
Kutatási elrendezés
A kutatás egy prospektív randomizált kontroll vizsgálat két párhuzamosan
futó intervencióval. A résztvevőket egy számítógépes program segítségével random
módon osztották be a két kezelési csoportba az első adatgyűjtést követően. Az
intervenciós program három hónapon keresztül folyt, majd ezt egy újabb
adatgyűjtés követte. A vizsgálat végeztével utánkövetés zajlott, amelyre a
második adatgyűjtést követő első és harmadik hónapban került sor.
Minta
A beválasztási kritérium a következő volt:
·
35 és 65 év közötti személy
·
a 2-es típusú diabétesszel
diagnosztizált
·
a diagnózisállítás egy évnél
korábban történt
·
BMI > 27
·
a glikolitikus hemogolobin >
7.0%
·
nem áll inzulin kezelés alatt
Kizárási kritériumok:
·
testsúlycsökkentő programban
résztvevők
·
terhes, illetve szoptató nők
Toborzás
helye: helyi orvosi rendelők, egyetemi hirdetés, rádió,
elektronikus hirdetések.
A részvételt megelőzően a
személyek írásos, beleegyező nyilatkozatot írtak alá. A minta
nagyságának meghatározásához power elemzést végeztek. Egy korábbi intervenció
adataira támaszkodva (power = 0.80; 2-tailed α = 0.05) azt találták, hogy a testsúlyváltozás
kimutatásához 29 ember szükséges mindkét intervenciós csoportba (Gutschall, Miller, Mitchell, &
Lawrence, 2009).
Diabétesz
intervenciók
Mindkét intervenciós program előre
meghatározott protokollt követett: szakképzett ember által vezetett 8 alkalmas tréning
hetente egyszer, illetve kéthetente egy 2,5 órás tréning. A DSME esetében a
vezető egy dietetikus volt, míg az MB csoportban egy szociális munkás is
társult, aki a mindfulness meditációt vezette. Mindvégig figyelemmel kísérték a
részvételt, kihagyás esetében részt kellett venni egy pótló alkalmon. A program
végén volt egy utó-alkalom annak érdekében, hogy a változás fenntartását
facilitálják.
MB-EAT program eredetileg
falásrohamra és elhízásra volt kifejlesztve (Kristeller & Wolever, 2011). A mindful
eating a mindfulness meditációra épül, célja az ítéletmentes éber figyelem
belső tapasztalatokra történő irányítása az étkezésre vonatkozóan. Segít abban,
hogy az egyének megszakítsák a stresszel összefüggő táplálékbevitelt. Ehelyett saját,
természetes fiziológiai ritmusukat követve szabályozzák étkezésüket. Mindegyik
alkalom vezetett meditációt tartalmazott, ami az étkezésre vonatkozó tapasztalatokat,
gondolatokat és érzéseket helyezte a figyelem középpontjába. Emellett a
következő elemekre is figyelmet fordítottak a meditáció során: éber figyelem a
fizikai és érzelmi éhség jelzéseire, a szociális nyomásra, és az ételpreferenciákra.
Minden résztvevő kapott egy CD-t, amelyek az otthoni gyakorlást segítették. Heti
hat napon át kellett meditálniuk, és mini-meditációkat is kellett csinálniuk,
annak érdekében, hogy képessé váljanak különböző élményeket (éhség, stressz) tudatosítására.
Az okos döntés (smart choice – SC) intervenció egy viselkedéses DSME alapú
program, amely a szociális kognitív elméleten (McAlister, Perry, & Parcel,
2008), illetve az
értelemteli tanulás elméletén (Ausubel, Novak, & Hanesian,
1978) alapul.
Elemei a következőek: diabéteszre vonatkozó tudás, kimenetelre vonatkozó
elvárások, és a sikeres öngondozásra vonatkozó énhatékonyság. A program
mélyreható tudást kínál: megtanítják például, hogy vércukorszintre és a vérben
található lipidekre milyen hatással van a bevitt szénhidrátok típusa és
mennyisége. Az edukáció mellett mindegyik alkalom tartalmazott fizikai aktivitást
is, például 15-20 perces sétát. Az alkalmak során csak korlátozott számú
információ hangzott el, az információtúltöltődés kivédése érdekében. Minden
tréning végén önmaguk által állított célokat fogalmaztak meg a résztvevők, és a
következő alkalom során megbeszélték az elért célokat és azokat az akadályokat
is, amelyek gátolták a célok elérését.
Az utánkövetés során újra átnézték
az intervenció fő elemeit, megvizsgálták a haladást és az akadályokat is. Mindemellett,
az MB csoportnál meditációra, a másik csoport esetében pedig sétára is sor
került.
Mérőeszközök
·
Testsúly: elektronikus mérleg segítéségével, cipő nélkül lenge ruhát viselve.
·
Tápanyagbevitel
A bevitt
tápanyagmennyiséget a 110 itemes Block 2005 Food Frequency Questionnaire-t
használva állapították meg (Block és mstsai, 1990). A teszt során a résztvevők egy képet
kaptak, amelynek segítségével meg kellett állapítaniuk a fogyasztott ételmennyiséget.
9 válaszopció volt, amely a gyakoriságra is vonatkozott. A hasonló ételek
együtt voltak feltüntetve.
·
SC
intervenció
Mivel az
SC intervenció a szociális kognitív elméleten alapszik, a megbízható és valid
kérdőív három faktor mentén mért: diabéteszre vonatkozó tudás, kimenetre
vonatkozó elvárás, énhatékonyság
o Diabéteszre vonatkozó tudás: a
tápanyagok forrásai, a tápanyag és az egészség közötti kapcsolat, a diabéteszes
étrend tervezése (Miller & Achterberg, 1999). 5 válaszlehetőség
volt minden kérdésre, a nem vagyok benne
biztos is egy választípus volt. A deklaratív tudást (tényekre vonatkozó
tudás) 20 item mérte, a procedurális tudásra (hogyan használja a tudást
problémamegoldásra) pedig 12 item vonatkozott.
o Kimenetre vonatkozó elvárás: 10 item
vonatkozott a pozitív, 5 item pedig a negatív elvárásokra. A válaszadás egy 11
pontos Likert-skálán történt (0 - nagyon nem értek egyet, 10 - teljesen egyet
értek).
o Énhatékonyság: az énhatékonyság érzése
viselkedés-specifikus és a kontextustól függő (Bandura, 1997), így egy
18 itemes diabétesz specifikus énhatékonység kérdőívet használtak (Miller és mtsai, 2002), amely a szelf-menedzsment
támogatását, illetve az erre vonatkozó akadályokat vizsgálta. A résztvevők egy
11 pontos Likert-skála segítségével dönthettek az állításokról (0 - nagyon nem
értek egyet, 10 - teljesen egyet értek).
·
MB intervenció
A MB program célja a túlevés minimalizálása volt. A 25
itemes Eating Self-Efficacy skálát alkalmazták annak a feltárásában, hogy a
különböző helyzetekben (például düh vagy főzés esetében) mennyire könnyű a
túlevést kontrollálni (Glynn & Ruderman, 1986). A
válaszadás egy 7 fokú Likert-skálán történt (1 - nincs nehézség, 7 -
legnehezebb kontrollálni az evést). A túlevés mellett a figyelmetlen étkezés csökkentése
is célkitűzés volt. A Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ) az étkezés
kognitív kontrollálásának képességét mérte: 21 item a nem-fizikai éhségre való
hajlamra, 14 item a kontroll képességére, 15 item pedig a gátlástalanságra
(kontroll hiánya) vonatkozott (Stunkard & Messick, 1985).
·
Idegesség és depresszió
Az idegesség és depresszió érzése a túlevés triggerei.
A mindfulness megközelítés hatékonynak bizonyult ezen tünetek csökkentésében (Hofmann és mtsai, 2010). 21 itemes
Beck Idegesség Kérdőív az elmúlt hét idegesség tüneteit méri (Beck, Brown, Epstein, & Steer,
1988). A 21
itemes Beck Depresszió Kérdőív pedig az elmúlt két hét depressziós tüneteire
kíváncsi (Beck és mtsai, 1996).
·
Mindfulness
A Five-Facet Mindfulness Questionnaire azt vizsgálja,
hogy az intervenció hatására az élet hétköznapi tapasztalataiban mennyire
sikerült növelni a mindfulness kapacitást (Baer, Smith, Hopkins, Krietemeyer,
& Toney, 2006). A kérdőív öt alskála segítségével méri ezt a
változást: nem-reaktivitás a belső tapasztalatokra (7 item), érzékletek,
gondolatok és érzések figyelemmel kísérése (8 item) éber figyelemmel cselekedni
(8 item), szavakkal leírni (8 item), ítéletmentesség (8 item). A válaszadás egy
öt fokú Likert-skálán történik (1 - soha vagy nagyon ritkán, 5 - nagyon gyakran
vagy szinte mindig igaz).
Eredmények
Az elemzéshez a SAS JMP program
9.0-ás verzióját használták. A csoportok közötti különbségek feltárása
érdekében Fisher-féle egzakt próbát vagy kétmintás t-próbát használtak. Vegyes
varianciaanalízist futtattak le annak érdekében, hogy össze tudják hasonlítani
az intervenció folyamán bekövetkező változásokat. Kontraszt elemzést is
használtak azért, hogy a kimenetelben mutatkozó csoportok közötti különbségeket
megnézzék, illetve többszörös összehasonlítás esetében Bonferroni korrekciót
alkalmaztak.
A 450 érdeklődőből 44 nem válaszolt a felkérésre, így 406
főt sikerült elérniük. Azonban közülük 245 nem felelt meg a kritériumoknak, és
93 visszautasította a részvételt. Így végül 32 embert randomizáltak az MB
csoportba, ebből 27 volt az, aki megkapta és végigcsinálta az intervenciót. A
SC csoportba pedig 36 ember került, akik közül 25 volt az, aki megkapta és
végigcsinálta a programot. A lemorzsolódás tekintetében nem volt szignifikáns
különbség a két csoport között, illetve nem volt különbség azok között sem az
alapmérésnél, akik befejezték vagy nem fejezték be a kutatást. Mindezek mellett
nem volt demográfiai különbség, illetve a kimeneti változók esetében sem volt
kimutatható különbség a két csoport között.
A két
csoport között mutatkozó különbség az intervenciót követően
A testsúlyban, illetve a
bevitt étel mennyiségében sem volt szignifikáns különbség a két csoport között (p
> 0.05). Azonban az SC csoport több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott, illetve
magasabb pontszámot ért el a tudás és az énhatékonység esetében is, míg az MB
csoport a mindennapi élmények megfigyelésében mutatott magasabb pontszámot (p <
0.05).
Mindkét
csoport esetében kimutatható változások az intervenciót követően
Mindkét
csoport esetében szignifikáns növekedés volt tetten érhető a kutatás végét
követően közvetlenül, illetve három hónap után is a következő elemek esetében:
tudás, kimenetre vonatkozó elvárás, énhatékonyság érzése, depresszió és
idegesség tünetei (p < 0.01). Mindkét csoportnál
fejlődött a kognitív kontroll és csökkent a gátlástalanság (p <
0.001). Az SC csoport szignifikáns csökkenést mutatott az éhség érzékenységben (p
< 0.01), illetve szignifikánsan nőtt a leírás képességének pontszáma. Az MB
csoport esetében pedig nőtt az ítéletmentesség és a megfigyelés késességének
pontszáma (p < 0.1).
A
bekövetkező változások közötti kapcsolat
A
testsúlyban bekövetkező változás összefüggést mutatott az énhatékonyság
érzésével (p < 0.05). A tudás, a kimeneti elvárások és az énhatékonység
kapcsolatban volt a megnövekedett gyümölcsfogyasztással (p < 0.05), míg a
tudás változása, a kontroll hiánya, az éhségre való érzékenység, az énhatékonység
és a megfigyelés képessége a zöldségfogyasztásban található különbségekkel
függtek össze (p < 0.05).
Diszkusszió
A kutatás alapján levonhatjuk azt a
következtetést, hogy mindkét intervenció hasznos lehet bizonyos formában
történő alkalmazásuk esetében. Habár a testsúlycsökkenésben nem volt szignifikánsan
kimutatható különbség, mindkét csoport esetében volt testsúlyvesztés, illetve
változás következett be a diabéteszre vonatkozó tudásban, a kimenetelre
vonatkozó elvárásokban, az énhatékonyságban, a kognitív kontrollban, illetve a
depresszió tüneteiben. Mindezek mellett ezek a változások 3 hónap múlva is
tetten érhetőek voltak.
Az SC csoport több zöldséget és
gyümölcsöt fogyasztott a programot követően, amely protektív tényező lehet a
szívbetegség, a stroke, az elhízás és bizonyos típusú daganatos betegségek
esetében (Ness & Powles, 1997). Az SC
intervenció az egészséges ételválasztás, zöldség- és gyümölcsfogyasztás
előnyeit vitatta, és a program végén nőtt is ezek fogyasztása. Mindezek mellett
az SC intervenció, ahogyan már korábban is írtam, az értelemteli tanulás
elméletén alapszik, így fő célja a tápanyagra vonatkozó információ átadása.
Ennek eredményeképpen a kutatás végén ezen csoportba tartozó egyének magasabb
pontszámot értek el a diabéteszre vonatkozó tudás és énhatékonyság esetében. Az
MB program ezzel ellentétben nem a különböző fajtájú ételek fogyasztását
hangsúlyozta, hanem az étel kisebb mennyiségben történő fogyasztására fektetett
hangsúlyt a mindfulness alapelveinek megtanítása segítségével. A mindful eating
célja az ételre vonatkozó gondolatok és érzések ítélkezés nélküli
megfigyelésének gyakorlása anélkül, hogy megváltoztatnánk vagy elkerülnénk
ezeket az érzéseket (Kristeller & Wolever, 2011). Az SC
csoporthoz hasonlóan, ebben a csoportban is tetten érhető az intervenció
fókuszának gyakorlatban megmutatkozó eredménye: a csoportban résztvevők
fejlődést mutattak a megfigyelés képessége és az ítéletmentesség esetében. Ezek
alapján látszik, hogy az eredmények egybeesnek az intervenciók céljával és
fókuszával. Mindezek mellett a mindful eating gyakorlása során figyelnünk kell
az ételekkel és az éhséggel kapcsolatos érzéseinket, ki kell lépni az ételre
vonatkozó ruminatív gondolatokból, illetve fenn kell tartani a kontrollt,
amikor az étkezésre vonatkozó jelzőingerek érnek minket. Az MB csoport ezeket
az eredményeket képes volt megvalósítani és fenntartani, azonban a SC
csoportban a belső érzésék leírásának képességében növekedés volt kimutatható. Mindezt
befolyásolhatja, hogy a SC csoport tagjai intenzív tréningen vettek részt és
megbeszélték a célokat, illetve a problémamegoldást is gyakorolták. Így további
vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a mindfulness tréningnek a diabétesz szelf-menedzselésében
megmutatkozó hatásait jobban láthassuk.
Az intervenció eredményeképp mindkét
csoportban fejlődött annak a képessége, hogy az egyén képes legyen
minimalizálni a túlevést különböző helyzetekben. Mindez jobb kognitív kontrollt
mutat. Korábbi kutatások (Keranen és mtsai, 2009) szerint túlsúlyosak esetében
a fejlettebb kognitív kontroll és megfelelő szabályozás összefüggött azzal,
hogy képesek lefogyni, illetve hogy ezt a testsúlycsökkenést képesek is
megtartani, míg a telítettség utáni evés (magas gátlástalanság) elhízáshoz
vezet (Keranen és mtsai, 2011). A
korrelációs elemzések a jelen kutatásban mindkét módszer esetében bebizonyítják,
hogy az intervenció növelte a tudatos kontrollt az étkezési viselkedésben és csökkentette
a kontroll nélküli túlevést.
A kutatás korábban ismertetett
jelentős mértékű, sokat ígérő eredményeinek általánosíthatóságát számos limitáció
korlátozhatja. Először is, a kutatás etnikailag homogén mintán vizsgálta az
intervenciók hatékonyságát. Azt sem mérték fel előzetesen, hogy a résztvevőknél
áll-e fenn pszichopatológia vagy kognitív károsodás. Mindezek mellett a
résztvevők 24%-a kilépett a befejezés előtt, illetve az utánkövetés csak 3
hónapra vonatkozik, így arról nincs adat, hogy ezt követően mennyire hatásos a
program.
Gyakorlati alkalmazhatóság
Mindent egybevéve elmondhatjuk, hogy
mindkét intervenciós programból számos előny kovácsolható. A szakembereknek
elsőként a diabéteszről való tudást, a kimenetre vonatkozó elvárásokat, a
szelf-menedzsment készségeket, illetve az énhatékonyság érzését kellene
fejleszteniük. Tehát első lépésként a DSME-re épülő SC intervenciót vethetik
be, mivel ezen program célja az edukáció: alapvető tudás szerzése a betegségről
és szelf-menedzsmenthez szükséges alapvető készségek elsajátítása. Mindezt
követheti a mindful eating technikája, mivel ezen módszer célja arra
vonatkozik, hogy hosszú távon hogyan lehet az étkezési szokásokat és a
testsúlyt szabályozni, amely úgy lehetséges, ha a saját fiziológiájuk alapján
táplálkoznak, és nem szociális vagy érzelmi nyomásra teszik mindezt. A hatékony
szelf-menedzsment és a mindful eating elköteleződést és sok gyakorlást kíván. Mindent
összefoglalva, az edukációs programokat célszerű a mindful eating módszerével kiegészíteni,
mivel így egy hosszantartó segítséget nyújthatunk a diabétesszel diagnosztizált
betegek számára.
Irodalomjegyzék
Ausubel, D.P., Novak, J. D., Hanesian, H. (1978). Educational psychology: A cognitive view. New York: Werbel
& Peck.
Baer, R. A., Smith, G. T., Hopkins,
J., Krietemeyer, J., & Toney, L. (2006). Using self-report assessment
methods to explore facets of mindfulness. Assessment, 13(1), 27-45.
Bandura, A. (1997). Self-efficacy:
The exercise of control. New York: W. H. Freeman.
Beck, A. T., Epstein, N., Brown, G.,
& Steer, R. A. (1988). An inventory for measuring clinical anxiety:
psychometric properties. Journal
of consulting and clinical psychology, 56(6),
893.
Beck, A. T., Steer, R. A., Ball, R.,
& Ranieri, W. F. (1996). Comparison of Beck Depression Inventories-IA
and-II in psychiatric outpatients. Journal
of personality assessment, 67(3),
588-597.
Block, G., Woods,
M., Potosky, A., & Clifford, C. (1990). Validation of a self-administered
diet history questionnaire using multiple diet records. Journal of clinical epidemiology, 43(12), 1327-1335.
Dalen, J., Smith,
B. W., Shelley, B. M., Sloan, A. L., Leahigh, L., & Begay, D. (2010). Pilot
study: Mindful Eating and Living (MEAL): weight, eating behavior, and
psychological outcomes associated with a mindfulness-based intervention for
people with obesity. Complementary
therapies in medicine, 18(6),
260-264.
Fisher, L., Glasgow, R. E., &
Strycker, L. A. (2010). The relationship between diabetes distress and clinical
depression with glycemic control among patients with type 2 diabetes. Diabetes Care, 33(5), 1034-1036.
Funnell, M. M., Brown, T. L., Childs,
B. P., Haas, L. B., Hosey, G. M., Jensen, B., ... & Siminerio, L. M.
(2009). National standards for diabetes self-management education. Diabetes care, 32(Supplement 1), S87-S94.
Gary, T. L., Genkinger, J. M.,
Guallar, E., Peyrot, M., & Brancati, F. L. (2003). Meta-analysis of
randomized educational and behavioral interventions in type 2 diabetes. The Diabetes Educator, 29(3), 488-501.
Glynn, S. M., & Ruderman, A. J.
(1986). The development and validation of an eating self-efficacy scale. Cognitive therapy and research, 10(4), 403-420.
Grossman, P., Niemann, L., Schmidt,
S., & Walach, H. (2004). Mindfulness-based stress reduction and health
benefits: A meta-analysis. Journal
of psychosomatic research, 57(1),
35-43.
Gutschall, M. D.,
Miller, C. K., Mitchell, D. C., & Lawrence, F. R. (2009). A randomized
behavioural trial targeting glycaemic index improves dietary, weight and
metabolic outcomes in patients with type 2 diabetes. Public health nutrition, 12(10), 1846-1854.
Hofmann, S. G., Sawyer, A. T., Witt,
A. A., & Oh, D. (2010). The effect of mindfulness-based therapy on anxiety
and depression: A meta-analytic review. Journal of consulting and clinical
psychology, 78(2),
169.
Kabat-Zinn, J. (1990). Full
catastrophe living. New York: Delacorte Press.
Keränen, A. M., Savolainen, M. J.,
Reponen, A. H., Kujari, M. L., Lindeman, S. M., Bloigu, R. S., & Laitinen,
J. H. (2009). The effect of eating behavior on weight loss and maintenance
during a lifestyle intervention. Preventive
medicine, 49(1),
32-38.
Keränen, A. M., Strengell, K.,
Savolainen, M. J., & Laitinen, J. H. (2011). Effect of weight loss
intervention on the association between eating behaviour measured by TFEQ-18
and dietary intake in adults. Appetite, 56(1), 156-162.
Kristeller, J. L., & Wolever, R.
Q. (2010). Mindfulness-based eating awareness training for treating binge
eating disorder: the conceptual foundation. Eating
disorders, 19(1),
49-61.
Kristeller, J., Wolever, R. Q., &
Sheets, V. (2014). Mindfulness-based eating awareness training (MB-EAT) for
binge eating: A randomized clinical trial. Mindfulness, 5(3), 282-297.
McAlister, A. L., Perry, C. L., Parcel, G. S. (2008) How individuals,
environments, and health behaviors interact: Social cognitive theory. In: K.
Glanz, B. K. Rimer, K. Viswanath. (Eds.) Health
behavior and health education: Theory, research, and practice. (pp.
169–188). San Francisco, CA: Jossey-Bass.
Miller, C. K., & Achterberg, C.
L. (2000). Reliability and validity of a nutrition and food-label knowledge
test for women with type 2 diabetes mellitus. Journal
of Nutrition Education, 32(1),
43-48.
Miller, C. K., Edwards, L., Kissling,
G., & Sanville, L. (2002). Evaluation of a theory-based nutrition
intervention for older adults with diabetes mellitus. Journal of the
American Dietetic Association, 102(8),
1069-1081.
Ness, A. R., & Powles, J. W.
(1997). Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: a review. International Journal of
epidemiology, 26(1),
1-13.]
Savoca, M. R., Miller, C. K., &
Quandt, S. A. (2004). Profiles of people with type 2 diabetes mellitus: the
extremes of glycemic control. Social
science & medicine, 58(12),
2655-2666.
Stunkard, A. J.,
& Messick, S. (1985). The three-factor eating questionnaire to measure
dietary restraint, disinhibition and hunger. Journal
of psychosomatic research, 29(1),
71-83.
Vitolins, M. Z., Anderson, A. M.,
Delahanty, L., Raynor, H., Miller, G. D., Mobley, C., ... & Mayer-Davis, E.
(2009). Action for Health in Diabetes (Look AHEAD) trial: baseline evaluation
of selected nutrients and food group intake. Journal of the American Dietetic
Association, 109(8),
1367-1375.
Wanden-Berghe, R. G., Sanz-Valero,
J., & Wanden-Berghe, C. (2010). The application of mindfulness to eating
disorders treatment: a systematic review. Eating disorders, 19(1), 34-48.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése